• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 22:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Ако не сложиш такива от градината, няма да излязът :D
До сега не съм виждал воден охлюв, който да е пропълзял в къщи на сухо, а имам освен отворения аквариум с уртикуларията (която почна да дава фира за жалост  *NO* ) и една 10 литрова туба с вода, отрязана само отгоре, която ползвам за депо за растения. Вътре има от растенията, които кося и яко охлюви. До сега нищо не е напуснало от там, тъй че споко   :-D

П.П: Не се занимавай да прехвърляш органика от стария аквариум. Може да изстискаш гъбата да, ще вкараш малко бактерии. Това е достатъчно. Пусни няколко охлюва и щипка храна за риби и го оставяй да цикли. Ако няма да слагаш растения веднага, дръж го на тъмно. Така или иначе няма да дочакаш пълно зацикляне, което ще се случи след около месец, като през тоя период трябва да слагаш по 1-2 щипки храна седмично, за да има какво да гние.
Ама то като няма да има риби, не е толкова страшно.
2
Много благодаря!
За азотния цикъл - ясно. Под вода от стария имах предвид да сифонирам и грунда тук там, за да се напълни с органика, която да започне да се разлага и в същото време да има какво да храни бактериите. Другото, което знам е да се изстиска една гъба от стария филтър в новото корито.
Но ... щом няма да има кой знае какви последици ще го напълня утре и оставям останалата част от манадото вътре да се кисне и тва е.
Сега за охлювииии .... да знаете за такива, които не излизат? :D питам, понеже аквата е без капак :D :D
3
ЦитатЛеко да разбутам нещата. Вече съм една идея по-добре и ме засърбяха ръцете тази сутрин.
Сложих черното фолио на аквариума и започнах да мия манадото.... Б**ти миенето мих ... то бива и чернилка ама тва от кюнци на печка да го мия няма да е толкова мръсно :D
Засега съм измил 20 литра, пия кафе и взимам малко въздух, че 3 часа почти съм на крак.
Сега имам следното питанее.... Ясно е, че манадото ще се кисне бая време и предвид, че още лампата не е дошла, нямам и CO система все още, разумно ли ще е да пускам филтъра да върти и да цикли??
Мога да сложа доста вода от големия аквариум, съответно нещата ще се зациклят по-бързо, но въпроса е ми е, след като аквата ще е растителна, колко и дали е важно да е зациклен аквариума? Съответно, какво се случва с нитритите и нитратите след като няма какво да ги консумира? Така или иначе аквариума стои на тъмно, умишлено естествено.
Ще декорирам накрая. Знам, че малко хаотично се движа, но просто така се стекоха събитията.

Измий манадото и го пускай аквариума. Слагай филтъра и нека да върти.
Дали е важно да е зациклен аквариума - важно е. С азотния цикъл на кратко се развиват 2 вида нитрифициращи бактерии. И двата са аеробни щама, първите използват кислорода, за да окислят амония до нитрит, а вторите да превърнат нитрита в нитрат. Амония, нитрита и нитрата са все форми на азота. Като амония само е токсичен.
Натрупването на големи количества амоний води само до проблеми. Смъртност при живите огранизми, забавяне растежа на растенията, некрози по листата на растенията. За това в новостартирани аквариуми, смяната вода поне първия месец трябва да е няколко пъти седмично по 50%. Именно за да се избегнат такива натрупвания на амоний във водния стълб.
Когато нямаш зациклен аквариум, процесите на конверсия на амоний към крайната точка, а именно нитрат, разбираемо не се случват. От тук следва, че постъпилия амоний във водата става голям проблем.

Сега тук е другия момент, в който като се замислим реално... колко пък може да се зацикли тоя аквариум нали :). Ами един аквариум е точно толкова зациклен, колкото има нужда. Казано с други думи, при празен аквариум, без наличие на гнилостни процеси, които да освободят амоний във водата, никога няма да получим азотен цикъл!
Ако стартираш аквариума и го напълниш с вода, сложиш инертния грунд и пуснеш филтъра - няма да получиш никакъв азотен цикъл, ако щеш и 1 година да го въртиш на празен ход!

