• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

не ми работи филтъра-моля за съвет

Започната от emi, 07.10.2008 17:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

emi

Здравейте! От скоро съм тук във вашия форум. Изчела съм много полезни неща от тук. За което много благодаря на тези, които винаги са били отзивчиви. Моя проблем е в това, че от снощи не ми работи филтъра. Но да започна отначало. Значи аз съм начинаеща, но съм имала малко опит (2-3 години почти) в отглеждането на златни риби и скаларии, като златните издържаха 2 години и нещо. Сега пак съм се зарибила за риби и съм си купила аквариум Cayman 60 Professıonal, който стартиах на 29.09.08 г. Всичко тръгна добре, но по листата на анубиаса тръгна една брада за 3 дена стана страшна работа. Тук прочетох за разтвора от белина и си рекох да опитам. Значи снощи съм киснала растението за 2-3 минути и изплакнах обилно с вода, като в същото време съм сменила и около 15% от водата. Като го върнах във водата, брадата стана бяла. До тук добре, но не ми тръгна филтъра. Не знам какво му стана. Нагревателя работи, а той е вътре във филтъра. Сега съм поставила един стар филтър Aqua-el FAN 1, а за всеки случай съм спряла и нагревателя, като пуснах стария Aqua-el AQ-50 макар че аквариума е 75 литров. Може ли някой да ми даде съвет какво да направя с филтъра, защото уж има гаранция, но не ми се вярва да направят нещо по въпроса. А съм дала сума ти пари за това чудо  :-! :'(

Лора

Няма, какво да се чудиш. Отиваш в магазина и им казваш какъв е проблема. Щом има гаранция, са длъжни поне да погледнат, какъв е проблема. Най много да ти сменят филтъра с нов.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

emi

Да ама съм го поръчала от онлайн магазин.

NO CARRIER

Важно е да си пазиш касовата бележка и, ако са ти дали, гаранционна карта.
Поръчката от онлайн магазин не е проблем.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

emi

Мисля че ги пазя някъде, пък дано ми помогнат с нещо.

borislav

Помоли някой,който разбира от техника да огледа.Мисля,че проблема е в копчето,което спира и пуска филтъра.  И да ти уважат гаранцията ще трябва да изпразниш аквариума и да го занесеш до сервиза и евентуално след седмица да си го вземеш.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

stefan_doc

Ако отвориш филтъра /изключен/ и врътнеш леко перката е вероятно да тръгне. Или копчето, наистина.

emi

Ще проверя за перката, но с копчето ми се струва не може да има проблем, защото нагревателя работи, а те свързани *dontknow*

emi

stefan_doc благодаря ти много за съвета. Наистина тръгна, но ако бутна перката напълно до дъното пак спира. Имам чувството, че нещо заяжда самия магнит *dontknow* Възможно ли е да е така?

stefan_doc

Не се сещам какъв точно е механизмът на твоя филтър. По принцип, при някои модели е необходимо постоянният магнит да е в точно определено положение спрямо ел. магнитите. Много рядка причина е изкривяване на оста на перката.

emi

stefan_doc определено е крива ос проверих и забелязах, че има луфт около 2 милиметра от едната страна, а от другата е почти плътно прилепена към стената. Не знам дали точно се изразих.

Joro Vn

     Добре дошла, emi!
     Ос на ротор много трудно се криви. По- скоро се износва от продължителна работа или се чупи, ако е керамична. Това с опирането към едната страна може да е грешен извод- съставна част на ротора е един постоянен цилиндричен магнит и когато си правила проверката, ако единият му "лагер" остане без упора /във въздуха/, политва на страни и губи съосност с пластмасовата камера, където е поместен. Извади целият ротор /това е нормална манипулация при основно почистване/ и провери още веднъж за кривина- при въртене на ръка ще замята. Възможно е да замята само перката- там да е дефекта. Перката не трябва да се върти спрямо цилиндъра на постоянния магнит- това също лесно се проверява на ръка. Ако превърта, особено без усилие, това е проблем. Възможно е също и лагерната/те втулка/и да не ляга/т добре в в камерата или да има/т някакъв дефект. Всички гореизброени ситуации са основание за регламация на ротора, в частност на цялата помпа. Би трябвало изделието още да е в гаранция.   

Similar topics (5)

48793

Публикации: 4
Прегледи: 3626

17404

Публикации: 7
Прегледи: 3652

44807

Публикации: 3
Прегледи: 1980

15775

Публикации: 14
Прегледи: 6231

35999

Публикации: 12
Прегледи: 4572