• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 20:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Само да кажа за СО2-то... отиди в МОЛ-овете (пунктовете за старо желязо) и ги питай за бутилки..., но все пак ги огледай преди да ги купиш. Ще ти ги продадът за лев на килограм. След това има темата на колегата bunzip2 където описва стъпките за успешно изграждане на СО2 системата.
Edit:
Тъй де той е писал точно това в последния пост, ама аз от бързане не го прочетох.
Наздраве и честит ден на майстора. ( - :
2
ЦитатП.П.С. Заръчах 80см лампа. 9 евро какво да ги мисля ся ... Чакам търпеливо да се появи лампата и да надграждам лека полека.


Сигурен ли си, как я поръча за 9 евро ебаси?
Аз като гледах онзи ден, си беше 25 евро доставката.
Ей сега ще чек-на пак нещата, да не са променили нещо  :)

П.С: Мдааа, 8.90 евро е, защото е само лампата. При мен имаше и растения, явно като има растения, доставката е по-скъпа заради опаковките и може би е по-експресна. Ама пробвах, като добавя само лампата е 8.90 евро, като сложа и някое растение, веднага скача на 25 евро. Така за 8.90 евро си заслужава да, дето ще се занимаваш...

А за со2-то, да, моя съвет е ако не ти се занимава със система с мая и захар, направо си направи истинска. Тая с лимонена киселина да я заредиш излиза по-скъпо от тая с мая и захар. Самата система също струва над 100лв. Няма смисъл да се занимаваш с нея. Или мая или истинска система.
Може да започнеш с маята, да видиш как е с подаване на со2, и после да се засилиш към истинска система. Или пък направо да си вземеш система и да знаеш, че имаш :)

Ей това си поръчах аз последно.
reducir.jpg
3
Цитат на: bunzip2 - Днес в 11:20Chihiros и Twinstar , сериите А и B са прилични и бюджетни лампи. В случая съм ти препоръчал Chihiros B, защото Twinstar нямат дължина, подходяща за твоя аквариум, а и Chihiros B е 41 вата, което за LED си е прилично осветление. Твърде вероятно е, с една лампа да се справиш доста прилично :)
Ако се наложи, винаги може да сложиш още една такава.
Тръгнеш ли сам да си го правиш осветлението, пак ще стане, ама като си сметнеш диодите, като си сметнеш захранването, радиатора, накрая пак ще доближиш тая цена, а я стане задоволително, я не.
Мен ми е писнало от цигании дето се вика, за това предпочитам да дам веднъж пари , ама да знам, че имам нещо прилично и да не го мисля повече. Иначе все някакви доизкусурявания после, все нещо не си напълно доволен...
Същото важи и за системата за со2.
Всички сме тръгнали от система с мая, докато накрая не ти писне да купуваш захар и мая и да бъркаш разни бъркочи постоянно :D
Накрая винаги се стига до истинска со2 система и да ти е мирна главата.
Ако ще поръчваш Chihiros-a от aquasabi, поръчай през фирма gabcо, в седмицата има по 2 пъти доставка до БГ. Иначе излиза 25 евро доставката до БГ, което си е скъпарско.


