• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Едни 70 литра.

Започната от Daredevil_666, 29.01.2017 21:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Daredevil_666

Здравейте!Казвам се Костадин на 29 години и от декември 2013 година се занимавам с този аквариум.Незнам дали ще ви бъде интересно да прочетете тази история, но мисля да е споделя с вас.Тя започна от един колега, който през посочената 2013 година ме провокира да си закупя аквариум.Обясни ми някои основни неща и ме насочи към този прекрасен форум, който вече 4 години ми помага в моето начинание.Прочетох някои от важните теми и взех решение да закупя фирмен аквариум, който си имаше всичко.Разбира се нямах знания кой знае колко, отидох до известен столичен магазин и смело похарчих някой друг лев за аквариум на Rs Electrical RS 600B, който беше с вграден в капака филтър 600л/ч с гъба, нагревател 75 вата и вградено осветление от 18 вата в капака.За жалост тогава незакупих правилния грунд, който беше доста едър и след това си имах големи проблеми, но всичко с времето си.Положих грунда, налях вода, боцнах цяло едно растение, използвах препарат за бързо стартиране и зачаках.



След десетина дни пуснах първите си неонки(които бяха мечтани от мен много време) около 7-8 броя.След около седмица още толкова добавих и два сома калихт.Нямам снимки от този период, но всичко си вървеше супер, с изключение на растението, което лека полека загни и умря.Замъчиха ме разни водорасли и полепи, но не беше нещо сериозно.Няколко месеца по-късно нещата се развиваха добре, осъзнах че това хоби е наистина много интересно и реших, че аквариумът трябва да се развива.Открих и съботния пазар и смело си закупих няколко ехинодоруса и мангрови корени от там.Закупих и хемианатус куба, но беше груба грешка, ясно защо.Тя естествено поживя седмица две и отиде в коша.



Оказа се обаче, че ехинодорусите и анубиасите си вървяха добре.След това добавих мъхове и валиснерия и закупих ред чери скаридки, които направиха истински бум и се размножиха доста.Разкарах калихтите, защото започнаха да стават големи и агресивни, а и си похапваха охотно скаридки особено на изгасена лампа.



Ето ни вече с коридораси, които се оказаха едни от любимите ми сомчета.Доста плахливи, но не закачаха другите обитатели.Лошото е че тогава пък се завъдиха от кафявите охлюви, които се размножиха до десетки.Четох и по този въпрос и решението беше Helena.Закупих десетина бройки и за седмица всичко беше изядено.Изключително полезни!



Така, тук вече растенията бяха пораснали, но започна да се забелязва, че аквариума се оказва слаб и от към осветление и от към филтрация, а нагревателят изгоря.Решенията дойдоха постепенно.Осветлението оправих (силно казано) с добавянето на една 18 ватова Т8 пура и диодна лента.Филтрацията подобрих с добавянето на керамика на хайлея под гъбата и закупих допълнителен вътрешен филтър на хайлея отново 400л/ч.Нагревателят го замених с доста по-качествен на Тетра 75 вата.



Някъде от края на 2014 година естествено вече като запален по хобито акварист мечтаех за аквариум като по клипчетата в youtube.С буйна растителност, с хубав грунд, с хубав филтър и осветление.Започнах да чета много повече по форумите кое как трябва да бъде и с времето понаучих някои неща, къде от опит, къде от форума.
Още тогава се опитах да гледам и по-сложни растения, но нямах необходимите условия, въпреки че започнах и течни торове да добавям и таблетки и нищо не се получаваше.Затова започнах да събирам с бавни темпове нови "компоненти".Първо се сдобих с нов вече външен филтър JBL E901, който седя над година по шкафовете докато имам всичко, което ми трябва.С мноооооооооооого мъка намерих и драконови камъни, макар и не много красиви, но за мен бяха супер.След това JBL Aquabasis + и JBL MANADO за дъното.Нов корен и растения с още пури 15 вата Philips 865 и поставка за този аквариум.И когато събрах всичко ( Август 2016) направих пълен рестарт.
Ето последно как изглеждаше преди рестарта:



Ето и след това:




