• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.05.2024 23:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Азотен цикъл - Дискусия

Започната от bigbeer, 04.07.2009 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bigbeer

Цитат на: MIRRO - 04.07.2009 14:45

Да си пуснеш рибите след 24 часа си е чисто убиство.На водата и трябва поне седмица-две да се завърти азотния обмен =-OКаквито и препарати да сложиш не могат да го заместят ,да го ускорят-ДА,но НЕ и да го заместят *dontknow*

Всъщност това е един мит, който не виждам защо трябва да се поддържа повече. Да пуснеш рибките си след 24 часа, не е никакво самоубийство.. както и да ги пуснеш веднага - Това обаче не е препотъчително, заради гореизложените причини. В повечето от подобни стартове на аквариуми - рибките оцеляват, недай си боже някакъв 'стартер' пък да сложиш. Не бива да се плашат хората без зор, акваристиката не е толкова сложно хоби..

Живко

Това е така, но ако старта на аквариума се прави от някой, който знае какво прави.

В 99% от случаите, когато процедурата се прави от начинаещ следва масов мор.
За това и не се дават такива съвети *MODERATOR*, защото точно начинаещият не знае какво да "отбере" от това, което чете.
При какъвто и да е старт на аквариум няма работещ азотен цикъл. Определено рибите има с какво да се тровят и дори да не умрат може да останат увредени за винаги.

Всъщност препоръката за пускане само на "стартови" риби в нов аквариум изобщо не е мит, а нещо като застраховка.
Като закона за използването на алкохол при шофиране. Има прекалено ниска граница, според някои, но това е превантивно. Точно заради тези някои, които са на ръба. ;-)
Никой не се е родил научен.

MIRRO

04.07.2009 22:36 #2 Last Edit: 04.07.2009 22:38 by MIRRO
Каква е идеята да пуснеш рибките от един стабилизиран аквариум в среда в която азотния цикъл не се е завъртял.Това си е доста стресова ситуация ,а стреса ака не се лъжа е от първите причини за смъртността.Това е все едно да те вземем от чистия Троянски балкан и да те заселим в Кремиковци

bigbeer

 *offtopic Като гледам на къде вървят нещата с Кремиковци, и в София скоро ще си имате чист въздух.  *THUMBS UP*

По темата: Преди 25-30 години, когато започнах сам да си купувам рибета и 'правя' аквариумчета - за този азотен цикъл никой не говореше, но това не значи, че го е нямало. Просто тогава не съм знаел още една причина от която могат да се гътнат рибетата.  Съсипвал съм рибки, и то доста по най-различни начини, но най-малко съм загубил при начален старт. Отначало си ги гледах в празни аквариуми, само с едно камъче за въздух. Всъщност ти замислял ли си се доколко са "стабилизирани" повечето "бази" за развъждане на рибоци? Аз съм влизал само в една, в която 'бъбреците' са най-обикновенни 'дунапренчета', а водата се сменя на части отвреме на време.
Всъщност аз винаги съм поддържал тезата за началното изчакване и стабилизация.. ама повечето начинаещи са нетърпеливи. ;)
А без някакви 'стартови' рибета, както е споменал Живко - много трудно ще стигнем до азотен цикъл ;)


Живко

Точно преди 25 години четях разни книжки и навсякъде пишеше, че трябва да се изчака с пускането на основното население. Е, предполагам не навсякъде, но сериозните четива засягаха въпроса със стартирането на аквариумите. Коментираше се и въпросът с азотният цикъл. Не с химически формули, но беше добре обяснено, какво става с азота и окисляването. Също и какво се получава при натрупването на много нитрати в комбинация с високо РН. Честно казано не обръщах много голямо внимание на тези научни писания, но пък спазвах процедурите за старт и не съм имал съществени проблеми.

Въпросът с базите е коренно различен и няма нищо общо с любителският аквариум. Понеже съм бил и този тупан със сигурност знам, че ако не ти е добре филтрирана водата следва масов мор. А филтрирана вода се получава точно с тези дунапренчета. Те са и винаги са били ефективни. Особено по дълго използваните. Водата не се сменя от време на време, а редовно, защото така се осигурява изхвърляне на отровите и осигуряване на микроелементи изключително необходими за израстването на рибата. Въпросът седи като при растенията. Храна може да има в изобилие, но ако ги няма витамините аминокиселините и солите, няма растеж.
: 05.07.2009г 10:10ч
За базите отдавна са измислени и по-добри варианти за филтрация. Повечето хора с големи бази и знания в това, с което са се захванали, филтрират качествено.
Никой не се е родил научен.

petkob

Виждал съм опитни акваристи да се присмиват на шишенцата и ампулите с бактерии, но аз вярвам в ползата от тях и стартирам ускорено, изсипвайки във филтъра указаната от тях доза (примерно SafeStart на Tetra).

Някои от проблемите с осъществяването на класическия цикъл са следните:

1. Трябва да се мерят азотните показатели, за да се знае в коя фаза се намира цикъла, а не всеки е готов да отдели пари за тестове.

2. Трябва да се сложи органика, която да подхрани бактериите (било амоняк, било храна за рибки), а количеството й също е трудно да се уцели без тестове. Няма полза  да се върти вода цял месец, ако няма храна за тях. Цикълът не може да завърши, ако изобщо не е започвал.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

MIRRO

05.07.2009 11:12 #6 Last Edit: 05.07.2009 11:18 by MIRRO
За азотния цикъл е коментирано много във форума няма нужда да се повтаряме.Мисля ,че всички сме на едно мнение ,че не е добре да се пускат риби в туко що стартиран аквариум.Ясно е ,че параметрите на водата няма да се окажат толкова решаващ.Все пак си мисля ,че се стремим да им осигурим благоприятни условия за живот.
Както аз ,а сигурен съм е много други членове на форума в началото на своето хоби са топвали новозакупените рибки от магазина директно в аквариума и това не винаги е довеждало до фатален изход.

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4

petkob

Явно не си чел внимателно, щом мислиш, че сме на едно мнение. Важни са именно условията, които си създал, не времето, което ще оставиш да мине, преди да вкараш рибките в аквариума.

При липса на захранване на бактериите те изобщо няма да се размножат в нужното количество. Ако пък вече си ги размножил, но после си ги оставил да умрат от глад, преди да вкараш рибките, пак започваш от нулата и илюзията, че нещо си направил, няма да спаси животинките.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dok70

Твърде ме съмнява в бактериалните култури на кварталното магазинче примерно, да е останало някакъв живот, но това е друга тема. Поне като си давате парите, гледайте срока на годност!
И в старите книжки си беше много добре развит въпроса за азотния цикъл. Но да вмъкна и още едно понятие от там - "стара аквариумна вода". Те това е истинския еликсир за завъртане на цикъла в новостартиран аквариум.
В бази за интензивно отглеждане на риби и двете понятия нямат място. Там нещата стоят по коренно различен начин и не може да се говори за стабилен аквариум. Това не е адекватна база за сравнение. А между другото и простите дунапренки си вършат работата, ако знаеш как.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

bigbeer

В заключение: След кратката дискусия по темата, както и опитите тя да бъде изместена в ляво и дясно, до какъв извод стигаме?

ЦитатДа си пуснеш рибите след 24 часа си е чисто убиство.На водата и трябва поне седмица-две да се завърти азотния обмен Каквито и препарати да сложиш не могат да го заместят ,да го ускорят-ДА,но НЕ и да го заместят

Аз обаче, пак не съм съгласен. ;) Както и не съм съгласен, че за да си имаш едно нормално аквариумче в къщи, задължително трябва да си завършил ихтиология, химия, биология и поне една инженерна наука..  :-P
А относно 'дунапренчетата' - както са вършили работа преди 20-30 години, така и сега си вършат работа, тук спор нема.. Ама нали искаме да сме в крак с модата, и да усложняваме нещата, в желанието си да покажем пред другите колко сме запознати и начетени, извисявайки акваристиката до нивата на едва ли не едно утопично изкуство.. понякога се самозабравяме. Не помним от къде сме тръгнали.. а това само спъва развитието на нашето хоби, и троши хатъра на новото попълнение.



