• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 06:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проект за филтър

Започната от PVV, 12.06.2020 13:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Здравейте! Влезе ми муха в главата да си направя сам филтър за езерото. Не, че сегашния не съм го правил, но нещо по изящно и функционално. Всъщност, ще е за ново езеро около 3-4 куб.Изгледах доста клипове и се спрях на вариант,който според мен ще струва не повече от 150-200 лв. Ще се използват ПВЦ кошове за смет с капаци по 50 литра всеки допрени един до друг. Връзката между тях ще е с ПВЦ тръби / може и по две да сложа с Ф-50 мм/  Четките и гъбите вече съм ги поръчал от Алито. Гъби и аз имам малко. Крановете са по 15лв. Бидоните по 27лв. Тръби имам парчета, ако се наложи ще взема кривки и тетки. Искам обаче да споделя проекта и ако греша някъде, или нещо може да се направи по-добре да споделите. Ще се радвам , ако успея да го завърша с ваша помощ, а може и да помогнем на някой, който обмисля подобно нещо. Някой може да каже- по-добре дай 400 лв и си купи готов, но аз обичам да правя сам нещата си и ми е кеф да се занимавам.
https://i.postimg.cc/SJmP9S42/50-l-kosh-za-otpadci-s-zelen-kapak-stefanplast-ot-seriya-ecogreen.jpg

https://i.postimg.cc/HV3h4qWS/image.jpg

vmax

При положение, че сами си правим езерцата, не виждам причина да не си правим и сами филтрите :) Да не говорим, че готовите филтри от по 400 лева не могат да стъпят и на малкото пръстче на DIY филтър с полезен обем от 100 и нагоре литра. Чисто схематично филтъра изглежда добре. Само последната секция ме притеснява, където предполагам идеята е за moving bed, но с тази гъба отгоре ще спираш движението на пълнежа и излизането на въздуха. Досега не съм свързвал повече от един филтър бидон, но ми е правило впечатление, че когато го правят са стъпаловидни, а не на едно ниво. Предполагам, заради пълнежите които забавят водата и докато се изравни нивото първият бидон вече прелива. Тоест и да ползваш голям диаметър тръба за свързването им един с друг, самите пълнежи ще забавят изравняването на нивата и е необходимо да им се помогне слагайки ги на различни нива. Друго което съм забелязал при моят филтър при източване е че тече абсолютно чиста вода от изхода му за източване :) Тоест трябва задължително да го промия за да отмия боклуците. Това го казвам, понеже виждам на схемата, че се стремиш водата ти и в трите секции да минава винаги от долу нагоре. Което наистина е правилното, но във втората секция заради тръбата ще трябва да си правиш дупки в гъбите. Което не е проблем, но в някакъв момент , ако решиш да ги ползваш някъде другаде, ще имаш дупка в тях :) А в случаят наистина мисля, че ако оставиш в тази секция водата да си минава от горе надолу няма да е никакъв проблем, понеже при почистване така или иначе ще трябва да промиеш гъбите. Иначе кошчетата са много симпатични и са с квадратно сечение което е супер. Единственият им недостатък, е че страните им са 37 см и ще трябва да режеш от гъбите. Колега езерняк си беше купил канализационна шахта от този тип за филтър, понеже размера им пасвал точно на размера на гъбите.

PVV

Май си прав за гъбата в последната секция. Може би няма да я има. А гъбите във втората секция мисля да редя така.
https://i.postimg.cc/qtWmBHsC/55.jpg

Общо взето идеята съм я крал от тук:

vmax

Прави ми впечатление, че при този начин на нареждане на гъбите, съм виждал и вариант в който нивото на водата не стига над тях и вариант като този на филмчето в който водата минава над нивото на гъбите. В първият вариант гъбите ще играят роля и на механична филтрация, но гъбите най-близо до изхода най-бързо ще се зацапват. При вторият в който водата има директен път от долу до горе, явно се цели основно биологична филтрация, понеже не виждам какво ще накара мръсотията да проникне и да се задържи в гъбите. Най-вероятно ще има някакво механично филтриране, но опредлено няма да е такова ако я прунудиш да минава директно през тях. При вторият вариант обаче, се постига равномерен поток около всички гъби  *dontknow*
 Ето едно DIY изпълнение на което попаднах преди малко. Има общи идеи с твоят проект и може да ти е от някаква полза.

