• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тернеции

Започната от sashop4o, 05.02.2015 01:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sashop4o

Здравейте , нов съм в форума и досега не съм попубликувал нищо . Съжалявам ако има такава тема или темата не е за тук! Така имам аквариум 30 л на 5 г. От 4 г. Имам тернециите ми , две са .какви ли не риби съм имал но само тернециите оцеляха 4 г. Та понеже само мн. Яки рибки искам да си размножа , но ми казаха ,че е невъзможно ... т.е. мн трудно . Но откакто размножих 15  гупи на приятел и то в ужасни условия се нахъсах . Искам съвети от вас за разможаванего им ! Благодаря предварително.  Само и един страничен въпрос ... защо ми помътня водата след цялостното и сменяне . Сложил съм и от синьото мастило престояла е и имаше малко от старата  И да само веднъж в годината я сменям дажеи по рядко , но пясъка беше много зле ....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Fpxzn49kdx%2F20150110_231836.jpg&hash=8dd4a81967533d42841322bcd52a062bede251e4

bunzip2

Вода се сменя по 30% са седмица. Това е препоръчително. При положение, че не ториш, може да си позволиш и по-големи интервали между смените. Примено 2 седмици.
Но смяна на 100% вода е недопустимо. Както и смяна на вода 1 път в годината.
Първо, като смениш всичката вода, нарушаваш азотния цикъл на аквариума. За това е помътняла и водата.
Второ, неможе да си позволиш да сменяш вода един път в годината на такъв малък литраж  *NO*
Какво правиш, само доливаш ли?
По този начин, твърдостта на водата постепенно се вдига.
Да не говорим колко органика е имало във водата...
И PVC растения гледам си имаш...
Въобще всичко което правиш е напълно погрешно.
Аквариума го имаш от 5 години, а не си се постарал да прочетеш елементарни неща.

От страни във форума, има едно меню. Прочети всички теми за начинещи!

П.С: Правилно са ти казали за тернециите. При тея условия, не да ги равъдиш, ами даже е чудно как са оцелели животинките толкова...

sashop4o

Казах, че водата съм я сменил цялага защото грунда беше много зацапани и освен това я сменям много по рядко от 1 годишно . Някъде 2-3 пъти е сменяня откакто го имам. Да сменям 10 л вода на всеки 3-4 седмици . Старата вода я вадя с помпа за дъното като почиствам грунда по   този начин и минавам и стъклата с гъбичка и така вадя старата вода ... ако колкото до знанията имам 4 напълно изченени книги и куп още из форумите .... като се има в предвид че съм виждал 2 риби в 1л буркан без въздух , нагревагел светлина и всякаква филтрация и си живяха над 2 години.... разбира се аз никога няма да направя нещо подобно ,но все пак има и далеч по лоши акваристи от мен ... ;)

bunzip2

Имаш лош правопис, и човек много трудно може да ти проследи мисълта.
Спазвай пунктуационните знаци, защото са важни!

Останалото - от менюто в ляво.

sashop4o

6tom kazva6 4e e lo6 em k ....

Публикациите са слети: 05.02.2015 16:43

Надявах че тук ще намеря приятни хора , с които да обменяме опит , а не заядливи същества ... дори не намерих огговор на въпроса ми ,  но няма значение ... има и други форуми....

Ivan_S

Айде сега, защо се засягаш? Понякога сме резки, но не е с лошо намерение. Че си правил грешно много неща, правил си, колегата те е насочил къде и какво да прочетеш. Че ще ти е трудно с развъждането, трудно ще е, предвид условията, които можеш да осигуриш на този етап. Сега, без да се сърдиш и обиждаш, просто намери профила на рибата, прочети подробно за нея, какво се изисква за размножаването й и давай поетапно. Ако някой колега има опит с това, ще сподели. Но преди това трябва да оправиш редица други неща. Успех! *THUMBS UP*
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

sashop4o

Ами , Благодаря Ви ! Все пак съм на 15 и има много да уча още за рибите. Сам правя всичко и онзи ден всичко съм изварявал , киснал , мил и трил само да няма препарати по нещата вътре и после някой ми казва че е мизерия ... да снимката  е от преди почистването ! А междувременно водата започна с всеки ден да се избистря познати ми казаха че е нормално :)

