• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 03:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Спорна статия за смяна на вода

Започната от Raven, 10.12.2009 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

За смяната на водата има различни теории, някои на практика са доказали, че вода може да се сменя по 30%, но...... веднъж на 6 месеца, като Diana Walstad.

Живко

Цитат на: killiman - 10.12.2009 18:29
Доколкото си спомням, в статиите никъде не ставаше дума за растения. Да се концентрираме върху рибите тогава.
Има видове, за които смяната на голяма част от обема на съда е препоръчителна. Често използвам този начин на смяна на водата при барбуси, живородки, сомове, едногодишни кили рибки. И резултатите са много добри. Но никога не си позволявам да го правя при тетри и кили рибки, които живят при по-постоянни условия.
Навремето, когато правих смени от по 20-30% седмично в аквариуми с живородки, не успях да постигна ефекта на изложбените гупи - големи тела и отворени опашки.  Сега не отглеждам гупи, но за себе си съм убеден, че големите съдове, здравото хранене и яката смяна на вода биха довели до едни чудесни екземпляри. Разбира се, тук огромно влияние оказват и качествата на водопроводната вода.
Наскоро четох един стар учебник за промишлено рибовъдство. Обвит с мистериозност се споменаваше и факта, че японските стопанства имали 3-4 пъти по-голям добив от единица площ от нашите стопанства. И някак си между другото в текста се промъкна и факта, че тези басейни имали огромна проточност, което де факто си е и отговора на загадката.  :-)
Прясната вода съдържа доста микроелементи, които нямам как да добавим във водата по друг начин. Всъщност, може и да има, но аз не съм запознат. А колкото и да са микро, все пак тези елементи са с изключителна важност за растежа и доброто здраве на рибите. (Сега се сещам за минералната сол на Сера.)
Та така... Има риби и риби. За някои е добре, за други не толкова. А някой че може да се подведе е нормално. Още си спомням преди няколко години, когато се обсъждаха СО2 реакторите как ме разпитваха дали ТРЯБВА и при малавийските цихлиди да се слагат такива. Даже и във форума имаше 1-2 теми. Изводът е, че първо трябва да познаваме рибите си много добре преди да се предприемат каквито и да е действия. Дори даже преди да ги купим или вземем от познат.

Не съм чел статията, а в прочита на темата стигнах до тук.
Васко е казал всичко.
А Илиан още в началото е дал верният отговор.
Цитат на: Ilianidis - 10.12.2009 14:08
Дори цялостна подмяна на водата е възможна, когато е престояла и коригирана.Но за вода от чешмата и дума да не става.Над 50% е вече рисковано за дребни и капризни видове рибета.Поне цял живот съм въдел най-различни,та всякакви варианти са минали през мен.Чешмяната вода почти не съдържа кислород,но затова пък е обогатена с други газове,и от тях се получава емболия на хрилете,рибата буквално се задушава в газирана среда.А относно пх,чак толкова сериозна роля не оказва.Аз меря нивата с контролер,показанията сутрин са ниски,поради наличие на цо2 от дишането- нивата са около 6,5-7,0. Надвечер,преди хранене се ускорява обмяната на веществата от рибите и пх се вдига до 7,5-7,7.Дори смяна с около 50-60% чешмяна вода в големия ми стабилизиран аквариум не променя пх фатално.Ако става въпрос за неработеща биофилтрация,то смяна на пх в ниски граници може да доведе до превръщането на амония в амоняк и да изтрови рибите много бързо,това е обаче рядко явление.

Правил съм всякакви експерименти.
От 90-100% смени, до проточна смяна в продължение на час. Второто е по-добрият вариант. По-лесно се понася от рибите.
както се каза има риби и риби. При едни минава номер, при други не.
В аквариуми с активно подаване на СО2 е абсурдно да се прави такава огромна смяна. Там смените трябва да се съобразяват с моментното състояние на рН и твърдостта на водата, която се внася. Предполагам подобно е положението и в аквариумите с принудително повишено рН.

Нещо, което съм установил за себе си. Рибите се приучават. Не всички разбира се. При редовни, чести и обилни смени, рибите се чувстват по-добре и дори се кефят на смените. Ако обаче цикълът на смени е 20 % седмично и изведнъж се направи 50-60 % смяна тогава обитателите изпитват дискомфорт.
Общо взето моето мнение е, че колкото повече вода се сменя, толкова по-добре.
Имам наблюдения и върху другата крайност. много редки и малки смени. Възможен вариант, но изключително в добре балансиран аквариум. Балансиран като оборудване, брой обитатели, тип и количество храна и не на последно място необходим брой добре развиващи се растения.
: 11.12.2009г 02:02ч
И за да побългаря всичко да кажа, че в по голямата част от нашата родина водата просто не е годна за такива големи смени. особенно есен и пролет.

