• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моина - обща информация и начин на развъждане

Започната от Boomslang, 19.06.2019 18:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boomslang

Моина...Малкия братовчед на дафнията...Споделям с вас това което знам и това, което успях да преведа за тази чудесна храна за нашите любимци.
Що е то моина? Защо моина? Плюсове и минуси? Начин на отглеждане? Хранене? На тези въпрси ще се опитам да отговоря сега.

Моина (Moina Macrocopa) са малки безгръбначни, близък братовчед на познатата ни Дафния, но с някои особености, правещи я изключително подходяща и удобна храна за аквариумните рибки (снимка 1)
По размер е по-малка от дафнията. Възрастните моини са с размери  700-1000-1200µm  (0,7-1-1,2мм) като милиметър и над милиметър стигат едрите женски. Тоест малко по-големи от новоизлюпена артемия (500µm ). Новоизлюпените моини обаче са с размери под 400µm (0,2-0,35мм).
Моината е изключително високопротеинова храна за нашите рибки. Съдържанието на протеин при възрастните моини на суха маса е около 70% при 15-17% мазнини, което я поставя доста над дафнията (до 50% протеин и 20-27% мазнини при суха маса) Освен това е и със много по-мека хитинова обвивка от дафния, което я прави изключително лесна за консумация от подрастващите рибоци.
Моината е изключително издържливо малко хайванче  :crazy: . Издържа екстремни аномалии в температурата на водата - дневните аномалии могат да варират от 5 до 33 градуса по Целзий. Най подходящата температура за развитието й обаче е 26'-29' Целзии. Освен това толерира и изключително големи колебания в качеството на водата. В естествени условия моината живее от води изключително богати на кислород до такива без почти никакво съдържание на кислород.  При пълна липса на аерация започва да развива наситено червен цвят, дължащ се на възпроизвеждането на хемоглобин в тялото й поради ниските нива на кислорода. Производството на хемоглобин в тялото й може да бъде предизвикано също така и от високите температури ( 30-31 градуса) и от високата плътност на популацията.
Много е важно ако решим да аерираме водата на нашите моини да не използваме какъвто и да е вид камъче за въздух! Просто едно маркуче от помпичката, хакнато в съда с моини върши перфектна работа. Поради малкия размер на бръмбазъците често малките мехурчета въздух от камъчето ги хващат като в капан...под щитчето на гърба им, пазещо яйчицата се пълни с въздух...и умирачката е на лице...
Хранене. В естествени условия моината може да живее както в чисти, така и в изключително замърсени води. Ролята й на естествен филтриращ организъм е изключително голяма в места със застояли води или силно замърсените лагуни с бавно движещи се води в Мианмар, Индонезия и други източни страни. По принцип се храни с много видове фито и зоопланктон - едноклетъчни организми и водни расли (водорасли  :grin: ), плесени,детрит, бактерии,  синьо-зелени алги, дрожди, инфузории и всякакви подобни. Само да спомена, че е известно че в Сингапур в контейнерите за масово развъждане на моина като храна за аквариумните рибки като захранка (стартер) за развитието на бактерии във водата се използва кокошо или свинско...ъъъ абе с акота захранват изродите...
В домашни условия най лесно е храненето със суха хлебна мая или сушена коприва стрита на прах, но за това ще съм по-подробена малко по-надолу, където ще пиша за отглеждането на моините в къщи.
Жизнен цикъл и репродукция. Жизнения цикъл на моината от излюпването до смъртта й е 18-22 дни. Размножаването й е както сексуално, така и асексуално. В нормални условия почти не се срещат мъжки индивиди и женските се размножават партеногенно като отглеждат яйцата си под щитчето на гърба оттам малките се излюпват "полуфабкат"  :lol: като на първия ден след излюпването вече се хранят и щъкат. След излюпването си женските започват да "произвеждат" малки моинички на 4-7 ден, като от големината на женската зависи количеството на малките (4-22), на всеки 1.5-2,5 дни (в зависимост от условията), като една женска "люпи" 2 до 7 поколения през живота си.
Сексуалната репродукция на моините е свързана с влошаване на на параметрите на околната среда. Тогава в новото поколение започват да се появяват мъжки, правят там каквото правят с женските и женските снасят науплии, които при пресъхване на водоема и правилно съхранение могат да издържат до 30 години и от тях след това успешно да се излюпят нови-новенички моиничета. На снимка 2 е типичен пресъхнал водоем, който през късната пролет като се напълни с вода се пълни и с моина (снимка 2)
При моината популацията стига изключително високи нива на плътност (1500-4500 дзвера на литър) (снимка 3), преди да започне да влияе на репродуктивните й способности, за разлика от дафнията, където при достигане на плътност от 100-120 дафнии на литър (при Magna) репродуктивността спада рязко.

