• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Зазимяване на езерото

Започната от big_head, 22.09.2012 08:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefata24

Цитат на: bojo82 - 25.01.2017 09:50
Изрязах леда с ъглошлайф ,  всички риби които успях да видя са живи. Интересно че имаше доста риби на плиткото  дори на около 30см. Дълбочина .
https://s23.postimg.cc/c8l0490fv/20170124_102541.jpg
Колега нали рибите са добре? *dontknow* *dontknow* *dontknow* *dontknow* *dontknow*Защото и аз мисля да направя тази процедура :) :) :) :)

vmax

Цитат на: bojo82 - 25.01.2017 19:34
vmax , имаш ли оставен отвор някъде по повърхноста който да не залежда или и при теб беше плътен лед. Гледам на запад масово оставят или помпа или аератор да клокочат цяла зима и си мисля че рибите по-ги бърка застояването на водата и гниещата органика отколкото студа. При малък брой риби е все тая но при голям брой и то по едри риби не бих рискувал да ги оставя без аерация.  В този клип до колкото разбрах езерото е било покрито и подготвено за зазимяване , собствениците отиват на почивка и аератора дефектира. Това са последствията ,  забележете че ги вади от дъното не само от повърхноста. А тези топчета и парчета фибран не правят чак толкова плътна покривка както леда. Може и да бъркам превеждането ( google преводач) ако някой знае немски да поясни

Имам аерация, но е съвсем слаба. Поддържа един участък с диаметър 15 сантиметра незамръзнал.Като в големите студове и той прави ледена шапка :) Но поне вкарва въздух и раздвижва леко водата. Ако изобщо го прави, понеже камъчето е на 15-тина сантиметра от повърхността. Но ако се пуска въздух може би е добра идея да е по подземни тръби или маркучи, понеже иначе ще си вкарваш въздух с температура примерно -10 градуса в езерото, което мисля не е много ок :). В моят случай до голямото езеро има остъклено антре и аератора ми е в него като шлаухката до езерото е с дължина около 2 метра. Експериментирах да пусна въздух и до растителният филтър, който е с обем около 300 литра може би. До него дължината на шлауха беше около 5-6 метра и нарочно не ограничих въздуха за да видя какво ще стане с температурата на водата. Резултата беше около 2 градуса температура на водата, при нормални около 4-5 :)

bojo82

stefata , рибите са добре. Внимавай режи от брега че аз цопнах с единия крак !

raiko

Цитат на: vmax - 26.01.2017 12:00
Имам аерация, но е съвсем слаба. Поддържа един участък с диаметър 15 сантиметра незамръзнал.Като в големите студове и той прави ледена шапка :) Но поне вкарва въздух и раздвижва леко водата. Ако изобщо го прави, понеже камъчето е на 15-тина сантиметра от повърхността. Но ако се пуска въздух може би е добра идея да е по подземни тръби или маркучи, понеже иначе ще си вкарваш въздух с температура примерно -10 градуса в езерото, което мисля не е много ок :). В моят случай до голямото езеро има остъклено антре и аератора ми е в него като шлаухката до езерото е с дължина около 2 метра. Експериментирах да пусна въздух и до растителният филтър, който е с обем около 300 литра може би. До него дължината на шлауха беше около 5-6 метра и нарочно не ограничих въздуха за да видя какво ще стане с температурата на водата. Резултата беше около 2 градуса температура на водата, при нормални около 4-5 :)
Не е правилно да се прави зимна аерация с компресор независимо дали се вкарва топъл въздух или не! При аерацията се предизвиква вертикално движение на водата което охлажда по-топлите долни слоеве, където лежат и зимуват рибите.Топлият въздух не може да компенсира това охлаждане. Ако прочетете учебниците по рибовъдство там се препоръчва минимална дълбочина на басейните за зимуване 1,5 - 1,7 метра (за умерения климатичен пояс). При тази дълбочина температурата на дъното не може да падне под 4 градуса. Ледената шапка отгоре служи за изолация.  Отделен въпрос е че басейните за зимуване не трябва да са много натоварени с риби, така че да не се задушат под леда.

