• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.05.2024 11:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Фауна в "езерцето"

Започната от Pavlina Nikolova, 30.03.2009 15:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koyota

02.04.2009 15:01 #15 Last Edit: 02.04.2009 15:07 by koyota
Здравей Pavlina Nikolova

За отглеждане на някакав вид риби този съд е прекалени малък за костенурка просто забрави (всички костенурки си похапват зеленинка особено червенобузите те ядат почти всичко)Ако не сложиш някаква риба ще задъдиш комари и други гадости казвам ти го от личен опит. Не си споменала от каде си това има голямо значение за отглеждането на водната лилия , а също така не си казала какъв вид е тя точно. Аз вече може да се каже че имам някакъв опит в отглеждането и размножаването й, отглеждам бяла водна лилия http://www.snimka.bg/album.php?album_id=352477
Минималната дълбочина на съдъ в който я отглеждаш трябва да е 60см. Гледането и в саксия е временно решение до края на лятото саксията ще е пълна с корени и ще започне да съхне.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FgxtD2Er.jpg&hash=9cb67a19257d54fceddbc48b9d904e912389d05f


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FgxtD7DJ.jpg&hash=fa30986ae46eae33936199320298cafe85253f37

Това е саксия 60 литра от една шепа корени за два месеца цялото дъно беше запълнено с корени и се наложи да я разреждам.
Не е толкова от значение дали водата е тинеста или чиста при мен в езерцето ми водата се филтрира и лилията се развива много по добре и цъфти много повече. *DRINK*

Pavlina Nikolova

02.04.2009 16:28 #16 Last Edit: 02.04.2009 16:35 by Pavlina Nikolova
Здравей, koyota!

Благодаря за отговора - един от най-полезните до сега и то от човек с опит.

Да ти кажа до сега не се бях замисляла за комарите, но още докато го четях, се зачудих как не ми е хрумвало!  :-|
Звучи си логично и дори да не го казваш от опит, то е ясно - ларвите на комарите се развиват именно във водата.
Ще трябва да измисля нещо.

Що се отнася до саксията ми - в постовете си надолу съм казала - не знам колко е точно, но при всички случаи е повече от 40-50 л. Достатъчно голяма е, за да се развива лилията, а че ще се налага системно да я разреждам - ясно ми е. А когато се сдобия с истинско малко езерце, тогава естествено ще я пресадя направо в него.
На цвят е червена или бяла, а не знам точно какъв е, защото хората, от които я купих, казаха, че този корен им е останал единствен от миналата година (тази година също ще вадят и за тях ще знаят какъв цвят са) и не знаят каква е. Но за мен това не беше от голямо значение и я взех. Ще трябва да изчакам да цъфне и тогава ще разбера. А междувременно тя се развива добре.

За големината на съда и рибките - някои декоративни си живеят в далеч по-малки аквариуми, но пък условията в саксията няма да са подходящи за тях. А тези, за които са подходящи - съдът е малък.  :-)  Мислех да си хвана и някоя от обикновените ни жаби ... Ти какво би ме посъветвал за рибите???

Предварително благодаря!  @}->--

ilian

02.04.2009 17:28 #17 Last Edit: 02.04.2009 17:45 by ilian
Ако кажеш какви са ти размерите на саксията, и колко е пълна с вода, ще ти кажа колко литра е.  Ти най-добре си познаваш терасата,  ако кажеш какви температури очакваш да се случат на водата в саксията ти, ще можем да ти дадем по-добри съвети за рибите. А относно златните рибки, това са селектирани таранки с цел да се постигнат различни оцветявания и форми, но дивите са много по издръжливи, (но не са така красиви) издържат голям температурен диапазон,  както ти писах по-горе и давата вида могат да си добавят кислород като пльокат на повърхноста, и все пак температури над 35градуса ще ги убият......абееее.... дай температури и размери :)
.....една таранка 8-10см  стоя в 3л. буркан цала зима в кухнята на телевизора и ти ще си я прибереш през зимата, като почне много да пльока и сменяш водата и това е, все пак твоята цел не е да развъждаш риби :)

Pavlina Nikolova

Цитат на: ilian - 02.04.2009 17:28
Ако кажеш какви са ти размерите на саксията, и колко е пълна с вода, ще ти кажа колко литра е.  Ти най-добре си познаваш терасата,  ако кажеш какви температури очакваш да се случат на водата в саксията ти, ще можем да ти дадем по-добри съвети за рибите. А относно златните рибки, това са селектирани таранки с цел да се постигнат различни оцветявания и форми, но дивите са много по издръжливи, (но не са така красиви) издържат голям температурен диапазон,  както ти писах по-горе и давата вида могат да си добавят кислород като пльокат на повърхноста, и все пак температури над 35градуса ще ги убият......абееее.... дай температури и размери :)
.....една таранка 8-10см  стоя в 3л. буркан цала зима в кухнята на телевизора и ти ще си я прибереш през зимата, като почне много да пльока и сменяш водата и това е, все пак твоята цел не е да развъждаш риби :)

