• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане на живи култури

Започната от Oxo_boho, 05.12.2019 08:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Oxo_boho

 Здравейте!
 Учудващо е че за толкова години, никой не е споделил опита си в отглеждането на фито / зоо планктон, и реших да дам "моите 2 стотинки".
 Отглеждам "живи култури" от близо година. Лоша новина е че в България " такова животно няма". Фитопланконът, който се продава си е "шльокавица".
 Добрите новини са, че в ebay.de и ebay.co.uk има всичко, и че сега е времето за доставка - тъй като е студено "живите култури" пристигат в добро състояние (няма проблем с 10 дневно пътуване с gabco).

 1.Фитопланктон
 Отглеждането на фитопланктонът е елементарно. Необходими са Ви: стартова култура, помпичка за въздух, солена ОСМОЗНА със плътнос не повече от 1,019, осветление и тор за фитоплонктон. Тъй като в нета е пълно с инфо (http://www.reefcentral.com/, https://www.melevsreef.com/articles/culture-your-own-phytoplankton и др.), ще се спра на така наречената "невярна информация":
 - Водата задължително трябва да бъде осмозна
 - Солеността може да бъде по-малка от оказаната - няма проблем, при по-висока плътност "културата" веднага се скапва
 - При двойна доза тор, максималното време за делене е 2 седмици, а не както се споменава 4-5 седмици
 - Времето за делене при всеки е индивидуално, в зависимост от осветеност, температура на околната среда (при мен е 3 / 4 дни)
 За отглеждането на фитопланктон, много важна е хигиената. Аз го отглеждам в пластмасови буркани. При всяко делене изп
https://i.postimg.cc/WtM5yzKm/IMG-20191205-074748.jpg
олзвам празен буркан, тъй като се образуват налепи по стените, а те водят до "смърт" на "културата"
 Фитопланктонът може да се съхранява без проблем до един месец, като е желателно периодично да се разклаща съда.
 Фитопланконът е важен, тъй като служи за храна на зоопланктона: ротифери,копеподи, артемия и т.н..

Oxo_boho

2. Ротиферии
Отглеждането на ротиферии е доста по елементарно от фитопланктона. За него са ви необходими: съд, помпичка за кислород и "манджа :-D ". Ротифериите се хранят с фитопланктон. Към закупената "стартова култура" прибавяте малко количество(200-300 ml)фитопланктон. Течността ще придобие зеленикав цвят. След 2-3 дни, ще стане прозрачна - това означава, че хранителната среда вече я няма и трябва отново да храните. С времето ротиферите ще се увеличават и времето за хранене ще намалява. в един момент ще исипвате в аквариума едно количесво на ден (на 2л. буркан ползвам водна чаша ) и ще добавяте същото.
 Ротифериите също могат да се съхраняват в храдилника известно време, като ако времето за съхранение е по-голямо е желателно да сте сложили в съда и малко храна(фитопланктон)

Oxo_boho

3. Артемия
 Разликата при отглеждането на вече излюпената артемия и ротифериите, е че за нея Ви трябва МНОГО храна. Тя не расте толкова бързо до размера, който сме свикнали да виждаме в замразената храна и за да не ми е трудно отглеждането, ползвам 10л. буркан (въпросните буркани, които ползвам ги продават по "домашни потреби " за туршии)
 Вече излюпена, не се нуждае от "светлина". Нормална стайна температура, кислород и храна.

Oxo_boho

4. Копеподи
 При тях не съм имал успех с отглеждането в "буркан". За сметка на това доста добре се развиват и в съмпа и в "дисплея"

trex700e

Еха , супер интересен материал от първа ръка!  *DRINK*

beonedge

Хм , както си го написал "ще се спра на така наречената "невярна информация":" имаш предвид , че това е вярно ? Понеже в една тема четох че евин има 2 съда в съмпа - в 1вия с доз помпа добавя солена вода която ползва за доловане и тор , донавената вода измества от този съд във 2тория в който гледа ротиферии а оттам пък се преливат в системата
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Oxo_boho

Това със съдове, дозир помпи и т.н. е малко тип "художествена измислица" или: "Вижте ме колко съм велик!". Не, че не е възможно, но за да сработи трябват ЗРАВИ нерви и много, ама наистина МНОГО време. И в този ред на мисли следва въпроса: "Тази (безсмислена) автоматизация заслужава ли си цената?!" - но да не забравяме, какво е написал А.Константинов: "Разни хора, разни идеали"

Similar topics (1)

35453

Публикации: 14
Прегледи: 12342