• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 08:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Постоянно умират Гупите

Започната от DMS_NOVA, 06.09.2018 22:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Водата я държа една седмица в 10 литрова туба. BTW Може и в мен да е грешката, тъй като добавям и нитрати на Еленков. А що се отнася до залесяването - прилагам снимчица, не е като да няма. Да, говореше се за филтри и смяна на филтъра, но пак казвам - навремето в подобен аквариум гледах поне десет пъти повече риби и то само с въздушна помпичка с гъба. Никакви филтри, смяна на 90% вода всяка седмица. А сега филтри, бактерии, торове и не нам кво си и нъцки.

tetra

Ако сменяш цялата вода е неправилно. За 48 часа водата се отгазява частично и нищо повече. Може да се използва за всекидневна подмяна но в много малки количества. При по големи се нуждаем поне от едноседмично отлежаване. Големината на цистерната в която водата отлежава трябва да е достатъчна за четири и повече подменяния. Което означава че всяка седмица ще се източва максимално една четвърт, и ще бъде доливана от чешмата за постигане на езерен режим и узряването и.

ARTU73

Сега сменям една трета, но като ученик 90%. Докато се чудех защо имам нула нитрити и 50-100 мг/л нитрати, реших да проверя питейната вода. Познайте резултата 🤔

Smelly fish

Тетра, мерси за инфото с водата, ще зареждам нова вода след седмичната смяна в аквариума. Аз сменям около 30%. Арту, предполагам, че имаш нитрати още от чешмата. Тук и други хора са имали нитрати в чешмяната вода. Ми тогаз не добавяй тез нитрати на Еленков.

ARTU73

Съгласно тестовете, всички показатели са ок. Затова купих още една гупа - мъжка. Днес тя изглежда така - с някакви странни червени петна по плавника. Не се храни както вчера, плува срещу течението на филтъра в горната част. Останалите рибки се държат нормално, включително и женската гупа.

Kai

Аз имах мъжка гупа със същите червени ранички. Моите при нужда ги лекувам в солни бани + метиленово синьо и зелено в зависимост от поставената диагноза от мен (която в повечето случаи май е грешна *SORRY*). Моята се оправи със солни бани и метиленово синьо в карантинния аквариум. След 14 дни наблюдение я върнах в общия.

ARTU73

Моята се самоизтощи. До отказ плува срещу течението, по обяд я извадих и третирах с ParaGuard на Seachem. Но едва плуваше и потъваше с опашката надолу. На моменти спираше всякаква дейност и не реагираше на побутване. Когато се прибрах от работа си беше отишла :(

flora3054

Здравейте, имам нужда от помощ!
Откакто се помня отглеждам гупи и досега не съм имала проблем, но преди около два месеца от 30литров аквариум ги преместих в 70л. В 30 литровият  аквариум нямах филтър и лампа,само помпа за въздух и повечето малки рибки които успявах да хвана ги отделях. За 70литровият си купих Водозащитено осветление, Почистващ Магнит Морска Звезда, Филтър AquaEL ASAP 500 EU. От около месец от големите ми риби започнаха да измират. плувнат на повърхността с накъсани опашки. Нямам обяснение на какво се дължи. От малките засега не съм забелязала дали измират /поне не изплуват на повърхността/ .

GabiK

Дата на стартиране на аквариума: 04.09.2020
Обем на аквариума:25 л
Височина:

Данни за водата:
pH 7.2, амоняк, нитрити, нитрати:
Температура:27
Сменям по 6 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 24 градуса.

Филтрация:
Вътрешен филтър л/ч:200
Система за СО2:не

Филтрите работятнепрекъснато

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:не

Риби:
Полово зрели(видове, брой):гупи 2 женски и 2 мъжки, 1 геринохелиус
Млади риби(видове, брой):гупи бебета на 1 седмица 20 бр, анциструс 1 бр
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):бебета гупи, 3 бр скариди Ред чери

Храна:
Видове храна:люспи за гупи
Колко често храните рибките си:1 път на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:20-30 сек

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:няма

Грунд:
Дебелина на дъното:3 см
Размер на камъчетата:2-4 мм

Осветление:лампа 8 w

Здравейте, имам притеснения за 1 възрастна женска гупа. Разполагам с 55 л аквариум, който в момента е в рестарт. Рибките в него започнаха да измират. Преместих всички в малкия, докато оправя другия. Симптомите им бяха: гупите първо стоят само най-отгоре, апатични са,със свити перки,  спират да се хранят, а след това умират. Всичко се случва за 1-2 дни. Като влошаването се забелязва няколко часа след пускането им в аквариума.Съответно, като ги преместя от големия в малкия - за 2 часа се оправят. За това реших да направя рестарт на 55 литровия. В момента малката аква е пренаселена и внимателно следя поведението на всички обитатели. Изглеждат добре и щастливи. Само една женска гупа не се оправя още от големия аквариум, а е преместена преди 2 седмици. Беше едра и красива . Роди 2 пъти, но не успявах да я отделя и не оставаха малки от нея. В момента е много слаба. Има апетит, храни се по малко, няма апатия или нещо притеснително, просто е супер слаба. Имате ли идеи какво може да се случва? Правя тестове на водата, всичко е в норма.

mushroom

Здрасти GabiK,
не съм много опитен, но моите женски гупи умираха по същия начин, защото мъжките веднага след раждането почваха пак да ги тормозят (сексуално). Бях чел някъде, че е хубаво след раждането женските да се отделят за 3-4 дни, за да се възстановят.
При мен гоненето с кепчето в аквариума ги стресираше допълнително и затова вече ловя само мъниците (които успея да хвана разбира се), а женските ги оставям в общия.
А относно големият ти аквариум - явно азотния цикъл още не се е получил. Изстискай гъбичката от малкия лекичко в големия да паднат малко мръсотии.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Георги

Цитат на: GabiK - 15.11.2020 14:30Симптомите им бяха: гупите първо стоят само най-отгоре, апатични са,със свити перки,  спират да се хранят, а след това умират. Всичко се случва за 1-2 дни...Имате ли идеи какво може да се случва?

Здравей, малко късно виждам това, но какво е положението с гупите?
Горните симптоми са най-вероятно Gyrodactylus (skin flukes). Третира се с препарат съдържащ praziquantel, напр. Jbl Gyrodol. Според листовката безгръбначните (скариди, охлюви) не го понасят.

Lightning_boy

Цитат на: GabiK - 15.11.2020 14:30Разполагам с 55 л аквариум, който в момента е в рестарт. Рибките в него започнаха да измират. Преместих всички в малкия, докато оправя другия.

Според мен, това е разковничето на проблема. При рестарта имаш адски много голям пик на амоняка и амония в аквариума. Мисля, че се тровят.
Решението е ясно ... предполагам.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

33582

Публикации: 5
Прегледи: 3247

59371

Започната от radiwwww


Публикации: 8
Прегледи: 4802

28545

Публикации: 14
Прегледи: 4448

54118

Публикации: 10
Прегледи: 3102

26301

Публикации: 44
Прегледи: 16053