• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 17:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Неони - общи въпроси

Започната от Outball, 06.12.2005 16:06

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

m_milena

Здравейте, от няколко дни поведението на един неон е доста агресивно, гони е бие останалите (но само неонки). Един вече умря с нагризана опашка. Очаквам в най-скоро време и други жертви. Аквариума ми не е пренаселен, напротив. В 120л. гледам 10-тина рибки до 2 см. Какво да правя и как да тълкувам поведението му?
Предварително ви благодаря за отговорите!

chaykov

агресия при неоните... ? това е нещо ново за мен при положение че са стадни риби...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!

https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

slayerp5

Лейди, кажи какви други риби има в аквата.

m_milena

Интересното е, че се "опитват" да плуват заедно. В следващият момент "този лошия" ги напада много свирепо и неочаквано. А има и един друг, който отвръща на удара и ако не почукна на стъклото да се изплашат, ще продължат да се бият.
: 01.02.2009г 15:03ч
ами... тъй като аквариума ми е нов(на 2 месеца) не исках да купувам такива, които се гледат трудно. Затова имам 4 неонки, 2 сома, 2 (не им знам името, чистят стъклото), 5 живородки и 2 скариди

chaykov

живородките... ? мн ми е съмнителна таз работа и аз съм гледал неони ама...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!

https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Иво Катрафилов

Цитат на: m_milena - 01.02.2009 15:53
Интересното е, че се "опитват" да плуват заедно. В следващият момент "този лошия" ги напада много свирепо и неочаквано. А има и един друг, който отвръща на удара и ако не почукна на стъклото да се изплашат, ще продължат да се бият.
: 01.02.2009г 15:03ч
ами... тъй като аквариума ми е нов(на 2 месеца) не исках да купувам такива, които се гледат трудно. Затова имам 4 неонки, 2 сома, 2 (не им знам името, чистят стъклото), 5 живородки и 2 скариди
Щом се млатат две, да не се опитват да хвърлят хайвер?

Какви сомове имаш, коридораси или други?

m_milena

да, сомовете са ми коридораси ...а това за хвърлянето на хайвер - нямам представа, за първи път гледам неонки. преди години са ми хвърляли хайвер бетите, но при тях беше любовна игра, а не бойно поле...

Miro Dimitrov

Здравейте!Наскоро реших да се занимавам с отглеждането на рибки.След няколко съвета от един приятел,(също член на форума) реших да гледам обикновени неони :-) . Взех си аквариум - 18литра и кварцов пясък (2-3мм).Осветлението е осигурено от 9W луминисцентна лампа. Имам и филтърче - 150л/ч. В аквариума има и няколко вида растения: Микрозориум,спираловидна валиснерия,сагитария и още около 2 вида,имената на които не са ми известни  *dontknow* . Изчаках 2-3 седмици и вчера си взех 6 неона.Искам да ви попитам:Колко често трябва да ги храня? Неободима ли е допълнителна аерация или филтъра върши работа? И накрая проблем ли е,че нощем спирам филтъра ? Благодаря ви предварително! ;-)

ata_nas

Ето един линк, който би трябвало да ти даде доста отговори:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,319.0.html

Лора

Филтърът не се спира. Работи постоянно.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

breeze

Здравей и добре дошъл :)
Преди всичко - не спирай филтъра никога (освен веднъж на 2-3 седмици за 15-тина минути за почистване на грубите боклуци и леко изплакване на гъбата и то не под течаща вода). Рибките храни по съвсем малко веднъж на ден, така че да изяждат всичко за 2 минути. Неоните ядат по съвсем малко и особено със суха храна много лесно им се подуват коремчетата, така че трябва да се внимава. Като цяло постановката ти е добра.

Miro Dimitrov

Благодаря на всички за ценните съвети!   *thanks  *THUMBS UP*

Miro Dimitrov

Здравейте отново! Вчера си купих още 2 неона за аквариума ми и така вече станаха 8 броя.Няма да взимам повече,но се питам дали не прекалих като сложих 8 неона в 18 литра  :-[ .Също така искам да попитам кой вид храна бихте ми препоръчали за тях ... гранули или люспи? Лично аз мисля,че гранулите са по добър вариант,защото потъват и неоните я виждат.Докато люспите са на повърхността,а рибите не са много наблюдателни в тази част   *JOKINGLY* . Благодаря предварително!  :-)

onyxman

Добре са си само не слагай повече, че след време си стават "прасенца" така да се каже.Аз моите ги храня с люспи и нямат проблем с ориентацията от къде идва хранат  *CRAZY* Люспи, гранули ( само да са по дребнички) ядат всичко.

momo1993

Аз също храня моите с люспи на тетра ,но като са по мънички няма проблем с изяждането . Храната постепенно потъва и неоните я виждат  :-) !

Similar topics (4)

25498

Публикации: 18
Прегледи: 14406

130

Публикации: 96
Прегледи: 70003

271

Публикации: 139
Прегледи: 159038

9906

Публикации: 78