Така, ами ако сложиш вода от вече зациклен аквариум? На практика имаш там изграден стабилен цикъл, стара аквариумна вода слагаш, новия аквариум следва да е зациклен значи.... Ами не!
Истината е, че във водата нитрифициращи бактерии почти няма. Те се намират основно в грунда, филтъра, по камъни и други.
Ако прехвърлиш част от декорациите от стар аквариум, ще вкараш по-голямо количество нитрифициращи бактерии, от колкото ако напълниш аквариума с вода от стар такъв.
Обаче какво ще стане с тези бактерии няколко часа по-късно? Ами, ще започнат да измират. Колонията ще започне да се саморедуцира до толкова, колкото хранителни вещества има, за да съществуват те.
- Няма амоний -> няма храна за бактериите -> умират.

Какво се прави тогава?
Аквариума се стартира, осигурява се някакво начално производство на амоний, като това става, като още в началото се пускат някакви обитатели, примерно няколко охлюва. Пуска се една щипка храна за риби. Охлювите, както и храната за риби, ще осигурят начални разлагания на органични вещества, които ще осигурят амония, необходим на бактериите.
Постепенно, всяка седмица може да започне да се натоварва с повече обитатели.
След около месец, имаш що-годе стабилен цикъл.

Добавянето на растения също помага, защото гниенето на старите листа, осигурява храна за бактериите.
Рязкото претоварване на аквариума с обитатели, води до рязко повишаване на органичните вещества, което води до рязко покачване на амония, което води до нарушение в азотния цикъл, поради простата причина, че няма все още толкова много бактерии, които да преработят бързо амония в нитрит/нитрат. За това промените в аквариума се правят бавно.

А какво става с натрупания нитрат в аквариума, ако няма растения. Най-просто казано нищо не става. Ако нямаш нищо в аквариума, няма от къде да дойде нитрата :). С една щипка храна и 2 охлюва, не тревожи от натрупване на каквото и да било.

Препоръчвам при стартиране на аквариума, да пуснеш отгоре да плуват разни бързо растящи като роголистник примерно, водна чума, явански мъх или там каквото имаш, разбира се ако не стои на пълен мрак :)

И така, мнооого дълго стана, но това е в общи линии всичко за азотния цикъл.
4
Цитат на: mushroom - Днес в 13:11Тука учебниците по химия и биология заговориха дружно. : - D

Кво да прайш, то неволята учи  :-D  :-D
5
Тука учебниците по химия и биология заговориха дружно. : - D
6
Леко да разбутам нещата. Вече съм една идея по-добре и ме засърбяха ръцете тази сутрин.
Сложих черното фолио на аквариума и започнах да мия манадото.... Б**ти миенето мих ... то бива и чернилка ама тва от кюнци на печка да го мия няма да е толкова мръсно :D
Засега съм измил 20 литра, пия кафе и взимам малко въздух, че 3 часа почти съм на крак.
Сега имам следното питанее.... Ясно е, че манадото ще се кисне бая време и предвид, че още лампата не е дошла, нямам и CO система все още, разумно ли ще е да пускам филтъра да върти и да цикли??
Мога да сложа доста вода от големия аквариум, съответно нещата ще се зациклят по-бързо, но въпроса е ми е, след като аквата ще е растителна, колко и дали е важно да е зациклен аквариума? Съответно, какво се случва с нитритите и нитратите след като няма какво да ги консумира? Така или иначе аквариума стои на тъмно, умишлено естествено.
Ще декорирам накрая. Знам, че малко хаотично се движа, но просто така се стекоха събитията.
7
Цитат на: NO CARRIER - Днес в 08:46Бакопата е вкусна и на салатка. :-D

