• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Полезни ли са ампулариите за растенията?

Започната от yogle, 22.03.2009 20:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yogle

По форумите всякакви мнения срещам и не мога да разбера, полезни ли са за разстенията ампулариите или не. Какво ви е мнението

zambo

Аз полза от тях не съм усетил , но боциите останаха много доволни на времето .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

barabata

За моите растения никаква полза не са донесли - само ги проследих каква ядат и какво не и ги разкарах. Оказа се че почти всичко на което държа в аквариума си го хапват с наслада, а примерно валиснерия дето я изхвърлях здраво не я пипваха.
По едно време ми беше интересно да ги развъдя и ги гледах отделно като постоянно вадех водналеща и ричия от другите аквариуми и им я пусках за зелено. Като се развъдиха ми станаха безинтересни и ги спрях като вид.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

pe6o_hristov

чистят неизядената храна и мъртвите риби
но и ядат растения
стържат нещо по стъклата но зелените точки си стоят
други водорасли не съм видял да хапват

bigbeer

Моите се опитват да дърпат и от черната брада, ама не успяват да я откъснат.. не съм ги виждал да търсят храна по дъното до сега..

stefan_doc

Аз държа такива до 1.2 см, не по-големи. Ядат мъртви листа и неизядена храна. Доволен  съм от тях. Имам още неритини, които направо остъргват ксенококуса. планорбиси нямам.

миа

Не ядат валиснерията,защото е твърдолистна.Растенията с по-крехки листа изяждат на мига.Ядат постоянно,хрупат,чистят...Не ги одобрявам много.

vancho

наистина тия охлюви ядат непрекъснато . В моя  аквариум не пипат растенията  ни непрекъснато смучат навсякъде  и много бързо растят за 1 месец от 1 см до 3 в диаметър
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2F0D%2FA6%2F217a39d745860da6.jpg&hash=5fe066531989cb1b9795f8b72dfcc2e62814c0f0

c_chanev

Здравейте. Поизтупвам тази стара тема от праха, за да не отварям нова излишно. Имам 3 ампуларии - не са пораснали все още. Никакъв проблем с тях. Скоро си взех още две - малко по-големи, колкото орех примерно. Нападнаха ми един ехинодорус - предимно старите листа и ми изядоха току-що покълнало листо на страхотен анубиас гигантеа. Това не им го простих, вдигнах кръвно, не спах две нощи и ги отделих в един буркан. Въпроса ми е - от какво зависи дали едни ампуларии ще ядът растенията, а други ампуларии - не? Хранителен навик? Купих ги големи и дали не са закърмени случайно с растения? И второ - да отрежа ли наръфаното все още недоразвито листо на анубиаса или какво да го правя....идеята е да продължи растежа си правилно.

Caxapa

За предпочитанията на някои Ампуларии към здрави растения  са едни. Други не ги закачат но като цяло са растителноядни. Наяденото листо можеш да оставиш така.

d256h

Ампуларията е един от най-красивите видове охлюви. Ако човек дълго време отглежда този вид, може да си помисли, че имат мозък и са много по-умни от останалите охлюви... но в същност, охлювите са много по-умни от колкото си мислим..
Ампуларията яде растения, но не само. Ако и предложите чернодробна храна, тя веднага ще зареже растението и ще се спусне върху мръвката. Това е и един от начините, да спасите пъпките на младите растения от изяждане (чрез дрожди чернодробна храна).
Една история от мой аквариум..
Размножавах анциструси и... ампуларии. Вечер към 22:00 ч, чувах едно странно потропване в аквариума, това продължаваше няколко седмици и после спрая. После нямаше нито една ампулария в аквариума.
Ха..?!??
Купих нови и редовно ги наблюдавах. Мина една седмица и почукването отново се появи. Една вечер, ставам и отивам да видя какво става - федербал!
Анциструс, заградил голяма ампулария в един ъгъл и през няколко секунди я блъска в стъклото. Тя се затворила в черупката си, но.... няма въздух, не може да изплува за да си зареди резервоара (охлюва е атмосферно дишащ). Оказа се, че анциструса убива всички ампуларии, защото те са му конкуренити фитофаги, ядящи растенията, които и той би си хапнал, ако се наложи.
Ако приучите вашите ампуларии да ядат животинска храна, а не растения, те ще останат живи дори при наличие на конкурентни фитофаги в аквариума!

