• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

самоделен фосфатен реактор и скимер

Започната от haans, 15.03.2011 09:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

haans

в темата ще покажа от какво си направих фосфатен реактор за 20лв  и скимер за толкова! като сега си търся подходящи помпички! зел съм и медиа за реактора само остава да сложа гъбичката и медията и е готов за тест! реактора е правен по американски билд,а скимера по руски,но не съм го завършил още! за направата им ще са ви нужни pvc тръби за канализация(размерите и фито на отворите са според нуждите ви),няколко тапи,подходящи боркорони,комплект щуцери,Nibco тръби,колена,тефлонова лента,силикон и подходящ маркуч.

ето и малко снимки на резултатите до тук:

скимер:
http://img852.imageshack.us/i/66227596.jpg/
http://img198.imageshack.us/i/23078280.jpg/

фосфатен реактор:
http://img233.imageshack.us/i/76894881.jpg/
http://img198.imageshack.us/i/23078280.jpg/

и на скимера и на реактора има залепена мн здраво решетка както си му е реда!
помпата която смятам да използвам за скимера ще е или на BoYu or Aquabee в процес на проучване съм все още ! всичко е правено поради липса на средства за фабрични такива и поради мои изисквания(просто реших да сътворя нещу за малко пари,но също ефективно)

скоро материал и за калциевия реактор които правя! *DRINK*




NikolaV

Махни месинговите щуцери и сложи пластмасови!

haans

мерси много за препоръката така и ще направя! очаквам вашите критики и съвети ако има такива за да могат да станат още по хубави!

камен чочев

Да разширя препоръката на Никола - не ползвай никакви метали и успех!

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

камен чочев

Ако имаш пари... :-D, sorry за спама

Coral Master

haans, странен пич си ти, няма друг като теб!
Една година проучваш, а онзи ден ме питаш защо изпарената вода се долива с прясна! Още нямаш аквариум, а вече правиш калциев реактор!
Досега си мислех, че просто си чешеш езика на форума и гледаш сеир как всички ти отговарят. Но май вече започнах да схващам.

Това, че искаш да имаш морски аквариум, а нямаш парички, не е лошо! Сигурно всички тук сме тръгнали от същата позиция. Но вместо да се луташ напосоки, бих те посъветвал да почетеш, поне малко. В този форум има доста теми, започнати от теб, с проекти, които няма никога да се реализират. Направи един малък, но работещ проект, и то веднага! По-ценен опит от това - здраве му кажи!

Вземи един аквариум, колкото можеш голям. Трябва ти само един скимер за него и помпа за течение. Ако искаш да е по-евтино, пусни едно питане за втора употреба в темата за размяна тук, във форума. После ти трябва малко грунд и с това горе-долу си готов. Аз ще ти помогна с живите камъни и с малко жива вода. Остава да намериш 1-2 евтини риби (прим. от Мишо Калкана) и си готов. Оттам нататък влизаш в играта и започваш да трупаш свой собствен опит. По-нататък, като събереш малко повече средства, можеш да направиш по-голям акяариум с корали и т.н., но малкият аквариум си остава и винаги ще ти е от полза, за карантина или нещо друго.
Щях да забравя, ако искаш предвиди и някаква лампа, каквато и да е. Дори и една енергоспестяваща крушка (Cool White) с фасунга ще ти свърши работа на първо време.
Можеш да питаш тук за втора употреба грунд или камъни, както и за другите неща.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

kamos

Темата я сложих в отметките. Определено ще я следя с интерес. Ще те помоля да публикуваш и плановете на устройствата, които правиш. А иначе сега умувам над тази статия по същия въпрос
http://mars.reefkeepers.net/USHomePage/USArticles/Zmiro/DenitratationSoufre.html
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

haans

Евала за думите ти Coral Master,между другото имаш ЛС!

камен чочев

От мене имаш системата за обратна осмоза. Предфилтъра не става, но мембраната е хубава

tishovsx

Има една приказка - направи си за да се научиш, купи си за да имаш!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY