• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бяло месо???

Започната от Igi, 15.10.2004 22:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Владо е прав! Без да съм специалист и аз съм чел това, което е написал, макар и по друг повод...Нали и ние не трябвало да ядем "това" ами "онова". :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Владо, ето едно текстче, което не засяга рибите и акваристиката, но добре изяснява разликата между наситени, полиненаситени и мононенаситени мастни киселини: http://www.protos.bg/diabet/vd/i74/vd_i74_14.html
Казано най-просто при стайна температура полиненаситените киселини са най-нестаблини. Температурата пък служи за катализатор при разграждането на наситените. Не виждам какво точно те кара да мислиш, че нещата стоят по-различно.
Телешкото сърце (което всъщност е основната храна от топлокръвни животни, препоръчвана от някои акваристи) съдържа именно наситени мастни киселини. Просто не виждам как може да се твърди, че рибите ги разграждат без проблем.
Мога да дам за пример още един добре известен факт извън сферата на акваристиката - действието на лекарството Кленбутерол. Основниеят и всъщност единствен ефект от него е повишаване на телесната температура с 1-2 градуса. Това е достатъчно, за да повиши значително количеството мазнини, разграждани от организма. По този начин приемът на Кленбутерол предизвиква значително отслабване. По начало това е лекарство за астматици (поради действието му да разширява бронхите), но много често се използва при тренировки като начин за контрол на телесното тегло. Евентуалният аргумент, че ефектът се дължи на изразходване на по-голямо количество енергия за повишаване на температурата, не е валиден - количеството разградени мазнини е далеч по-голямо от разликата в нужните калории за поддържане на телесна температура от 36.6 и 37.6 примерно.
Всичко това съвсем ясно говори, че има пряка връзка между температурата и разграждането на наситените мазнини.

Boby_

А, и един малък въпрос от бита - ако температурата няма отношение към разграждането на наситените мазнини, защо при награвяне те се втечнават?  :wink:

Boby_

Значи като почна, нямам спирачки. :lol:
Та ето и статията от сайта, за която споменах. Там ясно се казва, че в дългосрочен план храненето на африкански цихлиди с продукти от топлокръвни животни (като всички са поставени под един знаменател) води до натрупване на мазнини в черния дроб и последваща цироза.
http://www.cichlid-forum.com/articles/feeding_african_cichlids.php

miTko

Тогава простата логика подсказва, че рибите, които се гледат на по-висока температура ще понасят по-добре подобни храни. :?:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: "miTko"Тогава простата логика подсказва, че рибите, които се гледат на по-висока температура ще понасят по-добре подобни храни. :?:
Мдам, стига да можеш да ги гледаш при температура около 37 градуса.  :lol:

miTko

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "miTko"Тогава простата логика подсказва, че рибите, които се гледат на по-висока температура ще понасят по-добре подобни храни. :?:
Мдам, стига да можеш да ги гледаш при температура около 37 градуса.  :lol:

Защото казваш, че разлики от 2 градуси при човек са определящи, тогава защо при рибите да не са. Примерно 24>27 градуса. Никой не говори за 37, то това май е по силите само на някои кили, или греша?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Въпросът е дали при леко повишена температура рибите няма да продължат да натрупват мазнини в черния си дроб. А на него аз лично не мога да отговоря, нито пък открих някакво инфо.  :lol:

Vlado

Боби, приятелю, естествено не става дума за цихлиди, особено малавийци. Освн това - ако температурата е проблем, как тогава се справят да речем бръмбарите трупояди от семейство Хистериде например? А мислиш ли, че само в "месото от "топлокръвни"" има наситени мастни киселини? Извинявай, ама това са изказвания на лаик, какъвто си. Аз съм биолог и не смятам да преподавам биохимия и физиология, та да ви отегча. Просто приемете някои неща на доверие. Защо сте склонни да повярвате на някой инженер, написал книга, а не на специалист. Само защото е българин ли?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

Владо, оценявам биологическото ти образование и те уверявам, че една лекция по въпрос ни най малконе би ни отегчила, дори напротив - подобна информация би била крайно интересна и полезна за нас, да не говорим, че би повишила нивото на форума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"Владо, оценявам биологическото ти образование и те уверявам, че една лекция по въпрос ни най малконе би ни отегчила, дори напротив - подобна информация би била крайно интересна и полезна за нас, да не говорим, че би повишила нивото на форума.
Да, и аз се присъединявам към това - с удоволствие бих изслушал/прочел една лекция по темата.  Спирам да споря, защото си изчерпах и аргументите, и познанията по темата.  :roll: :lol: Ако имаш време и желание да пишеш, давай една лекция на популярен език - лично аз ще съм ти благодарен за това.

Vlado

Охооо, направо ми стана гот. Сериозно. Само да мине 28 октомври, че до тогава имам много работа и почвам. Сериозно. Аз почнах една тема за митове в акваристиката и мисля да я продължа.
По темата:
Само да добява, че има стенофаги - риби (изобщо животни), които ядат точно определени неща и еврифаги - с широк хранителен спектър. По-голямата част от аквариумните риби (Боби, знам, че не всички) са еврифаги и е много желателно франата им да се обогатява всякак. С месо включително. И пак ще кажа - коя да е еднообразна храна е вредна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

dido

Айде в Сибир Д'Артаняне, че тука ни свърши бензина.

Сашо

Цитат на: "Vlado"Ама не аз имах теза. Някой друг твърдеше, че "месото от топлокръвни" е мепригодно. "те съдържат мазнини, които не е възможно да се разградят при ниската температура в храносмилателния тракт на рибите, поради което част от тях се натрупват в тялото, затормозявайки жизнените функции" просто не е аргумент. Нима другата жива храна не съсържа мазнини? Какво е ниска температура? "Топлокръвните" често имат по-ниска телесна температура от 25-26 градуса. Как точно мазнините затормозяват жизнените функции? А нима разграждането на мазнините при рибите и при тигъра се различава? Не мисля. Освен това къде има повече мазнини - в бялото месо, в телешкото, в скумрията или в енхитреуса?

Владо, извинявай, аз също съм лаик, но кои топлокръвни имат температура 25-26 градуса? От това, което си спомням от училище при такава телесна температура всяко топлокръвно би изпаднало в дълбока летаргия, евентулно без събуждане от нея. Но дори и да се събуди, докато е в това състояние жизнените му процеси, а значи и разграждането на мазнините са сведени до минимум.[/b]

NO CARRIER

Защо се казва, че телешкото е по-диетично в сравнение със свинското?
Защото телесната температура на телетата е по-висока от човешката, следователно мазнините се топят при по-висока температура, която организмът на човек не може да осигури. Така, мазнините остават твърди и усвояването им е по-трудно и те се отделят заедно с .... При рибките температурата е още по-ниска и там не може и да се мисли за топене на мазнини. Според мен, бачето от форума за цихлидите изобщо не е прав за натрупването на мазнините в черния дроб на рибетата.  8)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (2)

5311

Публикации: 0
Прегледи: 2795