• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 17:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

проблемни нитрати

Започната от bengan, 27.07.2008 19:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bengan

27.07.2008 19:47 Last Edit: 27.07.2008 19:52 by bengan
 Поздрави на всички.
Реших да спра със лутането и да споделя проблема си.
Аквариум около 350 литра стартиран преди 2 месеца, осветление до 6 (в смисъл мога да включа 6 но за сега не включвам повече от 4) лампи по 36 вата, за сега обикновенни луминисцентни(таимер на 10 часа).Подавам СО-2 и растенията "завират", температура 26 гр. още не съм слагал торове. Риби като за стартиране само 5-6 молинезии. Външен самоделен филтър- явно работи добре защото водата е "кристална", след изключване на лампите и СО-2, аерация до сутринта. А ето и проблема ми немога да сваля нитратите. Държат си 100 милиграма и не падат, нитрити няма фосфати 0.5 милиграма твърдоста ми е височка 28 постоянна и 24 корбонатна(знам че това не е наи добрата вода но за по обикновени растения...). Растенията са криптокорини, валиснерия, "върбичка", "паричка", наяс, анубиас и естествено "дъбче" всички са в окаяно състояние пущат по едно две съвсем бледи (направо бели) дребни листеца и до там. Листата им са отпуснати и почти лежат на дъното (грунда е нещо средно м/у едър пясък и ситен чакъл с няколко топчета чиста сино-зелена глина до криптокорините).
Естествено се насочих първо към нитратите, да ги вкарам в норма и тогава полека с торове ама те не спадат, започнах да подменям през ден 10 после 30 а сега и 50% от водата (от чешмата идват около 20 мг нитрати ама като сваля до там ще видим) и пак не падат на другия ден са си около 100, теста го пробвах- в трапезна вода дава 0, от чешмата 20 а в аквариума 100. Нитритите са си твърдо около нула. Амоняк не съм мерил ама тои като че ли няма от къде да доиде.
Къде бъркам, какво ще ми препоръчате?

Stas

Ако гледаш риби е твърде вероятно да имаш и немалко фосфати.

Така... Както си описал си създал чудесни условия за растеж на растенията с едно "малко" изключение.
Растенията искат подходяща температура, СО2, светлина и ... това, което го няма при теб - хранителни вещества в подходяща пропорция. Т.е. при теб явно не достигат някои съществени елементи, които се набавят посредством торене.

Наличието на нитрати и липсата на нитрити означава, че биологичната ти филтрация работи.
За да изконсумират растенията тези получени нитрати е важно да не им липсва нищо. Хубаво е да сложиш бързорастящи от типа на хигрофила полисперма. Освен това да си вземеш един тор без нитрати и фосфати - например Акваформула Стандарт. Нещата в този случай ще си дойдат бавничко на място.

Другия по-бърз начин за справяне с многото нитрати, но ... временен начин, е да сложиш във филтъра нитратна смола. Използва се често в цихлидарници, където няма растения, които да се справят с нитратите. Нитратната смола не е правилния метод при растителни аквариуми, но за кратко време ще свърши работа.

Дано съм бил ясен. Ако греша, нека някой от колегите ме поправи.

bengan

27.07.2008 20:29 #2 Last Edit: 27.07.2008 23:47 by Stas
 Ето че помоща започва да идва за което благодаря.
Риби още няма. Само тези 5-6 молинезии на които не давам никаква храна за да държат водораслите из късо и добре се справят.
Разбирам, че със хранителните вещества съм зле и веднага щом се оправя със нитратите почвам полека да торя (торове и фирмени и рецепти от форума дал господ). Трябва да разбера от къде се вдигат толкова (според форума а и не само нашия това са си направо опасни нива). Имам един корен от лоза много е готин и за това го сложих. Да не би тои да ми гние и да вдига нитратите. Ша взема да го махна ако не се оправя до 10 дена може пак да го върна.