Отглеждане в домашни условия. Стартовата култура с моина (бутилчица от минерална вода от 0,250 мл., поне на мен в това ми ги изпратиха) се изсипва в стъклен буркан от литър (контейнер, някакъв съд дето ви е под ръка) Допълваме с аквариумна вода по възможност без набухватели  (химии, разни макро елементи - моините са изключително чувствителни към олово, цинк и мед във водата). В една чаша разтваряме малко суха мая за хляб (на върха на една чаена лъжичка), бъркаме докато се разтвори хубаво и изчезнат всичките "топченца", след това прецеждаме през парче плат, за да отстраним мътилката, която всъщност е неразтворена мая и сипваме в буркана толкова, че да се получи слабо помътняване на водата. Ластичка, парче плат, закриваме гърлото на буркана,надяваме ластичката върху плата,  за да не привличаме излишно вниманието на разни вампирясали комари с размножителни наклонности.
След това оставяме моините на спокойствие, може в близост до прозорец, където ще им е светло достатъчно, но няма да се опекат от директното слънце и чакаме. Като се избистри водата пак капваме от разтворената мая (ако е нужно бъркаме нова!) и след около няколко дена виждаме как щъкащите мъници рязко са увеличили броя си.
Това емомента, в който ги местим в постоянното им жилище. Аз ползвам 25л. аквариум за главната им резиденция.
Лека аерация, колкото да разбърква водата и разтворените в нея хранителни вещества или като минавате покрай съда с моина...просто разбъркайте от време на време.., 26-27 градуса оптимална температура за диво размножаване и (поне при мен) една 20W енергоспестяваща крушка, светеща по 12-14 часа на ден (излизам за работа - светвам, прибирам се, баня, вечеря и гася) . Скоро плътността в контейнера ще стане достатъчно висока за да отточите литър - два - три - по избор и повече, фрашкани с моина, прецеждате ги през парче плат или цедка и...нека банкета да започне  :crazy: (снимка 4).
Така с ежедневното (или през ден) отточване на водата едновремено опресняваме водата в съда с моина и се грижим да не е пренаселено при тия луди темпове на размножаване. На всеки две-три седмици подменяме голяма част от водата в съда с  моините (50-70%). Това се прави с цел вкарването на прясна вода, която спомага за размножаването им. Маркуч с фина цедка на върха или парче плат...осавям избора на вас как ще изкарате водата.
Освен това при хранене с моина растежа и оцеляването на малките рибки е най-добър в сравнение с други използвани за това култури (снимка 5)
Алтернативно хранене освен с мая на прах е това със сушени листа от коприва, стрити след това. Пак се добавя до леко помътняване на водата. Освен че папат фино стритата коприва, тя е и перфектен стимулатор за развитието на бактерии, които от своя страна също итиват за папо на мойничките. Като много голям плюс при храненето с коприва посочвам и развиването а червен цвят в следствие на усвояването на храна, богата на желязо (изграждане на хемоглобин)
Друга алтернатива е спирулината. Пак до слабо помътняване, пак здрави на говедо моини  :grin:
Много важно е моината да не оставя без храна, защото глада й влияе доста зле...абе..гладна моина хоро не играе...и мре даже..
Като заключение мога да твърдя, че това е една от най-добрите храни за разни малки рибоци като галаксита, данио, неони, тетри, бети, гупи и всички производни тям и с близък размер. Един приятел от Унгария сподели преди време с мен, че рамирезитата и гурамитата му се въдят като луди на основна храна моина. Което знаех - казах, което успях - преведох. Извинения ако има неяснотии и може да питате или да допълните ако нещо съм пропуснал.
https://i.postimg.cc/wM5DS0KC/Moina-1.png

https://i.postimg.cc/ZnLyfnpZ/moina-2.jpg

https://i.postimg.cc/dVfZNzk7/moina-3.jpg



https://i.postimg.cc/qqpNCrYF/moina-5.jpg

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Didooo

Око за око, зъб за кюфте

Boomslang

Благодаря. Старая се с каквото мога да помагам  *DRINK* А и наистина това е за мен номер едно папо...заслужава си хората да знаят повече за него.

bustama

Здравей колега. Би ли дал, продал култура от въпросните моинки, или инфо откъде в бг. може да се намери?

Boomslang

В България не знам, преди време внесох от чужбина, та умрях от страх дали ще стигнат живи, че задържаха колета близо 6 дена, та си доплатих допълнително на митницата и на убавата ни поща за услугата че са го задържали и е седял при тях + ддс  :duvar: . По принцип ги гледам в един 25 литров аквариум, щом има интерес ще завъдя в още някакъв съд да не да стане някакъв катаклизъм и да се претрият и ще пусна една тема в раздела "Пазар"

Boomslang

Малко видео от бидона по темата:



Щъкат гадинките  :-D

niky

Макар и с голямо закъснение, статията е вече на сайта - Moina
Благодаря още веднъж на Boomslang *privet*

Similar topics (5)

28787

Публикации: 14
Прегледи: 8236

21515

Публикации: 6
Прегледи: 6312

42444

Публикации: 14
Прегледи: 14839

12588

Публикации: 2
Прегледи: 4897

59454

Публикации: 4
Прегледи: 7344