• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Химичните показатели на водата

Започната от diskusi233, 26.06.2012 21:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

diskusi233

Смятам, че всички ние, потребители на форума имаме нужда от тези разяснения и затова ви ги предоставям.Просто намерих саита и реших да споделя информацията с вас.


Водата се влияе от околната среда. Чистата дъждовна вода абсорбира замърсители от атмосферата. Когато се просмуче в земята и когато се превърне в подземни води, тя отново променя своя химичен състав, в зависимост от състава и нивото на замърсяване на земните слоеве. Веществата, които са вредни за нашите аквариумни обитатели, като хлор, мед и калай, също могат да намерят пътя си в чешмяната вода, дължащи се на метода на обработка на питейната и водопроводната вода. Тази широка гама от фактори на влияние означава, че водопроводната вода е различна навсякъде. Тя дори може да има напълно различен състав с тази в съседния град. Биологичните и химически процеси в аквариума са причина за по-нататъшната промяна на състоянието на водата.

С цел да дадем на своите риби и растения най-добрата възможност да се развиват, екологичните условия в аквариум трябва да са идеални, и следва да съответстват колкото е възможно по-точно на тези от естествената среда на рибките. Биологичният баланс, и благосъстоянието на рибите и растенията, зависи най-вече от качеството на водата.

    Стойности на водата
          O Обща твърдост (GH)
          O Карбоната твърдост (KH)
          O рН-стойност
          O NH3, NO2 и NO3-(амоняк, нитрити и нитрати)
          O CO2 (въглероден диоксид)
          O O2 (кислород)

С Tetratest можете да определите всички важни ценности в аквариум вода, достоверно и точно.

Стойности на водата

Обща твърдост (GH)

Общата твърдост на водата се определя от различни соли (главно калциеви и магнезиеви соли). Ако водата съдържа висок процент на тези соли се нарича твърда вода. Вода с нисък процент на тези соли се наричат мека. Общата твърдост е основният компонент, влияещ върху биологичните функции на всички същества, живеещи във водата. Благоприятни общи стойности за твърдост, които са подходящи за повечето декоративни риби, са между 6 ° и 16 ° Ди Ейч Ди Ейч (° DH = степен на твърдост немски).

Карбонат твърдост (KH)

В допълнение към цитираните по-горе калциеви и магнезиеви соли, почти всички водни обекти съдържат и други компоненти, сол, например бикарбонат, делът, на които, във водата се вижда от стойностите за карбона твърдост. Бикарбонатът има важна роля в аквариума, тъй като действа като буфер на рН, и следователно предотвратява появата на екстремни и внезапни промени в рН-стойностите (като например в случай на внезапен спад на киселинността). Благодарение на взаимодействието между карбоната твърдост и рН-стойността, карбоната твърдост има също пряко влияние върху благосъстоянието на всички живи същества в аквариума. За нормална стойност на карбоната твърдост се препоръчват стойности между 3 ° и 10 ° Ди Ейч Ди Ейч. Риби от източноафриканските езера (Малави и Танганайка) се отглеждат при по-високи нива на карбонатна твърдост.

рН-стойност

РН-стойността е резултат от всички кисели и алкални вещества, разтворени във водата, което съответно подкисилява водата или я прави по-алкална. Химически чистата вода е с рН-стойност 7, което се счита за неутрална. Тогава киселините и алкалните съставки са в равновесие. Колкото повече кисела е водата, толкова повече рН-стойността намалява, а колкото повече са базите, то тя се повишава. Много бързото спадане на рН-стойността, т. нар. внезапен спад в киселинността, могат да настъпят, например в много мека вода, където бикарбоната е изчерпан като буфер. Всички риби, растения и микроорганизми реагират много чувствително на екстремни промени на рН-стойностите. Поради тази причина, рН-стойностите трябва да бъдат изследвани най-малко веднъж седмично. рН-стойности между 6,5 и 8,5 са подходящи за почти всички сладководни риби в аквариума. Риби от реки с "черна вода" предпочитат мека вода с рН-стойности в диапазона от 6,0 до 7,5. Източноафриканските цихлиди предпочитат по-твърда вода с рН-стойности между 7,5 и 8,5, както и високи стойности на карбоната.

