• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 09:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дистиход 

Започната от zoomaniak, 07.01.2005 23:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zoomaniak

Distichodus noboli (Boulenger, 1899)
Дистиход ноболи е представител на африканските харациди и е най-малката риба от род Distichodus. Достига 8 см дължина. Основният цвят на тялото е бронзово-срсбрист. В спокойно състояние и при добри условия от двете страни на тялото се появява пъстро тъмно петно. Плавниците са оранжеви до наситено червени, с кремав кант. На гръбният плавник имат черно петно. Тялото с Високо, странично сплеснато.

Дистиходите обитават долното течение на река Конго. Към параметрите на водата са непретенциозни: рН=6,5-7,5;до 15 dН; температура 22-28 °С. Като типични вегетарианци те се придържат към средните и придънните слоеве на водата, където се хранят с висша водна растителност и
стъбла на поникнали крайбрежни треви. Половият диморфизъм при тези рибки е слабо изразен - мъжият е построен и по-малък. По време на размножителния период на гърдите, зад хрилните капачета на мъжкия, а понякога и на женската, се появява керемидено петно.

В България дистиходусите са внесени за първи път през 1982 г. от Москва. През лятото на 1989 г. се снабдих от приятели със седем броя от тези бронзово-сребристи рибки. По-късно се оформиха 4 женски и 3 мъжки. С голяма охота ядяха магданоз, листа от глухарче, спанак, салата, маруля, хляб, овесени ядки. Не се отказваха и от тубифекс, телешко сърце, чернодробна храна. Дистиходите живееха в един аквариум с метиниси (Metynnys hypsauchen) и каудовитатуси (Hemigrammus caudovitatus). В съжителство с някои други видове риби, например скаларии, дистиходите се държат агресивно - хапят им плавниците. Агресивност проявяват и един към друг.

В края на 1991 г. ми попадна прясна хипофиза от леща (вид риба от водоемите на Русия) и реших да се опитам да ги развъдя. Приготвих един аквариум с метиниси (Metynnys hypsauchen) и каудовитатуси (Hemigrammus caudovitatus). В съжителство с някои други видове риби, например скаларии, дистиходите се държат агресивно - хапят им плавниците. Агресивност проявяват и един към друг.

В края на 1991 г. ми попадна прясна хипофиза от леща (вид риба от водоемите на Русия) и реших да се опитам да ги развъдя. Приготвих един аквариум с размери 60x25x35. Водата беше чешмяна, отстояла 5 дни в аквариум, с параметри рН=6,8-7,0 и 3-4 dН.На дъното поставих решетка с отбори 20x20 мм и една саксия счупена в единия край, с отвора надолу (диаметър 200 мм), за да има къде да се крие женската. По време на размножителния период мъжкият се превръща в жесток тиранин и има опасност да нарани или убие женската. Поставих и четири пластмасови растения.

Инжектирах един чифт с комбинирана инжекция от гонадотропин и хипофиза от леща и го пуснах В така приготвения аквариум. Температурата на водата беше 24 °С. Долях 10 литра прясна вода и повиших температурата на 28 °С. Дистиходите плуваха спокойно един до друг, обикаляйки и разучавайки аквариума. От време на време някоя от рибите влизаше в саксията. Десет часа след инжекцията на гърдите на мъжкия, зад хрилните капачета се появи червеникаво петно, а женската - голямо яйцеполагало. В един момент мъжкият опъна гръбния плавник, побутвайки женската с муцунка по коремчето, след което започна да я гони и хапе. На 12-тия час вече бяха хвърлени първите порции хайвер. Хвърлянето продължи около 2,5 часа. Хайверът се изхвърля на порции от по 20-45 зрънца, според големината на женската, и има розов цвят.