baygry

Г-н d256h,
как според Вас и собствените ви наблюдения, анциструса ще разбере че ампуларията вече не му е конкурент?
Все пак е добре че в този пост,не наричате растенията-водорасли.
И още по-добре е ,че не съветвате хората да се откажат от акваристиката.

d256h

Няма как да наричам висшите водни растения водорасли, все пак едно от образованията ми е с биологична насоченост. Усещам в поста ви лек сърказъм, но за да няма спорове ще отмина забележката ми към вас и ще се концентрирам по темата..
.
Вижда се, че не познавате основен метод при отглеждане на всякакъв вид животни - приучаване! Още от древни времена, хората са се научили да обучават бойни кучета да разпознават, да правят отлика, между "свои" и "чужди" войници. Метода на тази дресировка е Приучаване. Няма да изпадам в подробности за него. Въпреки че рибите не са бозайници, те също могат да се Приучават. Ако бяхте чели внимателно моя предишен пост, щяхте да забележите детайла, който показва че при повторно внасяне на новозакупени ампуларии в аквариума, на мястото на убитите... Анциструса не ги убива веднага, а чак след седмица. Той е фитофаг, не агресивна риба. Примера е хубав, защото от него се вижда, че рибата за тази седмица преценява дали и новите охлюви са опасни за нея. Тя не гледа на новите охлюви като на "Ампулария", а като на нови съседи, от друг вид, които могат да са опасни или не, преценката е индивидуална.
Да се върнем на Приучаването..
Използвайки метода на Приучаването, ако Ампулариите още от малки, се хранят само с чернодробна храна, когато пораснат те много не охотно ще се хранят с растителна храна (с изключение когато се размножават). Дългогодишния опит с тези охлюви е показал, че така приучени Ампуларии стават много чувствителни по отношение миризма на храни от черен дроб. Примерно, в 200л аквариум, ако има Ампулария в горния му ъгъл, на повърхността, и пуснете чернодробна дрожда в другия край на аквариума, и ако винаги сте пускали преди това там същата храна, ампуларията усещайки миризмата, директно се отлепя от стъклото или повърхността на водата и планира точно до мястото на падналото зрънце. Ако пък сега кажете, че Ампулариите не планират при "спускане", просто няма какво повече да се каже за познанията ви при този вид.
***
В крайна сметка, този форум е за хората, които искат нещо да споделят по дадена тема. Информацията която давам е за тези, на които тя може да бъде полезна, а не за тези които искат да покажат, че знаят повече от другите.

baygry

За да не бъда голословен...без грам сарказъм или намерение за заяждане  :)

"
Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
« Отговор #274 -: Вчера в 09:16 »
ЦИТАТ
Болестта е много прилепчива, но не разбрах въпроса, охлювите или рибите ще се заразят ли?
Принципно започни лечението с метода на IcyLand, той е по-естествен и щадящ. Но трябва да се почете допълнително, за да се прецени какво точно и как се прави. Ако имаш скъпи водорасли, които не понасят температури над 23 градуса, загряването на водата е неприемливо. Също, ако имаш чувствителни видове охлюви, йода е силен окислител и може да ги убие. Изхода е да си направиш таблица с видовете риби, охлюви и растения и за всяко, в първа колона, да нанесеш максималните допустими температури, втора колона - максимална допустима концентрация за антибиотик. Примерно анциструси и др. дънни фитофаги издържат ултра неблагоприятни условия, дори човек се чуди как остават живи, докато по-редките видове харациди мрат като мухи..
Охлювите може спокойно да си живеят в буркан, ако се налага разделяне..
Още малко... продаваните хапчета в магазините са нож с две остриета. На опаковката не пише точно какво съдържат, ясна концентрация на активното вещество и практически се работи по метода проба/грешка... ако не измрат рибите, значи си уцелил дозата..
За по-любознателните и тези на които им се занимава, може да си купуват препарати от ветеринарните аптеки, защото върху опаковките им пише всичко необходимо за дозиране, състав и против какви болести са...
P.S.
Nistatin убива всички охлюви като Мелания и подобни на нея, абсолютно неподходящ препарат за аквариуми с тези видове охлюви!"

d256h

Виждам копиран моя предишен пост...само.

Similar topics (5)

36779

Публикации: 2
Прегледи: 2124

6015

Публикации: 5
Прегледи: 4516

11177

Публикации: 9
Прегледи: 6851

30006

Публикации: 2
Прегледи: 2885

3197

Публикации: 6
Прегледи: 4357