• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос аквариум 1600х500х500мм

Започната от Pavkata, 28.06.2010 11:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pavkata

Здравейте,
пускам копие на темата ми от http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/vpros-akvarium-1600h500h500mm/ , защото ми направи впечетление, че тук има доста инженерчета запознати със съпромата(засъжеление тъмна индия за мен :-|), уж и аз се боря за инж. образование но доста далечно от това.

Както пише в заглавието- става въпрос за аквариум 1600х500х500мм за костенурки.
Водния стълб ще е 350мм(това прави 280л вода).
Искам да се получи това http://img715.imageshack.us/i/001yn.jpg/ , като още не съм измислил как да изглежда сушата и къде да се намира ;)

Ще премина директно към въпросите ми :

1) В http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/skromen-opit-pri-lepene-na-akvarium-s-razmeri-1200400500-mm/ виждам че се използват разпънки, но литража е доста по-сериозен от в моя проект, въпреки сходните размери на конструкцията. От друга страна извърших малко индустриален шпионаж и попаднах на това http://www.zoomagazin.eu/admin/images/categories/N_2169_a177.jpg - това на дъното прилича на разпънки, а обема на този аквариум е доста по-малък от на моя и доколкото разбрах е от 6мм стъкло
Как да пресметна дали са ми нужни и къде ? Има ли статия, книга, ръководство или някаква информация по темата.

2) Направих сметки според които 6мм закалено стъкло трябва да са достатъчни за този аквариум при коефициент на сигурност 4 и якост на опън на стъклото в пъти под очакваната. По примерните таблици препоръчват 10мм обикновено стъкло.
Мисля все пак да се презапася и да използвам 8мм закалено стъкло, достатъчно ли е според вас? Очаквам да е доста по-здраво от 10мм обикновено.

3) на 3 мисля че ми отговориха - преправих проекта по метода вписано дъно, всички стени "заграждат" дъното, а не стъпват в/у него.

4) Спрях се на външен филтър TETRA TECH EX 700, защото би трябвало да се справя с около 250л. Подходящ ли е избора, ако не е - може ли да ми препоръчате по-добър вариант в този ценови клас и пак външен, разгледах вътрешните но не ми харесват, а и заемат място, което предпочитам да се използва по предназначение.

Мисля че в момента ми е най-важно мнението по 1 и 2, за да мога да пусна чертежите за рязане.

С най-добри пожелания,
Павел

Lucio

 Ще видиш дали имаш нужда от разпънка след като напълниш аквариума :-) . Мисля, че и при 10мм. стъкло говоря за обикновено/нямам представа за закалени и пр./ на тази дължина пак ще имаш нужда от поне 1 в средата.
Това на снимката е по-скоро подложка  отколкото разпънка според мен.

iek

Доколкото разбирам водния стълб ще бъде 35см, 8мм ще е предостатъчно, като ще имаш коефициент на сигурност 8  (при положение, че 4 е напълно достатъчно- при 6мм).
За филтър, при тази дължина -Еheim 2217 или 2228. Но ако си падаш по китайското- взимаш най-евтиното и стискаш палци.

Pavkata

Благодаря за бързите отговори! *THUMBS UP* *privet*
Остaва някой майстор на спорта съпромат да подскаже трябва ли да се подсилва някъде конструкцията

Поздрави,
Павел

iek

Подсилване с разпънки и др. се прави, когато се работи с по-тънко от необходимото стъкло.  

Rendaka

В единия ми аквариум 83/30/40 от 6 мм. стъкло се получи огъване на панорамното стъкло, след премахване на напречната разпънка между предното и задно стъкло. Аз бих се подсигурил, не че е проблем и да има леки деформаций. Аз бих сложил за всеки случай две надлъжни разптнки по дъното и горния краи, но това е само за да съм сигурен, че няма да имам проблеми при по-нататъчната експлоатация. Съпротивление на материалите в случая е излишно да се прилага и да се мисли чак толкова на дребно, правят се аквариуми по 2000 л. без създателите им да имат хабер от съпромат.

За разпънките по дължина ти го казвам единствено заради голямата дължина на аквариума от 160 см.

Поздрави и успех в начинанието!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

Pavkata

iek, благодаря за отговора много беше полезен  *DRINK*
Rendaka благодаря за съвета, надявам се до 2 седмици да успея да направя теста без допълнителни подсилвания, както е предложил iek, ако има проблем ще пробвам варианта, който предлагаш с разпънките по дъното, много ми се иска да не се налага да слагам в горният край каквото и да е, защото много ще промени идеята в посока която не ми харесва.
А иначе това че някой направил 2000л без да сметне нищо - радвам се че се е получило, аз лично смятам че е редно като проектираш нещо да го правиш както трябва :-)

М/у другото ако някой има оптит с добър стъклар в София, който да може да ми изреже и закали стъкларията - моля да ми го препоръча защото в момента съм с спрял на фирма, която просто ми хареса сайта и отношението й към мен като потенциален клиент, но незнам до колко продуктите им са качествени. :coffee:

Поздрави,
Павел


discus

Аз бих направил аквариум годен за риби(като конструкция) от твоята камабанария щях да спестя само напречните горни разпънки. Знае ли човек за какво ще ползва аквариума след два месеца. :-)

barabata

А защо искаш да закаляваш стъклата? Много се вдига цената и ако не е закалено ако се удари е много вероятно само да се спука. Закаленото се пръска доколкото знам.