abaro

Здрасти!
Според мен наистина имаш пълна липса на някои важни елементи - калий, желязо или микроелементи щом при тези условия (които са добри според мен) растенията изобщо не растат. Затова първо пробвай да ториш със някакъв фирмен тор без нитрати и фосфати и следи дали ще тръгне растежа. Тор примерно това което ти е предложил Стас или (понеже него можеш да го намериш само в София) си поръчай от БигГонзо Proflor. Също така тук са пускани добри отзиви и за тора на Хаген - ако не се лъжа се казва Plantgrow.
Айде успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stas

Точно! Не чакай, ами започвай торене без нитрати и фосфати.

bengan

28.07.2008 23:22 #5 Last Edit: 29.07.2008 00:09 by bengan
 Със радост и надежда ще изпълня препоръките за торене без нитрати и фосфати т.е. ще слагам микроелементи, естествено ще спра зверското подменяне на 50% вода през ден за да не ми отиват торовете в канала.
Остава в мен едно съмнение, какво ще стане като нарушавам грубо съотношението N/P/K, нали Ви писах, че при мен N/P=200 (нитрати 100, фосфати 0.5 ) все пак точно във този форум съм чел, че отношението на макроелементите е добре да бъде около 25/1/3 (N/P/K). С една дума така и не разбрах, от къде ми идва това яко разлагане дето ми вдига нитратите, явно биологичния ми филтър (макар и самоделен) работи добре но няма къде да разкарам нитратите за това ги точех с подмяна на водата.
Вече ви писах че "набедих" един корен от лоза (макар че е обработен според повечето от препоръките във форума) винаги като подменя вода, тои се покрива със със бяла "пихтия" която до другия ден изчезва, може би точно около него ми се "върти" азотния цикъл. С една дума махнах корена, макар че всички гости много го харесваха. Утре отивам да търся торове без NO3 и PO4.
Благодаря за всички насоки и съвети.

Joro Vn

     Имам едно съмнение, че въпреки проверката на теста той не отчита вярно. Аквариум 360 л, на 2 месеца и вътре цъкат само 5-6 молинезии. Те в никакъв случай не могат да вдигнат и поддържат такива високи нива на нитрати. Особено при този цикъл на подмяна на водата. Дори и гнилостните процеси. На този обем трябва да нямаш място от риби вътре, за да достигнеш 100 мг/л. Може да се постигне само с яко всекидневно торене, съдържащо азотни съединения.
     
Цитатвсички са в окаяно състояние пущат по едно две съвсем бледи (направо бели) дребни листеца и до там. Листата им са отпуснати и почти лежат на дъното
Това описание е достатъчно и да се изтълкува в обратния смисъл- че изпитват як азотен глад. При този случай растенията не нарастват, не могат да синтезират хлорофил и т.н. Виж в темите за липси при торене- признаците. Тъй че се увери още веднъж дали правилно тълкуваш ситуацията като цяло.

bengan

30.07.2008 22:58 #7 Last Edit: 30.07.2008 23:09 by bengan
Радвам се за интереса към моя проблем и желанието за помощ. Така или иначе избрах вариянта с торене без нитрати и фосфати. Срях се на PlantaMin на Tetra (то май нямах и друг избор за тор без нитрати и фосфати) М/у другото махнах корена, сложих една опаковка от нитратадсорбиращата (или както там е правилно да се пише) смола на discus и днес без всякаква смяна на вода нитратите са м/у 100 и  50 мг.л(знаете как е с цветовете на теста).
Като че ли малко съм се поизсилил с наторяването(10мг. на 20 литра вода) защото имам видимо помътняване на водата но това не ме притеснява. Разбира се за един ден не очаквам  промяна в състоянието на растенията но надеждата остава. Възможно е и да се проваля защото растенията ми са много слаби (добавих няколко ) и може водораслите да надделеят.
Смених и две от обикновените лум. лампи с аквастар на силвания, това ако не помогне поне няма да навреди.
Сметката около аквариума ми нараства значително, скоро ще има семеен съвет(или просто скандал).Сигорно се досещате как изглежда 350 л. вода с 5-6 молинезии (те се нацвъкаха и сега има много малки които растът само със гризане на водорасли, както ви писах не храня със нищо) и 10-15 келяви растения.