NH3, NO2 и NO3-(амоняк, нитритi и нитратi)

Благодарение на екскрементите на рибките, остатъците от изгнили растения и неизядената храна се образуват азотни съединения, които са разпределени в последователни етапи, намиращи своя път в аквариумната вода. Първият етап от този процес е образуването на токсичен амоняк или не-токсичен амоняк. рН-стойността значително влияе върху размера на амониевите соли или произведени: с рН-стойности под 8,0, ще се образуват нетоксични амониеви соли, а ако рН-стойностите надхвърлят тази сума, то ще се образува основно амоняк. Дори амоняк в съдържание от 0,1 мг / л за траен период, може да се окаже вредно за чувствителни риби. Рибките дори могат да загинат в концентрации между 0.5 и 1 мг / л. През втория етап, амонякът и амониевите соли са разбити на нитрит с помощта на Nitrosomonas бактерии. Нитритите, обаче, също са отровни и много вредни за рибите в аквариума. Важно е също да има биологично активна система за филтрация, защото само аквариуми с такава система поддържат нитритна концентрация от 0,3 мг / л и по-малко. Съдържанието на нитрити не трябва да превишава 0,8 мг / л за траен период, тъй като ниската стойност, като дори и 1,6 мг / л може да бъде вредна за сладководните риби.

В последната фаза на разлагане nitrobacteria превръща нитритите в нитрати, което е относително безобидно. Една от функциите на нитрати те е да се осигурят растенията с хранителни вещества. Прекалени концентрации, обаче, са вредни за декоративните риби и насърчават растежа на водорасли. Съдържанието на нитрати до 25 мг / л се считат за безвредни в аквариума. Ако нитратно съдържание е между 25 мг / л и 100 мг / л, особено в морската вода, частичната смяна на водата е препоръчителна. Водата се счита, че е заразена, ако нитратните стойности превишават 100 мг / л. В този случай, пълената смяна на водата е задължителна.

CO2 (въглероден диоксид)

Водни растения се нуждаят от въглероден диоксид (CO2) за храна и растеж. CO2 концентрацията не трябва да бъде превишавана за траен период, тъй като прекомерното й ниво може да бъде вредно за декоративните риби. Оптималната дългосрочна концентрация в аквариум е между 5 и 15 мг / л - по-високи концентрации на CO2 за дълги периоди може да навреди на декоративните рибки.

O2 (кислород)

Кислородът е от съществено значение в аквариумa по редица причини - той е основа за съществуването и на риби и на растения. През деня, подводната флора абсорбират въглероден диоксид (CO2) и излъчва кислород (O2) чрез фотосинтеза. За да диша, рибата поеме кислород през хрилете. Кислородът също е от съществено значение за всички бактерии, особено тези, които са отговорни за понижението на азота в аквариума. През нощта, процесът се обръща - водните растения отделят въглероден диоксид и абсорбират кислород. Ето защо съдържанието на кислород може да бъде по-ниско сутринта в сравнение с вечерта, ако аквариумът не се аерерира нощем. Максималната способността на водата да абсорбира кислород е известна като концентрацията на насищане (измерена в мг / л) и зависи от температурата на водата и съдържанието на сол. Ако нивата на кислорода са прекалено ниски за дълъг период от време, в резултат недостигът на кислород може да доведе до това вашите декоративни риби да стават все по-склонни към болести.

Всички споменати по-горе стойности на водата могат да се определят лесно и бързо с Tetratest AnalySet.

Всички стойности на водата трябва да бъдат проверени на седмична база и да се гарантира, че винаги сте наясно с качеството на вашата аквариумна вода

Какво да направите, ако вашата вода стойности не са благоприятни?

Няма лесен отговор за постигане на сигурност на аквариумната вода, защото всеки един аквариум е уникален, представляващ собствено местообитание. Това е така, поради различието на риби и растения, качеството на водопроводната вода и не на последно място, размера на аквариума. Няколко основни съвета трябва обаче да се следват, за да се намалят вредните вещества:

Избягвайте пренаселването на аквариума с риби

Броят и размерът на рибата трябва да бъдат държани в пропорционалност с големината на аквариума.

Да не се прехранват рибите

По-добре е да се хранят рибите на малки порции няколко пъти на ден, а не само с една голяма порция дневно. Давайте на рибките такова количество храна, което могат да изядат за няколко минути.

Изправна филтрираща система

Уверете се, че имате система за филтрация подходяща, както за големината на аквариума ви, така и за броя на рибките, съдържащи се в него. В един наскоро създаден аквариум, филтрацията на системата ще отнеме около 4 до 6 седмици, за да стане биологично активиран. Използвайте биологичен филтъри, които дават възможност на бактериите, които са активно ангажирани в процеса на разграждане да се заселят в тях. Филтърният материал трябва да се почистват редовно, за да се предотвратят запушвания.