PVV

Днес ходих в магазина да гледам фитингите и връзките с които да свържа съдовете. Възникна ми въпроса за диаметъра на въпросните. При вход от около 3000 л/ч входа може би ще е 1 цол. Обаче между отделните съдове, където ще преминава на самотек водата мисля да сложа ф40 или ф/50. Малко ли ще е? Крановете за източване на мръсната вода при почистване мисля да са Ф40 също. Дойде ми идеята и не да нареждам в права линия , а в квадрат. Така ще мога да сложа филтъра върху циментовата плоча над изходната шахта в двора, която е с размери 120/100 Целия филтър ще се получи около 90/90 см.  Вместо сифон в първата секция мисля да сложа гъби отвесно под 45 градуса спрямо стените и по средата една четка. Така водата ще се завихря в кръг и ще излиза през единия отвор във второто отделение.
https://i.postimg.cc/jDCQkPCP/54455.jpg

PVV

Цитат на: PVV - 16.06.2020 15:20Днес ходих в магазина да гледам фитингите и връзките с които да свържа съдовете. Възникна ми въпроса за диаметъра на въпросните. При вход от около 3000 л/ч входа може би ще е 1 цол. Обаче между отделните съдове, където ще преминава на самотек водата мисля да сложа ф40 или ф/50. Малко ли ще е? Крановете за източване на мръсната вода при почистване мисля да са Ф40 също. Дойде ми идеята и не да нареждам в права линия , а в квадрат. Така ще мога да сложа филтъра върху циментовата плоча над изходната шахта в двора, която е с размери 120/100 Целия филтър ще се получи около 90/90 см.  Вместо сифон в първата секция мисля да сложа гъби отвесно под 45 градуса спрямо стените и по средата една четка. Така водата ще се завихря в кръг и ще излиза през единия отвор във второто отделение.
https://i.postimg.cc/jDCQkPCP/54455.jpg

п п Като се замислих, гъбите мога да ги наредя шахматно, така, че водата да не излиза директно нагоре, а да се оптича около гъбите. Кво наравих, сам се цитирах. :D Нещо такова и ще ги слепя.

https://i.postimg.cc/PL7SXKvt/66.jpg


PVV

Контейнерите са при мен с поставени решетки. Чакам фитингите и гъбите от китайците, ама то докато дойдат, ще ни хване втората вълна на коронавируса.  :-P
https://i.postimg.cc/6y5q59NX/20200620-145814.jpg

https://i.postimg.cc/MvPTnhWj/20200620-150644.jpg

vmax

Фитингите от къде ги поръча? На Електроресурс според мен има доста голям избор на прилични цени. Моите са купувани от там и от Стесия. Примерно : PVC Ф50 1"1/2 и PVC  Ф50 1"1/2 . Последно на какъв диаметър се спря за свързващите тръби и свръзката как мислиш да я правиш? С къса права тръба между вътрешните стени или диагонално по външните?

PVV

Гледах ги на електроресурса. Малка им е площа която контактува. Трябва шайби да слагам. Иначе стават. Крановете от там ще взема. Не можах да намеря по-ефтинджос. Връзката ще я правя директно с прави къси тръби и фитинги и гака ще съединя четирите коша в един. Ф50 мисля да е връзката между тях, а дренажите и крановете  ф 40.Дайте идеи освен нарязано гофре за ток какво да сложа да се джурка в последния съд. Биоболите ще са малко.

vmax

Цитат на: PVV - 27.06.2020 20:33Гледах ги на електроресурса. Малка им е площа която контактува. Трябва шайби да слагам. Иначе стават. Крановете от там ще взема. Не можах да намеря по-ефтинджос. Връзката ще я правя директно с прави къси тръби и фитинги и гака ще съединя четирите коша в един. Ф50 мисля да е връзката между тях, а дренажите и крановете  ф 40.Дайте идеи освен нарязано гофре за ток какво да сложа да се джурка в последния съд. Биоболите ще са малко.
Изходите за източване според мен може и с 32мм. Моят е с толкова и бързо се изпразва. А то като цяло там не ти и трябва кой знае какъв дебит, понеже целта е само като го промиваш да източиш мръсотията. От гофрата не мисля, че има по-добра и евтина алтернатива на к1. Зор е само рязането :) Аз ползвах най-евтината бяла с най-малкият диаметър. Има почти неутрална плаваемост, което е важно когато целта е създаването на moving bed.

PVV

Каквото зависеше от китайците е налично. Сега остава да запрятам ръкави и да сглобявам "легото". Не мога само да намеря подходящ конусен съд за първото отделение,където ще се утаява най-много гняс. Но и това ще стане - не бързам. :D
https://i.postimg.cc/3yN3yQfN/20200801-144839.jpg

https://i.postimg.cc/QBzh1Yvb/20200801-144909.jpg

https://i.postimg.cc/mzFRwNsG/20200801-144927.jpg

https://i.postimg.cc/T5Vx8d17/20200801-145003.jpg

https://i.postimg.cc/LgKS0Y9g/20200801-145035.jpg

PVV

Вече нсичко е налице. Лека -полека почвам легото . :-)
https://i.postimg.cc/WtkWt267/20200813-142225.jpg

https://i.postimg.cc/LnFy1rxF/20200813-142316.jpg

Similar topics (3)

52282

Публикации: 18
Прегледи: 33883

59346

Публикации: 15
Прегледи: 31306

58805

Публикации: 6
Прегледи: 13472