Аз съм си закупил едно бидонче. Точно преди смяна го слагам в банята и го пълня задължително през душа. Сипвам акватан докато се пълни. После веднага доливам в аквариума. При 70-80% смяна нямам никакви проблеми. налея ли над 40% вода директно от чешмата рибите се стресират и се отъркват.
Никой не се е родил научен.

bigbeer

Цитат на: raiko - 11.12.2009 00:03
Ако сме сигурни, че новата вода е със същите параметри(като изключим натрупалите се токсини) не виждам принципно никакъв проблем, дори за 100% смяна веднъж седмично(независимо от типа на аквариума-с дискуси, растителен и т.н......)
Друг е въпроса, че това е трудно достижимо на практика и затова той препоръчва по-честите смени на водата.

Как може водата в един и същ водопровод да е добра хем за рибета които се чувстват добре в мека вода и такива които обичат твърдата?
На практика това би било постижимо за много ограничен кръг хора. И както Райко даде пример -"хората не четат добре" - редно е да кажем до какви неприятни последици може да доведе подобна екстремална смяна на вода в най-обикновен домашен аквариум.

raiko

Там е работата, че въпросната статия се коментира от доста хора без да е прочетена. Никъде в нея автора не препоръчва , че на всяка цена голямата седмична смяна е по-добра от ежедневните малки смени на водата, дори напротив:

"Ако имате аквариум с малко риби, а стабилността на параметрите е важна за тях, за предпочитане ще е ежедневната смяна на малко количество вода. Ако пък сумарното излагане на замърсители е по-важно, за вашите риби ще е по-добър седмичния режим."

В тази статия той просто сравнява средните нива на замърсеност при двата различни начина на смяна на водата. Доколко често ще се сменя водата в един аквариум е въпрос на индивидуална преценка(според това доколко е натоварен аквариума, дали има добра филтрация,какви са обитателите му и т.н...).

Raven

Разбира се че авторът препоръчва такава смяна на вода.

Да- никъде в статията не казва " сменяйте вода точно както ви казвамщото ще минавам по домовете да ви проверявам" !

Самият  факт че си е дал толкова труд за изчисления, че стои с авторитета си зад тази статия- това е достатъчна препоръка за лансираният от него метод за смяна на вода.

Иначе абзаци могат да се извадят от статията най различни:

".....а заключенията, до които стигнах, противоречат на много от общоприетите мъдрости в акваристиката. "

Самият автор признава че тезата му е спорна и противоречи на общоприетата акваристика.
Нека отбележим че съвременната акваристика не се базира на съветски книжки от 70-тте години които преди време бяха единственият ни източник на информация.
Днес акваристът е отлично информиран интернет потребител, плуващ в море от информация базирана на многоброен практически опит на хиляди други акваристи.

"....Смяната на 80, 90 или 100% от водата веднъж седмично поддържа добро качество на водата в аквариума. "

Това е директна препоръка!
Авторът , с авторитета си, с публикациите си, с 50 годишният си опит директно ви препоръчва да сменяте тези количества вода по тази система!
Естествено че не ви задължава- не сме полицейска държава все пак.

И това са  изводът и препоръката която налага тази статия.

За яснота аз пак ще кажа нещата които ме притесниха.


1. Как "....Смяната на 80, 90 или 100% от водата веднъж седмично " влияе на рибите в аквариума?
Не се ли получава рязка промяна на параметрите?Все пак в рамките на седмица аквариумната вода в аквариум с доста риби претърпява различни биохимични промени и започва да се различава много от водопроводната вода!

2. Никъде в статията не се конкретизира аквариумът за който се дават препоръки- говори се за общ аквариум без конкретизация.
Тоест мога да приема че става въпрос и за моят аквариум както и за всеки друг аквариум.
Хайде да не казвам какво става в моят аквариум при една евентуална "....Смяната на 80, 90 или 100% от водата веднъж седмично " !

3.Никъде в статията не се говори за рН и други биохимически параметри, цялата тази система се разглежда единствено от гледна точка на механичната натовареностк с органични частици /ЕЗ/.
Аквариумната вода освен механично замърсяване обаче има и много други немаловажни биохимически параметри.