N.Nobs

Бира, не си прав мойто момче.Сега се връщам от риба и понеже останах едно грозно капо (не само аз де, целия гьол (един 20 см. клен ли беше, кефал ли беше, не го броя  :-D )) та ще ти дам една аналогия - преди 25 години когато ловеше в най-добрия случай със стъклопластова тояга пак ти вършеше работа, нали?Да не забравяме Делфин-чето!Същото е със съвременната акваристика - пак можеш да си гледаш рибите с дунапренче ма е по-гот с канистер.

А що се отнася до азотния цикъл смятам че е по-добре един начинаещ акварист да се постресне малко в началото и ако се изплаши - добре (няколко рибки по малко ще отидат в тоалетната) , а ако не се уплаши и реши да прочете малко преди да се захване с акваристиката още по-добре - просто ще намалеят темите от рода на - "Помощзлатнатамирибкаумря"

А ако все пак искаш да си говорим за процеси, бих ти предложил да обсъдим ферментацията  *DRINK*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

bigbeer

Цитат на: N.Nobs - 05.07.2009 21:19
1. Бира, не си прав мойто момче.Сега се връщам от риба и понеже останах едно грозно капо (не само аз де, целия гьол (един 20 см. клен ли беше, кефал ли беше, не го броя  :-D )) та ще ти дам една аналогия - преди 25 години когато ловеше в най-добрия случай със стъклопластова тояга пак ти вършеше работа, нали?Да не забравяме Делфин-чето!Същото е със съвременната акваристика - пак можеш да си гледаш рибите с дунапренче ма е по-гот с канистер.

2. А що се отнася до азотния цикъл смятам че е по-добре един начинаещ акварист да се постресне малко в началото и ако се изплаши - добре (няколко рибки по малко ще отидат в тоалетната) , а ако не се уплаши и реши да прочете малко преди да се захване с акваристиката още по-добре - просто ще намалеят темите от рода на - "Помощзлатнатамирибкаумря"

3. А ако все пак искаш да си говорим за процеси, бих ти предложил да обсъдим ферментацията  *DRINK*

По 1-а точка мога да ти изкажа искрените ми съболезнования на колега риболовец. Знам какво е капо, дано поне бирата е била студена ;) Трябваше да приемеш предложението на Дидо за Зеленка, от него снощи разбрах, че след прецизно претегляне на улова край нос Калиакра, резултатите са били около 4 1/2 кила сафрид с размери 70-100 мм!!!

По точка 2, не съм съгласен и с теб :) Абе всеки е уморил поне една дузина рибета, практиката е също важна част от опознаването на хобито, и просто не виждам как ще се прескочи това.. а за азотният цикъл, ако искат нека четат. Всички знаем колко обичат да четат децата ни ;) Възрастовата граница пада и в аква-форумната ни област.. а теми от рода "рипката ми омря", ще има все повече и повече. Нека ги оставим сами да проумеят и да се научат да четат, вместо да ги плашим. ;)

А по точка 3, мога да ти осигуря дори и база за изследване на ферментационни процеси, след 15 септември на ранчото. Там надълго и на широко ще дискутираме, анализираме и следим от близо самият процес. Естествено по време на работа ще се тестват и дестилати преминали различни стадии на ферментация. ;)  *DRINK*

Tiro

Да се изкажа и аз (неподготвен) гледам рибки да кажем от 96-та и само първия път съм чакал месец преди да пусна риби, винаги досега съм ползвал помпичка с филтър и проблеми със старта не съм имал. На 40 литровия (първия ми аквариум) сменях част от водата веднъж седмично, на 120 литровия веднъж на 6 месеца. Проблеми съм имал като донеса от магазина нова риба (защото не и правя карантина - голяма грешка) всичките ми стартове са след няколко годишен успешен живот, но или болест умори всичко или аквариума за бебета падне в големия и двата се счупят или като си взема нов,  и последно като се преместих. Тестове, канистри, СО2, торене и други никога не съм ползвал. Та някой да си залага главата, че така не се прави значи е ... , НО .... има едно "но" - напълно съм съгласен, че в книгите, както и тук във форума пише правилния начин и така както го правя не е правилно!

*offtopic сега съм решил да си взема вътрешен филтър - заради шума - не за друго, а от последния старт сменям по често водата ама това с карантината пак го пропускам  :-( *offtopic

а имам и един въпрос - в магазините стабилизирани ли са аквариумите?
аз мисля - не. Така, че в заключение ще цитирам:
Цитат на: bigbeer - 04.07.2009 21:24
Всъщност това е един мит, който не виждам защо трябва да се поддържа повече. Да пуснеш рибките си след 24 часа, не е никакво самоубийство.. както и да ги пуснеш веднага - Това обаче не е препотъчително, заради гореизложените причини. В повечето от подобни стартове на аквариуми - рибките оцеляват

Цитат на: bigbeer - 04.07.2009 21:24
Не бива да се плашат хората без зор, акваристиката не е толкова сложно хоби..


П.С. Съболезнования за улова и това съм изпитвал - 14 часа за една 100гр. каракуда  *SORRY*
120л. Гупи, Сае, Звезден Анциструс

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.

petkob

Цитат на: dok70 - 05.07.2009 12:30
Но да вмъкна и още едно понятие от там - "стара аквариумна вода". Те това е истинския еликсир за завъртане на цикъла в новостартиран аквариум.
Това е един стар мит, който мислех, че отдавна е развенчан. Ако беше верен, смяната на водата щеше да е вредна вместо полезна.

В аквариумната вода има абсолютно нищожно количество нитрифициращи бактерии в сравнение с филтъра и грунда. Затова пък има много повече фосфати и нитрати, от които рибките нямат никаква нужда, а на растенията им стигат и хилядни части от тях. Да пренесеш грунд или дори камъни от стар аквариум има несравнимо по-голям смисъл.

Единственото нещо, с което аквариумната вода е по-добра от чешмяната е липсата на хлор, но тя се постига с престой от едно денонощие, стига човек да разполага със съдове с нужния обем.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Живко

Значи да разбирам, че ако направим 100% смяна на старата водата в аквариума с добре престояла не е никакъв проблем?
Никой не се е родил научен.

rakim

Вие хубаво говорите че е мит,но с какви риби сте го пробвали?Пуснете по капризна риба в незациклен аквариум.Алтум,Дискус,Шоколадово гурами...Създаваш мини екосистема,близко до акъла е че трябва да се стабилизира за да е наред всичко и да можеш да я товариш с риби и тн...
540л Южна Америка

bigbeer

Аз гарантирам за: гупи, хелери, молинезии, плати, скаларии, коридораси, анциструси, неонки, трихогастри, макроподи. Повечето проблеми на невръстните акваристи идват от липсата на нагревател с терморегулатор и филтрация или аериране на водата, а не от незациклен аквариум. Презаселването е също от често срещаните причини за довеждащи - 'ходене до тоалетната' с насълзени очи на новобранците.

petkob

Цитат на: Живко - 05.07.2009 23:53
Значи да разбирам, че ако направим 100% смяна на старата водата в аквариума с добре престояла не е никакъв проблем?
Проблем е, разбира се, но не заради някаква магия, която я има в старата вода, пък я няма в новата. Проблем е заради смяната на химията на водата, към която рибите са се адаптирали - pH, твърдост, соли и пр.
: 06.07.2009г 10:10ч
Цитат на: rakim - 06.07.2009 00:13
Вие хубаво говорите че е мит,но с какви риби сте го пробвали?Пуснете по капризна риба в незациклен аквариум.Алтум,Дискус,Шоколадово гурами...Създаваш мини екосистема,близко до акъла е че трябва да се стабилизира за да е наред всичко и да можеш да я товариш с риби и тн...
Чувствам се безпомощен, че трябва да повтарям едно и също нещо за трети път. Ще опитам пак с нови думи, дано този път ме разберете.

