• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 13:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кайма

Започната от dulgiapich, 21.05.2009 19:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dulgiapich

По въпроса за каймата
никъде не намерих натриев глутамат
но намерих мононатриев глутамат
той става ли?

petkob

Натриев глутамат продават в китайските магазини, а можеш и да питаш в някой китайски ресторант, понеже те са му големи фенове.

А иначе да питам, има ли наистина данни, че рибите си падат по глутамата? Той подсилва вкуса наистина, но за хората. На мен ми е по-вкусно с повече сол, например, ама не ми хрумва да соля на рибите храната заради това.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dulgiapich

а и друго компонентите трябва ли да са сварени?

и след това смлени и пасирани?

borislav

Нищо не трябва да вариш и не слагай глутамат.Действа като наркотик и ги кара да привикват към каймата.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

kolaksazov

Натриев глутамат има в "Метро" в пакетчета по 5-10бр. за стотинки.

miTko

Цитат на: dulgiapich - 21.05.2009 19:57
По въпроса за каймата
никъде не намерих натриев глутамат
но намерих мононатриев глутамат
той става ли?

То е същото.
Защо е нужна тая гадост? *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

petkob

Цитат на: miTko - 22.05.2009 11:35
Защо е нужна тая гадост? *dontknow*
Да им отваря апетит, за да си изяждат всичко и да не се цапа аквариумът с неизядена манджа.

Въпросът е дали им го отваря, в това не съм сигурен. Ако наистина се пристрастяват, както казва Борислав, може и да върши работа.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

}|{opukc

22.05.2009 12:13 #7 Last Edit: 23.05.2009 08:03 by }|{opukc
Цитат на: miTko - 22.05.2009 11:35
Защо е нужна тая гадост? *dontknow*

Защото дискуса е много капризна откъм ядене риба. За да го  накараш да поглъща големи количества храна /от това много зависи растежа/, трябва да го излъжеш малко. Мога да се обзаложа с всеки, че има разлика в растежа на риби яли еднаква кайма с или без глутамат.
Също така не е вярно, че навикват и ядът само нея после. В каймата, която правя слагам глутамат, а моите риби с голям кеФ ядът каквото друго им предложа.

@petkob - абсолютно сигурно е, че отваря апетит. Грутамата действа на нервната система и оставя едно усещане за блаженство и ситост - затова го ползват китайците, освен, че засилва вкусовете.

Има го "Била" при подправките.

miTko

Знам много добре къде го има и къде го слагат, избягвам го по всякакъв начин. Не знаех обаче, че засилва вкусовите усещания и на рибите. *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

