Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Химия => Темата е започната от: rakim - 04.10.2019 20:19

Заглавие: По колко до торим и къде е логиката?
Публикувано от: rakim - 04.10.2019 20:19
Взех да умувам върху тези неща и някак ми бяга логиката.Освен всичко и на аквариумите ми не им харесват тези схеми, или аз може би не го правя както трябва.Говоря за : В средно осветен или слабо растителен аквариум( Всъщност важи и за бързите),торим така че накрая на седмицата като замерим да имаме примерно NO3 - 15 mg/l ,PO4 - 1 mg/l  и Fe - 0,05 mg/l.Добре, но тези стойности се покриват чак към края на седмицата, може да се постигнат и в началото с едно торене, но винаги се препоръчва всекидневното.Първите няколко дена след смяна на водата нитрата, фосфата и желязото са далеч от горе споменатите желани стойности.И растенията показват липси.Тоест, ако последното торене ми е в четвъртък и петък с микро и макро, едва тогава имам желаните стойности и то само за 1-2 дена преди смяната на водата и нулирането на всичко отново.Къде е логиката?  :-)
Заглавие: Re: По колко до торим и къде е логиката?
Публикувано от: Penta - 07.10.2019 20:41
Здравей, схеми и системи на торене много и различни. Целите и таргетите им също са различни.
Ако разбирам правилно ториш през ден - три дни Макро, три дни Микро?
Когато не се разчита на запаси от хранителен грунд се смята че един растителен аквариум има консумация на нитрат между 1 и 3мг/л дневно. Ако седмично  се добавят 20мг/л NO3 , като се предполага че от отпадъчните продукти на организмите в аквариума ще се отдели много повече от 1 мг/л нитрат, ще се гарантира покриване на всички нужди на растенията и отгоре (за Нитрат). Седмичната смяна на 50% вода изважда излишъците, но все пак не нулира нивата. И така седмицата започва с да кажем 6-7 Нитрат плюс първа доза от почти 7мг/л с която да изкарат два дена.
Добавянето на цялата седмична доза Макро след смяна на вода също се прилага с успех, проблем е трайността на Микро елементите които не биха издържали хелатирани толкова дълго време.
Растенията не би трябвало да показват липси първите 2-3 дни ако са се запасили с високите нива преди смяна на вода, особено ако е с активен субстрат.
Да го кажа по друг начин - хубаво е да се потдържа един постоянен минимум (хванах се на Нитрата) от 10мг/л и да се добавя (дневно) малко повече от консумацията на растенията. След смяна на вода се връщаме към нужния минимум и продължаваме натрупването. За червени растения е необходимо да се потдържат нива от 5 до макс 10мг/л по Нитрат, но без буфер някои видове растения страдат.
Та препоръчителните стойности за NPK+Fe не важат за края на периода, а за това какви нива да се потдържат през цялата седмица. Тънкостта е да определиш какво да се добавя за да се потдържат нива на хранителните вещества близки до оптималните малко плюс,  малко минус
Прикачм файл с пример за потдръжка на нива на Нитрат между 10 и 15мг/л.

П.П. Надявам се да разберете поне малка част от цялото това писание...(толкова може човека)
Екранна снимка (16).png
Заглавие: Re: По колко до торим и къде е логиката?
Публикувано от: rakim - 07.10.2019 22:44
Здрасти,мерси за отговора,един човек да ме разбере какво точно питам  *DRINK*  Мисля че разковничето е в това,че както каза ти седмичната смяна на вода не нулира микро и макрото,а остава някакъв минимум  :-)