Как става хавата за поръчка през тази фирма? Честно казано за 1-ви път ще поръчвам нещо от чужбина.
Относно останалото в поста... аз съм на същото мнение, ще си накупя една торба с излишни материали, които после няма да ползвам и както казваш я стане, я не....
За CO-то точно това си мисля. Да не се бозя с мая и захар, че навсякъде из форума пише, че рано или късно омръзва :D.
П.С. Гледам, че с DHL има няква доставка за 9 евра? Или викаш и тя не е оферта :D
П.П.С. Заръчах 80см лампа. 9 евро какво да ги мисля ся ... Чакам търпеливо да се появи лампата и да надграждам лека полека.
Още веднъж благодаря, че отделяш време да обясняваш и споделяш  *THUMBS UP*  *privet*  *bg*
4
Chihiros и Twinstar , сериите А и B са прилични и бюджетни лампи. В случая съм ти препоръчал Chihiros B, защото Twinstar нямат дължина, подходяща за твоя аквариум, а и Chihiros B е 41 вата, което за LED си е прилично осветление. Твърде вероятно е, с една лампа да се справиш доста прилично :)
Ако се наложи, винаги може да сложиш още една такава.
Тръгнеш ли сам да си го правиш осветлението, пак ще стане, ама като си сметнеш диодите, като си сметнеш захранването, радиатора, накрая пак ще доближиш тая цена, а я стане задоволително, я не.
Мен ми е писнало от цигании дето се вика, за това предпочитам да дам веднъж пари , ама да знам, че имам нещо прилично и да не го мисля повече. Иначе все някакви доизкусурявания после, все нещо не си напълно доволен...
Същото важи и за системата за со2.
Всички сме тръгнали от система с мая, докато накрая не ти писне да купуваш захар и мая и да бъркаш разни бъркочи постоянно :D
Накрая винаги се стига до истинска со2 система и да ти е мирна главата.

Ако ще поръчваш Chihiros-a от aquasabi, поръчай през фирма gabcо, в седмицата има по 2 пъти доставка до БГ. Иначе излиза 25 евро доставката до БГ, което си е скъпарско.
5
Много благодаря за подробния отговор, колега!
Като започнах да чета за растителния аквариум, навсякъде се обясняваше, че няма такъв, който да няма никакви водорасли. Така, че това ми е ясно. А тази лампа защо ми се видя, че е повече пари (chihiros). Нещо съм блял някъде. Май си доста прав, че е адекватно да започна с нещо като нея, после ако се наложи ще надграждам.
За торенето е ясно, че няма как да мина без него, но и като се замислиш, то това е и интересното. Иначе ... голо дъно, смени на водата и туй то .. скука :D
6
С тази ципа, винаги се е махала при мен максимум до месец/месец и малко. По принцип аквариума трябва да има движение на водната повърхност. Ако няма никакво движение, нормално е да се получава.
Относно со2-то с мая и захар, не е алабала работа. Просто на литража, който ти имаш, ще трябва да приготвяш по 2 бутилки, защото 1 ще е много малко :). Минуса на тази система е, че неможе да регулираш подаваното количество, както и финансовата стойност на системата погледната дългосрочно.
За две двулитрови бутилки, ще са ти нужни 500 грама захар, 1 пакетче суха мая гранулирана и 2 пакетчета желатин. Системата издържа долу-горе месец.
Читава система с лимонена киселина и сода , разбира се е по-добър вариант, но като пари излиза долу-горе като истинска система, така че за мен не си заслужава особено инвестицията в система с лимонена киселина и сода.
Професионална система за со2 може да си направиш за около 160-170лв! Бутилка за со2 2литра, заредена, последно като гледах беше 96лв, оборудвана с кран, само трябва редуцир. Редуцира от китай в момента - 60лв. Дифузер от китай - 10-тина лв макс. Това е всичко :)
На твоя литраж, двулитрова бутилка трябва да те изкара около 4-5 месеца, Зареждането на со2 е по 3лв на килограм във Варна. Двулитровата бутилка събира под 2кг со2.

Погледни тук за бутилка: https://www.olx.bg/d/ad/butilka-stomanena-za-so2-tso-argon-korgon-kislorod-azot-heliy-CID262-ID93pDz.html
Погледни тук за редуцир: https://www.aliexpress.com/item/4001300136111.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.27.573d1802K39OAd
Погледни тук за дифузер: https://www.aliexpress.com/item/1005004207863232.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.44.7abf1802rPeoES

