• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 16:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Смяна на водата, максимално престояване

Започната от DMitar, 10.01.2010 12:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

Здравейте,

Четох някои теми за смяна и престояване на водата, но не намерих някой да коментира максимално престояване.

Според хората от форума е:

1. Веднага от чешмата, е вероятно няма да създаде проблеми, ако имаш добър външен филтър, и стар аквариум (азотен цикъл)

2. Добре е поне 1 час, да се махне хлора

3. 12-24 часа преди пускане в аквариум е най-добрия вариант.

Въпросът е - ако напълня вода от чешмата в пластмасови бут. колко максимално трябва да престои - 7 дни става ли? Повече може ли? Въобще това проблем ли е, и ако да какъв!?

Raven

Това наистина е интересен въпрос и няма еднозначен отговор.

Всичко зависи от водата в конкретното населено място, аз мога да кажа за софийската вода.Тя е от планински водосбор , от язовир който /за сега/ е незастроен и за това водата е много чиста.
За допълнителното и пречистване са необходими по малко химикали, хлорирането е по малко и това я прави годна дори и за пиене.

В аквариум над 100л. престояване на вода е сложно, аз имах 700 л. аквариум и по едно време си играех да престоявам вода във ваната.Пълнех ваната и аерирах водата с глава от помпа в продължение на два три часа, после с маркуч включен в главата прехвърлях водата в аквариума.
След това ми писна и започнах директо да пускам маркуча в аквариума, но гледах да го допра до всмукателя на канистъра така че входящата струя да мине първо през него преди да влезе в аквариума.

Не съм забелязал някаква разлика между двете ситеми и за това изоставих системата с ваната.

В 50 л. акваиум си оставям две десетлитрови бутиллки да престояват, но не повече от денонощие.
Във чиста вода оставена на светло след едно две денонощия започват да се развиват инфузории и тя се влошава като качество, за малкият аквариум аз понякога престоявам водата около два чака- колкото да излязат мехурчетата газове.

Но ако имате съмнения във водопроводната вода- тогава може би е по добре да се престоява повече и да се слагат допълнителни подобрители за вода.

Това е моята система , общо взето всеки си е извел собствен метод за смяна на вода.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

denbosch

Аз действам по следния начин-веднага щом сменя водата пълня пластмасовите туби и ги оставам да престоят до следващата смяна след седмица.Няколко пъти водата е престоявала и по две седмици,а се е случвало и да наливам вода престояла час-два.Не съм забелязал негативни последствия върху рибите и растенията вследствие различния престой на водата,нито пък някаква разлика в различните случаи.Проблеми се появяват когато занемаря смените,но това е друг въпрос.

Имам един друг въпрос свързан пак с водата-при последното ми замерване отчетох наличие на хлор,а досега такова чудо не ми се е случвало.Водата беше престояла,напоследък се грижа редовно за аквариума и няма други проблеми.Това беше преди седмица,рибите са добре,а теста беше последния и още не съм си купил нов.Хлора във водата само от водопроводната мрежа ли идва или може да се увеличи и от вътрешния цикъл?

DMitar

Да уточня, аз съм от София и държа водата в килера - не е на светло.

Raven

Доколкото си спомням воата сега се хлорира с хроамин който е различен от чистият хлор.
Разликата беше че при хлораминът има остатъчен хлор постоянно докъто хлорът е летлив и изветрява бързо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

denbosch

Не знам с какво я третират,обаче от около стотина замера само при последния ми се появи наличие на хлор,преди винаги си беше твърдо нула.Така или иначе засега рибите за добре,другата седмица като купя тестове ще видя какво ще ми покажат.

NikolaV

Навремето, когато имах по-малки аквариуми си играех да отлежава.
От 4 години обаче съм с аквариум 600 л. и просто няма как. Директно сменям 20%-30% от чешмата. Така правя и с бебешкия аквариум. Никакви проблеми.

