• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 13:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с перките на мъжка бета - помощ

Започната от Sowik, 27.01.2021 14:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sowik

Здравейте,

Дата на стартиране на аквариума: 18.01.2021
Обем на аквариума: 20 литра
Височина: 25 см.

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:
Температура: 25-26 градуса
Сменям по 20% литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла и обранотена с Ескларин. Водата е с температура 25 градуса.

Филтрация:
Аераторна помпа (без гъба): Да
Вътрешен филтър л/ч:
Външен филтър л/ч:
Система за СО2:

Филтрите работят непрекъснато.

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Ескларин, Enzyme

Риби:
Полово зрели(видове, брой):
Млади риби(видове, брой):
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 мъжка бета, 1 женска бета, 5 малки рибки

Храна:
Видове храна: Гранули и люспи, препоръчани ми от магазина
Колко често храните рибките си: 1 път дневно
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 минути

Растения:
Няма

Грунд:
Дебелина на дъното: 2-3 см.
Размер на камъчетата: Не знам



Миналата седмица (18.01.21) напълнихм аквариума с вода за пръв път и сложих Esklarin за обработка на водата, да е годна за ползване и Enzyme(смес от бактерии и ензими) по съвет от зоо магазина. След 2 дни купих 1 мъжка и 1 женска бета и 5 по-малки рибки, не помня точно какви. Аквариумът има нагревател и помпичка за въздух.

Първите няколко дена мъжкият постоянно гонеше женската и тя не се хранеше и само се криеше в едното изкуствено растение, което има и реших да ги разделя, като за целта отрязах едно парче поликарбонат и направих дупки в него и така разделих аквариума на 2. Преди това го измих добре.

Нагревателят е в частта на мъжкият, а помпата в частта на женската с другите 5 рибки. При женската е и термометърът. Днес обаче забелязах, че перките на мъжкият са много по-прибрани. Не можах да го видя много, тъй като се крие само в корабът му. На женската обаче нищо и няма за сега.

Как да действам в случая? Днес щях да сменям и водата на аквариума, 20-30% както ме посъветваха.

https://i.postimg.cc/1nSXrcxZ/1611748758492.jpg

https://i.postimg.cc/JDQn6DmH/1611748758498.jpg

https://i.postimg.cc/4mZ9vckG/1611757174440.jpg

https://i.imgur.com/qL5zMtm.jpg?1


morriddin

Не виждам да има проблем. Просто мъжкарят няма на кого да се перчи.
Обаче виждам естествените грешки на начинаещият акварист: Никакви растения, нулева филтрация, набутани кичозни керамични изделия...
Съветвам те да "залесиш" аквариумчето с каквито намериш растения и да смениш аератора с вътрешен филтър. Махни "корабчето" и вместо него сложи няколко камъка, като ги подредиш така, че да има пролуки между тях. Така преградата ще бъде излишна - женската ще има къде да се крие. Иначе, агресията на мъжкия може да се намали ако вземеш още една или две женски. Така ще се перчи на всички и ще спре да ги малтретира постоянно. Снимай и другите рибки - може да не са съвместими за съжителство с бетите.
Но първо купи растения и филтър, че иначе ще дойдат истинските проблеми...

Sowik

Цитат на: morriddin - 27.01.2021 20:33Не виждам да има проблем. Просто мъжкарят няма на кого да се перчи.
Обаче виждам естествените грешки на начинаещият акварист: Никакви растения, нулева филтрация, набутани кичозни керамични изделия...
Съветвам те да "залесиш" аквариумчето с каквито намериш растения и да смениш аератора с вътрешен филтър. Махни "корабчето" и вместо него сложи няколко камъка, като ги подредиш така, че да има пролуки между тях. Така преградата ще бъде излишна - женската ще има къде да се крие. Иначе, агресията на мъжкия може да се намали ако вземеш още една или две женски. Така ще се перчи на всички и ще спре да ги малтретира постоянно. Снимай и другите рибки - може да не са съвместими за съжителство с бетите.
Но първо купи растения и филтър, че иначе ще дойдат истинските проблеми...

Интересно, откакто го взех почти винаги си ходеше разперен. Дори след като ги разделих. Филтърът не е ли това, което дава въздух във водата?

Какви растения бихте препоръчали да сложа?

Другите рибки според човекът от аквадизайн са едни от най-съвместимите с бети, от това което имаха в магазина де.

За него се притесних защото попринцип си плува насам натам из аквариума, а днес перките му са прибрани и си седеше само в кораба и не излизаше.

