• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Температурата в морския рифов аквариум

Започната от Стоян Михов, 13.10.2014 22:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Аз пак съм тук, хайде да раздвижим раздела.
Каква температура поддържате в аквариума? Всички сме чели разни статии и книги, но каква е реалността? При братята хамериканци 70% поддържат температурата между 25,5 и 26,5 градуса целзий http://www.reefcentral.com/forums/poll.php?do=showresults&pollid=8333, а вие? 
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

25
Лятото от нямане на къде се качва до 26
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

trupai

Аз поддържам 26.5 градуса без колебания "лято-зима". *DRINK*
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Ilianidis

Аз съм на 26 зимата и 27-28 лятото,без негативни последици.

dafil

Хмм-да не би заради температурата да имам толкова бавен растеж??
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

vesko_aa

А мойта варира от 24 до 29 и не съм забелязъл някакви последствия.

камен чочев

Е добре си се завърнал :)
По мои наблюдения най-добре изглеждат нещата при 25 градуса - водата е бистра, рибите са жизнени, коралите реагират на хранене веднага. Това според мен се дължи на доброто насищане с кислород и следствие на това, високо ОРП. За СПС коралите температура под 20 градуса води до смърт в рамките на два-три дни, под 18 започва белене (при 30% от коралите) след 12 часа. Темература от 32 градуса е критична и при смърт на обитател води до верижна реакция. Доколкото си спомням над 25 градуса способността на солената вода да разтваря кислород намалява с 25% на всеки градус и това е основния проблем. Преди година, с Корал Мастера премерихме температурата в рифовете на о.Бали през зимния сезон и на 5 м дълбочина беше 29 градуса

Стоян Михов

Зависимостта на разтворения кислород в морската вода от температурата е наистина доста силна, но изглежда не е чак толкова критична. Ето тук може да се види каква е зависимостта. (тази графика се отнася за атмосферно налягане при морско ниво и при концентрация на кислород на открито)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fajd3jnhx3%2Fimage002.jpg&hash=05433eb94bb9d552db12067c0338d7d918b2f82b Както се вижда в температурния интервал 25-30 градуса (морската вода е зелената линия), разликата в разтворимостта на кислорода е само около 0,3-0,5мг/л, което от акваристична гледна точка е пренебрежимо малко. По отношение на кислородното съдържание в стайния аквариум, по-сериозната опасност е друга - недостатъчното кислород във въздуха около аквариума, който е изместен от въглероден двуокис от нашето дишане. Така че дори водата в аквариума да е с достатъчно ниска температура, разтворения кислород никога не може да достигне стойностите от горната графика за съответната температура, защото просто няма достатъчно количество кислород в околният въздух. Преди време измерих разтворения кислород в три успешно развиващи се български рифови аквариуми, в най-добрия случай разтвореният кислород беше 5,7 мг/л при 25 градуса температура, теоритично би трябвало да бъде около 6,5 мг/л или малко повече. С две думи тази графика ни дава горната граница на кислородно съдържание, която ние в стайни условия е почти невъзможно да постигнем. В този смисъл дали ще поддържаме температура 25 или 27 градуса по отношение на разтворения кислород в аквариума има сравнително малко значение. Много често там където са рифовете температурата наистина е много висока (както казва Камен е мерил 29 градуса на 5 метра дълбочина) и в същото време кислорода е много висок, много по-висок, отколкото предполага горната графика - примерно при 30 градуса разтворения кислород е над 7-8 мг/л. Това явление се нарича хиперсатурация и е доста често срещано в природните води, там където има силен прибой/ вълнение или много интензивна фотосинтеза, в резултат на което във водата влиза повече кислород, отколкото е възможно да се отдели от повърхността й. (по този начин кислородното съдържание във водата може да достигне и над 200% от теоритично изчисленото). За съжаление подобни на естествените явления предизвикващи хиперсатурация в морски аквариум са невъзможни, (всъщност възможни са и са тествани дори и у нас в България, но не мисля, че доведоха до значими различия в развитието на аквариума).

Както си говорихме вчера с Камен, най-важното по отношение на температурата (или каквото и да е в морския аквариум), е ако се променя, то да се променя много плавно. Да, коралите могат да живеят в интервала 22-32 градуса, ама ако сутрин водата ти е 22 градуса , а следобед 30 няма да издаянят дълго гадинките, в някои от рифовете температурата наистина се променя сезонно, но мноооого плавно.

