• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

И в Ямбол се заформя морски 800+ л.

Започната от diabolique, 03.12.2012 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Ojo, само да вметна, че DeJong не са ферма, а търговци  ;-) . Те не фрагват и не "размножават" корали, просто ги съхраняват до продажбата им (което при тях не е особено дълго). За да ги вдигнат лампите на тази височина най-вероятно са с 40 или 60о лещи (Стоян го е написал докато пиша). Октоподе в DeJong почти нищо не се задържа повече от седмица. Нямам идея кога са снимали клипа, но през април, когато ходих до там, нямаше повече от 30 акропори, общо във всичките им вани.
Ники, това, че отново получаваш някаква кафява фаза е от добавянето на т5 пурите, но ще отмине. Зеленото циано най-често се развива върху отмиращи алги и мисля, че не е притеснително. Ако се опитваш да почистваш бъбъл алгите, внимавай много да не спукаш някое балонче - плъзват из целия аквариум.

Публикациите са слети: 08.11.2013 09:18

Само да вметна, че понякога рехав и прав растеж, без разклонения, се получава и при слабо течение. Особено при бързорастящите спс корали (най-видимо е при сериатопора хистрикс)

Стоян Михов

Относно бабъл алгите: Прави сме и двамата със tonino  8-). Може да са бабъл алги от род Valonia, но може да са гаметофити на нишковидни алги от род Derbesia http://www.cavehill.uwi.edu/bio_courses/bl14apl/algaenew_green.htm :)., към края на статията им е описан жизнения цикъл.
По какво може да се различат двете не можах да открия много, но едно от обясненията беше, че гаметофитите на Derbesia плуват във водата като ги откъснеш, а топчетата на Valonia потъват на дъното, иначв външно не може да се различат май  *mislia*.

Лошото е ако е Derbesia, бабъл алгите са по-лесни за премахване, ако не са много. Сега като се замисля моите топчета наистина бяха от Derbesia, защото като ги чистех плаваха и после ги махах от решетката на вортека, който имах тогава, даже мисля че съм ги снимал там.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

diabolique

Цитат на: Стоян Михов - 08.11.2013 00:49
тъй че без сарказъм към колегите моля.

Не бих си позволил да съм саркастичен в подобен момент и колегата. Извинявам се много ако така се е получило  :-( Хубаво е че така подробно се описва проблема и съм сигурен че ще се справи с него, има добри поддръжници  *THUMBS UP*
Цитат на: Стоян Михов - 08.11.2013 00:49
Какво значи "почти винаги отиваше под 6.5"?
Както Илиян ме посъветва, започнах да добавям сода в много малко количества, които много рядко качваха КХ-то над 6.5. Не исках да рискувам с повече за да не прецакам нещо. Затова казах че вече идва ред на калциевия реактор. Още не съм го монтирал, в Ямбол не мога да намеря дори брояч  на мехурчета  *CRAZY*. Надявам се до края на седмицата да е заработил! От добавките за храненето и растежа на коралите, разбира се че няма да се отърва, скоро мисля да започна и дозирането на трейс елементите на тропик марин  :-)
Цитат на: Ilianidis - 08.11.2013 07:22
Чак да се обърка човек,а всъщност  може да съм на правилния път,преди месец в целта си да го усиля,свалих тялото ми на 10см от водната повърхност,а имам15000лм,забелязах,че нещата се влошиха и го върнах обратно на 25.
Илияне моята диодна лампа е на 35 см. Преди време и аз реших да я сваля на 15 см от водата с цел да я засиля малко, резултата не беше добър, някой от меките корали стояха като попарени, някои спс-си започнаха леко да се забелват в основата. Върнах лампата отново на 35 см и нещата се оправиха. Затова реших че ще я подсиля с Т5. Диодите ми са 10 бели, 9 ройал блу, 7 сини (незнам точно какви) и 4 виолетови. Не знам на какви лумени и nm работят но Мишо ще минава от тук в неделя и ще ми каже, консултирали са се е него когато са ми правели лампата. Т5-ците са Aquablue Special, Coral plus, Blue Plus, Actinic na ATI. Видимо всички заедно светят малко по бяло (както и исках). Светлината от комбинацията с диодите е много приятна, не съм забелязал досега сгърчване по меките корали, както ставаше от време на време само с диодната лампа, надявам се че е на правилна посока комбинацията от диоди с Т5

vesko_aa

Относно осветлениетов DeJong мога да вметна само малко пояснение: В голямата вана с корали има диодни лампи само с бяло и актиника, водата над коралите е не повече от 20-25см и тавана над ваните е прозрачен - т.е. се разчита на естествена слънчева светлина. В другите вани, които не са под прозрачния покрив има друг модел на същия производител лед лампи, в които има и диоди в зелено и червено, където са сложени по-скъпите и редки видове диоди. Относно оборотността на наличностите там: Наистина по-обикновените (евтини) акропори и монтипори се задържат за кратко, но в редовните си пътувания до Холандия съм забелязвал корали, които не са се продавали с месеци - т.е. очевидно условията и осветлението не са били неподходящи за коралите.
Може би трудността при имитиране на някакво широкоспектърно осветление идва от факта, че при диодите, доставяни от Китай трудно може да се разчита пълно съответствие на описанието и реалните характеристики.