Пада на дъното, но е много лек и ако има течение започва да плува. Щом мине някоя риба над него, Веднага бива изяждан. 10-15 минути след хвърлянето хайверът бухна и достигна размер 2-2,5 мм. Количеството му беше около 800-1000 броя. Извадих чифта от аквариума, саксията, решетката и пластмасовите растения - също. Намалих нивото на водата до 15 см и прибавих трипафлавин. Затъмних аквариума. След едно денонощие от хвърлянето на хайвера 1/3 от него беше здрав. В зрънцето се виждаше зародиша, който се върте
ше. Вследствие на това някои зрънца се клатеха, други се търкаляха по дъното. Стъбълцето на зародиша е бяло, а коремчето (жълтъчното мехурче) -кафяво.

2-ри ден: Имаше излктени личинки, които Въпреки трипафлавина и затъмняването бяха покрити като с пелена от дебел слой сапролегния, но за мое голямо учудване оживяха.
3-ти ден: Почти Всички личинки бяха излюпени и лежаха пръснати по цялото дъно на аквариума. Бяха големи 3-3.5  мм. Имаха добре оформени очи. Като се тропнеше по стъклото, подскачаха на височина около 5 см.
5-ти ден: Растяха много неравномерно. Най-големите бяха с размер 5-5.6 мм и плуваха хоризонтално по дъното. Някои се опитваха да достигнат. повърхността и да глътнат Въздух, а други още лежаха на дъното и жълтъчното им мехурче не беше още изразходвано. Имаше и болни от водянка. Реших
да им дам малко новоизлюпена артемия и открих аквариумчето. Хапнаха само хоризонтално плуващите личинки.
15-ти ден: Дистиходчетата наближават вече дължина 10 мм. При силна светлина започват да правят всякакви безразборни движения. До тримесечна възраст са много страхливи и лесно изпадат в стресов шок, особено когато се ловят.
30-ти ден: Започват да се оформят люспите и редовете. Ядат нарязан тубифекс, циклопа
40-ти ден: Вече са с изрязани перки, които са розово оцветени. Малките вече приличат на възрастните.

Между 30-тия и 40-тия ден, когато започнаха да им се изрязват перките малките заболяха от Оодиниум. След приложеното лечение с бензацилин, оживяха само най-едрите и най-силните - около 50 броя част, от които раздадох на Антон Минчев, Стефан Лалев и др.
След третия месец започнаха да преминават на растителна храна, като избират водни растения с по-меки листа, като например дъбчето.
Дистиходите достигат полова зрелост след 8 месечна възраст.

Михаил Трашлиев София, 1996 г.
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

Цитат на: "zoomaniak"...ми попадна прясна хипофиза от леща (вид риба от водоемите на Русия) и реших да се опитам да ги развъдя...

Името на тази рибка е лещанка или лешанка ако не се лъжа.

Тази статия май съм я мяркал някъде.

zoomaniak

Цитат на: "dido"
Цитат на: "zoomaniak"...ми попадна прясна хипофиза от леща (вид риба от водоемите на Русия) и реших да се опитам да ги развъдя...

Името на тази рибка е лещанка или лешанка ако не се лъжа.

Тази статия май съм я мяркал някъде.

къде :) си я мяркал :) тези риби един път ги видех на живо баси красивите беха :)
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

Не съм мяркал рибата, а статията - ако съм ти разбрал въпроса правилно :-)

Не знам къде ??? - Това за инжектиране на хормон ми звучи познато.

zoomaniak

то е и лесно това но си требе практика примерно върху мъртви шарани :) и ядене на корем след това :Р
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

Anonymous

Цитатлеща
- ако това е преписаната руска дума:) - то на руски ЛЕЩ не означава нищо друго освен платика:)
Лещанката за която говори дидо на български(разговорен) е горчивка или виолетка(също и лещанка разбира се) (на руски Голянь)- има почти в всеки водоем в който има миди безъбки - в тях си хвърля хаивера ,и с ръчило например могат да бъдат набавени със стотици - само търпение трябва :D

dido

Ха ха, ти ме разби направо. Яко объркване се получи :lol:

Anonymous

Хмм целта беше само да те ориентирам че не са непознатио за България риби и няма да ти е трудно да се снабдиш ако си решил:)

Raven

лешанката е Phoxinus Phoxinus

а тази която си хвърля хаивер в миди е"горчивка" - Rhodeus sericeus amarus
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Raven

срещат се в българия , особено горчивката е интересна с начина си на размножаване но са студеноводни.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido 1

Цитат на: "raven"лешанката е Phoxinus Phoxinus

а тази която си хвърля хаивер в миди е"горчивка" - Rhodeus sericeus amarus

raven в Самоков и викат "лишанка" или "лишанче" :wink:  и в река Искър е пълно с тях, направо са напаст.