Ако много държиш на съпромат-а гледай големите усилия на силикона да са на опън, а не на срязване.
Ако панорамното стъкло (обикновено то е най-голямото) е стъпило върху дъното то водата се опитва да избута стъклото и усилията в силикона са точно на срязване. При този метод на лепен усилване на ръбовете по дъното със стъклени ивици (надлъжно или напречно) е просто задължително.

Когато има описано дъно и панорамното стъкло е залепено странично на дъното и страниците тогава силикона е натоварен на опън. Ако не се лъжа силикона държи на опън почти 10 пъти повече отколкото на срязване. Конкретните стойности могат да се потърсят от производителя.
При страничните стъкла усилията са по-малки (ако и по размер са по-малки) и затова те могат да бъдат между панорамните.

При лепенето е желателно да не се изплюва целия силикон от шева. Дори ако може със стяги да се хванат стъклата едно до друго с фуга неподвижно и после да се напълни фугата със силикон е най-добре. Когато стъклото е неравно по ръба и при притискане на места изплюва почти всичкия силикон. Когато се натовари на опън или срязване там където е останало повече силикон се получава еластична деформация (до 300%), и където има силикон подава на усилието, а където няма силикон се къса и се получава шев със дупки в него. Или протича или се отваря в последствие. Когато има равномерен слой силикон усилията се разпределят по-равномерно и няма такива проблеми. Дори след време може да се разглоби аквариума и да се презалепи , докато ако са притискани много стъклата при опит за прерязване на силикона има спукани и счупени стъкла.

Ако ще има стъклени капаци покриващи аквариума си предвиди укрепващите ивици да са част от организацията на репичките за плъзгащите капаци. Хем укрепване, хем и част от капаците.

П.п В другия форум не афиширай открито за този форум и не пускай ликове че най много да те изгонят от там. Много са чувствителни на тема aquariumbg.com .  Защо е така не му е тука мястото за коментари. Има писано по темата.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Асен Евгениев

Излишно се шашкаш за тия стъкла. За 35 см. воден стълб взимаш 8 мм. обикновено
стъкло и си свиркаш. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Alexfield

И според мен е по-добре да се откажеш от закаляването. Може да имаш основателна причина, но не си я споменал.
По-добре е да го направиш здрав като за риби - така по-лесно ще го продадеш, ако се наложи.
Можеш да си спестиш средната разпънка горе в средата между предно и задно стъкло. Винаги можеш да я сложиш по-късно - примерно като тръгнеш да го продаваш. Самите разпънки не вдигат много цената, но са много голямо предимство при продажба.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Pavkata

discus, Alexfield - благодаря за съвета да го преправя като за риби. Попринцип смятам още дълго време да си го ползвам за костенурките, да са живи и здрави животинките по-голям аквариум не мисля скоро че ще има къде да им сложа, така че продажбата не е фактор за момента.
По-важно е да стане подходящо за костенурки отколкото да мога да го продам на някой за риби.
Все пак разгледах варианти в youtube как изглеждат такива костенурки в акварум за рибки и наистина има предимства при поставянето на островчета и лампи. Определено ще помисля хубаво дали не е по-добре да вдигна предното стъкло.

akapulko благодаря за мнението, явно наистина нямам нужда от толкова дебело стъкло.

Alexfield Причината за закаляването е че по каталог поне, закаленото стъкло е с огромен коефициент на якост в сравнение с обикновеното. Избрал съм закалено с цел да не се налага да се слагат разпънки, които да загрозняват модела... на това ниско предно стъкло разпънка в средата от горе изглежда ужасно зле.

Значи според вас ако ползвам 10мм нормално стъкло ще е достатъчно за да избегна нуждата от разпънки? Радвам се да го чуя, дано наистина е така.

nikolay0876

Според мен ( лично мое мнение) използването на закалено стъкло за аквариуми не е удачно. Че е здраво, здраво е, но при удар се разпада. Ако толкова се притесняваш, използвай десятка триплекс, няма да имаш никакви грижи, даже и без разпънки.

dafil

http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/izchislyavane-na-debelinata-na-staklata-za-akvarium/
ако имаш малко свободно време,сам сметни колко дебело трябва да ти е стъклото ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

discus

Я вземи нарисувай примерна схема на това което искаш да направиш, че нещо се обърках
ЦитатОпределено ще помисля хубаво дали не е по-добре да вдигна предното стъкло.
Дотук мойте писания бяха от гледна точка на аквариум с формата на паралелепипед с размери 1600х500х500 мм. Ама май бъркам нещо визирайки горният цитат.

Similar topics (5)

5341

Публикации: 28
Прегледи: 15140

34998

Публикации: 2
Прегледи: 2615

57464

Публикации: 5
Прегледи: 3643

39265

Започната от qoke2


Публикации: 15
Прегледи: 7494

21784

Започната от danislav


Публикации: 3
Прегледи: 3400