• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 00:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зазимяване на езерото

Започната от big_head, 22.09.2012 08:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yanev_r

Здравейте, извърших прехвърлянето на рибоците в бидона (220л взех ) , при прехвърлянето и климатизирането една по слаба рибка умря , но всички останали са Ок , пуснал съм им помпичка за въздух , но си мисля какво да правя с екскриментите ... дайте някой съвет :) ?

tahio

Цитат на: yanev_r - 12.11.2012 22:23
Здравейте, извърших прехвърлянето на рибоците в бидона (220л взех ) , при прехвърлянето и климатизирането една по слаба рибка умря , но всички останали са Ок , пуснал съм им помпичка за въздух , но си мисля какво да правя с екскриментите ... дайте някой съвет :) ?

Сифониране няма ли да свърши работа? Предполагам, че все пак ще сменяш вода

bo

Дупчи бидона и слагай една канелка на дъното и миля че ще свърши работа

koifish

Можеш да сложиш един филтър вътре в бидона от тези дунапреновите дето се закачат на помпичките за въздух. Не е много удачно да храниш рибите в бидона е зависи много от температурата и броя на рибите. Можеш да направиш за всеки случай водата в бидона 2-3% солена за превенция да не се развият гадове.
: 19.11.2012г 17:05ч
Цитат на: kolio_74 - 10.11.2012 11:37
     Здравейте!
  Аз за първа година имам кои и страшно много се запалих!Дайте ми съвет за зимуването,езерцето ми е 60-70 см.Имам лилии,които иззимуваха без проблем през миналата зима,а тук пада до -34 градуса.Едно момче си ги зимува в подобно езерце,но оставя помпата постоянно включена,без филтъра.
   Как да постъпя,да оставям ли и аз помпа да върти през цялата зима?
   Предварително ви благодаря за отговорите!
Зависи колко са големи рибите и колко броя са. ако ги оставиш отвън е хубаво един път седмично да пробиваш дубка в леда с гореща вода за да излязат газовете.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

yanev_r

Пробвах със сифониране и тъй като почти ефект няма , си изкарах подвижната помпа от езерото с филтър и я вкарах в бидона , само че изскочи проблем - пускам я бъркам във водата и усещам как ме удря ток , но не падат бушоните , тоест не дава напълно на късо ами просто си дава оттечка някъде , извадих я огледах пак , набутах кабели едно др, пускам и пак .. не бях обърнал внимание докъто беше в езерото да ме удряше ток като е работила. Въпроса е ако я оставя включена какво ще стане с рибите и изобщо нормално ли е да оттича някъде , още е в гаранция и мога да я сменя.

Slaff

Нищо им няма на рибите, но щом е в гаранция........... отиди и я смени може да стане по-зле.......
не е приятно да знаеш..............................

koifish

Бягай бързо да ти я сменят с нова защото не се знае кога няма да е само оттечка, да не се схванеш когато си във водата
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

yanev_r

Тя се оправи , оказа се , че е имало влага във щепсела, където се включва към контакта... като изсъхна няма никакви проблеми :) , Пуснах я на таймер и сега работи по 1 час и 30 мин на 24 часа , водата е кристална , рибите си плуват чудесно , абе направо всичко е идялно :)

Borko7

Вече почнах проекта за езерцето и обмислям къде да разполагам тръбите, по-точно на каква дълбочина.  Отново се замислих за зазимяването на езерцето и съответно трябва ли да се спират помпите.
До колкото виждам в тази тема всички ги спират. Само Лерби някъде беще писал, че я оставя и зимата. Четох, че не е хубаво да се размесват горните и долните слоеве вода, защото горе е студена вода. Но ако помпата работи като връща водата в долната 1/3 на езерцето (изключване на водопада) този проблем няма да го има. В такъв случай няма ли  да е по-добре да си има филтрация целогодишно? Сега се замислих, че в самия филтър (бидоните) слоевевте вода се смесва. До колко ще пречи това?
А ако ще спирам помпата, на каква дълбочина трябва да са заровени тръбите, за да не замръзват.
Езерцото ще е до Варна на 1км. от морето.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

xenohack

Да попитам има ли смисъл сега за зимата да пусна една помпичка аератор в езерото против замръзване ?

xoxi

Не няма смисъл ,защото колкото и да е замръзнало по края на езерото винги остават процепи от където да излизат вредните газови.

lsimeonov

Не съм много съгласен, но това все пак зависи от много неща. Миналата зима си убих голяма част от най- хубавите риби, именно по таза причина (аератора се развали и не мислех, че е толкова важен). При мен зимата езерото лови 20-30 см ледена покривка отгоре, спокойно си ходя и го мета, а съм 90кг. Броя риби също има значение, както и размера им.

darksaint

Ако езерото ти е "под ръка" в смисъл да ти е в двора или всеки ден да наминаваш да го наглеждаш не ти трябва аератор или помпа да ти движи водата та да не замръзва... Веднъж на ден-два наливаш върху леда 1-2 кани с вряла вода колкото да се разтопи леда и да излезе блатният газ. Понеже аз си покривам езерото, миналата зима се изхитрих да шибна една PVC тръба с по-голям диаметър като шнорхел и направо в него наливам врялата вода. Нямах загуби миналата зима и мисля и тази зима да процедирам по същият начин.

PVV

Тази година и аз няма да вадя риби от езерото. Оставям ги всичките да зимуват на двора. Притеснява ме само  бройката им и  малката дупка в дълбоката част.Миналата година извадих половината в един 300 литров аквариум и мисля, че проблемите ми в аквариума бяха повече от тези  в езерото. Като позамръзне отгоре, внимателно разчупвах леда миналата година и нямаше никакви жертви. Аератор не съм пускал. Мисля по примера на Фери да сложа стиропор в езерото и бог с нас.

discusfen

Някой да знае помпите за езеро до колко ниска температура издържат че съм изгубил опътването.Не ми се иска да го зазимявам защото е тип река с водопад висок около 5 метра.Голям зор видях с избора на помпа.Накрая се спрях на Hailea E20000.Отлично решение на въпроса за височина до 5.5 метра вади фи 50 воден поток със струя.

Similar topics (5)

41156

Публикации: 18
Прегледи: 11006

39725

Публикации: 20
Прегледи: 27626

35270

Започната от golfer9699


Публикации: 92
Прегледи: 54783

28577

Започната от philander


Публикации: 7
Прегледи: 9663

56413

Публикации: 4
Прегледи: 3304