• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.09.2025 19:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Неони - общи въпроси

Започната от Outball, 06.12.2005 19:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

seth

Цитат на: митко - 10.01.2011 00:29
А ти само със жива храна ли си храниш рибите?Никой не говори за панацея,тъй като в случая няма заболяване,нито говориме за превенция,нали?Има утвърдени марки храни на пазара които аз и много други колеги използваме,а аз имам тонове вода със хиляди риби,така,че говоря от собствен опит.Да кажеш,че марки като JBLилиSERA не струват,е несериозно.Сигурно според теб тубифекса е по-рационална храна от Sera San или Krill на Jbl.И ако не е тайна с какво си храниш рибите,и какви са те?Пусни едно клипче, или ни представи аквариума си по някакъв начин. *DRINK*

Изместваме темата на човека в друга плоскост, превръщаме я на чат. В мнението си споменах за общия ми аквариум, имам още няколко видови.  Гледам риби от малко повече от 30 години и се справям добре. Периодът с хилядите риби и кубиците вода съм го минал засега, защото в живота на човек се появяват други отговорности, които пречат хобито да има такъв голям мащаб. (Ще представя каквото имам, но сега не е подходящ момент.).
Сам си правя голяма част от храните, а преди поддържах и колонии от хирономус, дафнии, тубифекс, артемия и циклопси. Последните например правят окраската на рибите изключително ярка и наситена. Сега това е малко по-трудно, поради работата ми и затова си ги набавям от Вандайката (който познавам от съботния пазар), защото е рисковано да вкарваш непроверена жива храна в аквариума .
Не отричам фирмените храни напълно, ползвам голяма част от тях, но далеч не през цялото време, защото няма нищо по-добро от естествената среда за рибите, част от която е и естествената храна - без химикали и оцветители. И продуктите Mega Mass са рационални за културистите, но те хапват и пържолки, нали?

ПП. Извинявам се на автора на темата и модовете, че съм причина за такъв досаден офтопик.

mirata

Жива храна специално за неони, няма да набавям.
Ще огранича храненето, но каква фирмена да взема за да разнообразя освен TetraRubin, за която нищо не казахте? - добра-лоша?
Явно съм ги прехранвал, защото имам и други риби в този аквариум.
Даже до скоро и две златни съжителстваха с неоните и много бързо изяждаха всичко. Заради тях съм давал повечко несъзнателно. Сега ги махнах златните и започвам през ден хранене.
Колкото и да стривам храната винаги оставят по-едри люспи, които неоните се мъчат да налапат.
Явно трябва специална ситна храна?

ancitrusa

TetraRubin не е лоша храна. Моите неонки ги храня с Sera-vipagran baby, tetra pro color ,Tropical-Cichlid color ,Sera Flora( люспи) и по рядко им купувам замразен циклопс или хирономус.Люспите и крипса ги накисвам в една чашка за 1-2 минути и им ги давам така по малко. На всеядните и растителноядните рибки не е добра идея да им се дава жива храна постоянно,същото важи и за хищниците .НА моите риби имам (всеядни ,растителноядни ,хищници) им давам 2-3 пъти в месеца замразен циклопс ,хирономус, гамарус и артемия и никога не бих им дал жива храна като тубифекс. :-)

митко

A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Slavov

Здравейте, чета тука , и там и насам, избирам си пасажи, и се спрях на комбинация от 25 червени и 25 зелени неона да ги сложа в аквариума, въпроса ми е дали ще им е тясно. За риби в него има 5 сома   , 3 бети [2ж и 1 м ] , с бетите няма да има проблем , те са си кротки, и с хелери и гупи са се гледали, и други риби, и не са хапали ...
та мисълта ми е 10 на 10 ще им е добре ?  :-)

Асен Евгениев

Пускай ги, че ни си изчака чакането. :-) И качи снимки.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Slavov

2х25 или 2х10 ? смисъл няма да стане пренаселено  ? ииии не е ли лошо да ги пусна сичките наведнъж заради азотния баланс, че и бетите ще се побъркат май. А и има там 3 гупи , да ги разкарам нали ?

Асен Евгениев

2х10 няма да ги усети аквариума, пускай ги накуп /като спазваш процедурата за нови
риби, разбира се/. :-)

Slavov

е аз в събота ще ги взема от пазара, че трябва взема и корен и растения още... та в събота вечерта ще видим. Иначе ще стане яко бухахах  ]:->

Асен Евгениев

От сега усещам, че няма да има карантина. :karamse: Добре е, че нямаш скъпи риби. 8-)

Slavov

Е за 3-те бети да ги чакам няма нужда, пък и 1 година 1 болест нямам по аквариумите то чак ми е интересно се сблъскам с нещо, досега само с охлювска напаст , с нищо друго...

venkov

Не ти трябва болест да хващаш  ;-) Предпочитам охлюви,поне като пусна 1 боция вътре да й е интересно  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14x1pmx.jpg&hash=eeb8e392c28178fc8bebf3ada9c75cf38f4d6945
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FRover%2Fm26448.gif&hash=faa5c0cda8a33d430caa0b5621cf9df37a9dc354

Slavov

боция  викаш ги яде охлювите ли, че в единния си останаха към 140 охлюва но никой не смее да препари по стъклото или растенията денем, всичко се крие, и нз с какво да ги доотрепа

колешански

Цитат на: Slavov - 06.04.2011 01:33
боция  викаш ги яде охлювите ли, че в единния си останаха към 140 охлюва но никой не смее да препари по стъклото или растенията денем, всичко се крие, и нз с какво да ги доотрепа
[
С охлюви :-D.Аз моите така ги махнах.Пуснах един Хелена и готово ;-)

Slavov

я дай некво инфо за тва чудо, смисъл от къде мога да купя някакъв убиец, че гледам и скариди има, но явно аквариума да го направа директно в скаридник, защото наистина в 50 литровият са към 200 черни малки чистачки...

Similar topics (4)

25498

Публикации: 18
Прегледи: 14897

130

Публикации: 96
Прегледи: 73052

9906

Публикации: 78
Прегледи: 83900

271

Публикации: 139