Стабилизирането не се постига с просто чакане и въртене на водата, ако човек не знае какво прави. Напротив, ако знаеш какво правиш и можеш да пренесеш филтър или грунд от работещ аквариум, или изсипеш достатъчно бактерии в новия си филтър, а в идеалния случай направиш всички тези неща заедно, ще имаш на часа по-стабилен аквариум от такъв, в който си въртял вода цял месец, но не си направил нищо, за да размножиш в него нитрифициращи бактерии.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dok70

06.07.2009 11:15 #18 Last Edit: 06.07.2009 11:24 by dok70
3а грунда и филтъра съм съгласен, ама за мита с водата си в заблуждение.
Може да се провери и на практика. Просто стартирай два подобни аквариума като
единия е само с акита, а другия с 50% стара вода и сам си направи изводите!
В трети може да се сипят от бактериите за сравнение с първите два- гаранция ще е последен. :-P
Но важното е да се стремим към стабилни параметри - тука няма спор.
Не мисля, че трагедията на начинаещия се крие в цикъла, въпреки че има значение.
За мен в 90% от случаите има пренаселване+прехранване с долнопробна храна и последствието е амонячно отравяне. На следващо място са некачествени и болни риби в магазините. И чак след това вече нареждам незавъртяния азотен цикъл като причина за неуспех при начинаещите.
За капризните риби/вече изброени горе/ - спор никакъв, задължително е работещ цикъл.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

zoro40

Ценното на "старата аквариумна вода" не е в съдържанието на нитрифициращи бактерии, за които трябва повърхност, а във веществата ,които се отделят от слузта и кожата на рибите, и които се отразяват благоприятно на развитието и съществуването им.

elblanko

Цитат на: bigbeer - 06.07.2009 01:47
Аз гарантирам за: гупи, хелери, молинезии, плати, скаларии, коридораси, анциструси, неонки, трихогастри, макроподи.
А аз за:  red devil, nigrofasciatum, astronotus, salvini,  gold severium, jaguar, uaru.  *THUMBS UP*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

barabata

dok70, сред причините пропусна и една от често срещаните - цялостната смяна на водата всяка седмица .... Това също се практикува доста често от начинаещи акваристи. Трябва само малко да прочтеш и да разбереш колко вредна е тази цялостна смяна на водата ... Общо взето тази мярка предхожда прехранването (заради което се прави) и в последствие отравянето ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

wwladoo

Цитат на: bigbeer - 06.07.2009 01:47
Аз гарантирам за: гупи, хелери, молинезии, плати, скаларии, коридораси, анциструси, неонки, трихогастри, макроподи. Повечето проблеми на невръстните акваристи идват от липсата на нагревател с терморегулатор и филтрация или аериране на водата, а не от незациклен аквариум. Презаселването е също от често срещаните причини за довеждащи - 'ходене до тоалетната' с насълзени очи на новобранците.

От   изброените   не  съм  съгласен   за  анцитрусите  ---според  мои  наблюдения   ---вадил  съм  доста  поколения------чуствителни  са  към  състава  на  водата!!!!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

abaro

И какво сега? Пак ще спорим с хора които за да си оправдаят мързела, ни обясняват как правилата са измислени от разни болни учени или от търговци-терористи. А колко е лесно да се спазват няколко основни правила, които като ги приемеш че просто се изпълняват и не се коментират, дори не те натоварват психически.
НО винаги ще има хора, дето ще обясняват че не е опасно да се прави тройно изпреварване по пътя Поморие-Ахелой, или да се минава на скорост на червено, щото видите ли в 90% от случаите нищо лошо не става.
А, да бе, всъщност няма връзка между начина по-които си гледаш рибите и поведението ти в живота.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

petkob

 *spam А, колега, само на мързела не посягай. Той е основният двигател на прогреса.  :-)
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dok70

Цитат на: barabata - 06.07.2009 20:33
dok70, сред причините пропусна и една от често срещаните - цялостната смяна на водата всяка седмица .... Това също се практикува доста често от начинаещи акваристи. Трябва само малко да прочтеш и да разбереш колко вредна е тази цялостна смяна на водата ... Общо взето тази мярка предхожда прехранването (заради което се прави) и в последствие отравянето ...
Аааа, НЕ. Водата не се сменя щото е "чиста" и няма нужда.
Като зеленяса всичко се мие цялостно с пълна смяна на водата, но мора е почнал и това се явява допълнителен фактор.
Поне това съм констатирал аз.
:buff:
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Alexfield

Аз да ви кажа, че това наименование азотен цикъл е малко пресилено. Нищо циклично няма. В идеалния случай трява да изхвърляш нитратите чрез смяна на вода. Във всички останали случаи... изхвърляш риби.

По вашата дискусия: Старт със 1/3 акавариумна вода и използван филтър (с живи бактерии) ми изкара няколко месеца без проблеми, дори и без смяна на водата. В един момент натрупването от края на "цикъла" беше забелязан от мен. И все още филтърът кара без проблеми. Просто нитратите са ми дошли в повече :-P

Моето мнение е:
Ако имате жив филтър, можете да пуснете рибите в новия аквариум с новата вода на порции през ден през два. Важното е да има кой да преработва амоняка и нитрите.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

bigbeer

Цитат на: abaro - 06.07.2009 23:12
И какво сега? Пак ще спорим с хора които за да си оправдаят мързела, ни обясняват как правилата са измислени от разни болни учени или от търговци-терористи. А колко е лесно да се спазват няколко основни правила, които като ги приемеш че просто се изпълняват и не се коментират, дори не те натоварват психически.
НО винаги ще има хора, дето ще обясняват че не е опасно да се прави тройно изпреварване по пътя Поморие-Ахелой, или да се минава на скорост на червено, щото видите ли в 90% от случаите нищо лошо не става.
А, да бе, всъщност няма връзка между начина по-които си гледаш рибите и поведението ти в живота.

Тони, не виждам връзката между мързела и правилата. Има мислещи и креативни хора, има и консервативно настроени мързели които приемат правилата защото не могат да мислят. Има необразовани даскали по душа, както и има прости дипломирани учители.. които си преговарят уроците преди всеки час. Виж, учените са друга 'бира', те анализират и си използват мозъците и никога не са склонни да повярват на нещо което не са изследвали.. а 'търговци-терористи' има бол..  и ще ги има.  *DRINK*
В опита си да намеря прилики между пускането на риПки в 'незациклен' аквариум и тройното изтрепреване + преминаването на червено, открих една ключова такава. Тя се казва РИСК! Разликата обаче, между пресметнатият риск и  играта на руска рулетка е огромна.  :-D
Виж за взаимовръзката - как си гледаш рибетата и как си живееш живота, със сигурност има някаква обвързаност. За съжъление, чак сега се замислям над това. ;) Сигурен съм, че 'по аквариумът ми, ще ме познаеш' що за човек съм!  *DRINK*

пс. обещавам, че ще се отдам на анализирането на аквариумите на потребителите на форума и връзката с тяхното битие, способности, темперамент, инетигентност и реализация в живота.. поне на тези с които общувам тук.

Живко

Имам чувството, че това е някаква ебавка.
Нали?

Просто поредната възможност за чесане на езиците.
Смешно и абсурдно е да обсъждаме твърдения приближаващи се към окултни.

Има определени факти, които се споменаха. Вместо да се твърди сляпо -"Аз гарантирам за: гупи, хелери, молинезии, плати, скаларии, коридораси, анциструси, неонки, трихогастри, макроподи. Повечето проблеми на невръстните акваристи идват от липсата на нагревател с терморегулатор и филтрация или аериране на водата, а не от незациклен аквариум."
Нека се изнесат някакви данни. Например: - Установено е, че повишеното ниво на нитрити не вреди на аквариумните риби.
Аз пък гарантирам, че пусканите риби в недобре стартиран аквариум винаги са показвали проблеми. Повяхване на плавниците, разцепване на плавниците, отъркване в различни предмети, което показва наличие на дразнител. Ако това е безпроблемно здраве му кажи. За тези признаци имам обяснение, което е свързано с азотният цикъл, който пък е проучен, анализиран и лесно може да се провери с тестове.

