• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.05.2024 10:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

годна ли е &

Започната от гост, 14.12.2004 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Цитат на: "Живко"предложенията са супер.пробвал съм всичките.не мисля ,че има населен район в страната от който да се събира чиста вода/знам го от опит/.за мен най-добрият вариант е сам да си замразяваш вода до около 50%отзаложеното количество.водата която се получава е супер с нея безгрижно се размножават по-непритензиозни харациди,всички барбуси и др.за съжаление е необходим доста голям фризер.в службата преди имах хлад. камера.беше супер.
искаше ми се да реша проблема кардинално един път за винаги.
благодаря на Боби за информацията,веднага ще проверя.
мисля да отправя още безброй питания.

Заповядай с безбройните питанията. Само най-добре се регистрирай първо - така ще можеш да напишеш нещо за себе си, ще можеш да си обменяш лични съобщения с другите потребители, а и всеки ще знае, че дадено мнение си го пуснал точно ти, а не някой, който пише с твоя ник.  :wink:

N.Nobs

Цитат на: "Живко".за мен най-добрият вариант е сам да си замразяваш вода до около 50%отзаложеното количество.
Не мисля че тази промяна на агрегатното състояние ще промени химическия й състав и водата ще стане по-мека
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

бъркате замразяването на водата със замразяването на отделените водни пари които се получават в хладилник и фризер при замразяване на продукти.това което изтича при размразяване на фризера вече е дестилирана вода.снегът и дъждът  също е дестилирана вода , а ледът не е - тои е просто замразена вода.
вече съвсем друг е въпроса доколко снегът ,дъждът и отцедената при размразяване на хладилника вода са чисти и подходящи - според мен изобщо не са.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

Може би След Нова Година ще се регистрирам.отдавна търся сродни души.в началото на темата отбелязах,че съм слаб химик.всеки много лесно може да провери ефекта от замразяването.в никакъв случай обаче  не трябва  да се пуска факта,че се замразява само 0.500л. от 1л. поставена в съда вода.мисля си,че първо би трябвало да замръзне чистата вода а солите и разни други със странни за мен имена да се утаят

Boby_

Цитат на: "Живко"Може би След Нова Година ще се регистрирам.отдавна търся сродни души.в началото на темата отбелязах,че съм слаб химик.всеки много лесно може да провери ефекта от замразяването.в никакъв случай обаче  не трябва  да се пуска факта,че се замразява само 0.500л. от 1л. поставена в съда вода.мисля си,че първо би трябвало да замръзне чистата вода а солите и разни други със странни за мен имена да се утаят

Ако разтворът е хомогенен, нищо няма да се утаи.

Сашо

Защо не опиташ със замразяване - температурите в момента са подходящи за този лесен начин. Наливаш вода в един леген и го оставяш през нощта на терасата, на сутринта отделяш леда и го размразяваш.  Много е важно да не замръзне цялото количество в съда, а да остане и течност (оптимално е съотношението 1:1 за лед : вода), която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изхвърли - в нея ще са концентрирани голяма част от солите на замръзналата. Водата получена размразенния лед е значително омекотена спрямо изходната, поради определени физико-химически процеси, които прочичат при замразяването...не ми се влиза в подробности.

Radi

Това май е част от предимствата на зимата-замяната на хладилна камера  :D

Сашо

Ами хладилникът или фризерът доста ще се поозорят да замразят 20 литра вода наведнъж, но с по-малки дози можеш да опитваш :)

Сашо

Понеже побързах да отговоря на питането на Живко за водата без да дочета цялата тема, а после прочетох всичко първо ще му се извиня, че му предлагам решение, което той вече знае и е използвал по предназначение, а след това ще изпадна в подробности, за невярващите, че замразяването на водата наистина я омекотява. И не става дума за замръзнал кондензат, какъвто е ледът в хладилните камери.
Та значи, при замразяването протича процес на обратна осмоза, при която замръзващата част на водата се освобождава от разтворените в нея соли, които се поемат от все още незамръзналата. По този начин ако определено количество вода замръзне наполовина, то теоретично замръзналите 50% трябва да са дестилирана, чиста вода, а в останалото незамръзнало количество солите трябва да са с двойно по-висока концентрация от изходната. На практика, разбира се нещата не са точно така, но водата в замръзналия лед е значително обезсолена. Факторите, които оказват влияние на степента на това обезсоляване са много, например равномерността и плавността на охлаждане.
Най-нагледно и просто обяснение на факта на тази обратна осмоза може да се даде с това, че дестилираната вода замръзва точно при нула градуса при нормално налягане 1 атм., а тази, в която има разтворени някакви соли - при малко по-ниска температура. Сега ако си представим, че водата, в която има разтворени соли представлява смес от много малки обеми дестилирана вода и такава, в която има разтворено пределно възможно количество соли то ще стане ясно, че при прогресивно охлаждане първо ще замръзват тези елементарни количества от чиста вода а чак след това тези, които са наситени пределно със соли. Т.е. ледът, който ще се натрупва ще се състои от замръзнали "квантове" от дестилирана вода, а в течността, която остава концентрацията на "квантовете" с разтворено пределно количество соли ще се увеличава.
Ако някога сте замразявали по-твърда вода във формички за лед и сте ги вадили от хладилника, преди тя да замръзне нацяло може да сте забелязали, че в останалата на дъното на формичките вода има отложена утайка - това са именно тези соли, които са надвишили пределно допустимото разтворимото количество, натрупали се в оставащата течност, поради обратната осмоза.

Затова за да се получи омекотена вода, тя трябва да се охлажда бавно, което се постига най-лесно с по-голям обем и температури не много по-ниски от 0 и да не се изчаква да замръзне целия обем, а само примерно половината. Разбъркването на водата не би трябвало да е желателно, поне на пръв поглед.

Живко

Сашо няма нужда от  извинения.като си чета моите коментари ,аз самият трудно ги разбирам.нали  съм химик само по душа.

Raven

с две думи затова всичкият лед на северният полюс е сладък ,въпреки че се е образувал от солена вода и под него почти няма твърда земя. :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Сашо

ха-ха-ха, част от него се е образувала и от паднал сняг вероятно....добре утъпкан от белите мечки впоследствие :))))

Сашо

понеже стана дума за мека вода...
Какво ви е мнението за водата на Витоша. По-конкретно питам за две чешми под Черни връх. Едната е точно до входа на х-л Кремиковци, другата - на автобусната спирка пред х-л Морени. На вкус водата и от двете е много мека. Опитавли ли сте с нея...да развъждате неони например...или нещо друго с риби, изискващи мека вода.

Използвам случая да благодаря на всички, които дадоха координатите на "Кварцови пясъци" във Световрачане. Преди два дни си купих от там 100 кг. грунт и вече имам качествен материал с който да направя дъно на новия аквариум :)

Boby_

Водата на тия две чешми според мен идва от торфеното бранище и е с доста ниско pH.  Мисля, че трябва да я измериш, преди да я ползваш. А че е мека, това е почти сигурно.

Сашо

Добре, а има ли другаде по Витоша, на достъпни (желателно с кола) места вода с проверени качества за подобни цели?