Пробвал ли си я  :-D
Между другото на снимката са montecarlo и staurogyne repens.
А при staurogyne-a , в ъгъла там има едно мааалко невзрачно, почти поумряло (то сега се съвзема де, поне така мисля) - е то е bacopa caroliniana, резнах едно стръкче от аквариума и я боднах там, ако стане - стане, ако не - здраве да е :D.
Така или иначе от аквариума кося достатъчно всяка седмица, ама не знаех, че става и за салата  :-D  :-D
8
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Днес в 08:49
Добро утро!

https://i.imgur.com/Cfp1qdn.jpg

https://i.imgur.com/s8Jn0p7.jpg

https://i.imgur.com/GgCA38O.jpg

https://i.imgur.com/8LehYLa.jpg

https://i.imgur.com/lj3Y0PH.jpg

https://i.imgur.com/omgp2dp.jpg

https://i.imgur.com/yBz9ghD.jpg
9
Бакопата е вкусна и на салатка. :-D
10
ЦитатСпоред мен нещата си изглеждат много прилично  *bg*
Сега и въпроса :D Как разбра за магнезия и калция? Тестове? Или от опит и набито око?

Новите листата на бакопата и стаурожин-а излизат по-дребни, усукват се и бледнеят :)
Типични симптоми за усукването на новите листа и за по-дребните им размери е липсата на калций. Когато се използва вода от чешмата, почти е невъзможно да си докараш такава липса, освен ако не си от район с много мека вода. Твърдостта на водата се определя предимно от количеството разтворени в нея предимно калциеви и магнезиеви йони. Варненската вода е доста твърда и със сигурност има калций в изобилие, но аз последните няколко смени, използвам само купешка трапезна вода.
Това е вода, преминала обратна осмоза и след това обогатена с много малко минерали (по-малко от 50мг/л).
Решението е , да започна да смесвам чешмяна с купешка, примерно 50:50, тъй като и само чешмяна вода не е оферта, тъй като варненската вода е ужасно твърда пък *NO*
Друго решение е да се добавят допълнително калциев карбонат (CaCo3) и магнезиев сулфат (MgSO4), но просто няма нужда да се напъвам конкретно за карбоната, тъй като във водопроводната вода има в изобилие и просто добавяне на чешмяна вода, ще реши проблема. Магнезиев сулфат е добре познатата на всички английска сол, има я във всяка аптека за стотинки :). Щипка английска сол в аквариума, след смяна на вода, решава проблема с магнезия, и е добре да се добавя по една щипка в силно залесени растителни аквариуми, дори водата, която сипваме в аквариума да го съдържа  :) 

П.С: В същност, като се замисля, проблема с усукването започна и от както промених торенето по estimative index daily. Преди това имах една зелена тропика, с която торих долу-горе с тройна доза, но въпреки това не беше достатъчно ефективно, та преминах изцяло на DIY торове, където разбира се знам какво слагам и по колко. Та, сипвам нитрат с голямата лъжица дето се вика. Тук идва и тънкия момент -> натрупването на големи излишъци на нитрат във водата, води до много трудно усвояване на Бор от растенията. Борът (B), обикновено е статичен елемент, тоест повечето видове (не всички) , в момент на нужда, немогат да транспортират Бор от едно място на растението на друго, докато за доста други елементи това е възможно. По този начин липсата на Бор се отразява най-вече при изграждането на нови листа и корени на растенията, тъй като участва в образуването на клетъчните стени. Визуалните симптоми са идентични с тези при липсата на калций - усукване на младите листа и корени, дребни листа, а на по-късен етап и загиване на младите части на растението. Много лесно може да бъде объркано с липсата на калций.
Както казах, при мен нещата малко съвпадат и със промяна начина на торене, така че още напасваме нещата. Ще направя някои промени тези дни и ще видим резултатите после :)
Страници1 2 3 4 5 ... 10