Може би се опитвате да уверите, че няма такова нещо като азот и окисляване. Няма нитрити и т.н.?

Бактериите били малко във водата.
А за кои бактрии се твърди, че са малко. Тези, които разграждат органиката?
Тези които окисляват азота?
Тези които окисляват нитритите?
Или тези които разграждат нитратите?
За кои става въпрос?

Айде, които не може да си отговори на тези въпроси, да си намери друга тема за изява.

Много ми е интересно, след няколко месеца нов потребител като пусне тема:  "По препоръки от този форум напулних аквариума си с вода и пуснах рибките спокойно, веднага, но половината умряха след два дни. Какво да правя?", какво тогава ще му отговорим на човека.
Дано да няма такъв случай. Ако обаче има ще насоча човека към специалистите по стартиране на аквариуми, от тази тема. Тогава ще ми е интересно как ще се чувстват.

Определено мисля,  petkob и bigbeer, въпреки известната доза истина в думите ви, оставяте хората с погрешно впечатление, последствията от които няма да са приятни и на вас.
Понякога вместо да се опитваш да се доказваш е по-добре да премълчиш. Дори диспута да не води до ясни и конкретни отговори, би трябвало да доведе до безопасни впечатления, а не до трагични ситуации. Това е задължение на участниците в диспута. Не е необходимо да се прави като в политиката. Тук сме акваристи. Не си мерим пишките, кой разбира повече, а се опитваме да популяризираме хобито.
Никой не се е родил научен.

petkob

Азотният цикъл вероятно е най-важното нещо, което трябва да се знае за аквариума. Надявам се никого да не съм подвел да мисли другояче и да подценява токсичността на азотните съединения. Исках само да обърна внимание, че той не идва наготово и не е достатъчно само да мине време, колкото и да е то, нито лековита аквариумна вода, а трябва да се вземат активни мерки в аквариума да се развият или наготово да се вкарат двата основни вида нитробактерии и да им се осигурят подходящи условия за живот и размножаване.

Държах да развенчая мита "време", понеже то няма непременно пряко отношение. Както и мита за старата аквариумна вода, но понякога хората приемат възгледите си за част от самите тях и когато нападнеш възгледите им, те се чувстват лично нападнати. Напълно излишно, според мен.

Всички бактерии, участващи в азотния цикъл, са в нищожно количество във водата, защото се прикрепят към повърхности и от значение е главно големината на тези повърхности. Това важи както за преобразуващите амоняка и амониума до нитрити, така и за преобразуващите нитритите до нитрати. Важи както за аеробните, така и за анаеробните. Има дори такива, които преобразуват нитратите в азот (разбира се, те също искат повърхност). Не знам за такива, които окисляват азота. С една дума за всички тези става въпрос.

Много е лесно да се вика "Аз помагам, другите пречат", ама не е никак продуктивно и в крайна сметка никому не помага.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

zoro40

Цитат на: Живко - 07.07.2009 10:02
Аз пък гарантирам, че пусканите риби в недобре стартиран аквариум винаги са показвали проблеми. Повяхване на плавниците, разцепване на плавниците, отъркване в различни предмети, което показва наличие на дразнител. Ако това е безпроблемно здраве му кажи. За тези признаци имам обяснение, което е свързано с азотният цикъл, който пък е проучен, анализиран и лесно може да се провери с тестове.


Как го установи това нещо? - може би си пробвал?
От което си правя извод , че не си повярвал на тия преди теб , които са писали за азотния цикъл. Сега защо искаш всички да вярват на всичко написано за азотния цикъл , още повече че тук там може да срещнеш и противоречия , ако четеш всичко по интернет?

Живко

Цитат на: petkob - 07.07.2009 10:47
Азотният цикъл вероятно е най-важното нещо, което трябва да се знае за аквариума. Надявам се никого да не съм подвел да мисли другояче и да подценява токсичността на азотните съединения. Исках само да обърна внимание, че той не идва наготово и не е достатъчно само да мине време, колкото и да е то, нито лековита аквариумна вода, а трябва да се вземат активни мерки в аквариума да се развият или наготово да се вкарат двата основни вида нитробактерии и да им се осигурят подходящи условия за живот и размножаване.

Държах да развенчая мита "време", понеже то няма непременно пряко отношение. Както и мита за старата аквариумна вода, но понякога хората приемат възгледите си за част от самите тях и когато нападнеш възгледите им, те се чувстват лично нападнати. Напълно излишно, според мен.

Всички бактерии, участващи в азотния цикъл, са в нищожно количество във водата, защото се прикрепят към повърхности и от значение е главно големината на тези повърхности. Това важи както за преобразуващите амоняка и амониума до нитрити, така и за преобразуващите нитритите до нитрати. Важи както за аеробните, така и за анаеробните. Има дори такива, които преобразуват нитратите в азот (разбира се, те също искат повърхност). Не знам за такива, които окисляват азота. С една дума за всички тези става въпрос.

Много е лесно да се вика "Аз помагам, другите пречат", ама не е никак продуктивно и в крайна сметка никому не помага.

*THUMBS UP*

Нямам против твърденият, а начина им на поднасяне.


@zoro40
Логиката в изказването ти куца. Изводът ти е грешен и лежи на предположения.
По една или друга причина понякога се налага пълен рестарт и дезинфекция. Ако нямаш подръка здрав аквариум си изправен пред предизвикателството да пускаш риби в "млад" аквариум. Като го направиш няколко пъти в крайна сметка се научаваш да избегнеш пораженията.
Получава се това, за което говорят petkob и Bigbeer.
Въпросът е, че не е правилно да се насърчава тази процедура. ;-)
Може дори да се напише статия за бързо стартиране, а не просто да се каже азотният цикъл е мит, защото просто не е вярно.
До колко е вредно. Ами ето.
Вместо да прегледаш доказаните публикации, разни резултати от лабораторни изследвания и други полезни неща, търсиш под вола теле.
Звучи ми като: -След като ти си си счупил главата, защо да не си я счупя и аз.
После излиза изказването "в интернет има противоречия". Ами ще има.
Никой не се е родил научен.

zoro40

Цитат на: Живко - 07.07.2009 10:02
Аз пък гарантирам, че пусканите риби в недобре стартиран аквариум винаги са показвали проблеми. Повяхване на плавниците, разцепване на плавниците, отъркване в различни предмети, което показва наличие на дразнител. Ако това е безпроблемно здраве му кажи. За тези признаци имам обяснение, което е свързано с азотният цикъл, който пък е проучен, анализиран и лесно може да се провери с тестове.



Как го установи това?
Сигурно си пробвал?
Значи  не си повярвал на тия които са писали преди теб за азотния цикъл. Сега защо искаш другите да вярват , като коне с капаци на това което казваш и което е написано след твоите проби.
Не се заяждам  и не искам да поставям под съмнение теорията за "азотния цикъл", но в кой форум да пишат тия в които са останали или възникват въпроси по отношение на "азотния цикъл"?
Не мисля , че някой начинаещ акварист ще остане с грешни впечатления от тази тема. Най- малко трябва да разбере , че преди да си купи риби и аквариум, трябва да прочете и други неща.

Мишо

07.07.2009 11:37 #33 Last Edit: 07.07.2009 11:38 by Мишо
petkob ще позволиш ли един въпрос,  в контекста на твоята позиция за т..н. "стара аквариумна вода", че ми стана интересно за развенчаните митове(без легенди).

Развъждал ли си хайверни риби, да речем разбори(heteromorpha), наностомуси(marginaus) или особено конго(phenacogrammus interruptus).
--------
Нека отговора да е само с "да" или "не".
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

bigbeer

Цитат на: Живко - 07.07.2009 10:02
Имам чувството, че това е някаква ебавка.
Нали?

