• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 20:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Алтернативно захранване на Скаларии

Започната от Caxapa, 10.11.2014 15:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Закъсах го от към новоизлюпена Артемия. Скалариите  ме изненадаха  с прояждането   с два дена. 
Малко предистория. F3 поколение  оформи двойка която на няколко пъти  положи хайвер но все  нещо се сбъгваше с него. жълтъюните мехурчета  бяха много малки  и бързо ги абсорбираха. /това по наблюдения от предпоследното излюпване на хайвера. / Последното излюпване  успях да овладея  колкото успях и за момента има около 30-40  рибета които от снощи търсят храна като за световно. Имах малко заложена Артемия за един  експеримент с     
Xiphophorus helleri но за съжаление свърши. Две захранвания и  до там  :-[  Тази сутрин  се опитах да дам  от  Сера-Микрон   но колко са яли си нямам и представа. Струват ми се празни коремчетата им. Само да допълня..Прародителите им на тези дребосъци съм захранвал с такава храна и е нямало проблем. Като за капак  отворих  канистъра на един от скаридарниците и понеже в него освен скариди има всякакви скачащи  гадинки които от време на време редуцирам като пусна някоя  плата или молинезия за седмица. Та това де скача- инфузории и разни циклопси и какво ли не, посъбрах малко и им дадох. Уж се нахвърлиха като при всяко раздвижване на водата и плуващи частици   в нея.   Та в камерата имам замразена дапфния ситна и циклопс. Да пробвам с циклопса, че Дапфнията е по-едра и едвам дори псава за новородените Хелери? Или да карам с Микрона на Сера който е на база Спирулина?   Съвети приемам от всеки като ще обърна и взема под внимание  тези на колеги с дълъг опит в отглеждането на Скаларии.  Мога да  сземам захранка от скаридарниците ми докато  успея да захранвам  и с друга храна но въпроса /който разбира от това / е до часове. Малките искат мамбо и не признават друго условие а и ако не се хранят по час ще зациклят и   не ми се мисли най-лошото но  да не  *dead че толкова труд да отиде на вятъра. 
За Райко който вероятно ще прочете това..Колега..Опитвам се да върна дивата им форма в рибите които имам. Нямам представа дали някой го е правил но аз се опитвам да го постигна с моите. Може би след още няколко F-ки ще стигна до  нещо.
Помагайте с алтернативни  мнения с какво да ги дохраня докато се излюпи новата Артемия-заложена вчера посреднощ. Изброил съм какво имам като замразена храна и суха.
Да допълня пак. Тези F4 са доста по-дребни от предходните поколения и жълтъчните мехурчета са доста по-малки и по-бързо ги абсорбират.

sVGNsali

Аз не схванах, ама и да схвана толкова знам...
Но JBL Artemio Fluid, знам че върши работа. Е, поне при галаксита. Ако не се лъжа, колегата asito беше споменавал нещо, а и съм срещал по англоезичните форуми.
Миналия ден в магазина, като питах за храна (обяснявах какво имам като храна за рибите и търсих вариант за разнообразие), Коцето (продавача) ми каза че моят циклопс не ставал за нищо, освен за захранване на новородени. И наистина е доста дребен, може да стане.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Циклопса ми е от замразените блистери на   amtra Съжалявам за неволната реклама но това продават в магазина в който пазаря а  за ситен ситен е но пущините  не се спущат настървено  като на "жива" плячка. Назлън-назлън ядът  ако въобще мога да го нарека ядене това. Друго си е живата Артемия но все пак.
Въпроса ми беше..От кое  от изброените да им давам за да ги спася от глад докато още поне 12 часа се люпи новата Артемия?

Joro V

аз имам същия проблем при захранването на новородени бети.
колега от форума ме спаси временно с малко излюпена артемия и микрочервей, но драмата ми продължава, понеже моята артемия отново не се излюпи  :-(
та наблюденията ми са - наистина не се нахвърлят на циклопс, дори не съм сигурен дали изобщо ядат от него. сера микрон - ядат - наистина не им се надуват коремчетата, но поне не измират - мисля, че за 2-3 дни няма да имаш проблеми. микрочервей - ядат здраво, но пък съм чел, че не е много хранителен и че не е добре да се прекалява с него.
така, че продължавам с микрона и с по малко циклопс, дано проядат. и разбира се - опитите с артемията - явно нещо не ми е както трябва - или температурата или светлината или силата на аерацията..

Caxapa

Току що ми донесоха две дозички с новоизлюпена замразена  Артемия. Спасих малко положението до посреднощите уж. Понадуха тумбаците но не е като с "истински пържоли"  Зора е до утре сутрин докато  моята Артемия почне да дава  резултати и да ги нахраня истински. Циклопса е наистина ситен но  всичко де що е замразено  не го  харесват толкова ако не "мърда"..За целта с една спринцовка с игла разбърквам малко водата и те се спущат като гларуси на плячка.

mario_gg

1.Hikari First Bites
2.Sera Micron
3.Жалтък
С тези 3 храни отгледах моите без артемия . С Hikari First Bites се захранва най добре , другите две цапат много и не им обръщат внимание толкова много.

Caxapa

Да споделя  какво се случи. Понеже жива мърдаща храна нямаше а с две дозички дълбоко замразена артемия  само ги раздразних но само докато Артемията плуваше из аквариумчето докато падне на дъното. След това, никакво внимание на мамбото. Със спринцовка впръсквах от водата и създадох леко завихряне   за да се вдуне това което е паднало по дъното. Веднага се спуснаха и започнаха да правят опити да си "клъвнат нещо". Така  на  няколко пъти  -час през час ги стимулирах да хапват като правех и постояни смени на водата и добавях нова порция замразена храна. За момента са добре и приемат прясно излюпена Артемия.

SDB

Мога да кажа от личен опит
доста пъти съм развъждал скаларии
малките ядат само това което мърда
всички други варианти може да спасят положението
но сигурно от цялото люпило ще оцелеят 10-20 бр
и да добавя - забелязал съм че докато са още на ято се събират където е най-силно осветлението
а там отива и артемията, аз дори в началото им оставям "дежурно" осветление и през нощта

Caxapa

Това с осветлението  е описано в друга тема.  Въпроса беше да спася/вече го  направих/  положението с храненето за този период.  От вчера са пак на "живо месо"  Захранвам ги с Артемия и проблем няма. Благодаря на включилите се в дискусията!

Similar topics (5)

10308

Публикации: 13
Прегледи: 8393

16595

Започната от lilis


Публикации: 1
Прегледи: 2689

5041

Започната от rossi


Публикации: 1
Прегледи: 4235

40198

Публикации: 1
Прегледи: 5703

7027

Публикации: 5
Прегледи: 5305