камен чочев

Ники, кН 6,5 е под критичното. Мисля, че трябва да позасилиш буфера и да вдигнеш нивата малко

ojo

Никой не е казал,че дежонг не са фирма която продава корали ок ето и една американска не само продава но и фрагва има и клипове това коeто използва също лед светлини

има едни от най прекрасните снимки във фейсбука .
Ето може би едно осветление което си струва някой да пробва

http://www.aquaillumination.com/lighting/hydra/fiftytwo.html#top това се сравнява в америка със ecotech за което ти говорих като се видяхме Камене.

diabolique

Цитат на: Стоян Михов - 08.11.2013 08:56
Акропората е пораснала, но начинът й нарастеж не е добър. При добри, нормални условия акропорите растат от всички разклонения равномерно или почти равномерно, с лек превес на горните разклонения. Когато растат със само с еднинични разклонения, които растат много бързо и започват да образуват като "букетче" към върха си нещо не е наред. Не знам какво може да е това, може би недостатъчното светлина, вероятно акропорта се опитва да се приближи повече към светлината. Такъв тип рстеж наблюдавам и аз при корали, които са сложени в млад аквариум с неподходящи условия, особено светлина, тогава акропорите стоят със месеци без да нарастнат изобщо и когато условията малко се стабилизират, "изстрелват" по едно-две разклонения, на върха на които се образува нещо като нов корал, а долната част не нараства, имам много такива.
При твоята акропора виждам образуване на нови клони и от мястото, където беше се обелила, откога е това? Интересно ми е има да учим още много за поведението на коралите в аквариумни условия.
В началото когато взех акропората, не помръдна повече от месец. Тогава реших да сваля лампата по ниско. Акропората изстреля разклонението много бързо, но както вече писах, някой от меките корали на моменти стояха като попарени, дискозомите се скриха в сенките, по камъните се появи някакво циано. След повече от месец със свалена лампа, реших да я върна на 35см от повърхността (както беше в началото), тогава акропората пусна разклоненията в долния край.
Интересно ми е какви ще са последствията от добавянето на Т5-ците, затова и пуснах снимки за сравнение. Засега всичко изглежда ок, няма спаружени меки морал. Ще свалям по малко лампата докато пурите достигнат 25 см от повърхността (диодите ще останат на около 30см.). Виждам че и други колеги комбинират диодните лампи с Т5-ци, ще им е интересно и на тях предполагам. Започвам да си мисля че нещо им куца още на диодните лампи, може хибридните лампи да са новата мода  :-)
      Бъбъл алгите ги отстраних, бяха се захванали доста здраво за камъка. Бяха много твърди и потъваха на дъното, надявам се че не са били нишковидни.
Цитат на: камен чочев - 08.11.2013 12:31
Ники, кН 6,5 е под критичното. Мисля, че трябва да позасилиш буфера и да вдигнеш нивата малко
Камене, имах малко кафява фаза но нищо страшно  *THUMBS UP*
Кх го вдигнах до 8 и ще гледам да го държа в тези стойности 8-9. Днес мерих калция и магнезия и се е случило нещо странно за мен! Преди 2 седмици калция беше 420, магнезия около 1200, добавих само малко магнезии. Сега тестовете показват 500-520 калции и 1100 магнезии, как е възможно това?
     

dafil

Сигурен ли си,че си хванал вярното шише :-D
Хора сме-правим и грешки ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

diabolique

Цитат на: dafil - 14.11.2013 00:10
Сигурен ли си,че си хванал вярното шише :-D
Хора сме-правим и грешки ;-)
И аз си помислих че нещо съм прецакъл с меренето, защото с едното око гледах биг брадар  :-D, и направих второ мерене с повишено внимание. Резултата беше същия. Теста ми за калция и магнезия е на JBL, освен той да е дал фира вече. На 21 имам ходене до София и ще си взема тест на salifert

trex700e

Много красива система , а и виждам,че имаш като моя помощник  *ROFL*

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1383145_520947631334308_482919564_n.jpg

