Завода в който работя има собствен водоизточник. Водата се дезинфекцира с белина. Сега си правя аквариуми за стаята и ме интересува мога ли да ползвам водата?
Колежките ти сигурно имат много бяла кожа :lol:
Това на майтап. За водата мисля че ще трябва да отлежава поне няколко дни.
Ако има начин използваи някои друг източник на вода но ако няма устави я поне две три седмици да престои преди да пуснеш нешто живо било то и растение
Цитат на: "koyota"Ако има начин използваи някои друг източник на вода но ако няма устави я поне две три седмици да престои преди да пуснеш нешто живо било то и растение
Говориме за питейна вода.
Изчакай 1 ден да се отдели хлора и пускай смело.Все пак попитай в пречиствателната станция за параметрите на водата.
От белината няма начин да се отдели хлора от самосебе си - пак остават един куп вредни остатъци.
По-дoбре не я ползвай тази вода изобщо или ако няма друг вариант добавяй двойна доза Aquatan или AquaSafe.
"Има три начина са подготовка на водата за питейни нужди ( говоря за последното стъпало, след всички бавни и бързи филтри), а именно натриев хипохлорид, УВ- лъчи и озониране ( може някой да ми опонира, защото е възможно тези наименование да имат други технически названия в България).
Последните две са много скъпи технологии и се прилагат по изключение. Не виждам нищо лошо в хлорирането на водата, защото тази вода след преработка се "депонира" за 24 часа. Това, че в България често тече хлорирана вода от крановете често се дължи на спуканите тръби. Тогава се налага двойно хлориране и водата се пуска директно за потребление."
Бърза справка показа, че натриев хипохлорид е всъщност белината.
Значи всичката питейна вода в България се обработва с белина. Това означава, че не би трябвало да има проблем, ако престои да се ползва. Или греша? :roll:
Цитат на: "ВЕЛИНСКИ"От белината няма начин да се отдели хлора от самосебе си - пак остават един куп вредни остатъци.
Какви :?:
Пак казвам-става дума за питейна вода.В София 100% от водата се хлорира,нали не сипваш минерална :?:
Доколкото знам белината не е чист хлор, а гадно съединение (натриев хипохлорид примерно - трябва да проверя специално) - за дезинфекция използват специален гранулиран чист хлор, а не белина, доколкото знам :?:
Представляват светлосини или бели бучки - виждал съм ги в пречистващата станция в Панчерево и по басйените когато ги слагат.
Белината е изключително отровна и корозивна, а хлора за дезинфекция (в количествата в които се слага) не е. Ако сипваха белина във водопроводната система досега да не е останала една здрава тръба, а хората щяха да намалеят с 2/3!
Велински подкрепям твоето мнение.
Ако деиствително тази кращавана вода(Имам предвид белината в нея)
е безвредна мойе да си направиш един експеримент.Налеи в малак сад вода остави я известно време(минимум 24ч)и посни една живородка ватре ако уцелее по далго от 48часа мойе да я използваш.Но аз лично не бих я използвал е единствено за миене на рацете си :lol:
ЦитатХлорът е силно отровен газ, с характерна остра, задушаваща миризма, негорим е и има жълто-зелен цвят. Разтворим е във вода. Бързо се изпарява и образува жълтозелен облак, който се движи близо до земната повърхност и се събира в ниските места и тунели.
:twisted:
Аз затова само я ползвам да си мия ръцете. Ама тия що ни тровят с тази белина. :(
Ами не ви тровят - белината (натриев хипохлорид е, наистина) като се разпадне, остава само натриев хлорид. Ако прекаляваш, най-много да сложиш по-големи очила от мойте 8)
.... изтичваш до най-близкото магазинче....
...купуваш 'Горна Баня' ( ТОВА НЕ Е РЕКЛАМА ! :!: !).... сипваш си в коритцето... чиста ти е съвеста...
за дезинфекция се използва белина/натриев хипохлорид/ в концентрация 7-12 ррм. това маи беше грам на литър или милиграм - не помня точно , но на тръбите нищо им нямя.след това белината минава през въгленови филтри и се пречиства до нулево съдържание на хлор.иначе белината не може да се премахне - не е летливо съединение.това съм го правил 6 години в Кока Кола.щом те го практикуват значи не е опасно.сега са на осмозен генератор вече.
с чист хлор доколкото знам не се дезинфекцира в хранително вкусовата промишленост.
ако има хлор във водата това е от лоша филтрация- ние пропарвахме активния въглен на филтрите всяка седмица и така го регенерирахме,един пълнеж от въглен /около 5 кубика/ искарва 1-2 години,после се сменя.самите филтри са по 20 тона- готин канистър :lol:
1 ppm == 1 мг/л.