• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Някой да и&#

Започната от Apeg, 06.09.2004 16:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Apeg

Обръщам се към вас с надежда за помощ или съвет относно препарата Sera Morena. Най-после си устроих един 100л. аквариум и го напълних с растения и рибки: харацинки, анциструси и 4 дискуса. Онзи ден си купих въпросния преарат от зоомагазин, където ми го препоръчаха - "създава близки до естествените условия за рибки, предпочитащи мека вода, съдържа натурален екстракт от торф, микроелементи, витамини и хумусни киселини."
Приложих препарата според предписанието, но вече дълбоко съжалявам за стореното. Водата помътня до неузнаваемост и даже след 24 часа си стои такава. Преди това беше бистра като сълза в продължение на седмица. От днес смятам да започвам смяна на по 10-15% от водата на ден докато не се избистри малко. Вярно, хубаво им е на рибките, ама този кафяв цвят направо ме дразни.
Дайте съвет, дали според вас има шанс да се избистри водата и въобще какво да правя.

Мерси предварително.

discus

Цитат на: "Apeg"Обръщам се към вас с надежда за помощ или съвет относно препарата Sera Morena. Най-после си устроих един 100л. аквариум и го напълних с растения и рибки: харацинки, анциструси и 4 дискуса. Онзи ден си купих въпросния преарат от зоомагазин, където ми го препоръчаха - "създава близки до естествените условия за рибки, предпочитащи мека вода, съдържа натурален екстракт от торф, микроелементи, витамини и хумусни киселини."
Приложих препарата според предписанието, но вече дълбоко съжалявам за стореното. Водата помътня до неузнаваемост и даже след 24 часа си стои такава. Преди това беше бистра като сълза в продължение на седмица. От днес смятам да започвам смяна на по 10-15% от водата на ден докато не се избистри малко. Вярно, хубаво им е на рибките, ама този кафяв цвят направо ме дразни.
Дайте съвет, дали според вас има шанс да се избистри водата и въобще какво да правя.

Мерси предварително.

Ако наистина съдържа това което е написано, и по точно екстракт от торф водата винаги ще бъде леко оцветена в кафяво.Но незнам какво точно имаш пред вид под мътна.

Apeg

Всъщност цвета си е кафяв, но създава впечатление, че е мътна. По ника ти виждам, че гледаш дискуси. Прилагаш ли подобни препарати на тях?

etg

Не си написал кога точно си напълнил аквариума, но при всеки нов аквариум има помътняване на водата в резултат на бързо развитие на микроорганизми. Колкото до препарата, ако не си го предозирал не би трябвало да има проблем.

discus

по принцип гледам да не слагам никакви препарати , а ти защо реши че ти трябват ако е за да подобриш водата можеш спокойно да слагаш нутривек и акуатан на сера.ако си го сложил заради дискусите мога да ти кажа че няма никакъв проблем да ги гледаш във вода с pH до 7 и dGH до 8 незнам каква температура подържаш но повечето неща които съм чел са за 28-29 градуса и най важното чисти им редовно ако можеш сменяй всеки ден по 5-10 % от водата.

discus

Цитат на: "etg"Не си написал кога точно си напълнил аквариума, но при всеки нов аквариум има помътняване на водата в резултат на бързо развитие на микроорганизми. Колкото до препарата, ако не си го предозирал не би трябвало да има проблем.

прав си че не изяснихме кога е пуснат аквариума ама пробвай да сложиш торф във аквариум с работещ азотен цикъл и виж дали няма да стане същото.

niky

А не е ли малко тесничко 100литра за 4 дискуса?

discus

малко е доста меко казано ама какво да се прави то не може само да се пита ,трябва и да се прочете нещо.По принцип ако са още малки рибите може да се погледат в този аквариум ама това е много временно.

Apeg

Рибките са съвсем малки - около 3см диаметър. Иначе както бях казал в първия си постинг, аквариума беше на една седмица, когато пуснах препарата. Не че толкова ми е трябвал, ама ми го препоръчаха в един зоомагазин, прочетох какво пише на упътването и реших да го пробвам.

А ако аквариума е с действащ азотен цикъл, има ли шанс да се избистри? Тези препарати nitrivec и aquatan променят ли цвета на водата? Ако са полезни може и от тях да сложа.

discus

Цитат на: "Apeg"Рибките са съвсем малки - около 3см диаметър. Иначе както бях казал в първия си постинг, аквариума беше на една седмица, когато пуснах препарата. Не че толкова ми е трябвал, ама ми го препоръчаха в един зоомагазин, прочетох какво пише на упътването и реших да го пробвам.

А ако аквариума е с действащ азотен цикъл, има ли шанс да се избистри? Тези препарати nitrivec и aquatan променят ли цвета на водата? Ако са полезни може и от тях да сложа.

Тези препарати се слагат за бързо стартиране на нов аквариум , не променят цвета на водата, цвета ти се е променил най-вероятно от седержанието на торф във SERA morena.Препоръчвам ти да не слагаш нищо за сега ,а да изчакаш не се притеснявай водата ще се избистри ,ако е от препарата който си сложил ще се избистри постепенно със смените на водата ако е от неработещ азотен цикъл ще трябва сам да се избистри и в двата случая трябва да поизчакаш без да добавяш нищо друго.
успех

Apeg


aqua

Здравей Apeg,
Прилагането на препарата SERA MORENA, е точно за този ефект. Получава се ефекта на т.н. "черна вода" и наистина създава ефект на разтворени наноси във водата. Специалистите по света твърдят, че по този начин се забавя растежа на нежелани бактерии, плесени и първични водорасли.
С подобно предназначение е препарата TetraAqua Blackwater Extract.
Двата препарата са предназначени да имитират водата на големите южноамерикански реки, влачещи във водите си хумусни частици.
Препоръчват и двата препарата за южноамерикански цихлиди, харацинови и барбуси - те последните не си падат много по аерирани води.
Да не те безпокои "лошия дизайн" на водата, но това е ефекта. Ако не ти харесва визията на рибките ти при тази вода може да опиташ добавяне на луминисцентно осветление с 2700 или 3100 K цветова температура.

Apeg

Ааа, виж, за осветление не бях помислисл. Аз сега имам една лампа Sylvania Aquastar, която работи на 10000К. Ако прибавя още една на 2700К и 3100К, ще има ли проблем?

aqua

Здравей Apeg,
Според моите разбирания не би трябвало да имаш проблеми.
Имай предвид, че 2700 К или 3100 K дават леко жълтеникав оттенък на осветяването, като по някои каталози се води warm white. Опитай се да си представиш как би изглеждал аквариума ти с тази светлинна добавка и тогава пазарувай осветлението.

Apeg

Водата се изчисти и вече не е кафеникава. Придоби много приятен "тропически" цвят и май в края на краищата препарата се оказа много добър. Рибките също изглеждат доволни, цветовете им изпъкват още по-добре от преди. Ако гледате харацинки или дискуси, обърнете внимание и на този препарат :)

aqua

Поздравления !!  :D  :D  :D
Радвам се на тази новина. Както изглежда дядовското правило, че на ден по 10 литра се избистряли май ще е вярно.
Едно малко въпросче - как филтрираш водата в аквариума.

Успех и нататък... :)

Apeg

Aqua El 2, този, дето е за 100-150 литра. Имам и много растения, които насадих. Иначе редом с редовната смяна на вода прибавям и по малко от препарата и цвета на се променя повече.

Similar topics (4)

6614

Публикации: 1
Прегледи: 2914

1111

Публикации: 3
Прегледи: 3958