Просто поредната възможност за чесане на езиците.
Смешно и абсурдно е да обсъждаме твърдения приближаващи се към окултни.
...
Определено мисля,  petkob и bigbeer, въпреки известната доза истина в думите ви, оставяте хората с погрешно впечатление, последствията от които няма да са приятни и на вас.
Понякога вместо да се опитваш да се доказваш е по-добре да премълчиш. Дори диспута да не води до ясни и конкретни отговори, би трябвало да доведе до безопасни впечатления, а не до трагични ситуации. Това е задължение на участниците в диспута. Не е необходимо да се прави като в политиката. Тук сме акваристи. Не си мерим пишките, кой разбира повече, а се опитваме да популяризираме хобито.


Това за неприятните последствия не го схванах. ;)
Живко аз не се имам за разбирач, или някакво светило в акваристиката. Споделям само това което лично съм пробвал нееднократно. Слабост ми е да наблюдавам нещата около мен и да ги анализирам. Не съм от хората които си мъчлат, както и не съм от хората които когато сгрешат в нещо, нямат смелоста да си признаят грешката. Не знам защо си останал с впечатлението, че си мерим пишките, при положение, че става въпрос за толкова елементарни неща. С колко от новите ни питащи плачещи потребители си приказвал персонално по скайп, за да знаеш, че причината за морът не е точно в липсата дори на помпичка или в прехранването? Аз точно от подобни чатове стигам до заключението, че причината на първоначалнното измиране на рибки в аквариумите на кандидат акваристите ни не е азотният цикъл, защото повечето 'акви' биват рестартирани преди достигане на дори минималното времене за това. И ако разгледаш внимателно 'писанията' ми, ще видиш, че никъде не твърдя, че азотният цикъл не е важен.

Живко

Цитат на: zoro40 - 07.07.2009 11:37
Не се заяждам  и не искам да поставям под съмнение теорията за "азотния цикъл", но в кой форум да пишат тия в които са останали или възникват въпроси по отношение на "азотния цикъл"?

Как в кой. То има ли друг форум за такива дискусии :-)
Ако темата не е полезна или не дай боже вредна ще е най-малко заключена.
: 07.07.2009г 11:11ч
Пешо, нямам намерение да излизам извън контекста на дискусията.
Да кажем, че те ползвам за изкупителна жертва, заради двусмислените изказвания по темата, за да може да се затвърди, според мен вярната теория, че е по-добре да се стартира аквариум по бавната, утвърдена процедура. :-D

Никой не се е родил научен.

petkob

Цитат на: Мишо - 07.07.2009 11:37
Нека отговора да е само с "да" или "не".
Това е малко смешно. Престана ли да биеш жена си? Отговори ми само с да или не, или помисли дали има отговор, който не би те компрометирал.  :-)

Както и да е. Не съм гледал рибките, които споменаваш, предполагам искаш да кажеш, че само в стара вода е възможно развъждането им и ще ми е интересно да споделиш на кои именно съставки в тази стара вода смяташ, че се дължи това, като химични съединения.

Не искам да кажа "развъдих", защото не съм полагал усилия за развъждането, но за последно при мен се развъдиха церулеуси две седмици след наливането на водата от чешмата. Нямах стар филтър, нито грунд, разчитах единствено на шишенцето бактерии. Въздържах се да дам този пример, понеже отделните случаи не означават нищо и биха могли да се дължат на чист късмет. Това не е начинът, по който бих стартирал аквариума, ако разполагах с нужното време. Самото развъждане в случая също нищо не доказва, понеже церулеусите се въдят по-лесно и от гупи.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Divane

според мен темата се изчерпа тотално след поста на Живко от предната страница! Вече минавате в директно заяждане и чешане на езиците за да мине времето (вероятно работното)


}|{opukc

Защо спорите, не знам!!!!
АЦ има, имало го е и пак ще го има, защото има Химия!
Принципно е възможно пускането на риби в нестартиран аквариум - лично аз съм пускал, и то дискуси на втория час след пълнене на аквариума/при това два пъти/. Това не е проблем за рибите, но от тук следват много условия, които човек трябва да знае за да няма тежки последици. Тези условия един неопитен акварист няма как да знае без да чете или да придобие без пратически опит.

Ето и доказатерството: - балоните са още по стъклата. Тук даже не съм обработвал и корените,

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1EMYTA.jpg&hash=9077d92ebb897fd7fcf77fbfc2b1533436c9e1f2

Но съм съгласен с всичко казано от Живко до тук. Не е възможно, или ще си е чист късмет ако при пускането на риби в нов аквариум да няма проблеми по простата причина, че начинаещия не знае как да наблюдава цялата система.






bigbeer

Цитат на: Живко - 07.07.2009 12:05
.. Да кажем, че те ползвам за изкупителна жертва, заради двусмислените изказвания по темата, за да може да се затвърди, според мен вярната теория, че е по-добре да се стартира аквариум по бавната, утвърдена процедура. :-D
По този въпрос спор няма, обаче това е почти невъзможно да се постигне при един 'зарибен' 5-6 класник.. ;) Та задачата е как да му помогнем да стигне до завъртането на АЦ, преди да си е изморил питомците, при положение, че не му се чете?! Ами много просто - набързо му обясняваме кои са необходимите елементарни нещица поддържащи живота на рипките.. и чак след време започваме да го стресираме с АЦ, СО2 и прочие. Не мислиш ли, че е правилен подход това?

}|{opukc

Цитат на: bigbeer - 07.07.2009 13:18
Та задачата е как да му помогнем да стигне до завъртането на АЦ, преди да си е изморил питомците, при положение, че не му се чете?!

Пешо, ето тук е разковничето!! Това за всеки аквариум протича различно във времето. АЦ се завърта почти веднага и в началото е много токсичен, за да се затвори по бързо е нужно скоростно развитие на НБактерии. Това става, когато има с какво да живеят и ензимна среда, но границата е невидима. Как да обясниш на начинаещ какви трябва да са оптималните граници на азотните съединение, които ще са полезни на НБ и най-малко вредни за рибите? Докато се усети какво става и вече тича с кепа към тоалетната.

Мишо

Цитат на: petkob - 07.07.2009 12:07
Това е малко смешно. Престана ли да биеш жена си? Отговори ми само с да или не, или помисли дали има отговор, който не би те компрометирал.  :-)

Както и да е. Не съм гледал рибките, които споменаваш, предполагам искаш да кажеш, че само в стара вода е възможно развъждането им и ще ми е интересно да споделиш на кои именно съставки в тази стара вода смяташ, че се дължи това, като химични съединения.

Не искам да кажа "развъдих", защото не съм полагал усилия за развъждането, но за последно при мен се развъдиха церулеуси две седмици след наливането на водата от чешмата. Нямах стар филтър, нито грунд, разчитах единствено на шишенцето бактерии. Въздържах се да дам този пример, понеже отделните случаи не означават нищо и биха могли да се дължат на чист късмет. Това не е начинът, по който бих стартирал аквариума, ако разполагах с нужното време. Самото развъждане в случая също нищо не доказва, понеже церулеусите се въдят по-лесно и от гупи.

Нищо не казвам, само попитах ...

Пожелавам ти успех в акваристиката .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

N.Nobs

07.07.2009 14:09 #42 Last Edit: 07.07.2009 14:22 by N.Nobs
Цитат на: bigbeer - 07.07.2009 13:18
Та задачата е как да му помогнем да стигне до завъртането на АЦ, преди да си е изморил питомците, при положение, че не му се чете?!

A защо реши че ще успеш да го научиш на нещо при положение че той сам не иска да се научи?Защото ако искаше да научи нещо щеше да седне да се занимае малко с търсачката.Пък и наистина ли очакваш, че този човек ще се научи на нещо без дори да са му ясни основите на това с което се опитва да се пребори?

Я ми кажи как ще успееш да ми обясниш с 2 думи защо на моя съученик който има 10 неона във 200 литра вода нищо му няма на аквариума а мойте 17 гупи в 23 литровия ми аквариум мрът кат мухи?

