• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Домашна храна, проблем с желирането

Започната от abaro, 12.12.2011 15:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Преди около седмица си купих пресни скариди от магазина и забърках малко домашна замразена храна за рибите. Общо стана около 1кг, като сложих доста неща и поради тази причина сега ми е жал да я изхвърля. Има скариди, миди, калмар, хек филе, спанак, спирулина на прах, малко коприва, стърган морков и чесънче. Май не пропуснах нищо. След като я пасирах, се получи прилична консистенция. 4 пакетчета желатин ги разтворих на водна баня в около 100мл вода ислед като поизстина малко, го добавих към храната. Общо взето сместа бързо започна да желира и за около 2-3 минути се стегна така, че като гребнеш с лъжица и я обърнеш, сама не падаше от лъжицата. Разпределих я в няколко торбички, разточих ги и я сложих в хладилника да стегне съвсем. ака съм правил нещата и предните няколко пъти като съм си бъркал храна. Обаче на другата сутрин, храната в торбичките беше доста мека, според мен по-отпусната отколкото когато я слагах в хладилника. Така или иначе, реших че съм се заблудил нещо и замразяването ще оправи работата и преместих във фризера. Днес извадих първа порция за да храня и изникна проблема. Практически храната стои като нежелирана. Докато е леко размразена се накъсва на лесно на дребни парченца, а след размразяване направо се разкашква. В аквариумите стана лепкава лондонска мъгла.
Сега ми идва наум следната идея, за да не я изхвърля всичката. Да размразя напълно малко количество, примерно една торбичка, на стайна температура. Леко да я подгрея на микровълновата и да я желирам още веднъж пак с желатин разтворен на водна баня. После това количество ще се използва в рамките на 2-3 седмици, тъй че повторното размразяване - замразяване не вярвам да повлияе на хранителната стойност. Въпроса е дали някой е правил подобно нещо и дали да очаквам нормално желиране. Разбира се,може да ми предложите и някакъв друг вариант за спасяване на положението.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

mejdupraznika

Според мен това се получава от това че си пасирал цялата смес. Трябваше месните продукти да ги минеш през месомелачка , а другите неща да ги пасираш т.е спанак, коприва, морков, чесън.

rakim

Желирай пак,аз съм го правил и се получава.Просто когато е мека каймата,след като я залееш с желатина я намачкай добре за да навлезе навсякъде и да желира.
540л Южна Америка

abaro

rakim аз всъщност след като прибавя желатина към храната, разбърквам добре цялата смес с пасатора, за да се разпредели сравнително равномерно желатина. Проблема в този случай си мисля че възникна от това, че основната смес беше доста студена. Имаше доста неща извадени от фризера ивъпреки че бяха добре размразени, общата температура беше ниска на пипане. Затова и идеята ми е сега след размразяване да затопля сместта, но нямам представа какъв ще е ефекта.
Благодаря за мнението все пак *THUMBS UP*
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

}|{opukc

Желирай пак - не е проблем. И на мен ми се е получавало. Разкъсал си молекулната верига на лепилото и за това. Не пасирай храната при желиране. Трябва само хубаво да я объркаш с ръце. И да - сместа не трябва да е студена. Остави я на стайна температура

abaro

Благодаря за съветите. Явно съм объркал комплексно нещата, а наистина нямам спомен как точно съм процедирал преди при финалното разбъркване.
Повторението - майка на знанието  ;-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

23285

Започната от DMitar


Публикации: 14
Прегледи: 8201

7523

Публикации: 5
Прегледи: 6386

56800

Публикации: 2
Прегледи: 3014

802

Започната от Longanlon


Публикации: 9
Прегледи: 6562