• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.02.2023 02:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

твърда вода

Започната от POWERPUFF, 23.04.2006 14:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

POWERPUFF

здрасти,
оказа се, че водата от водопровода тук (Банско) е доста твърда  - не знам точно колко, но се образува котлен камък - варовик по перални, ютии, бойлери..
та въпроса ми е как да се "омекоти" водата - с дестилирана вода дали ще стане?
имам бегли спомени, че при развъждането на неонки се слагат елхови шишарки - това за омекотяване май беше
моля дайте някакви съвети

dido

Ще стане, но ще ти излезе скъпо. За омектояване на големи количества вода най-често се ползват инсталации за обратна осмоза (RO) или колони с йонообменни смоли. Грубо казано - 300-500 лева струва това удоволствие.

POWERPUFF

не,
мисълта ми беше да разреждам водопроводната вода с дестилирана - нали по бензиностанциите се продава
ама май хич няма да се занимавам - ръгам рибетата в аквариума па кояне ще да живее  - здраве
а тука по хотелите бая аквариума има и си гледат хората скаларии, рамирези, анциструси, трихогастери, колизи някъде гледах...
та си мисля че или водата не е толкоз твърда, или рибеттата са по-корави отколкото си мисля

Longanlon

Рибите се приспосояват да живеят в твърда вода, даже и неонките - просто няма да се размножават.

Можеш да омекотиш водата, като я разреждаш с дестилирана. Но колко е чиста тази от бензиностанциите не мога да ти кажа.

Слагането на шишарки във водата има скоропостижен смъртоносен ефект върху рибките - както навремето лично се е убедил Raven.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Скъпо ще ти излезе, щото дестилираната вода е скъпа и всеки литър си струва левчета. РО-то и смолите от своя страна ще ти излязат по-евтино въпреки първоначалната инвестиция.

Преди да правиш каквото и да е било, трябва да разбереш колко точно твърда ти е водата. Приказките без да знаеш това са излишни.

Joro Vn

Щом сам казваш, че по хотелите се отглеждат рибки, значи положението не е толкова безнадеждно. И във Варна водата е твърда, но все още има акваристи  :) . Провери наистина колко е твърда и прочети във форума какво може да гледаш при твърда вода. Ако нямаш опит, не ти препоръчвам  да стартираш с омекотителни инсталаций. А вода от бензиностанций избягвай да купуваш, там обикновено се предлага т. н. частично обезсолена /ЧОВ/, която изобщо не е подходяща за аквариуми. Ако в бъдеще все пак решиш да правиш такава инсталация, пиши пак, ще опитам с по- конкретни съвети и препоръки.

lz3cv

Може да ползваш стария начин за омекотяване - преварявай примерно половината от водата която слагаш в аквариума. Завираш за 5 минути, след това оставяш добре да изстине и да се утаи. Нали си забелязал в такава вода какво остава? Внимателно отливаш горната част и в аквариума. Аз от една кофа преварена вода вадя почти чаена лъжичка соли.

POWERPUFF

да, мисля че последния вариант е най - подходящ
а се чудя обратното - ако се замрази водата, как се променят показателите и
а това с шишарките защо да убива рибите - нали се слагат при неонките за развъждане

vasko_ruse

Колега живял съм в Исперих,Шумен а сега в Русе все места с доста твърда вода.Не съм професионалист в акваристиката(по- скоро любител),но гледам риби от както се помня.Според мен няма абсолютен проблем да гледаш каквито и да било от по-разпространените видове,единствено за повечето при развъждането трябва да омекотяваш водата(ако не развъждаш нямаш грижи)Ако имаш стар хладилник, който не се саморазмразява можеш да събираш водата като размразяваш леда(минава за дестилирана и е безплатна, но не е много).Аз си реших проблемите като минах на африкански цихлиди ,те изискват точно такава вода с каквато разполагам.Погледни от хубавата страна в София се мъчат да я втвърдят.
240л. Малави

Joro Vn

Ако замразиш водата и после я размразиш, няма да получиш ефект на омекотяване. С този метод може да се запознаеш, ако четеш екзотерична литература, там има описания на очаквания резултат. Ако по време на замразяването отделиш леденото ядро, например около 2/3 от общия обем, може да очакваш наистина омекотяване. Разтворените соли се изтласкват към незамразената част на обема, там те замръзват последни. С шишарки ще свалиш Ph- то, до колко и с каква скорост зависи от вида, количеството и времето на престой на шишарките. Ще имаш още и коктейлче от разни дъбилни и други органични съединения.

MAKAPOB

Аз слагам изворна в аквариума

malomir

Каква е тази изворна???Дай малко подробности.

POWERPUFF

а бе и аз мислех за цихлиди, ама ми е малко аквариумчето - 150 литра а искам и повече зеленко да има и рибетата да са кротки
мерси за отговорите - ще си взема рибки, дето на мен ми харесват, пък дано се приспособят
наистина ме успокои
аз преди съм гледал рибки в Благоевград, ама там водата е мека та и дискусите си вирееха добре, а тука де да знам

MAKAPOB

В метро я има.Пише на етикета изворна ще познаеш по това, че етикета  е в друг цвят и тубите са по малки.

penchod

Най добре я тествай първо, нещо се съмнявам да е твърда водата в Банско, тя не е ли планинска(снежна) от Пирин? Ако не е, спокойно можеш да си влачиш вода от най близката планинска рекичка или поточе.

POWERPUFF

твърда е - водата минава през некакви карстови пещери, та варовикови ли беха, не помна

NO CARRIER

Карстовите образувания са варовикови. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nikee19

а някой от Русе може ли да сподели дали е пълнил вода за аквариума от някой извор от някой село примерно защото чух ,че така може да се омекоти водата и сигурно ще пробвам след половин година някъде ,но реших все пак да попитам

aleks7373

Виждал съм развъдчик на риби да пълни вода от чешмата в Николово,но като го питах каза ,че е за пиене.ЕДВА ЛИ,щото имаше 500 литра,ама не знам какво тече точно от там,ако имаш как тествай.
Когато искаш,намираш начин,когато не искаш-намираш оправдание!

PVV

Мерил съм вода от много места, разни селски чешми, изворчета и т.н. Щом е от Североизточна България е твърда. Просто водата тук навсякъде минава през седиментните варокивови скали и е с висока твърдост. От извора единствено се отърваваш от хлора и другите добавки, които бухат Водоснабдяване. Но всеки си преценява дали да носи вода от няколко километра , или да я изчака 24 часа и тогава да пълни в аквариума.

Similar topics (5)

55034

Публикации: 0
Прегледи: 3095

14413

Публикации: 8
Прегледи: 4681

37428

Публикации: 7
Прегледи: 4065

33081

Публикации: 45
Прегледи: 22256

24317

Публикации: 14
Прегледи: 8489