Raven

лешанки съм ловил като малък в една рекичка до Мездра, само че там им викаме пападурци, а горчивка честно казано не съм виждал въпреки че съм рибар откакто се помня.
или поне не съм знаел че е това. :lol:

не е много сигурно обаче дали името отговаря на вида, и в руският и в различните части на българия имената са много объркани - по нашия краи на платиката викаме деверига примерно, а на руски това е съвсем различна риба.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Руснаците имат пагубно влияние...:-)

Anonymous

На снимката в сайта на, която е показана "Phoxinus Phoxinus" съм сигурен, че е едно към едно с тази риба на която ние казваме "лишанка".

Anonymous

raven Прав си нещо съм се оспалл - че го писах по памет - значи лещанката(phoxinus phoxinus)обитава - пъстървовия ареал - обаче си е на руски Голянь :)
Горчивката (Rhodens sericeus amarus) - Горчак :)
Но Лещ - твърдо си е платика :)
Сории :oops:

dido

Тъй тъй, ама май руснаците нямат нищо общо с тази работа. Статията като че ли е писана от българин (??? или преписана ???). Демек какво е лещан на руски няма значение. Ако е българин, вероятно говори за риба в България - демек леща може да е само лещанка :-)

Anonymous

Значи предлагам като компромисен варянт zoomaniak да каже от каде има статията за да можем да се ориентираме  :)

N.Nobs

Статията е авторска и е публикувана във в."Аквариум" през '96.
http://www.zoomania.org/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1874
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

zoomaniak

Цитат на: "N.Nobs"Статията е авторска и е публикувана във в."Аквариум" през '96.
http://www.zoomania.org/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1874

да така е
ей да не ви пуснем статия човек :) че се скъсахте да спорите :) мене си ме кефи а и автора си го бива - друго не знам :)
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

Е, ясно откъде съм я чел - някъде ги имаше тези вестници сканирани и пуснати online :-)

zoomaniak

Цитат на: "dido"Е, ясно откъде съм я чел - някъде ги имаше тези вестници сканирани и пуснати online :-)

по е вероятно да си ги чел на хартия - не знам некой да ги е качвал онлайн
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

http://club-aquarium.hit.bg/newspaper_aqua_1996.html

Ама не ми се рови пак из вътре - кажи в кой брой е статията :-)

zoomaniak

Цитат на: "dido"http://club-aquarium.hit.bg/newspaper_aqua_1996.html

Ама не ми се рови пак из вътре - кажи в кой брой е статията :-)

е не знаех че са качени там - а защо не сте ги напарвили и на статии а само така кой ще ги чете така :) - аз си вадя текста и си ги пускам на статии а има ли смисъл тогава след като вие ги имате да ги пускам във форума май нема :)

я кажете вие :РР
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

Аз попаднах случайно на тях :-) Не съм ги правил аз де... :-)

Пускай статии - интересни са. Може би обаче е по-добре да ги прехвърлиш в секцията 'Книги и документи' - иначе става малко разхвърляно.

dido

Намерих статията - в брой 5 от 1996 е:

http://club-aquarium1.hit.bg/lib/aquarium/1996/05/06.jpg

zoomaniak

Цитат на: "dido"Аз попаднах случайно на тях :-) Не съм ги правил аз де... :-)

Пускай статии - интересни са. Може би обаче е по-добре да ги прехвърлиш в секцията 'Книги и документи' - иначе става малко разхвърляно.