Или пък да земеш да ми кажеш как да си направя атомна електроцентрала , па после ще ме учиш на закона на Ом.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

bigbeer

07.07.2009 14:30 #43 Last Edit: 07.07.2009 21:19 by bigbeer
Цитат на: N.Nobs - 07.07.2009 14:09
A защо реши че ще успеш да го научиш на нещо при положение че той сам не иска да се научи?Защото ако искаше да научи нещо щеше да седне да се занимае малко с търсачката.Пък и наистина ли очакваш, че този човек ще се научи на нещо без дори да са му ясни основите на това с което се опитва да се пребори
..
Или пък да земеш да ми кажеш как да си направя атомна електроцентрала , па после ще ме учиш на закона на юом.

Нещо недоумявам. Ноби, една от целите на форумот не е  ли да се опитваме да помагаме на начинаещите? - А не предварително само по първият пост да им лепкаме етикети и да ги пращаме да четат, защото 'ние' видиш ли - много сме чели!

пс. За да си направиш атомната централа ще ти помогне Ники, а Коко ще те научи на Законот на Омот. :-P Аз обаче ти препоръчам да се спреш на някакъв друг алтернативен начин за извличане на енергия.. една вятърна електроентрала, може би.. ;)

rakim

Естествено че трябва да четат,а не да питат постоянно за неща писани 1 000000 пъти.
540л Южна Америка

elblanko

07.07.2009 22:39 #45 Last Edit: 07.07.2009 23:19 by elblanko
Налагало ми се е много пъти да си премествам аквариума, сега ще ви кажа как го правя а вия съответно ще ми кажете къде греша. Първо източвам вода от аквариума в един леген, пускам в него рибите, източвам вода във всички кофи с които разполагам общо 4 на брой,слагам филтъра в една от тях,  източвам останалата вода, местя аквариума, връщам водата от кофите обратно в аквариума, пълня аквариума до горе с маркуч директно от чешмата, не слагам допълнително бактерии, слагам филтъра и нагреватела, чакам четири часа и плескам рибите вътре.  Мислил съм  :duvar: и върху други варианти, примерно да пренеса аквариума пълен или да оставя рибите в легена за две три седмици докато зацикли азотния цикъл  :duvar: интересно ми е дали  ще оживеят някои от тях са по половин кило и едвам се завъртат в него. или да взема да си купа още един аквариум 500 литра та да си имам за всеки случаи ако се наложи да му сменям мястото, тогава ще мога да си спазвам всички условия, както си пише по дебелите книги. Между другото знаете ли как точни влияе на рибите това че ги пускам в аквариум с прясна вода. А между другото знаете ли как би трябвало да влияе кремиковци на жителите на София и защо аз сам здрав като бик поне според последните медицински изследвания които си правих. :-)
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

N.Nobs

Цитат на: bigbeer - 07.07.2009 14:30
Нещо недоумявам. Ноби, една от целите на форумот не е  ли да се опитваме да помагаме на начинаещите? - А не предварително само по първият пост да им лепкаме етикети и да ги пращаме да четат, защото 'ние' видиш ли - много сме чели!

Ми чели сме, затова сме се научили и затова се опитваме да помагаме.А и нали когато обясниш нещо на някого той трябва да те разбере, иначе за кво да се хабя?

Цитат на: bigbeer - 07.07.2009 14:30
Аз обаче ти препоръчам да се спреш на някакъв друг алтернативен начин за извличане на енергия.. една вятърна електроентрала, може би.. ;)

Бива,от мен електроцентралата, от теб некоя кака да прави вятър  ;-)
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

basmachi

Цитат на: petkob - 05.07.2009 11:01
Виждал съм опитни акваристи да се присмиват на шишенцата и ампулите с бактерии, но аз вярвам в ползата от тях и стартирам ускорено, изсипвайки във филтъра указаната от тях доза (примерно SafeStart на Tetra).

Някои от проблемите с осъществяването на класическия цикъл са следните:

1. Трябва да се мерят азотните показатели, за да се знае в коя фаза се намира цикъла, а не всеки е готов да отдели пари за тестове.

2. Трябва да се сложи органика, която да подхрани бактериите (било амоняк, било храна за рибки), а количеството й също е трудно да се уцели без тестове. Няма полза  да се върти вода цял месец, ако няма храна за тях. Цикълът не може да завърши, ако изобщо не е започвал.
Според мен си изсипваш само парите ,но мнението си е мое :) .
Мисълта ми е ,че никой незнае какъв е в действителност ефекта от тези "бактерии".За СЕРА и ТЕТРА и другите фирми произвждащи въпросната гад ,ефекта е ясен *DANCE* .За акваристите май  се нарича "плацебо" .Доколкото си спомням от прочетеното някъде (много чета  *CRAZY*) ,много е спорна ползата от този "философски камък" ,щото май не била точно тази бактерия ,ми неква друга по-инаква и още по-чудодейна.
В снимки да ти покажа аматьорски запуск на аквариум и развитието му.Държа да отбележа ,че първите заселници не са риби ,а скариди (били капризни относно химията).
Водата е на 40 часа ,растенията + скаридите са боцнати час по-рано.Жертви нямаше до появата на рибите ,и то само новородени скаридки ,че имаше и скарида с хайвер ,която си го износи видимо в добра кондиция .
[smg id=667]
Месец по-късно.
[smg id=668]
Още 1 месец.
[smg id=669]
На тази си пише.
[smg id=670]
Както и на тази.
[smg id=671]
Като заключение ще кажа ,че съм напълно съгласен с Бирата.
Много модерни и учени станахме ,от хора с хоби се превърнахме в химици ,физици,океанолози,микробиолози, а тези с златните рибки и вечния им въпрос  *JOKINGLY*, да си купят кардинали и растения.Ади лека ви нощ ,че ми е противопоказно писането.
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

Живко

08.07.2009 14:29 #48 Last Edit: 08.07.2009 14:31 by Живко
Уф!
Айде де.
Значи не си пуснал рибите веднага, но въпреки това си съгласен с бирата, че може.
За колко скариди става въпрос и във колко вода?
Гледам растенията се развиват доста бързо.
А чел ли си из форума темите за конкуренцията на азотният цикъл и растенията при старта?
Всичко си има логично обяснение. Няма никакви мистерии около бактерии, азотният цикъл и каквото и да е в един аквариум.


Намирам примера за неудачен. Не може на такава основа да се правят генерални изводи.
Никой не се е родил научен.

basmachi

В момента се чудя дали да те подиграя или да се въздържа  :-P .Това в добрия тон естествено .Прочети си поста и се саморедактирай моля те.
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

Мишо

basmachi направил си много хубав аквариум по един съвсем НОРМАЛЕН НАЧИН.

Без драми и тревоги, просто христоматиен пример как се прави аквариум от прима виста.
Поздравявам те!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

ceco

Важно е начинаещите да знаят, че не бива веднага да пускат рибите.Който иска да разбере защо ще чете или пита.Аз гледам риби от 1970-71г.В никакъв случай не бих разказвал за първите няколко години във форума  :-[
Та за това съм на мнението на Живко. Съгласен съм и с Бирата, защото тук има доста хора, които са виждали аквариуми само като са ходили на гости или в магазините, но дават акъл, позовавайки се на гугъл.

wwladoo

Цитат на: ceco - 08.07.2009 17:01
Важно е начинаещите да знаят, че не бива веднага да пускат рибите.Който иска да разбере защо ще чете или пита.Аз гледам риби от 1970-71г.В никакъв случай не бих разказвал за първите няколко години във форума  :-[
Та за това съм на мнението на Живко. Съгласен съм и с Бирата, защото тук има доста хора, които са виждали аквариуми само като са ходили на гости или в магазините, но дават акъл, позовавайки се на гугъл.

И   двамата  и  Живко  и  Бирата  са  прави   но  при  двамата  трябва  под  различен  ъгъл  да  се  погледнат  нещата----кой  ----къде  ----как   ---по  какъв  начин    и  при  всички  случаи  да  знае  какво  прави-----ако  не   колегата  е  написал  да  чете  и  да  пита!!!А   последното    ми  хареса  много  ----на  абсолютно  същото  мнение  съм  ---доста  голям  е  процента  на  хората  тук   от  последното  му  изречение!!!!!! *privet* :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

basmachi

Мишо ,благодаря за комплимента  :-[ !

Сега да подхващам опонентите  >:o   *bg* !

Цитат на: N.Nobs - 07.07.2009 14:09
A защо реши че ще успеш да го научиш на нещо при положение че той сам не иска да се научи?Защото ако искаше да научи нещо щеше да седне да се занимае малко с търсачката.Пък и наистина ли очакваш, че този човек ще се научи на нещо без дори да са му ясни основите на това с което се опитва да се пребори?

Я ми кажи как ще успееш да ми обясниш с 2 думи защо на моя съученик който има 10 неона във 200 литра вода нищо му няма на аквариума а мойте 17 гупи в 23 литровия ми аквариум мрът кат мухи?

В цел свет хората така живеят ,не ги интересуват основите ,интересува ги крайния продукт.
Не вервам да знаеш пълната бактериална картина на твоите акви ,незнаеш коя буба  доколко и как се отразява на мини екосистемата дето ти е затворена м/у 5 стъкла.
Относно обяснението с 2 думи ,ще ти обясня с линк :) ,надявам се Ники да не ме наказва заради авторско право. Трихогастерски нужди
Цитат на: Живко - 08.07.2009 14:29
Уф!
Айде де.
Значи не си пуснал рибите веднага, но въпреки това си съгласен с бирата, че може.
За колко скариди става въпрос и във колко вода?
Гледам растенията се развиват доста бързо.
А чел ли си из форума темите за конкуренцията на азотният цикъл и растенията при старта?
Всичко си има логично обяснение. Няма никакви мистерии около бактерии, азотният цикъл и каквото и да е в един аквариум.


Намирам примера за неудачен. Не може на такава основа да се правят генерални изводи.
Рибите в случя се явяват натрапници ,но по волята на Жената требе да ги има( не задълго обаче  ]:-> ) .Нарочно подчертах ,че първите обитатели са скариди ,понеже реагират на дози ,които са нищожни за рибите(собствен опит).Не съм чел за азотния цикъл и растенията ,понеже не ме е интересувало.С растеният проблеми не съм имал както и с риби новодомци за времето през което съм имал аквариум/и .В поста ти има само 1 нещо с което съм съгласен ,и това е ,че всичко си има логично обяснение.Понеже никой учен все още не е разгадал ,ако не смятаме експертите по  пречиствателни станции(които явно са се провалили) ,кой вид бактерия само един ли или повече ,самосиндикално или в симбиоза с други бактерии или как  ,или защо и .....тн ,смятам че всеки който бълва суперлативи за някаква съмнителна култура приготвена от глоемите ТЪРГОВСКИ фирми на пазара за акваристични стоки ,просто показва възможности - финансови.Единственото обяснение ,което е чел за ползата от въпросните бактериялни култури е на етиката на шишенцето и в брошурата на фирмата.В този ред на мисли развитието на аквариума ми е точния пример за това какво може ,без да се ползват всякакви измамни стартиращи препарати .При умерено заселване на съда с каквито и да е живинки ,поне 10 стръка живи растения и умерено хранене ,99% от новозапуснатите аквариуми ,ще минат през въпросния азотен цикъл без никой нищо да разбере.Който не му се струва достоверно да стартира 23л аквариум по всички правила на нитро бактериялната наука ,после да пусне като N.Nobs 17 гупи ,да им дава манджа по 3 на ден ,и да каже после дали мрат.Всичко на този свят става с мярка и пиенето ,и яденето ,и пускането на риби в аквариума.
ПП.И коклото по-рядко съветвате новобранците да започват хобито с живородки ,толкова по-
добре.
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

discus

Ето четиво за за защитниците на бързото пускане на риби в новостартиран аквариум.
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,18996.0.html

bigbeer

Боби, според теб каква е причината за 'морът' по този линк?

discus

Кристалната топка се счупи, но аквариум на 10 дни + прилично количество риби в 50 литра, и още бог знае какво, бих заложил на натравяне , за толкова бърза смърт.

Живко

Казвам за пореден път.
Начини да се стартира аквариум много. Голяма част от тези начини са безопасни, въпреки не добре стартиран азотен цикъл.
Не може, не трябва и е опасно за начинаещите да се каже, че може да се пуснат риби още на другият ден след напълването на аквариума, без никаква обосновка.

Въпросът с растенията и цикъла е интересен. Добре работещите растения в новостартиран аквариум консумират първите продукти от азотният цикъл. Амоний и нитрити. По този начин не позволяват те да се натрупат в опасни дози, но пък затормозяват размножаването на бактериите. Ако растенията в един момент забият ще стане страшно. ;-)

Въпросът ми по-нагоре за видовете бактерии е подвеждаш :-D
Наистина последните твърдения на учените развенчават някои видове бактерии, като основни участници в азотният цикъл. Това обаче за нас не е толкова съществено. Мен лично малко ме интересува какви точно са бактериите. Неоспорим факт е, че без да има бактерии, риби сигурно ще има, но растения без да се внасят торове никога.

Ако някой случайно се е зачел в хилядите глупости ще знае, че аз не харесвам прехвалените канистри, въпреки че ги ползвам. Голяма част от продуктите, които се предлагат от фирмите за акваристично оборудване са пълни простотии, но....
Ползвал съм няколко бактериални активатора и си имам изводите, въпреки, че и без тях се получават нещата. Със тях обаче става доста по бързо. Не знам дали има жива бактериална култура в продуктите, но ензимите или каквото и да са сложили там действа като шут в задните части на кирлив ...... на бактериите.
Дори ми се е случвало за ден да се развият и всякакви други бактерии заради предозиране. Общо взето винаги съм имал и лек отрицателен ефект. Да азотният цикъл се ускорява, но ми се ще да не засяга и други видове бактерии.
Извода за мен е ясен. Има полза от такъв продукт, но ако сме на зор, така да се каже. Иначе и без него нещата се развиват чудесно.
: 09.07.2009г 22:10ч
ей кога ги нащракахте три поста?
Никой не се е родил научен.

bigbeer

Цитат на: discus - 09.07.2009 22:53
Кристалната топка се счупи, но аквариум на 10 дни + прилично количество риби в 50 литра, и още бог знае какво, бих заложил на натравяне , за толкова бърза смърт.

Хех, на теб не ти требе кристална топка или карти таро. Да предположим че печелиш залагането. Причината за натравянето в липсата на азотен цикъл ли се крие, според теб.. рибетата не са много за 50 литра?

discus

Цитат на: bigbeer - 09.07.2009 23:07
Хех, на теб не ти требе кристална топка или карти таро. Да предположим че печелиш залагането. Причината за натравянето в липсата на азотен цикъл ли се крие, според теб.. рибетата не са много за 50 литра?

Ако съществува азотен цикъл, ще липсват нитрити и амоний. Сега ти ми кажи дали ще се натровят рибетата при липса на въпросните съединения. :-P

bigbeer

Хехе.. не ме карай да стигам сам до заключението, че липсата на азотен цикъл е затрила хайванчетата. Няма ли някаква друга възможна причина?  *DRINK*

abaro

Има бе - разбрали са че с постоянните безсмислени приказки по форумите са се изложили много и са умрели от срам. Добре че са гупите и молинезиите да ни измиват срама от време на време.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

discus

Цитат на: bigbeer - 09.07.2009 23:23
Няма ли някаква друга възможна причина?  *DRINK*


Причини сигурно има още 100. Дадох темата за пример , защото натравяне  в новостартиран аквариум, можеш да постигнеш само ако имаш рязък скок на амоний и нитрити, това всички мисля знаем кога се случва. Не визирам случаи на натравяне внесено отвън(ползване на разни химии в стаята около аквариума, или неизплакнат аквариум измит с белина). В крайна сметка е ясно че има натрупване на доста фактори, довели до крайният резултат. *DRINK*

bigbeer

Цитат на: abaro - 09.07.2009 23:44
Има бе - разбрали са че с постоянните безсмислени приказки по форумите са се изложили много и са умрели от срам. Добре че са гупите и молинезиите да ни измиват срама от време на време.

Тони за рибетата говорим, не за мен. Мисля, че знаеш, аз съм и голямо магаре ;) - а магаре, срам има ли? - Едва ли от това са се гътнали рибетата на детето.
Боби, наскоро на един мой приятел тук на село, в Троян в стабилизиран аквариум на 3-4 години /без никакви алги и бради/ му се гътнаха 4-5 анциструса, в почти зряла възраст.. причината за това се беше скрила в разравянето на грунда за да се извадят няколко корена криптокорина, а натравянето 100%. Дали е имало работещ азотен цикъл в танкът?! Имало е. Натрупаните амоняци в грунда обаче са 90% виновни за гътването на рибите.

discus

Цитат на: bigbeer - 10.07.2009 00:06
Натрупаните амоняци в грунда обаче са 90% виновни за гътването на рибите.

Това пък как го установи. *SORRY*. Знаеш ли колко риби е трябвало да изхвърля според твърдението ти.

bigbeer

А какво от е според теб? Извадил е 5-6 корена криптокорина и е разкъртил здраво грунда. Мисля, че няма да се налага да вадим кристалните топки ;)  *DRINK*

discus

Цитат на: bigbeer - 10.07.2009 00:18
А какво от е според теб? Извадил е 5-6 корена криптокорина и е разкъртил здраво грунда. Мисля, че няма да се налага да вадим кристалните топки ;)  *DRINK*

От какво е немога да кажа. Аз преди две седмици трябва да си изхвърля всички риби докато прехвърлях растения и грунд от старият аквариум. Не мисля че акитата бяха малко в грунда.
Аз принципо не робувам на всички изписани правила относно стартиране и подържане на аквариум, но няма нужда да разбиваме "митове". В акваристиката всичко е индивидуално, но някои "митове" помагат да се предпазим от излишни проблеми.Липсата на азотен цикъл не е задължителен елемент за да умориш пуснатите риби, но е възможно това да се случи. Затова са "митовете" да сведем възможностите за грешки  до минимум.

bigbeer

Всъщност тази тема се породи в следствие на една друга тема, цитатът който използвах както и репликата ми към него беше породена не от някакви желания за разбиване на митове. Азотният цикъл е неоспорим факт, изследван и доказан. Понеже, както и ти самият виждаш из форумите има много от 'задните пръчки на тъпаня' които само повтарят прочетеното някъде при първа възможност.. като дори не се замислят, че има и други фактори които могат да затрият рибетата ни. Та за това се опитах да защитя поне това което знаем като фактор - азотният цикъл. Няма нужда за всеки мор из аквариумите ни да го обвиняваме него.. има ли го, няма ли го. И тогава темата почна да бега и у лево и и десно.. Радвам се, че се съгласи с мен, че има много други критерии които биха ни помрачили първоначалното щастие от придобиване на аквариум. Както и не отричам, че е най-добре да се изчака с пускането на риби веднага със стартирането на 'локвата'.

пс. Темата със сигурност не е изчерпана, ама за днес ще бегам да легам. Ще се опитам да не дразня Тони с безсмисленият спам който генерирам  :-P

basmachi

Аз пък кат един  др. Хаус ,ще зема да кажа ,че колегата сам и добросъвестно си е избил рибите.
Доколкото разбирам аквариумът не е новостартиран ,а просто е сменена кутията поради повреда в старата.Има СО- няма лампа, има живородки които папат по 3 пъти на ден яйчен прах и чернодробна.Като приложим и 28 градуса температура ,как ли мирише това нещо?!?! *CRAZY*
Сори ,ама няма такъв филм ,това и в зациклен аквариум с двойна доза бактерии пак ще даде същия резултат.По темата нема да пиша ,че abaro ще подхване и др.Хаус и ще оспамим хавата  *ROFL*.
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

rakim

Цитат на: basmachi - 08.07.2009 15:39
В момента се чудя дали да те подиграя или да се въздържа  :-P .Това в добрия тон естествено .Прочети си поста и се саморедактирай моля те.
Не разбрах само защо го показа този аквариум?На всяка снимка има засадено ново растение,развитие ли показваш какво?
540л Южна Америка

basmachi

 *offtopic
Ми в грешка си.Като ми станат големи ги вадя и пращам нанякъде.Празното се запълва доста бързо.Лимона замина при Методи.От него пък ми е микрозорума,който като порасна замина при FaLLen` и kvostaaa .
rakim ,нямаш си на идея колко корена има в тая локва :-D ,няма квадратен см. без да излиза стъбълце ,като изключим малкото празно пространство пред 3-те групички с  тенелус-а ,но и то вече не е празно ,че и той пуска издънки като луд *bg* .
ПП.Нали няма да ме караш да снимам през страничното стъкло ?
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

rakim

Човече ако искаш да се доказваш и да демонстрираш някакви умения има конкурси,не е нужно да показжаш аквариумче  пълно с криптокорина като демонстрация.Не ми трябват снимки през страничното стъкло видях го вече :-D
540л Южна Америка

miTko

10.07.2009 10:01 #72 Last Edit: 10.07.2009 10:17 by miTko
Цитат на: bigbeer - 10.07.2009 00:06

Боби, наскоро на един мой приятел тук на село, в Троян в стабилизиран аквариум на 3-4 години /без никакви алги и бради/ му се гътнаха 4-5 анциструса, в почти зряла възраст.. причината за това се беше скрила в разравянето на грунда за да се извадят няколко корена криптокорина, а натравянето 100%. Дали е имало работещ азотен цикъл в танкът?! Имало е. Натрупаните амоняци в грунда обаче са 90% виновни за гътването на рибите.

Може да не са амоняци, а метан! Особено вероятно е за старо непипано дъно, без мелании. На мой бивш съсед преди години му се гътна хипостомус, ровейки грунда и натровен с метан. Може да звучи невероятно, но е факт.

Цитат на: basmachi - 09.07.2009 21:19

В цел свет хората така живеят ,не ги интересуват основите ,интересува ги крайния продукт.


Всъщност това е основата на консуматорското общество, което е много жалко... Не е нужно човек да знае всичко, но е нужно да се интересува.  *privet*
Разни мои АКВАРИУМИ 

basmachi

Цитат на: rakim - 10.07.2009 09:24
Човече ако искаш да се доказваш и да демонстрираш някакви умения има конкурси,не е нужно да показжаш аквариумче  пълно с криптокорина като демонстрация.Не ми трябват снимки през страничното стъкло видях го вече :-D
Ако знаех че ще имам честа да получа такова внимание от доказал се колега ,веднага бих изскубал презряната криптокорина и на нейно място щях да сложа 2 корена анубиас нана (по-голям нямаше да се върже с обема на "аквариумчето" .
Цитат на: rakim - 07.07.2009 20:23
Естествено че трябва да четат,а не да питат постоянно за неща писани 1 000000 пъти.

Цитат на: basmachi - 08.07.2009 02:22
Според мен си изсипваш само парите ,но мнението си е мое :) .
Мисълта ми е ,че никой незнае какъв е в действителност ефекта от тези "бактерии".За СЕРА и ТЕТРА и другите фирми произвждащи въпросната гад ,ефекта е ясен *DANCE* .За акваристите май  се нарича "плацебо" .Доколкото си спомням от прочетеното някъде (много чета  *CRAZY*) ,много е спорна ползата от този "философски камък" ,щото май не била точно тази бактерия ,ми неква друга по-инаква и още по-чудодейна.
В снимки да ти покажа аматьорски запуск на аквариум и развитието му.Държа да отбележа ,че първите заселници не са риби ,а скариди (били капризни относно химията).
Водата е на 40 часа ,растенията + скаридите са боцнати час по-рано.Жертви нямаше до появата на рибите ,и то само новородени скаридки ,че имаше и скарида с хайвер ,която си го износи видимо в добра кондиция .
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

Similar topics (2)

290

Започната от Vlado


Публикации: 36
Прегледи: 18872

22873

Започната от DMitar


Публикации: 2
Прегледи: 4668