.............
Чел съм статията изключително внимателно, противно на мнението на Боян Калинов аз не съм "неграмотна седмокласничка" и имам известен опит в акваристиката , което и провокира в мен тези въпроси.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

killiman

С точка втора не съм съгласен. Не си спомням да е писано за общ аквариум. Говори се за риби, проценти и вода. Никъде не е споменат грунд, растения, филтрация, осветление, торове и т.н. Ако ги вкараме и тях уравнението ще стане много сложно. С прости думи и графики автора дава математичски пример, който той е приложил в продължение на няколко години с конкретни риби и е постигнал добри резултати. Нищо повече. А вече е право на всеки читател да си тълкува както намери за добре фактите.

Raven

Да - така е.
Никъде не се конкретизира, говори се за риби, вода и тн.
Има снимки на общ аквариум с обикновенни риби и растения към статията и може би те объркват читателите.
Не можах да разбера снимките дали са дадени от автора на статията или са произволно добавени от преводача.

Тази липса на конкретизация обаче и поставянето на всички аквариуми под един общ знаменател прави статията толкова спорна според мен.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

zoro40

Проблема на статията е , че никъде не се конкретизизра ясно за какъв аквариум и за какви риби става въпрос. Ако беше написал, че става въпрос за златни рибки , които ги гледа в тоалетно казанче и им сменя водата 100% по няколко пъти на ден , щях да се съглася с някои неща , но така както е написана , аз останах с впечатление , че и на мен ми препоръчва даси сменям по 90 - 100% водата в аквариума , с което не съм съгласен.

etg

Цитат на: zoro40 - 11.12.2009 12:41
Проблема на статията е , че никъде не се конкретизизра ясно за какъв аквариум и за какви риби става въпрос. Ако беше написал, че става въпрос за златни рибки , които ги гледа в тоалетно казанче и им сменя водата 100% по няколко пъти на ден , щях да се съглася с някои неща , но така както е написана , аз останах с впечатление , че и на мен ми препоръчва даси сменям по 90 - 100% водата в аквариума , с което не съм съгласен.

Kiliman го каза, ама и аз да го повторя.
Авторът на статията говори за вода и риби, и е абсолютно, безпощадно точен( в крайна сметка математиката си е много точна наука) за всичко, което казва. Няма никакво значение какви са рибите и какъв е обемът аквариум.
За да ви е по-лесно представете си "гол" стъклен съд с вода и риби, колкото повече вода сменяте и по-често, толко по-чиста ще е тя. Мисля си тук никой няма да оспори това твърдение.  *THUMBS UP*
Статията разглежда до известна степен идеализиран вариант на аквариум, при който всички отрови са разтворени във водата и начина да ги разкараме от там е смяната на вода.
Сега частни случаи колкото искаш:
1. Сифонираш остатъците преди да са се разтворили във водата. При всички положения променяш формулата за 10Е3 на ден.
2. Много растения малко риби
3. Достатъчно стар аквариум с дълбоко пясъчно дъно, развиват се анаеробни бактерии....

Конкретно в случая с аквариума на Боби,  ситен пясък, върху който остава всичката мизерия от рибите и тя , ако не я сифонираш веднага или се разлага бързо бързо (температура 26-27 град.) или бива поглъщана от филтъра  и ако всичко е наред бива връщана под формата на нитрат, тоест пак отрова.... е в този случай масираните чести смени са по-добрия избор. Този случай спокойно може да бъде сведен до идеализирания вариант в статията .

Ако днес ми трепне ръката и сипя повече храна, дали замърсяването ще е 10Е3, ако докато съм на работа умре риба и лятото температурата ми скочи до 30 град. дали замърсяването ще е 10Е3....
Та да се потретя статията касае идеализиран модел, но нищо в нея не е лъжа. Всеки има глава на раменете си да извлече максимума от едно такова проучване, а ако не може то си е за негова сметка.


Айде давайте да гледаме аквариуми и риби, а не сеир!!!
ПП. Питай ме кога ще сменям морска вода толкова често *CRAZY*
: 11.12.2009г 13:01ч
Изтрих някои неща , та да се придържам към темата.
Който ги е прочел да не се шашка. :-P

Raven

Следователно статията е написана за един много ограничен кръг акваристи- този на цихлидарите, и всички останали акваристи тази статия изобщо не ни касае.
Ако приемем че цихлидарникът е идеалният аквариум- вода+риби.


И съвсем определено статията е написана за професионалните фермери- рибовъди, но нас това хептем не ни касае.


Емо- никъде не оспорвам математиката на статията по отношение на замърсяването и премахването на замърсяването.
Прочети внимателно точка 1 и най вече точка 3 от по горният ми пост!

