• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем - охлюви

Започната от facy, 14.09.2010 12:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

facy

От няколко дни забелязвам че в езерото са се навъдили охлюви. Нямам идея от къде са дошли. Не съм взимал растения от водоеми. Единстено едни водни лилии от Баумакс. Възможно ли е от там да са дошли тези охлюви? И зле ли е това за езерото (ще изпасат ли лилиите). Евентуално някакъв начин за борба с тях?

Друг въпрос за водни лилии. Купих си 2 малки розовки от Баумакс. Избрах тези с най много и здрави листенца. Едната има седем, а другата осем листа (по 2-3 отворени, а другите са още навити). седят в езерото повече от месец и не са мръднали със сантиметър дори. Имам 2 бели лилии, с които ме снабди izida. Скъсаха се да сменят листа. на два-3 дни излиза поне 1 ново. Обаче някои излизат целите на дупки. Дали е от охлювите?

ПС: купих си една прекрасна жълта Коя и две обикновени златни рибки по 10 см са всичките. Златните по 3лв, а Коята -7лв. Имам и 10тина люмалки рибенца от evgeni enduro. Те веднага ги посрещнаха и само след тях се влачат:)

SERA

Здравей,
Отговарям на въпросите ти по реда на задаване:

Цитат на: facy - 14.09.2010 12:54
От няколко дни забелязвам че в езерото са се навъдили охлюви. Нямам идея от къде са дошли. Не съм взимал растения от водоеми. Единстено едни водни лилии от Баумакс. