• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Poxipol във водата

Започната от StefAqua, 02.03.2017 14:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

StefAqua

Здравейте, колеги. Имам един аквариум в който се каня да сложа преграда(кутия) направена от плексиглас. Лепенето на плексиглас както знаем не се получава със силикон. Мисля да използвам Poxipol прозрачен за залепването, можете ли да дадете някакво мнение дали би навредило по някакъв начин на рибоците? И ако да какво да използвам за залепването, ако поксипол не става?


Благодаря за мненията!

evgeni200

Не съм убеден че и смола ще го заепи много трайно използвай лепило за плексиглас което разтапя двете повърности.

StefAqua

Залепил съм контейнера сега с поксипол, изглежда стабилно. То няма да има напрежение, ще стои във водата. Въпросът е дали утре като го пусна в аквариума няма да има някакъв кофти ефект върху рибите, ако някой колега е имал опит да сподели :)

evgeni200

Като дете имах аквариум с метална рамка и лепен с маджун, но сълзеше почти от всякъде. Аквариума си беше доста голям за онова време и залях всеки един ъгъл между две страни с епоксидна смола, като проблеми с обитатели не съм имал, но отново си протече.

Расни неща съм лепил и с епоксидна, полиестерне, полиуретанова смола не съм имал проблеми с обитатели, но знае ли човек точно кое лепило ще го изненада.

Поксипол не съм ползвал, но си остава и то на база смола някаква.

StefAqua

Седмица след като пуснах плексигласа във водата - няма никакви проблеми с обитателите. Проблемът обаче е, че се разлепи контейнера... Явно с нищо не се лепи този плексиглас освен с лепило, което разтапя. Имате ли идея за такова лепило? Как се казва?

Благодаря за мненията!

kuvert

Пластмаса не се лепи.Рано или късно ще се разпадне.
Само някои еднородни пластмаси се съединяват след като се обработят с разтворители (например PVC тръби се съединяват със специално лепило,което е разтворител на PVC.Някои пластмаси след обработка с хлороформ се разтварят и тогава може да се слепят със себеподобна пластмаса.Обаче може да заспиш докато чакаш да изсъхне....)
Повечето пластмаси се ЗАВАРЯВАТ.

evgeni200

Куверт, големите акви са от някаква пластмаса и са лепени.
Ами според вида пластмаса си вземи лепилото в гугъл излизат всякакви за всякаква и не вярвам да не намериш  :-)

NO CARRIER

Плексиглас се лепи с хлороформ, или лепило на такава основа. Ако не намериш готово, вземи си хлороформ. Настъргай стружки в него и ги остави да се разтворят. Задължително в затворено бурканче/кутийка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kuvert

Цитат на: evgeni200 - 08.03.2017 17:26
Куверт, големите акви са от някаква пластмаса и са лепени.
Ами според вида пластмаса си вземи лепилото в гугъл излизат всякакви за всякаква и не вярвам да не намериш  :-)

Големите акви са от акрилно стъкло (и моят е такъв). Акрил и плексиглас е едно и също. Акрил се лепи с лепило на хлороформна основа. Лепят се с това лепило и някои полиестери (ама само някои). И дотук. Нищо друго не се лепи. Нито с бизон,нито с каноколит с нищо. Рано или късно се разпада. Единственият вариант е топлинна заварка.
Горното уточнявам,след като една седмица се мъчих да залепя пластмасовият картер на една ЩИЛ-ка и накрая стигнах до ИНСТИТУТ ПО ЗАВАРЯВАНЕ, където набързо ми изнесоха една лекция за лепене на пластмаси,заварки и др. методи на съединяване на пластмасата. Оттогава на каноколита,поксипола,епоксидната смола гледам по друг начин....
В описанието на ПОКСИПОЛ пише,че дъсчицата за смесване на двата компонента била специална,за да се чисти и не залепва.... Най-обикновена пластмаса. Поксипол не лепи пластмаси!!!!Рано или късно се разпада.

evgeni200

Куверт малко е относително горе написаното полистирол и PVC се лепи добре от каноколит иначе всичките ми модели да са се разлепили до сега  :-)

kuvert

Цитат на: evgeni200 - 09.03.2017 15:41
Куверт малко е относително горе написаното полистирол и PVC се лепи добре от каноколит иначе всичките ми модели да са се разлепили до сега  :-)
В моите модели има специално лепило,което разтваря PVC.С каноколит лепих поне една антена на самолет и все падаше!

evgeni200

Фотоецваните освен с каноколит към пластмасата с друго не може  :-)

Similar topics (5)

11730

Публикации: 22
Прегледи: 27915

10774

Публикации: 20
Прегледи: 13272

1123

Публикации: 80
Прегледи: 33893

37822

Започната от amrasel


Публикации: 7
Прегледи: 8104

29426

Публикации: 4
Прегледи: 4635