Ами колко е голяма - висока е 50 см. Горе диаметърът й е 55, но долу се стеснява до 30. Не е цилиндър.  ;-)  Освен това ми куца превръщането на мерките.  :-[
То хубаво за дивите златни, но мога ли да ги намеря някъде да се продават? Само селектирани съм виждала ...
А пък температури ... трябва да взема да си купя термометър, че не ми се иска да излъжа с погрешна преценка.  :-D

*DRINK*

Pavlina Nikolova

Добре - искам да ви питам нещо. Златните рибки хранят ли се с нисши водорасли? Май вземат да ми се развъждат и искам да ги унищожа някак. А с яйца на комари?
Може би бих си взела временно златна рибка, а после като стане горещо, или ще я внеса вътре, или ще я подаря на някого, който има условията да я гледа.
В пръстта, в която сях лилията, имаше бели топчета бавноотлагаща се тор. Опасна ли е според вас?
Моля да ми отговорите за нисшите вдорасли и насекомите.

Деян

За комаровите ларви съм сигурен, че ще ги ядат, но не е полезно прехранване с тях.

Pavlina Nikolova

А има ли опасност да посяга на лилията?

ilian

06.04.2009 11:28 #22 Last Edit: 06.04.2009 11:41 by ilian
около 100литра ти е саксията(+/-5),
"дивите таранки" са обикновинните ни каракуди(таранки) по язовирите и реките ни,
въобще: помоли познат рибар, да ти донесе "живи рибета, които рибарите хвърляме обратно при риболов" или да ти каже от къде да си купиш "рибки за стръв", каквото има в магазина .... зимай и  пускай в саксията, рано или късно се ще уцелиш какво ще ти живее. При 100л. вода не може да се нагрее толкова много, че да възври, ако много я пече слънце и се нагрява, ще и сложиш някаква изолация отдолу и  ще пуснеш малко водна лища, за няколко дена на слънце, ще направи килим на повърхноста и ще ти пази водата.  :-) щом си се заела така сериозно, ще си направиш градинско ез. на терасата.
Айде успех! и "няя се плашиш копиле" и да не стане от първия път, важното е да имаш желаниеи постоянството!
И рибите и рстенията умират все някога, но това не значи да се отказваме. Пак ти казвам:Питай рибари да ти донесат всякаква плевелна (според тях) риба , но според мен най-добре са: таранки, слънчаци, бибани и вийони, висички те се ползват за стръв, защото са издръжливи.   

Bundy

На ул.Орион 33а има магазин за рибари,там има живи рибета каракудки по 10ст ли са нещо такова,купи си 3-4 да плуват и това е.Зимата саксията м/у етажите и това е.

Pavlina Nikolova

Здравейте, момчета!
Първо искам да ви благодаря за съветите.  *privet*  Добри идеи сте ми дали. Не се бях сещала за някои от тях.
Вчера обаче още преди да прочета последните две мнения, си взех една златна рибка. Може би направих грешка, може би - не. Времето ще покаже. Вечерта я пуснахме при лилията и бях много щастлива до преди по-малко от час!
Веднага щом я пуснахме от тенджерата в саксията, започна да яде от нисшите водорасли, които бяха започнали да завземат повърхостта. Ако се изплашеше, се спускаше надолу, но не много. А тази сутрин, като ме видя, се уплаши  :-D и се спусна толкова надълбоко, че не я виждах даже. Явно е усетила, че е на широко и не е в тесния аквариум от магазина. Сутринта си плуваше нормално, макар и не много активно, но щом слънцето се поиздигна в небето хубаво, започна отново да е много активна. И не спря да яде (от водораслите, не съм я хранила днес!  =-O Наистина й беше добре ...
Но преди около може би 40-50 минути излязох на терасата и тя се беше обърнала настрани (не с корема нагоре, а настрани). Веднага взех спешни мерки - прибрах я вътре в тендхера. Смених водата (само че прочетох че трябва да се сменя постепенно, обаче вече бях сменила по-голямата част ...).
Почти бях загубила надежда - дишаше учестено, беше се обърнала за малко и почти изцяло с корема нагоре. Долях й още малко вода (това още преди да прочетапреди да прочета как трябва да се действа).
Сега се обърна правилно, но диша бавно, може да се каже, че не мърда (едва-едва за дълго време).
Веднага ми изплуваха причини - отравяне, прехранване, недобра температура ... Не знам какво има, но не вярвам да е от температурата, защото съвсем успешно и добре преживя нощта (т. е. студеното), за топло - пече слънце, но не е горещо и тя все пак беше във водата на добра температура. Засега нямаме аератор, но една малка рибка няма как толкова бързо да изчерпи кислорода в толкова вода, а и вътре все пак има растение. Струва ми се, че е най-вероятно да се е натровила (споменах ви, че топчетата изкуствена тор в пръстта, с която сях лилията ме притесняват) или да се е прехранила (та тя не спря да яде!  =-O ). А може и двете едновременно ...