И така, какво да кажа, каква голямааааа грешка!!!Всичко започна нормално.По корена въпреки, че го варих и пекох се появи слуз, ок нормално.След това кафяви водорасли на 3х15 вата (без рефлектори) Philips 865, ок чистих ги, после и черна брада и работата стана дебела.Три-четири седмици се борех с нея.Смяна на 30-40% вода на 3 дни.Осветление на 4 часа, глутаралдехид по 3-4 мл на ден, гъбата играеше здраво и пак и не и не.Разбира се забравих да спомена, че и някоя друга рибка загина при преместването и още повече се демотивирах.Много болно ми стана за всичко.Явно бях допуснал голяма грешка.Намерих къде е, но беше твърде късно.След като прочетох още няколко теми свързани с осветлението на аквариума, се оказа, че не е баш така както е трябвало да бъде.Замених две от лампите на philips и сложих една sylvania grolux  и една  sylvania aquastar.Брадата беше стопирана, но твърде късно, трябваше рестарт.И хайде на ново в края на ноември миналата година:










Бях се опарил веднъж и ми стана ясно, че без въглерод няма начин с каквито и да било торове.Айде и въглеродна система от братята китайци поръчах с лимонена киселина и сода бикарбонат.И обратен клапан и дифузьор с брояч и тестер за въглерод и лентички за качеството на водата на JBL взех и яко се хванах на хорото, но няма начин!Сега всичко е наред, със съвет от правилния човек и още повече знания давам смело напред.Разбрах малко късно, че за растителен аквариум задължително алгояди и се захванах.4 броя амано скариди, 5 САЕ, 3 отоцинклуса.Последно и рефлектори взех на JBL за лампите и имам кипеж.С новия рестарт, действах внимателно с лампите, започнах от 4 часа на ден и стигнах до 7 часа.Нов течен тор на Tropica и глутаралдехид добавям и засега сме ОК.Даже се наложи да окастря растенията, защото пораснаха доста.Ето и до момента какво е положението:




Това е от мен, вярно цяла история стана за едни 70 литра.Дано е била интересна, ще ви държа в течение какво се случва.Всичко добро от мен!

Иван Атанасов

Много добре си подбрал и позиционирал корена и растенията.Ще следя темата ти с интерес.Успех и повече никакви водорасли. *THUMBS UP*

Daredevil_666

И така една снимка от последните дни.



metcheto

Браво колега, страхотно се е развил аквариума ти!  ;-)
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

mushroom

Снимките от 29.01.2017 ги няма или аз не ги виждам, но самата история и описанията са вълнуващи.
След това снимката от 20.01.2019 я виждам и в твоя аквариум има повече цват отколкото в целия мой хапартамент. Хубав аквариум поздравления. За цялата сага с "брадата" мисля, че много навътре си го взел. Светлината винаги е много заплетена работа... или е много и излизат водораслите или е малко и растенията не вървят ( - :
Благодаря отново за разказа.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

След ъпгрейда на форума са изчезнали. Преди време postimage.org имаха проблеми с домейна и станаха postimage.cc Май ще трябва да мина през цялата база и да ги сменя веднъж завинаги.

П.п. До няколко дни ще видя да закърпя положението.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

NO CARIER: Лично на мен това не ми пречи. Ако ти се занимава и имаш време и желание, няма да навреди, ако пак се виждат снимките на повечето теми.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Daredevil_666

Аквариумът все още си работи. Преживя преместване, преживя леко пренареждане, но от година и половина е стабилизиран и само лека поддръжка.

https://iili.io/J2blotS.jpg



mushroom

Здравей,
хубава аква, добре залесена. Грунда ти колко е голям? 1-2мм.?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

jabeto

Чисто и спретнато аквариумче.Може да сложиш корен да се допълни картината.

Daredevil_666

Става все по-красиво:

https://iili.io/JRWkZdP.jpg



Дъното е с jbl manado около 5-6 см и jbl aquabasis около 2см. Има корени от азалия и тайгър камъни, но са зад папратите.
Осветлението преди 2 години го замених с Aquael leddy slim 2x10W и всичко е точно!

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Бряхххх... не чак толкова благородно ти завиждам. ( - :
Това е нещо като висш пилотаж.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Daredevil_666

Тази година декември месец станаха 10 години откакто имам аквариума. Вече добре го познавам, усещам промените и съм свикнал с него. Не е нещо кой знае какво, но за мен си е постижение, харесва ми. Сега ще си го поддържам и ще му се радвам. Поздрави!

Similar topics (5)

23765

Публикации: 30
Прегледи: 17413

21889

Публикации: 7
Прегледи: 4792

16982

Публикации: 14
Прегледи: 5285

60063

Публикации: 3
Прегледи: 1545

13631

Започната от blagoy


Публикации: 10
Прегледи: 4931