• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Някой гледа ли ссладководни миди в аквариума си ?

Започната от bigbeer, 28.07.2005 01:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bigbeer

от почти една година си имам един малък 50-60 литров умален модел на язовир сопот :) вчера реших да си поразчистя валиснерията и какво открих ?! -- останали са ми 2 колонии живи миди :) -- повечето от тези които сложих преди година бяха изгинали. дъното ми е пълно с празни черупки..

та въпроса ми е : с какво се хранят тези гадинки, има ли някакви храни за тях?

NikolaV

Винаги ми е било голям мерак да гледам нещо, което почти никой не гледа, а и колкото по-изчанчено, толкова по-добре :-)
Я прати снимка на тези миди ако можеш!

Longanlon

да верно - снимай ги тия миди.

на мен също ми е мерак да ги гледам - те се хранят с органичните остатъци във водата - но опитът ми преди години завърши неуспешно: гадинките се гътнаха, предполагам заради топлата вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Igi

И мойте така, май изкараха около седмица - две най - много.

mardraum

Аз имах една речна мида но така ми разора грунта че я подарих на един приятел. Беше около 8 см дълга и дори оградена с големи камъни успяваше да ги размести и да се да се придърпва с крака си из грунта с доста голяма скорост.

FLEXX

Цитат на: "bigbeer"от почти една година си имам един малък 50-60 литров умален модел на язовир сопот :) вчера реших да си поразчистя валиснерията и какво открих ?! -- останали са ми 2 колонии живи миди :) -- повечето от тези които сложих преди година бяха изгинали. дъното ми е пълно с празни черупки..

та въпроса ми е : с какво се хранят тези гадинки, има ли някакви храни за тях?

Нали има едни течни храни за корали на Сера ? Мисля, че ще свършат работа, но все пак питай модератора Сера.

bigbeer

Цитат на: "mardraum"Аз имах една речна мида но така ми разора грунта че я подарих на един приятел. Беше около 8 см дълга и дори оградена с големи камъни успяваше да ги размести и да се да се придърпва с крака си из грунта с доста голяма скорост.

тези които имам не се движат сами, те се групират и растат на туфи като морските по дъното, и на форма са същите.
снимки ще направя веднага щом ми върнат апарата ;)

MAKAPOB

И аз имах и си ядяха каквото има по дъното.И филтрираха много добре водата.Обаче имат много хубаво месо и рибите им харесало

bigbeer

за филтриране - явно филтрират, ама верятно не им стига храната.. или им е мого топла водата лятото и от жега мрат. ;) 27 градуса беше сутринта

Legion

Колко бройки има в една колония?Остави си едната а другата дай на някой ако са много. :roll:

Longanlon

аз се пробвах като малък да отгледам вероятно същите сладководни миди в моя аквариум - едни малки, не с традиционната за мида форма, а малко като пирамида :wink:  и закрепени с техните си влакна за камъни. Загиваха всичките на втория ден - или температурата не им е понесла, или скъсването на тия влакна нещо ги уврежда, защото не вярвам за два дена да умрат от глад.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

bigbeer

мидите бяха на 2 грозда по 30-50.. сега са остатали по 10-на. всичките са се закрепили добре една за друга.. и за част от грунда. като се поразгледах още, даже имам и такива дето са се отделили и са живи.

с моя апарат не станаха добри снимки и няма да ги качвам ;(. трябва ми професионален апарат с пръстени и обектив за снимки на малко разстояние.... но и такъе ще намеря ;)

bigbeer

Цитат на: "Longanlon"аз се пробвах като малък да отгледам вероятно същите сладководни миди в моя аквариум - едни малки, не с традиционната за мида форма, а малко като пирамида :wink:  и закрепени с техните си влакна за камъни. Загиваха всичките на втория ден - или температурата не им е понесла, или скъсването на тия влакна нещо ги уврежда, защото не вярвам за два дена да умрат от глад.

по-вероятно според мен е температурата.. мидите които гледам баха извадени с рибарска мрежа от почти средата на язовира. такива по плиткоте места няма и точно тава ме кара да си мисля, че им е по добре да си живеят на студено..

aqua

@bigbeer,
Там от където са извадени мидите ти вероятната температура е 10-12 оС, обаче има жълти речни миди, които живеят в чиста течаща плитка вода при променливи температури. Миналата година донесох  10 бр. за подарък на един приятел и до сега му орат дъното. Той много е доволен, зашото му почистват грунта и го обогатявали според него.

В края на т.м. или в началото на следващия ще ходя пак на същото място и ако водата позволява ще посъбера за мераклиите, ако има такива.
Заявки на ЛС.

Similar topics (5)

45789

Публикации: 4
Прегледи: 6360

25482

Публикации: 7
Прегледи: 4857

5710

Публикации: 4
Прегледи: 4212

54287

Публикации: 0
Прегледи: 4957

30374

Публикации: 9
Прегледи: 7710