• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.04.2025 12:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Реминерализация на осмозна вода.

Започната от kinsman, 17.04.2025 14:40

« назад - напред »

mushroom и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kinsman

Няколко пъти премерих твърдостта на водата която тече от крана и се оказа че карбонатната твърдост се променя в рамките на 6 немски градуса.  Това се случва по време на ремонтите на ВИК водопроводите, които се случват често при нас.
Реших да си сменям водата с тази от осмозата, но нямам опит с реминерализирането й. Видях че има готови решения от JBL, Dennerele и Seachem. Кои ще ми препоръчате? По възможност да са налични в БГ сайтовете.

kinsman

Поръчах си SaltyShrimp Shrimp Mineral GH/KH+ от Аква зона. Цената реже през кръста, ама поне ги имат налични.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - Вчера в 16:50Поръчах си SaltyShrimp Shrimp Mineral GH/KH+ от Аква зона. Цената реже през кръста, ама поне ги имат налични.

Това с каква идея е?
Втвърдяване на водата?
Тук из форума бях чел, мнение на един колега, че и с обикновен гипс става. Редовна смяна на вода и няма грижи.
Колко е вярно, не знам. Гледам да не се забърквам с излишни драми и работя с каквото е налично  :-D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kinsman

Да, с тези соли се вдига GH и KH на водата в някакви правилни пропорции за скаридите и растенията. Със солите е много по-лесно да се приготви осмозна вода без да ставаш химик.

Lightning_boy

Да, четох че просто трябва да разбъркаш съотношението и си ти.
Факт, че с гипса ще е по-различно, предвид че трябва да следиш няколко седмици ситуацията и да мериш.
То не че и със солите няма да мериш, ама ми се струва, че ще е доста по-точно като краен резултат.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

10058

Публикации: 5
Прегледи: 4267

3219

Публикации: 6
Прегледи: 4869

2165

Започната от chopypopy

Публикации: 24
Прегледи: 18245

14413