• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с водораслите! :S

Започната от KSMxGh0stly, 09.04.2010 18:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KSMxGh0stly

Здравейте! В аквариума си имам златни рибки, които логично цапат много но проблема с тези водорасли не съществува отще от началото.
Водораслите ми все едно почерняват. Веднъж изкарах от аквариума растенията с по-дебели листа и с теленка премахнах водораслите от тях без да наранявам листата. Отдолу си бяха зелени , а не изгнили както очаквах.
В началото имаше 2 варианта : 1вия беше храната с която ги храня TetraFiN Gold Japan струва ми се че всичко започна след като започнах да ги храня с тази храна...Макар, че давам по 10-15 пръчици от нея и то ги пускам 1 по 1 за да не падне нито 1 на дъното неизядена.
2рия вариянт е осветлението да е много силно, но едвали отдалечил съм пурата а и съм виждал доста по-осветени аквариуми.

Снощи си купих ALGAE KILLER на фирма OTTO . Казаха ми че това е лекарството с което да си премахна тези гадории от растенията. Излях колкото трябва и днес вече минаха 24 часа. Наистина има ефект но не такъв, какъвто пише на опаковката. (екстремно ефикасен дрън дрън.) Все още има водорасли по растенията, но поне слоя им е много по малък а на някои листа въобще няма!
Въпроса ми е дали това лекарство е добро и знаете някои по-добри за решаване на проблема ми и на какъв период от време се слага лекарството?

dafil

С толкова малко информация за аквариума може да се препоръча само едно-чести смени на вода :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

gipsa

Кажи поне колко часа светят тези лампи.  *privet*

KSMxGh0stly

Лампите светят от 10 сутринта до около 10-12 вечерта. Водата я сменям веднъж или 2 пъти седмично, като между този период чистя дъното понеже тея златни рибки супер много акат... :)

nikolaytoshev

Намали времетраенето на осветлението на 8-9 часа на ден. Затова са се образували най-вероятно водораслите.
А за колко силно осветление става на въпрос? Колко W/L?

barabata

Това OTTO е много странна китайска марка с неясен произход. Избягвай да си купуваш каквото и да е от тях. Мисля че една варненска фирма с магазинче ги внася и гледа да ги пробута на всеки на когото може. Потърси OTTO в интернет и почти нищо няма да намериш.

Отделно алги с препарати не се борят. Принципа е да се бориш с причината в следствие на която се появяват алгите , а не да бухаш химия в аквариума. Естествено че търговците с радост ще ти продадат всякаква химия само и само да си я купиш.
Вместо да купуваш такива работи си вземи един часовников механизъм (механичен 4-7 лева или електронен 9-20 лева) и си включи осветлението към него като си го нагласиш да включва в подходяюото време през деня (ако си на работа или училище) и вечерно време като си си вкъщи да свети още и да се изключва към 22:00 или когато там най-рано си лягате.
Целта е максимално време да ти е хубаво да си гледаш аквариума , а той е най-красив вечерно време като свети основно той.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

KSMxGh0stly

Точно...от магазин АКВАМАНИЯ си го взех ( зад Нептун) . Преди месеци си бях взел храна за рибетата от там и като я отворих ми се поиска да не го бях правил  :-! ! Сега като взех лекарството излязох и ми стана интересно какво прави и как се ползва ...та казах си я да видя и срока на годност 07/07/02 влизам обратно и викам вие ебавате ли се? Как може на лекарството срока да му е изтекъл преди 8 години..направо е нечовешко..Та дадоха ми по-ново но и от него не съм много доволен :D ...
От къде мога да си закупя подобен таймер? Защото ще си взимам аквариум 200 литра и на него ще му е още по нужен предполагам :)

Raven

Таймери продават във всяка железария или по голям магазин за електроуреди и ел. материали.

Брадата ти явно е проблем, каквито и препарати да сложиш ще я махнеш само временно, след това пак ще се появява.
трябва да промениш нещо по поддръжката на аквариума за да я махнеш или намалиш, виж статиите за водорасли и борбата с тях- брадата и борбата с нея е много добре описана.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

15771

Започната от Mup0


Публикации: 10
Прегледи: 5104

51083

Публикации: 3
Прегледи: 2905

47730

Публикации: 18
Прегледи: 5268

11283

Публикации: 7
Прегледи: 3782

6173

Публикации: 4
Прегледи: 2459