• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.03.2025 22:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Добавяне на Ca и Mg.

Започната от kinsman, 10.02.2025 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kinsman

Тъй кахо не съм сменял водата в аквариума 6 месеца, реших да си поръчам тестове за Ca и Mg.
За добавяне на Mg си купих Магнезиев сулфат.
Сега се двоумя какво да взема за калция - Калциев нитрат или Калциев хлорид?
Имам доста растения в аквариума и се налага да добавям нитрати. Затова клоня към първия вариант който се продава под вид на тор по 1кг.
Втория вариант ще ми подари излишен хлор и се продава като средство за разледяване и не се знае какви примеси ще има.
Ако някой има опит с някой от препаратите, моля да сподели.

_Kirilov

Колегата bunzip2  е твоя човек за такива неща  *privet*

Lightning_boy

А защо не си сменял вода 6 месеца?
И какво те подтикна да вземеш точно тестове за Ca и Mg?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kinsman

Има в ютуб един човек който си прави експерименти и не си сменя водата до 2 години в някои от аквариумите си. Другото е мързелът. Не си представям сяка седмица да разпъвам маркучи и да нося кофи. По-добре ще е да го подаря на някой.
От тестовете имам K,Fe,No3,Po4,KH,pH,Cl. Във водата имам недостиг на всичко освен на К. Той ми е в голям изишък.
Калций и Магнезий няма с какво да ги меря, а това са последните тестове които си заслужава да се купят.

M14iro

Аз не мисля , че в обикновената сол /натриев хлорид /има хлор .Хлора и хлорида са различни неща. Когато се добави дехлоратор във водата хлора се редуцира до хлорид. Хлора е дезинфектант,окислител,а хлорида не е.

M14iro

Забравих да напиша. Ако се вдигнат нитритите може да се сложи във водата сол /натриев хлорид /или калциев хлорид ,така хрилете на рибата приемат наред с нитритния йон и  хлориден йон и така се намаля токсичността в тялото на рибата. Но колко се слага  -забравих , чел съм го преди 4-5год.

kinsman

Не съм химик. Видях че има хлор, та затова попитах.
С нитратите нямам никакви проблеми,  даже ги внасям ежедневно заедно с желязото.
Намерих Калциев хлорид за хранително вкусовата за добавяне в сиренето.

M14iro

Цитат на: kinsman - 11.02.2025 17:41Не съм химик. Видях че има хлор, та затова попитах.
С нитратите нямам никакви проблеми,  даже ги внасям ежедневно заедно с желязото.
Намерих Калциев хлорид за хранително вкусовата за добавяне в сиренето.

Ок, разбирам... няма проблем  *privet* 
Тъй като споменаваш за нитратите ,че нямаш проблеми , аз съм малко объркан дали си прочел , че съм писал - нитрити.
Да, прав си  за това със сиренето  :) 

kinsman

Не съм прочел правилно. За нитрити не се притеснявам, те се появават само в началото.

bunzip2

Калций има достатъчно в чешмяната вода. Въпреки това, може да се добави допълнително, торовете с микро елементи, съдържат и калций и магнезий. Този аквариум, и да не му сменяш вода, поне не доливаш ли :)
Иначе черупки от яйца, варовикови камъни, бяла мозайка , слагаш малко във филтъра, ще повишат нивото на калций.

kinsman

Преди няколко месеца запопнах да дозирам Profito на Easylife по желязо, но на растенията изобщо не им хареса. Други комплексни торове нямам.
Доливам вода по около 2л. на месец зимата и 4л. лятото. Незнам дали е достатъчно.
Вече поръчах калциев дихлорид 37% добавка за сирене.
Тестовете ще покажат какво ми липсва.

bunzip2

Слагаш профито ясно. А защо реши, че на растенията не им достига калций точно и че профито не им харесва :) ?
С тестове само ще се объркаш.

kinsman

За две седмици след профито започнаха да се усукват и навиват листата на някои от растенията. След като го спрях нещата се нормализираха. Ще пробвам пак след като намаля калия до нормални нива.
Предполагам че всичко което растенията консумират рано или късно ще свърши. Досега не съм добавял Ca и Mg и незнам какви са им концентрациите.

_Kirilov

При наличие на риби и нормално хранене при бавен аквариум без Цо2 при мен в момента съм спрял всякакви торове ,че наличните такива не се отразиха и при  мен добре . Но максиамта ,че рано или късно ще свърши каквото има е малко спорна.

bunzip2

Дай една снимка на проблемните растения, да видим как изглеждат тези растения.

Similar topics (2)

51679

Публикации: 3
Прегледи: 3292

7292

Публикации: 5
Прегледи: 5685