vmax

Ключовото е последното изречение. Шанса едно градинско езерце да не е пренаселено е малък според мен. Може в началото на създаването си, но с времето е неизбежно, защото рибите си растат и се размножават. Като цяло при градинските езерца хората масово препоръчват аерация, дупки, деайсъри, вентури и какво ли още не :) Дали е правилно не знам, но когато подобни съвети преобладават съм склонен да ги взема под внимание и да ги приложа и проверя :) Факт е че при слаба аерация, която не тръгва от дъното, водата в голямото езеро не се охлажда. Или поне не се охлажда до степен в която да ме притеснява. Тоест единственият минус в случаят на аерацията през зимата, който и мен ме притесняваше, а именно охлаждането на водата в моят случай го няма или е пренебрежим и остават плюсовете от аерацията. Ако не бях пуснал риби в езерото щях да оставя и помпа да върти вода през растителният филтър за да видя до колко щеше да падне температурата на водата. Като цяло май наистина не ниската температура е опасна за рибите през зимата, а липсата на кислород и вредни газове във водата. Срещал съм статия в която автора твърди, че при силна аерация и температура на водата от 1 градус не е имал загуби на риби, докато при липса на аерация е търпял загуби. Аз не съм чак такъв екстремист и не мисля да достигам такива температури :)
А автора на долното филмче твърди че при -25 градуса външна температура, водата била 8 градуса, което не ми е много ясно как би могло да стане с подобен дебит на водопада :) Но явно въпросната ледена шапка за която споменах, че се получава и при мен над аерацията изолира успешно водата от студа.
https://www.youtube.com/v/fUb5hfvZNDU?vq=hd1080

slavi slavov

От когато съм създал езерото всяка година пусках една малка помпичка,която работеше цяла зима.Миналата година си купих по голяма помпа не съм я оставял да работи през цялата зима защото ме домързя да я прибера и не съм се занимавал да чупя леда за да я извадя.Вярно,че тогава имах малко риби и до този година нямах проблеми.Тази година оставих помпата да не работи 2 седмици и резултатът е всички големи риби умряха.Та според мен не е грешка да работи помпата през цялата зима,но явно зависи и от обема на езерото.Моето е 25 кубика и не мисля да спирам помпата.

philander

привет
досега всяка  зима работи една малка помпа - потопена на 50см и хвърля вода на повърхността ,  която не позволява да замръзне горния слой с отвор може би радиус 60-70см.
тази зима нямах време да отида да извадя голямата помпа и тя остана под леда. и до сега си върви като оставя незамръзнал отвор.
ще видя разликите напролет
при дълбочина на езерото 1,6 м,  преди години колкото и да  се върти водата на дъното си е 3-4 градуса.
за тези години винаги съм оставял незамръзнал отвор в леда чрез помпа и доливам прясна  вода на всеки 10-тина дни.

big_head

Здравейте колеги днес отидох да видя рибите и бях решил да пробивам дупки в леда ,но явно закъснях защото нощта към 2:00 ч най-големите риби са умрели предполагам от липса на кислород .Пробих леда с дрелка и ги извадих няколко успях да спася бяха още живи на плитко .Странното е ,че имах и умрели няколко малки източих малко от езерото и долях прясна вода и те веднага се скриха на дъното ,може би ако бях пробил леда миналата събота щяха да са живи ,но такъв им е бил късмета .Това ми е първата зима с толкова жертви може би се дължи на дългият период на ниски температури ,иначе езерото е завито с найлон като парник и до сега 3 зими не съм имал проблем ,Може би и това ,че има и 6 бр. кои  и малкият обем 2,4 м3  1,2 м дълбоко е изиграло роля ,но да сме живи и здрави 
https://s28.postimg.cc/o3zn22231/WP_20170129_12_40_30_Pro.jpg


https://s28.postimg.cc/kmsnnzugd/WP_20170129_12_39_51_Pro.jpg


https://s23.postimg.cc/96c1xav7v/WP_20170129_13_14_01_Pro.jpg


https://s30.postimg.cc/6pbldr2cx/WP_20170129_13_29_49_Pro.jpg

https://s24.postimg.cc/h2m380e8l/WP_20170129_14_18_15_Pro.jpg

https://s23.postimg.cc/hif582ahn/WP_20170129_15_14_59_Pro.jpg

PVV

Твоето езеро е съизмеримо с моето. Днес най накрая и аз успях да видя на живо моето. досега баща ми е разчупвал леда 2-3 пъти. Днес забелязах няколко риби , които се бяха събрали на слънце под по-тънкия лед . Не знам на дълбокото как е .Имам 8 големи КОИ и около 30 златни. Като отпусне другата седмица ще броя живите или умрелите - не знам .





marin.sm

Колеги, защо ви е страх да си оставите една помпичка за въздух в едното ъгълче? Тази зима аз оставих за първи път и всяка неделя ходя да проверявам. До сега си държи една дупка около 30 см която не замръзва. Повърхността е покрита със сняг, дори натрупах и още. За жертви ще видим по- нататък, за сега поне на дупката няма. Може би не е късно и вие да си сложите.

bojo82

Онзи ден направих един експеримент , езерцето пак беше заледено нацяло този път нямах и празни шишета вътре и реших да пусна аератора да видя откъде ще започне да излиза въздуха първо. Единствено през папурите и другите растения които стърчат над водата. Стигайки до стената или камъни потопеми във водата въздуха започва да търси друго място за излизане.  Повече не бих рискувал да оставя така нещата явно ледът си прави плътен капак. Една помпичка на плиткото няма да навреди.   И една добра новина имам 5 шишарки в езерцето които за сега успешно презимуват !

krasigogo

Здравейте мераклии. Отдавна правя планове да изградя езерце но за всяка цел си трябва и отделени средства. Въпреки това ще споделя една идея която съм заложил в моя проект. Става дума за циркулация на водният поток през зимата /тази зима често измервах -20 градуса/ с цел филтрация, аерация и повишаване на температурата. Филтърната част е по обща схема вкопана с термоизолация, аерацията е тип водопад, повишаването на температурата ще ми е само за сметка на температурата на почвата на дълбочина 4-6 метра. Изграждането е елементарно. Ще използвам изкопаване на кръгла дупка /сондаж/ с камбана, като в сондажа ще положа серпентина от PEX тръба /цените варират но има доста евтини предложения от под 1 лв. за Ф16/. Този принцип се ползва при изграждане на вкопани термопомпени инсталации и температурата на изхода е равна на температурата на подпочвените води, които за повечето региони в БГ е между 12 и 16 градуса. Изкопаването с камбана става с тръба 40-50см. с външен размер на отвора на сондажа, след което чрез конусен преход от арматура ф12 се заварява 1,5-2м. тръба от скеле с ухо за въже в края. За 1 час се изкопават около 8 метра дълбочина. За циркулация бих ползвал помпа която и през топлото време ще се ползва - хидравличните съпротивления на тези тръби не са много големи.     
Три пъти режа и все късо ....

xoxi

И аз днез изрязох една дупка с резачката леда е около 25-30см изплува една жертва от малките кои.
Дано да е само тя че вътре имам над500 риби
https://s23.postimg.cc/eu193p7kb/IMG_20170201_091601.jpg

https://s29.postimg.cc/6ktvy5ayv/IMG_20170201_091745.jpg

Slaff

03.02.2017 08:04 #73 Last Edit: 03.02.2017 18:48 by Slaff
Даже познавам и рибата. Дано другите да са оцелели. Май не трябваше да ги пускаме навън. Бяха много читави. Но здраве да е. Нямаше как да знаем че ни чака такава тежка зима!
Поздрави!!!


stefata24

Ще си позволя да споделя малко инфо за новите ,който искат да правят езерца в района на гр.Перник.Дълбочината ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е над 120 см . Защото при такива неочаквани студове -23 имах лед 25 см едвам направих дупка :-D :-D :-D
Дано съм бил полезен!

Similar topics (5)

35270

Започната от golfer9699


Публикации: 92
Прегледи: 54709

56413

Публикации: 4
Прегледи: 3277

28577

Започната от philander


Публикации: 7
Прегледи: 9650

54784

Започната от mops5


Публикации: 15
Прегледи: 9818

12488

Започната от IvanBinev


Публикации: 16
Прегледи: 37590