и двете дълги години да те радват!

ojo

Здрасти въпросът ми е с колко вата лампа светиш?Имаш ли оптики или не и?Защото някой казват да я пусна моята на 100 процента е тя е 300 вата с отики и то на 300 литров аквариум , както ти казваш  гори коралите .Какви пури сложи допълнително "говоря като цветове".
Лек ден

Ilianidis

Бих писал в моята тема,но поста ще е на място като отговор.Целта на ъпгрейта на моето тяло преди година и нещо беше липсата на сериозен растеж,хвърля се енергия на вятъра,а резултат никакъв,само сериатопори и стилофори растяха задоволително.След като засилих мощността,растежа се усили,като започнаха и акропорите да растят,ноооо повечето неравномерно.Като гледам някои рифове с каква мощност са осветени,явно има още да се върви нагоре.Но ледовете са по-различни от всичко познато досега,хем са ярки,хем спектъра е малко свит,хем не осветяват засенчените места добре.Аз след адаптацията с моя проблем бях изключил една част от осветлението,оцветяване се забелязва,растеж минимален.Просто не е същото като на максимална мощност.Не се сдържах и включих и третия кръг за 3часа на ден,като постепенно времето ще се увеличава.Значи според мен ако искаме акропори,трябва мнооого яка светлина след дълъг период на адаптация,дали това е осъществимо с ледове не мога да твърдя,нещо в ледовете все още не е както трябва,или са силни и изгарящи,или неефективни.Повечето перфектни композиции съм виждал единствено под т5,макар и да има бледи и кафяви нюанси.Но растежа и здравето на корали под този тип светлина са уникални.А останалите не изискващи силна светлина корали няма как да се чувстват добре ,просто трябва да се преместват на подходящите места.Има и дълбиководни акропори,та трябва да познаваме и изискванията им,когато се редят в домашния риф.

diabolique

Цитат на: ojo - 22.11.2013 07:14
Здрасти въпросът ми е с колко вата лампа светиш?Имаш ли оптики или не и?Защото някой казват да я пусна моята на 100 процента е тя е 300 вата с отики и то на 300 литров аквариум , както ти казваш  гори коралите .Какви пури сложи допълнително "говоря като цветове".
Лек ден
Здравей ojo!
Лампата ми е 300 вата без оптики. 30 десет ватови диода, които са без димиране и светят на пълна мощност. Когато поръчах да ми правят системата, не разбирах нищо от осветление и се доверих изцяло на майсторите. Ако сега трябва да си правя диодна лампа, не бих използвал 10ватови диоди (има доста писано в раздела по този въпрос). Имам съмнение че белите диоди не светят в правилния спектър, и вероятно ще бъдат подменени.
Дали да я пуснеш на пълна мощност ще прецениш сам, като следиш поведението на коралите. Ако растежа на коралите ти е добър, защо да правиш експерименти?!
Т5-ците са Aquablue Special, Coral plus, Blue Plus, Actinic na ATI.
Цитат на: trex700e - 14.11.2013 10:08
Много красива система , а и виждам,че имаш като моя помощник  *ROFL*


и двете дълги години да те радват!
Йоркитата са уникални кучета  *DRINK* Голям красавец е твоя дзвер  *THUMBS UP*

   П.П. Другата седмица ще има още едно рифче в Ямбол, красящо малко кафене в центъра. Ще пусна нова тема относно него!  :-)

diabolique

Да по събудя темата малко!  :-)
От около месец, аквариума си има ново място в стаята. Трябваше да го изпразня целия за да успеем да го поместим. Вода, риби, корали, камъни, всичко беше вън. Беше пълен хаос 2 дни, но си струваше, сега изглежда много по добре   :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fxhg6d1lsp%2Fimage.jpg&hash=843285619a69c473528c49ef91eaac3218d8f6b0

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Favu0b5f5d%2Fimage.jpg&hash=e8cf62d27c3193dacbe73318946c99affae8a002

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F4rnocqmqb%2Fimage.jpg&hash=da835774556a32802f0ea2f1e5221336d4043198

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2F642ryh5qj%2Fimage.jpg&hash=c7c4c6b88f749dfc23ce0b6ef06322d19e680f99

Yonchev

Поздравления! И преди и сега, все си изглежда супер  *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP*

Similar topics (5)

54948

Публикации: 7
Прегледи: 3631

53004

Публикации: 0
Прегледи: 2161

58542

Публикации: 17
Прегледи: 9707

27099

Публикации: 27
Прегледи: 12624

59198

Публикации: 11
Прегледи: 13432