В един друг форум ме посъветваха да го отделя за малко и го сложих в един по-голям буркан временно и откакто е там почти не мърда. Водата е топла, в нас поддържам 25-26 градуса. Дори ми бяха казали, че е възможно сам да си е хапал перките от стрес.

morriddin

Работата на хората в магазините е да продават стоката си. В повечето случаи, щом разберат, че не разбирате от акваристика, ще ви пробутат куп излишни, безполезни, а понякога и откровено опасни предмети и препарати за любимците ви. Имал съм случаи при покупка на филтър да ме питат за колко литров аквариум ще е, а същевременно нямат представа за дебита на филтъра?!? Та с две думи, ако си новак и не познаваш лично търговеца, отиди с приятел акварист, за да не се получат изненади и недоразумения!
Аераторната помпичка не е филтър, освен ако разпръсквателя за въдушни мехурчета не е вкаран в една от онези гъби, които си имахме още по времето на СоциализЪма, но дори и така - пак не върши работа. Филтри на пазара - колкото си щеш - външни и вътрешни. Разрови се в сайта и ще намериш отговор на всичките си въпроси. Според мен, за малък аквариум си вземи вътрешно китайско филтърче с три секции. В първата секция - едропореста гъба, във втората по-фина, а в трета сложи някаква ситна керамика. Виж "Оборудване" и "Филтрациа"!
Относно растенията бих препоръчал мотото на Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече! Бързорастящи и непретенциозни. Валиснерията, роголистника и криптокорините са едни от най-коравите растения в аквариума, та взимай от тях за начало.
За стресът при рибите.
Ами, нормално е рибите да се стресират при смяна на обстановката, температурата, параметрите на водата и куп други неща - понятни и непонятни за нас хората. Осигури ли им се спокойствие и нормална среда, стресът изчезва и рибките са жизнени и щастливи.
Като заключение:
Прочети статиите във форума относно стартиране на аквариум, грешки на начинаещи акваристи и така... докато прочетеш всичко! Тук има цялата информация, която е нужна за отглеждане на аквариумните растения и животни, писани от истински майстори в акваристиката. Дерзай и успехи!
п.п. Можеше да напиша само последният абзац, ама щеше да е арогантно-поучително, нали? И за да не те отчая, огорчи и евентуално да те откаже от начинанието въпросния абзац, се опитвам да те насоча и амбицирам да създадеш аквариума, който ще те радва и успокоява. Желая успехи още веднъж! Поздрави!
п.п.п. Ако искаш, драсни едно ЛС да видя щерката има ли нещо освен валиснерия и ще ти пратя.

Георги

Sowik, сменяй всеки ден по 30-40% от водата, докато станат 20 дни от пускането на аквариума. Смените ще заместват ролята на азотния цикъл, докато той се завърти.
Аз бих препоръчал бавно растящия Микрозорум за растение.

gyana

Здравейте, имам кралска бета мъжка червена. От около година е при мен, но забелязах от вчера че има жълт оттенък по тялото, и нещо перките са леко жълти и не иска много да се движи.Може ли да ме насочите какво може да ѝ е станало . Слагам и снимка на Гошо  :)

gyana

:( някой може ли да помогне, става все по-зле Гошо.Днес забелязах, че опашката му се "разпада". Преместих го в отделен съм и сложих 1 капка риванол, дано да помогне. Ако имате някаква идея други как да го спася, ще съм благодарна.

mushroom

Здравейте,
никога не съм имал такива рибки, защото ги смятам за асоциални индивиди. Не бях чувал за лечение с риванол, но и аз съм новобранка в акваристиката.
Бих Ви посъветвал да отидете в някой магазин за акваристика и да попитате, но трябва да знаете, дали човека отсреща разбира от материята.
Друга мисъл, която ми се върти из главата е, че има препарати за лечение на гниене на перки. Евентуално можете да си купите такъв и да в същото време да поговорите с продавача за рибката.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

Риванолът не знам доколко е подходящ за рибите. Пиши в търсачката "гниене плавници" без кавичките и опитай да намериш решение на твоя проблем. Ако не - попитай в магазина за някакво лекарство. Съжалявам, и аз не съм компетентен по болестите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

55522

Публикации: 4
Прегледи: 2027

23509

Започната от kaitou


Публикации: 4
Прегледи: 5094

58401

Публикации: 0
Прегледи: 1090

34554

Публикации: 4
Прегледи: 3340