Много важно, при стартиране на растителен аквариум е, да стартираш с максимално много растения. Колкото повече растения имаш, толко по-лесно ще вземат превес над водораслите.
През първата седмица или 10-тина дни, растенията още са в шок и нямат големи потребности. През този период се свети по-лекичко, и не се тори. Висшите растения имат способността да се презапасяват с хранителни вещества, и през първите 10-тина дни ще го карат на запаси. След това обаче, трябва да започнеш торене.
Имай на предвид, че манадото абсорбира в себе си хранителни вещества и с времето ще може да компенсира липси, ако пропуснеш да наториш, но в началото е празно и долу-горе първите 2-3 месеца трябва да си много редовен с торовете, за да не допускаш растенията да гладуват.
За да растът растенията, имат нужда най-общо казано от макро и микро елементи.
Макро елементите са Азот, Фосфор, Калий и.... Въглерод :). "Азот(N), Фосфор (P), Калий (K)" Лесно се добавят с течни торове, но "Въглерод (C)" ... отиваме на системата за со2 , пък каквато и да е тя.
Микро елементи също се добавят с дозиране на течни торове. Има вариант и за DIY има и купешки, не са толкова скъпи. За макрото също има вариант за DIY. Ако искаш, мога и аз да ти направя и изпратя макро.

За осветлението: Chihiros B серията е достатъчно добро осветление. Една лампа за твоята дължина 80см е 40 вата. Ти си направил аквариума с доста подходяща височина (45см), така че при 5см субстрат, остават 40см, което няма да е проблем и с е твърде вероятно и с една лампа да се справиш. Цената е 94 евра, малко под 200лв.  Може да минеш и с една такава, но за по-равномерна осветеност, и ако искаш да гледаш полянка, мисля, че ще трябва да сложиш 2, което е 400лв.
Каквото и фирмерно осветление да вземеш, по-евтино няма да излезе. Иначе ако искаш да минеш по-тънко, може да го направиш и с луминисцентно осветление. Т5 24 вата пури са перфектни за целта.

Като цяло, насочил си се към растителен аквариум, което значи, че за да имаш хубав такъв, трябва да обезпечиш растенията максимално. Само тогава няма да имаш водорасли. Единствения ограничителен фактор за растежа на растенията трябва да бъде само и единствено светлината.
Това като цяло е основното. Ако спазваш горното - ще имах хубав растителен аквариум. Ако тръгнеш да ограничаваш торенето, с цел да се предпазиш от водорасли, ще стане точно обратното.
7
Цитат на: mushroom - Днес в 08:51Само мога да потвърдя относно ципата. На майка ми аквариума е на 7г. и продължава да я образува. Нищо опасно за рибите само визуално е дразнещо за някой хора, мен лично не ме притеснява. Скимера е добър вариант.
Един колега си беше обърнал най-обикновен вътрешен филтър с главата надолу и го беше изкарат леко над повърхността на водата, така ципата бива засмуквана и пречистена от филтъра.

Прав си, няма нищо опасно. Въпроса е дали и в растителният ще се получават такива неща. Там риби засега не мисля да пускам. И най-вероятно колегата bunzup е прав, защото няма да има кой да цапа водата :D
Иначе за филтъра наобратно и това ми е идвало на ум, мога и самоделка от бутилка за минерална вода да направя, въпроса е, че ми се ще да има възможно най-малко техника в коритцето ; )
8
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Днес в 09:03
Добро утро! Петък е!

https://i.imgur.com/XOTARH9.jpg

https://i.imgur.com/ldbc7ae.jpg

https://i.imgur.com/WdCZ6qC.jpg

https://i.imgur.com/qPLuSuG.jpg

https://i.imgur.com/3xbvkIg.jpg

https://i.imgur.com/ozdaN82.jpg

https://i.imgur.com/DBAobUE.jpg
9
Само мога да потвърдя относно ципата. На майка ми аквариума е на 7г. и продължава да я образува. Нищо опасно за рибите само визуално е дразнещо за някой хора, мен лично не ме притеснява. Скимера е добър вариант.
Един колега си беше обърнал най-обикновен вътрешен филтър с главата надолу и го беше изкарат леко над повърхността на водата, така ципата бива засмуквана и пречистена от филтъра.
10
Гледам, че и моя женския се е пораздул. Ама той така стои от месец сигурно ...
Ще го видим, иначе от 1-вите, които излязоха около 2-3 май само оцеляха. А и всъщност не знам колко са излезли. Аз тези по случайност ги спасих. Бяха във филтъра и като го чистих ги видях вътре :D
Страници1 2 3 4 5 ... 10