borislav

23.05.2009 23:29 #9 Last Edit: 23.05.2009 23:44 by borislav
Глутамата е вещество,което по своя характер няма собствен вкус,но засилва вкуса на това в което се добавя.Ето  извадка с информация за него:
   МonoSodium Glutamate, еднонатриев глутамат)
(Accent - търговско име на подправка, съдържаща MSG)
MSG (Мононатриевият глутамат) = 78% глутаминова киселина (глутамат) + 22% натрий (Na)
MSG е екситоксин. От 1908 г. японците го извличат от водорасли (Ajinomoto Co.).
MSG придава вкус на невкусни храни и кара човека да яде още.
Количеството използван MSG се удвоява на всеки 10 години.
Глутаматът като подправка е в свободно състояние, за разлика от природните продукти (например водораслите), където той е свързан с антидоти (противоотрови). Доматите и гъбите съдържат много малко свободна глутаминова киселина. Глутаматът в свободно състояние е опасен за здравето.
"Синдром на китайския ресторант" = след ядене на храна с MSG възникват изтръпвания, мравучкания, стягания в гръдния кош, сърцебиене, слабост, безсъние, главобол, спазми и болки в корема, промени в зрението.
MSG е особено опасен за бебета и малки деца. Едва през 70-те го махат от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много хранителни продукти, че майките без да знаят/без да искат го дават на децата си.
MSG убива невроните в мозъка и причинява невроендокринни разтройства, симптоми подобни на болестта на Алцхаймер, при която има и разрушаване на ганглийните клетки на ретината.
Но всички изследвания, доказващи вредата на MSG са укрити. Ajinomoto се опитва даже да докаже, че съществува още един основен специфичен вкус (както сладко, кисело, горчиво ...) и че това е вкусът на глутамата. През последните 20 години асоциация "Глутамат", създадена от Ajinomoto, чрез влиянието си успява да премахне задължението за обозначаване на наличието на MSG върху етикетите на голям брой хранителни продукти. И така, без да знаем, той се слага в големи количества за да стимулира апетита. Сега се произвеждат стотици хиляди тонове MSG. Маркира се върху етикета само ако е в свободно състояние, но ако е като част от други подправки - не, макар че той представлява около 60% от техния състав.
Глутаминът е най-разпространеният невромедиатор в мозъка. Това поражда следния аргумент "за" за MSG: "Как може вещество, което нормално се използва от мозъка, да причинява вреда?" Но нормалната концентрация на глутамат в мозъка е нищожна. Ако количеството му се повиши, дейността на невроните се нарушава, а при по-висока концентрация - невроните дори умират (,както и при аспартама). Кръвно-мозъчната бариера защитава мозъка от малки количества глутамат, каквито са в естествените продукти, но не можа да елиминира големи количества глутамат и аспартам. Освен това има области от мозъка, за които тази бариера не действа = хипоталамус, епифиза, ареа пострема и субкомисуриалната област.
Хипоталамусът е невроендокринен контролен център (управлява всички жлези), свързан е със сън, бодърстване, емоции, регулация на имунната система и на автономната нервна система.
MSG е силно разрушителен за една от областите на хипоталамуса - нуклеус аркуатус, която е много важна контролна област.
MSG и аспартам навлизат лесно в мозъка на плода.
А кръвно-мозъчната бариера може да не е в ред поради: високо кръвно, травми в главата, диабет, дефицит на витамини и минерали, електро-магнитни излъчвания, йонизираща радиация, инфекции. Оказва се, че и самите екситоксини могат да отворят тази бариера.
При обезвреждането на голямо количество глутамат чрез свързването му (в мозъка) с определени молекули, води до изчерпването и на тази възможност и до генериране на голямо количество свободни радикали - остатъци от обезвреждащите химически реакции, които директно увреждат невроните, както и при процеса на липидна пероксидация на клетъчните мембрани, изградени от полиненаситени мастни киселини. Липидна пероксидация = окисление на мембранните липиди, провокирано от хидроксилния радикал (НО-) ⎭ освобождава се вещество, което пречи на транспортиращите глутамата молекули и така той се натрупва в мозъка. Подобни процеси протичат и в други органи и тъкани на тялото. ⎭ Развитие на болестни процеси. Известно е, че дегенеративните заболявания на нервната система се свързват с увреждането й от свободни радикали. Тези процеси обикновено се развиват постепенно и коварно, само при много чувствителни организми възникват незабавни реакции.
MSG причинява Алцхаймер, Паркинсон, АЛС, МС. АЛС е резултат от значителни натрупвания: на продукти от липидната пероксидация в гръбначния стълб при взаимодействия със свободни радикали, и на желязо (Fe).
Свободното Fe е един от най-сериозните ендогенни генератори на свободни радикали. Но то също се добавя в много храни и редовно присъства в комплексните витамини.
Fe ⎭ свободни радикали ⎭ отваряне на кръвно-мозъчната бариера.
С напредването на възрастта този елемент се натрупва в мозъка. Храни, богати на глутен - тестени/зърнени храни, при болни водят до хипогликемия и понеже съдържат много Fe ⎭ водят до влошаване на болестта (бариерата се отваря).
MSG се съдържа в сухите супи, в безалкохолни напитки и в сосове.
MSG се съдържа в хидролизирания (растителен и зеленчуков) протеин, в хидролизираното овесено брашно и във всичко което е хидролизирано, в растителния протеинов екстракт, в натриевия казеинат, калциевия казеинат, в подправки за ястия.
Хидролизираните продукти се извличат от растения с високо съдържание на глутамат. Процесът е следният: Варят ги няколко часа в казани с добавена HCl (солна киселина) и после, за да я неутрализират, добавят сода каустик (NaOH), която е една от най-силните основи, разяждаща тъкани, хартия, кожи ... Получената каша на повърхността се обира и изсушава за да стане на прах. Тя е с високо съдържание на екситоксини + канцерогени (странични, нежелани химични съединения на NaOH). После добиват и чист MSG. Тази токсична смес се набутва в най-различни "храни".
Често в соевия протеинов концентрат и в соевите продукти, и във всички други алтернативи на месото има скрит MSG, неизписан на етикета.
Хранителни добавки често с неотбелязан MSG са: малцов екстракт (в някои видове хляб), бульони, есенции, "натурални есенции", подправки.
L-цистеин и Хомоцистеин са мощни екситоксини. Вторият води до сърдечносъдови и инсулт.


Мисля,че не си струва да се рискува с това вещество дори и за храна на риби. *STOP*
От моя опит ще споделя,че в началото използвах купена кайма от известен производител с глутамат вътре и дискусите полека- лека не искаха да ядат друго.Започнохме да си правим кайма сами, без подобни шитни вътре и дискусите ми започнаха да ядат всичко-дори и най-обикновенните и елементарни люспи.
Жоре имам десет "малки животни"дето ядат и растат като разпрани,а не са и помирисвали глутамат.Мислиш ли,че в Амазонка някои им  го дава :-) . Според мен другаде има проблеми,ако, за да ядат трябва да ги зобиш с тази гадост,но всеки сам си решава.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

}|{opukc

24.05.2009 00:57 #10 Last Edit: 24.05.2009 10:52 by }|{opukc
Цитат на: borislav - 23.05.2009 23:29Мислиш ли,че в Амазонка някои им  го дава :-) . Според мен другаде има проблеми,ако, за да ядат трябва да ги зобиш с тази гадост,но всеки сам си решава.

В Амазонка не ядът нищо от това което им даваме ние...ама абсолютно нищо. Хранят се предимно с детрит и плодове...и само 5% от менюто им с животински произход.
Справки в тази книга.
http://www.liquidvisions.com.au/bleher.htm

В момента има при менe  9бр. диви Curipera, които се нахвърлят върху всичко, което става за ядене.

Similar topics (1)

16595

Започната от lilis


Публикации: 1
Прегледи: 2703