Асен Евгениев

При Наско в Пловдив долу в базата под кооперацията има над 20 тона вода в аквариумите.
Представяте ли си ако трябва да отлежава някъде Н2О за смяна?  *CRAZY*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

Положението с престояването е кофти работа. Ако оставим шишетата/съдовете отворени или просто покрити с нещо, за да се изпарява хлорът, вътре ще влязат разни гадинки, които ще си създадат собствена супа. Ако затворим плътно отвора, хлорът дали ще се отдели качествено?!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Само че Наско писа вече в една тема, че водата за смяна, в неговите аквариуми, минава първо през патрон с активен въглен ;-)

Както Raven каза, няма еднозначен отговор.
Може и да се налее вода директно от чешмата, може и да не мине номера.
Може да престои две седмици една вода, може и да не устоска и 24 часа. Определено престояването за повече от ден е добре да става на тъмно и с аерация. По подобен метод се приготва вода за някои по-претенциозни риби. Там водата се и обезпаразитява. не съм сигурен обаче, вода от чешмата дали е добре да преседи толкова време, без никаква обработка.


При мен положението е следното. Пренаселен аквариум, почти на ръба на възможностите на биологичната филтрация. Пробвах смени директно с чешмяна вода. Е, не става. Разцепване на плавниците, побеляване на муцуните и почесване на рибите се появяват още на другият ден. Купих си бидонче 180 л. Пълня го с чешмяна вода, добавям аквасейф и веднага или до 2-4 часа сменям водата. Никакви проблеми дори при 60% смяна на водата в аквариума. После разкарвам бидона в мазето. По едно време реших, че може да седи в банята бидончето. Напълних го до горе и го оставих 4 дни, до следващата смяна. Като започнах опресняването и погледнах в бидона разбрах, че водата е леко замътена. Леко, защото едва се виждаше, а бидона е висок метър и двадесет. Ако беше по-малък съд сигурно нямаше да забележа.
В различните сезони, водата във ВИК мрежата се третира по различен начин. Тези проблеми, които описах, може да ги има или няма в зависимост от сезона.
Така, че бих посъветвал хората не успяли все още да натрупат опит. Да си сменят водата по учебник.
Престояване 24 часа и по възможност третирана с кондиционер за вода.
Разбира се, че е възможно и без това да се мине, но ако си обичаш домашните любимци едва ли ще се кефиш на разградените им перки.
Никой не се е родил научен.

Vannkata

Аз никога не съм оставял водата да престоява, и в 20 и 50 и в 120л от 2-3 години и не съм имал никакви проблеми

Predator

Цитат на: Raven - 10.01.2010 13:14
Доколкото си спомням воата сега се хлорира с хроамин който е различен от чистият хлор.
Разликата беше че при хлораминът има остатъчен хлор постоянно докъто хлорът е летлив и изветрява бързо.
*offtopic Дано да не си прав за хлорамина, защото това си е чиста смъртна присъда за скаридите, ако не се използват дехлоринатори, които да го премахват (за разлика от хлора той не изветрява след престояване).

По темата - сменям по 40-50% вода всяка седмица (а понякога и по-често) от години и никога не съм използвал престояла вода, т.е. наливам направо от чешмата в кофата и от там след 5мин. в аквариума. Досега проблеми с риби, растения и скариди не съм имал (поне заради водата  :-)).

Това разбира се важи за София, за другите градове не мога да кажа...

}|{opukc

Не се тормозете с престояванете на водата. Аз сменям 2х50% и въобще не я чакам и секунда да престои. Беше писано вече за водата в различните градове. При нормална смяна от 30% седмично не е толкова фатално водата да не престоява, ако толкова се притеснявате чакайте я поне 1 час. А така го правят в Азия.


Raven

Това трябва да го пробвам в къщи.

Аз имам водолазна екипировка, кучето може да плува...

Лошото е че научих жена ми да стреля преди време :-(
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

valnata

Raven и аз моята я научих и това е много на зле! :-D  Днес пуснах скаридарника и се моля да не намери касовите бончета. Ако ги открие най малкото ще ме рани.  *ROFL*

Колкото до смените, аз никога не съм оставял водата да престоява дори 5  минути. Директно наливам и проблем не съм видял да има. :-)

Similar topics (5)

11730

Публикации: 22
Прегледи: 28048

57539

Започната от StefAqua


Публикации: 11
Прегледи: 6146

1123

Публикации: 80
Прегледи: 33957

37822

Започната от amrasel


Публикации: 7
Прегледи: 8134

29426

Публикации: 4
Прегледи: 4656