ще видиме кво ще става :) според мен не е разхвърляно щото риби са си за риби растения за растения и така нататък :) тия дни пак ще има аз иам всички броеве а пък и неам проблеми с правата щото се познавам и с иво и с младен и всички които на времето направмиха тоя чудесен весник но за съжаление не се задържа и сега мечтая някой ден да го възродя от калка - пари имам само ми трябва хора като всички тука в тоя форум и т н

съдба
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

Тъй де, ама все пак са статии - не са отговори към някакви конкретни питания в съответните теми - растения, рибки и т.н.  Затова ми се струва, че е по-добре да са в раздела 'Книги и документи'.

zoomaniak

Цитат на: "dido"Тъй де, ама все пак са статии - не са отговори към някакви конкретни питания в съответните теми - растения, рибки и т.н.  Затова ми се струва, че е по-добре да са в раздела 'Книги и документи'.

ок
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

dido

Иначе вестникът е екстра - намерих доста интересни статии вътре. Как така се случи, че зачезна ?

zoomaniak

Цитат на: "dido"Иначе вестникът е екстра - намерих доста интересни статии вътре. Как така се случи, че зачезна ?

еми просто не се разбраха кой ще дърпа чергата
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

Anonymous

Цитат на: "zoomaniak"
Цитат на: "N.Nobs"Статията е авторска и е публикувана във в."Аквариум" през '96.
http://www.zoomania.org/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1874

да така е
ей да не ви пуснем статия човек :) че се скъсахте да спорите :) мене си ме кефи а и автора си го бива - друго не знам :)
Не бе човек пускай - статиите са хубави - а хубавия спор винаги е от полза:)

zoomaniak

Цитат на: "sho"
Цитат на: "zoomaniak"
Цитат на: "N.Nobs"Статията е авторска и е публикувана във в."Аквариум" през '96.
http://www.zoomania.org/html/modules.php?name=News&file=article&sid=1874

да така е
ей да не ви пуснем статия човек :) че се скъсахте да спорите :) мене си ме кефи а и автора си го бива - друго не знам :)
Не бе човек пускай - статиите са хубави - а хубавия спор винаги е от полза:)

добре щом рибите искат ще има :) само търпение и повече витаминозна храна :)
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

Живко

този в."Аквариум" на времето сме го щркали на ксерокс до пълно размазване на текста.от там се запалих по лабиринта.
може би най-полезното четиво на което съм попадал.
Никой не се е родил научен.

zoomaniak

Цитат на: "Живко"този в."Аквариум" на времето сме го щркали на ксерокс до пълно размазване на текста.от там се запалих по лабиринта.
може би най-полезното четиво на което съм попадал.

съгласен съм с тебе
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

aqua

@zoomaniak,
Човеко, от къде измъкна тази снимка на скалария. Имам чувството, че тайно си се промъкнал в къщи и си фотографирал цихлидния южноамерикански аквариум. Точно така изглежда едната от скалариите ми.
Би ли се съгласил да ти взема аватара за себе си?

zoomaniak

Цитат на: "aqua"@zoomaniak,
Човеко, от къде измъкна тази снимка на скалария. Имам чувството, че тайно си се промъкнал в къщи и си фотографирал цихлидния южноамерикански аквариум. Точно така изглежда едната от скалариите ми.
Би ли се съгласил да ти взема аватара за себе си?

тая е за тебе

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fzoomania.org%2Falbums%2Falbum522%2Fabx.thumb.jpg&hash=6c82e3adaf5a23b14cd04265c2d4d23728eb64a1
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

zoomaniak

Цитат на: "aqua"@zoomaniak,
Човеко, от къде измъкна тази снимка на скалария. Имам чувството, че тайно си се промъкнал в къщи и си фотографирал цихлидния южноамерикански аквариум. Точно така изглежда едната от скалариите ми.
Би ли се съгласил да ти взема аватара за себе си?

малко снимки

още много малко снимки

стига толкова :) избирайте си аватари :) правете квото искате :)
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.