(А иначе при мен сега водата е с температура 24,2 градуса от два месеца, без някакви сериозни последици за коралите, нито в цвета, нито в полипите, с изключение на това, че позабавиха растежа си малко. Но това беше само за експеримента, сега плавно си я връщам близо до зимните при мен 26 градуса).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Стояне, прав си. Малко неточно интерпретирах това, което съм чел. Ставаше въпрос за скоростта на биологичните процеси  с участие на кислород, при повишаване на температурата и спадане на нивата на кислорода в следствие. Тази тема е малко за биохимици. Но сентенцията беше, че при наличие на органика в аквариума (след хранене примерно), всеки градус нагоре ускорява процесите на разграждане и намалява кислорода във водата. Тези които ползват ОРП метри могат да споделят колко пада ОРП при и след хранене

magnit

Цитат на: dafil - 14.10.2014 15:01
Хмм-да не би заради температурата да имам толкова бавен растеж??

През 70-те години на миналия век, един учен на име Карл Ратай беше провел следния експеримент:
в различни по обем аквариум, при едни и същи параметри на водата, една и съща температура, с еднакво количество храна установява различни темпове на растеж. В края на експеримента разликите са доста съществени. Мисля че е ясно какъв е бил резултата - обитателите на големите аквариуми са се развили много по-добре, отколкото тези в по-малките.
Иначе, dafil, поздравления за успеха! *BRAVO*




П.П: Биологичните закони, които касаят фотосинтезата и кръговрата на веществата са едни и същи както на сушата, така и във водата, като не е уместно да навлизам в подробности и да се отдалечавам от темата акваристика. Оптималните стойности са ясни, и едва ли имаме нужда да преоткриваме "топлата вода" по особено сложен начин.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Аз не хванах каква е връзката на фотосинтезата и кръговрата на веществата с топика, който дискутираме. Но иначе по  отношение на това дали са ясни или не оптималните стойности на каквото и да е, на всеки са му различно ясни, аз не мисля, че догми в морската акваристика трябва да има, а и то в общи линии май такива не останаха, морската акваристика се развива много бързо и догмите падат една след друга и това е най-хубавото.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

Щях да си помисля, че съм измислил някаква зависимост между фотосинтезата, кръговрата на вещества и температура, но... нищо ново. ;-)
Иначе няма как да не се съглася, че догмите са вредни и то за почти всички области, не само за акваристиката. Те и за това често се рушат. Благоприятния температурен диапазон на тези стено бионтни, рифови обитатели, едва ли е територия за нови открития, но знае ли човек?!
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

 :-) Това че коралите са стенобионти (т.е. приспособени към съществуване в относително постоянни условия) е поредната догма, особено по отношение на температурата. Самият факт, че коралови рифове има в области със средногодишни температури на водата от 20 до 32 градуса, го показва. И тук става въпрос за коралови рифове, иначе отделни корали, които не образуват рифове има и на мноооого по-студено, например един корал, който прави нещо като разширение на ареала на север напоследък и аз с интерес (даже лично понякога :)) следя разпространението му по гръцките морета - Cladocora caespitosa от семейството  на Фавиите. Има го дори по гръцкото крайбрежие близо до нашата граница, където температурата на водата не е много по-различна от тази по южното ни черноморие.

Но въпросът тук не е дали коралите могат да оцеляват при температури под 20 градуса или над 30 градуса, а коя от температурите в този диапазон е най-благоприятната за коралите в рифовия аквариум и най-изгодна за техния собственик :), тук мисля има място за много дискусии и отговора според мен съвсем не е даден още.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

Всеизвестен факт е, че кораловия риф е една крехка устойчива в относително малки граници система(като екология и география). Да доста обитатели на рифа или техни роднини се срещат в разни морета с различни условия. Мисля,че тези десетина градуса амплитуда, още повече между 20 и 30, са доказателство за относително постоянни условия и вероятно, аз и група съветски учени, не сме единствените, които си мислят така.
Разбира се на тази тема може да се разсъждава доста напоително и всеки ще има своя рецепта. Аквариумите са затворени системи и няма точна рецепта за поддръжката му и в този смисъл съм съгласен с теб, но има граници в които трябва да се вместим - параметри на химия, осветеност, температура и др., и както вече споменах имат тясна връзка. *DRINK*
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

камен чочев

Стояне, всички знаем за любовта ти към експериментите  :duvar: , но не мога да се съглася с теб за спазването на някои, в същност на всички основни правила в морската акваристика. Имай предвид, че форума се чете от хора, които сега прохождат и такива, които тепърва ще се сблъскат с безбройните предизвикателства в хобито, както и факта, че все пак говорим за живи същества. Дисциплината в случая, е основа за здрав и красив аквариум.
Що се касае до адаптивните способности на коралите, независимо, че почти липсват каквито и да е предпазни механизми в устройството им, все пак са преживели милиони години и това е достатъчно доказателство за способностите им. За съжаление, обаче не се знае дали ще преживеят човека...

Similar topics (5)

58170

Публикации: 4
Прегледи: 2855

36266

Публикации: 36
Прегледи: 13909

57084

Публикации: 5
Прегледи: 3999

30041

Публикации: 0
Прегледи: 4499