• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.05.2024 16:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Всички риби ми измряха

Започната от xenohack, 20.08.2019 10:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

xenohack

За една седмица поетапно ми измряха всички риби.... първо големите 4 годишни кои, после малките.
Езерото е 5 кубика, помпата е 10 кубика, филтъра е нов италиански Sicce с uv тази година го смених и водата си беше доста добре. Рибите дишаха на брега и на повърхност, смених водата няколко пъти и пак смърди гадно, пуснах и аерация, но нищо не помогна от тези мерки. Дайте съвет? Каква е причината, какво да променя?

vmax

Причината най-вероятно трябва да се търси в някакви промени които са правени по езерото предишните дни или седмици. Като например третиране с препарати водата, смяна на някакво количество вода от кладенец, която може да е била замърсена, пръскане с химикали наоколо или др., но щом се усеща мирис на водата, то  проблема явно е в някаква разлагаща се органика с която не може да се справи биологичната ти филтрация. С каква храна са хранени рибите и да не са били прехранвани и самата храна да се е разлагала?

bojo82

Това че аерацията и подмяната не са помогнали плюс миришещата вода говори за някакво отравяне. Смени източника на вода. Преди 4г. съм пълнил 12 кубика от чешмата защото ми се случи нещо подобно. 
Горе главата колега. Виждам че си добре запознат с материята. Без тестове за вода нищо не може да се каже. Сподели как се развиват нещата.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


xenohack

Продължавам с моя казус.... След като източих езерото и основно го почистих, го заредих наново. Купих нови риби от Слав и ги пуснах. Водата винаги е била от чешмата... нямам друг водоизточник... рибите въобще не съм ги хранил с нищо. В петък валя дъжд и водата побеля, езерото продължаваше да мирише... завчера изхвърлих няколко растения които свободно растяха на брега. Днес имам две нови риби умрели...
Рибитите дишат на повърхността и стоя на едно опредено място, прави впечатление, че по повърхността имам множество черни ларви, нямам представа какви са- приличат на комарени...

vmax

Тестове на водата биха хвърлили малко светлина по въпроса, че иначе само можем да предполагаме какви са причините. Дори и тест лентички е по-добре от нищо. Според мен биологичната ти филтрация нещо не работи както трябва и предполагам имаш нитрити и амоняк във водата които и в малки дози са смъртоносни за рибите, като част от симптомите са точно мирис на водата и учестено дишане. Какъв е филтъра и с какви пълнежи? След рестарта слагани ли са стартерни бактерии? Чести смени на водата би трябвало да облекчи положението, но щом водата е чешмяна ще трябва да ползваш и дехлоратори (подобрители). Добавянето на сол облекчава нитритното натравяне, а добавянето на зеолит пък би абсорбирал голяма част от амоняка във водата. Но не можеш да ползваш и двете едновременно, понеже солта ще освободи обратно абсорбираният амоняк от зеолита. Ако езерото не е  много голямо и имаш съмнения, че причината може да е от някакви отрови или тежки метали, можеш да сложиш и активен въглен във филтъра.

Similar topics (5)

34363

Публикации: 6
Прегледи: 6229

39722

Публикации: 34
Прегледи: 94471

47132

Публикации: 16
Прегледи: 8069

44265

Публикации: 51
Прегледи: 20671

12003

Публикации: 44
Прегледи: 39431