Редовно се отстранят всички растителни и хранителни остатъци (така наречените отломки) от дъното на аквариума.

Извършвайте частична подмяна на водата

Извършват се редовни, частични смени на вода (1 / 4 до 1 / 3 от водата на всеки 2 до 4 седмици), и използването във водата на Tetra AquaSafe. Ако TetraAqua EasyBalance се използва всяка седмица, то смяна на водата може да се осъществява на всеки 6 месеца.

Здравословен и плътен растежа на растенията

Уверете се, че растенията растат гъсто и са здрави. Растения, които растат здрави ще премахнат нитратите от водата и ще стабилизират на биологичната активност в аквариум. Използването на торове без нитрати и фосфати, например PlantaMin, CRYPTO торове и InitialSticks, предоставят на тези водни централи балансирани и незаменими микроелементи.

Как да коригираме индивидуалните параметри на водата:

Твърдост на водата (обща твърдост / карбона твърдост)

Спазвайте общите съвети за намаляване на вредните вещества.

Вашият специалист може да ви посъветва как да се намали твърдостта на водата, например с помощта на йонопреобразувател.

рН-стойности

Един лесен и сигурен начин за коригиране на прекомерните рН-стойности е използването на тетра PH / KH минус или да се насища с въглероден диоксид (CO2). CO2 подкисилява водата и в същото време подобрява растежа на растенията. Ако рН-стойностите са прекалено ниски, това може да се регулира точно и на дългосрочна основа, като използвате тетра PH / KH плюс, който в същото време увеличава карбоната твърдост на водата. По принцип, рН-стойностите на водата също може да се увеличат с насищане на водата с СО2, затова е необходима аерерация на аквариума с въздушна помпа и въздушен камък. Аерация на аквариума през ноща обикновено се препоръчва.

Амонячно съдържание

Ако вашият аквариум съдържа твърде много амоняк, то ще трябва да смените незабавно 50% от водата и следвайте указанията за това как да се намалят вредните вещества. Проверете филтрацията и измерете O2 съдържанието.

Намалете рН-стойностите биологично чрез добавяне на СО2.

Нитритно съдържание

Извършете частична смяна на водата веднага (около 50%).

Проверете филтрацията на вашата система и измерване на съдържанието на кислород.

Нитратно съдържание

Ако съдържанието на нитрати в сладководни и морски аквариуми превишава 100 мг / л и 50 мг / л, съответно сменете 50% от водата веднага. Следвайте общите насоки за това как да се намалят вредните вещества - прекаленото ниво на нитрати е ясен и сигурен знак за примеси и постепенното замърсяване на аквариумната вода. Трябва да се обърне специално внимание на здравословният растеж на растенията - добре гледаната растителност отстранява нитрати от водата и стабилизира биологичното състояние на аквариума.

Концентрация на CO2

Ако вашият аквариум съдържа твърде малко СО2, оптимално ниво може да бъде постигнато чрез добавяне на CO2 под формата на CO2 Optimat тетра.

Прекалените концентрации на CO2 могат да бъдат намалени с аерерация в аквариум с помощта на въздушен камък и въздушна помпа.

O2 кислородно съдържание

Аерерирайте аквариума през нощта с помощта на въздушна помпа и въздух камък. Гарантирйте оптимално движение на водата с помоща на филтърна глава. Подобряване и насърчаване растежа на растенията чрез добавяне на СО2 и тор: напр. използване на тетра PlantaMin.

Източник:http://forum.dog.bg/topic/19956-%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

NO CARRIER

Попитай автора дали разрешава текстът да бъде публикуван тук, защото преди време имахме едни леки неразбирателства с него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

diskusi233

Цитат на: NO CARRIER - 28.06.2012 12:37
Попитай автора дали разрешава текстът да бъде публикуван тук, защото преди време имахме едни леки неразбирателства с него.

Добре ще попитам.Иначе как ви се струва полезна ли е информацията.
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

NO CARRIER

Имаме подобни, но и това ще е добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

10978

Публикации: 38
Прегледи: 81795

10774

Публикации: 20
Прегледи: 13272

57539

Започната от StefAqua


Публикации: 11
Прегледи: 6079

1123

Публикации: 80
Прегледи: 33893

37428

Публикации: 7
Прегледи: 4357