Какво мислите вие? Мислите ли, че има шанс да я спася? Как да действам оттук-нататък? Ако се оправи и реша пак да я пусна при лилията, какво да правя? (мисля да се сменя водата евентуално). Ако има шанс да се оправи, как да процедирам до тогава? А след това??? След натравяне или преяждане рибките оцеляват ли? Да не я храня засега, нали? А кога? Извинявайте за дългото обяснение и многото въпроси, но няма как ... Моля ви, дайте ми съвет!!!  :-( :-( :-(
: 07.04.2009г 13:01ч
А - поразмърда се малко!!!  *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*
Добре е, че я намерих навреме в това състояние, а не по-късно!
Нуждая се от спешен съвет! Не искам да умре ...  :-( Моля ви да ми помогнете!
: 07.04.2009г 13:01ч
Какъв мислите, че е проблемът? Мога ли да й помогна и как?

П. С. Не знам точно каква е изкуствената тор в пръстта. В едната шепичка (толкова сложих от конкретната пръст) имаше някакъв процент нитрати, но в другите видове не знам какви са белите топчета, защото изхвърлих опаковките.  :-(
Знам, че нитратите са опасни, но не знам какво има в пръстта ... Ако е само от шепичката - не ми се вярва, но другите видове почва ... не знам какво точно съдържат.
: 07.04.2009г 13:01ч
Пуснах тема и в "Болести". Рибката живна малко.
: 07.04.2009г 13:01ч
Вмомента отделя някаква дълга, очевидно запечена, фекалия, която дори се увива около нея и не се отделя от тялото й. И се поразмърда. Явно е била преяла и й е било тежко. Пък и може да не е свикнала на естествена храна (нисшите водорасли в саксията).
Не знам как ще се оправям с нея ...
: 07.04.2009г 14:02ч
Отдели фекалията и отново започна да търси храна!  =-O Наистина лакомията й няма граници!!!  =-O =-O =-O

Bundy

Изкуственият тор е много голяма отрова,те обичат тиня и какво ли не но химикали какти и хлор недържат.

Pavlina Nikolova

07.04.2009 17:56 #26 Last Edit: 07.04.2009 18:01 by Pavlina Nikolova
Рибочето живна - жилаво шаранче е!  *BRAVO*

Още преди 3 часа вече беше добре, може и повече. Много се бях уплашила, а тя сравнително бързо се оправи.
Ще го пусна пак при лилията и ще наблюдавам как се справя. То не цялата пръст беше от купената. Бях сложила и горска почва, и пясък и т. н. Надявам се, че нитратите са малък процент, а и лилията се развива бързо, така че ги поема. А рибката не закача растението.
А иначе гледах, че се продават препарати против токсините (нитрати, хлор и т. н.) във водата. Ще се интересувам дали вредят на висшите растения (вие знаете ли???) и може да взема, че да налея малко за всеки случай.
И все пак си мисля - ако беше натравяне, щеше ли да се възстанови напълно за 1,5-2 часа? И то точно след като отдели фекалията, която беше непрекъсната и дълга около 2 см (рибката е около 3 см без перките), при това доста по-дебела от вчерашните (тези след закупуването от магазина преди да я нахраня). Освен това секретът беше по-светъл от вчерашните, към края дори червеникав. Какво мислите?

iek

Тъй като пръстта е с неизвестно количество "добавки", е добре да се тества за амоняк, нитрити, нитрати и фосфати-общо цена на тестовете- ~60лв.

ilian

09.04.2009 14:51 #28 Last Edit: 13.04.2009 12:23 by ilian
Цитат на: Pavlina Nikolova - 07.04.2009 17:56
Какво мислите?
Не можем да мислим
:-D а ако можехме, пък щяхме да откажем да мислим!  :-D
Ти вземи решение: Кое ти е приоритет? Рибата или китката? И създавай условия за него, а другото ако укряка укряка. Ако ли не, го сменяш с ново!!!

peugeot_fan

А някой случайно да има 1 -2 водни лилийки   излишни да ми продаде ? :-[
Не случайно от древни времена ЛЪВЪТ е бил символ на сила и мощ. След тигъра този хищник е най-едрия представител на семейство КОТКИ.---- PEUGEOT forever !