viktor_jor

И аз го пробвах тоя Plantamin, но не съм очарован. Не съм торил според упътването, разделих си дозата според литража и всеки ден преди да светнат лампите слагах по 5мл. След първата седмица новите  листа на хигрофилата се свиха, и аз го изтълкувах като липса на калций, а това няма как да стане като карбонатната твърдост на русенската вода е 10 KH и сменям по 25% вода на 4-ри дена. Но в същия момент се появиха и еленови рога. Спрях да торя, хигрофолата се оправи и рогата изчезнаха. Явно свиването на листата е било не от дефицит, а излишък на някой елемент. Общо взето Plantamin-а не ми пасна на аквариума, нещо баланса на елементите му куца май.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nalov.com%2Fuserbars%2Fpotr1.png&hash=6e15e55ecc1386b5ea357d25924de910504a74b9

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2FDF%2F51%2F026e9ec3298fdf51.gif&hash=f8b8863811aa992b749762799292f328f38fb1a2

iek

Ако можеш да си разтълкуваш тази таблица http://www.finostrom.com.gr/images/aqua/fertilizers/map.htm, аз винаги се оплитам във връзките, които са описани.
Не си споменал дали внасяш калиев сулфат( виж в таблицата potassium and sulfur ).
И само "10-15 келяви растения." на 350 литров аквариум с подаване на СО2 е направо грехота.

bengan

Продължавам да се надявам на успех. Вече имам някакви резултати. Нитратите ми "паднаха" на 25 мг./л фосфатите са около 0.5 мг./л. смятам да ги вдигна като добавих още живородки, около 20 станаха общо рибките и почнах да ги храня (все дурако устоичиви породи). Най-интересно ми стана със желязото. Като си купих тест показа 0.2 мг./л. а като започнах да добавям тензо-желязо вместо да се вдигне желязото ми съвсем изчезна. Мисля, четох във форума, че хелатираното желязо не го хващат тестовете.Като цяло предвид високите цени на фирмените торове минах на тензо-коктеил и тензо-желязо, дозировката ми е според колкулатора за торове от форума но занижено, на половина защото растенията ми са още слаби. Добавям и калиев сулфат(не ми е много ясно какво става със сулфатната група) при всяка смяна на водата. Интересно е че най-напред, нови листа пусна анубиаса, криптокорините се изправиха но сигорно ще хвърлят по едни листа преди да пуснат нови.Кабомбата също живна и всички нови листа на растенията са със весело зелен цвят(а не съвсем бели както преди да започна да торя).Валиснерията мисля че я изгубих на цяло, останаха едно две стръкчета но едва ли ще се съвземе. Бързорастящото дъбче не ще да расте бързо, но мисля , че още не съм стабилизирал "системата" защото все още налучквам с осветлението. Намалил съм го до 8 часа, и само с две пури защото доста бях позеленял по грунда. Сега се очистих от зелените (и живородките помогнаха много) и много вниматетелно ще започна да увеличавам осветлението.Струва ми се че всички нови листа са по дребни от нормалното.
Още веднъж благодаря за всички съвети и насоки.

dido

Преди да влезе аквариума в релси, си има разни катаклизми с концентрациите на торове. Това има връзка с "изфорсирането" на даден вид растение за момента. След като тръгне, започва да консумира всякакви хранителни вещества с учудващи темпове, а и расте по този начин.

Similar topics (5)

5900

Публикации: 14
Прегледи: 7568

2858

Започната от MAKAPOB


Публикации: 5
Прегледи: 3843

19106

Публикации: 3
Прегледи: 4366

5447

Започната от patter


Публикации: 5
Прегледи: 3938