Публикациите са слети: 05.02.2015 17:07

Забравих да кажа , че пиша от телефон и затова замествам някои букви ;) ето една днешна снимка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2F5lagh3gb1%2F1423148772307659675431.jpg&hash=071a23e916e0e632927e9c82163da04be4970e82

Ivan_S

Виж, наистина прочети темите от менюто в ляво. Винаги има какво да се научи. За начало ти трябва по-нормален грунд (по-ситен) и повече като обем. Трябват ти повече растения - естествени, подходящо осветление за тях и т.н. Щом всичко си чистил и изварявал, значи си направил рестарт на аквариума. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочети темите за стартиране на аквариум. И това нещо да сменяш вода по-малко от 1 път годишно, просто го забрави. Не се сърди на колегите, защото те коментират само по това, което описваш и по това, което показваш със снимки. Няма как нито те, нито аз в частност да знаем какво е реално. Мидите и рапаните принципно ще ти помогнат да постигнеш по-висока твърдост и рН за тернециите, но чисто визуално нямат място в аквариума.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

bunzip2

Колега, наистина не се обиждай, а си взимай поука.
Не трябва да се пита само, а и да се чете. Има много информация. Казваш, че си чел, но или не си го разбрал, или толкова си чел :)

Всичко по твойте въпроси е описано в темите от помощното меню. Прочети ги, почни от А и Б.
До развъждането на тернецията има още много четене :)

sashop4o

Ами да знам за някои недостатъци на аквариума,но разразполагам с ограничен бюджет , а и наистина много неща не са точно така както изглеждат . Естествените водоводорасли ми харесват , но съм чувал че изискват много грижи . Храна за тях  ,светлина и т.н. имам светлина от диодна лента но трафа ми е слаб ...  нямам време и всичко се зацапва като не се поддържа често . Мерси за разбирането :)

bunzip2

Естествените "водорасли" никой не ги харесва. Идеята е, така да поддържаш аквариума, че да не се появяват.
А за да стане това, ти трябват естествени растения (на които викаш водорасли).
Има много видове водни растения, които растът на слаба светлина и в доста бавни аквариуми. Може да си вземеш такива. Примерно анубиаси, микрозоруми, както и мъхове.
Може да стане красив аквариум.
Почни да четеш и ще видиш колко неща ще разбереш и преосмислиш...
Както ти казах - почни от 0. И без това, до момента разбиранията ти са погрешни и само ти вредят.
Прочети всичко на ново и малко по малко, ще оправиш нещата.

П.С: Всички сме с ограничен Бюджет. Българи сме, не забравяй  :-D
Това обаче не е сериозен аргумент, тъй като в това хоби може доста да се експериментира и да се прилагат нискобюджетни, но за сметка на това ефективни решения.
Така че... има ли мерак, има и достъпен начин  *THUMBS UP*

sashop4o

Има и друг проблем , че в Русе няма добри магазини и има много болни риби по магазините както и растенията

bunzip2

Цитат на: sashop4o - 06.02.2015 08:35
Има и друг проблем , че в Русе няма добри магазини и има много болни риби по магазините както и растенията

Във форума има раздел "Пазар".
Там можеш да откриеш почти всичко, което търсиш.

rib4o_123

Здравейте! Аз съм нов в тази област и нямам никакъв опит с отглеждането на риби. Имам 30 литров нано аквариум. Рибите са тернеции и неонки. Общо са 17 на брой. Имам PVC растение и естествена почва за мини аквариум. В аквариума няма помпа и предполагам, че трябва да вземем, но не съм сигурен. Също така се чудех, дали има възможност да добавим естествени растения.

Similar topics (3)

59558

Публикации: 3
Прегледи: 5768

56226

Публикации: 1
Прегледи: 3156

59817

Публикации: 2
Прегледи: 1982