Откъм математика статията е безпогрешна, че премахва ефикасно замърсяването и тн. - изобщо не споря.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bigbeer

Цитат...
И накрая спорът между Мариян и Боби си чисто личностен и според мен безмислен(написах го и по-рано). Спорът няма нищо общо със статията, тя просто изигра ролята на Елена в Троянската война.
Единият обявява, че няма нищо по-лесно от гледането на цихлиди и това е изборът на неуспелите, другият не понася акваскейпингът, защото се отдалечава от природата....е според мен и двамата не сте прави.

Защо си мислиш така? СтатУята която обсъждаме тук, като цяло е подвеждаща (според мен) и идеализирана както каза и ти. А по изразилите мнение тук и сам можеш да стигнеш до заключение.. някакво. В акваристиката не говорим само за цихлидите на тоз или онзи или за бурканче със златни риПки.

Цитат
Авторът на статията говори за вода и риби, и е абсолютно, безпощадно точен( в крайна сметка математиката си е много точна наука) за всичко, което казва. Няма никакво значение какви са рибите и какъв е обемът аквариум.
За да ви е по-лесно представете си "гол" стъклен съд с вода и риби, колкото повече вода сменяте и по-често, толко по-чиста ще е тя. Мисля си тук никой няма да оспори това твърдение.  
Спор нема, математиката е точна наука.  Личи си че коментираната статУя е писана от математик. Да очакваме ли да се наложи по света? Ти как мислиш?

etg

Бира, те това го изтрих, ама ти веднага бързаш да го натресеш. Ей голЕма драка си.

Напротив Марияне и Бира, валидна е за абсолючно всички аквариуми.
Просто за да опрости сметките авторът и за да стане по-смилаема за всички, които не са математици е идеализирал варианта и свел замърсяването на ден до константна величина , тоест 10Е3. Ако беше взел всички параметри под внимание , например днес подавах ЦО2 и растенията папкаха  нитрати и фосфати и съответно замърсяването стана 2Е3, на следващия ден ми се прецака таймерът на осветлението и не светна, и замърсяването стана 18Е3,...кажи ми как щеше да представи резултатите така, че да не приличат на четиризначна таблица.

Сега частния случай 10 неона в 300л.  с 10кг. растителна маса вътре  ясно, че е безмислено да сменяш вода, за да вадиш отрови, в крайна сметка там трябва да добавяш. ;-)


bigbeer

Цитат на: etg - 11.12.2009 15:33
Бира, те това го изтрих, ама ти веднага бързаш да го натресеш. Ей голЕма драка си.


Така е,  защото започвам май да оздравявам.  :-P

Raven

Цитат на: killiman - 11.12.2009 11:02
.........който той е приложил в продължение на няколко години с конкретни риби .......

Какви риби?

Вид, размер, възраст,хранене...

В какъв аквариум?

Размер, обем, дъно, филтрация, обем на филтрацията, растения /да или не/ , други обитатели,пясък, размер на фракцията....

Това е един изключително некоректно проведен научен експеримент!

....взимам риби, взимам вода....Ала бала...

"Независимо дали имате десет трисантиметрови неонови тетри в 500 литров аквариум или три 20-сантиметрови астронотуса в 40л. "!

Това е коректно подадената информация от автора!

Емо,Васко,Райко- вие сте професионалисти, наистина ли смятате че няма разлика между десет тетри и три астронотуса?
Наистина ли смятате че експеримента е проведен коректно от научна гледна точка?

Тази статия е една най елементарна транспортна задачка за пълнене на басейн.
Наливаме от две тръби, изливаме от един канал.....
човекът просто си е поиграл с малко цифри без да ни каже нищо конкретно и ни е представил една бомбастична теория.
Изобщо се съмнявам че е провеждал експеримент,просто е седнал с една химикалка на едно листче да си поиграе с цифрите на теория.

Сменяйте си 90% от водата един път седмично щом смятате че е безопасно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

zoro40

Цитат на: etg - 11.12.2009 15:04
...
Авторът на статията говори за вода и риби, и е абсолютно, безпощадно точен( в крайна сметка математиката си е много точна наука) за всичко, което казва. Няма никакво значение какви са рибите и какъв е обемът аквариум.

Спор няма математиката е точна наука, само че ако много се интересувах от математика щях да съм в друг форум, и ако автора демонстрира добри познания по математика , това не е достатъчно за да прави толкова генерални изводи , защото нещата са комплексни и нееднозначн.

Similar topics (5)

1123

Публикации: 80
Прегледи: 33996

51088

Публикации: 8
Прегледи: 3902

50048

Публикации: 1
Прегледи: 2480

29479

Публикации: 11
Прегледи: 6101

36421

Публикации: 0
Прегледи: 2111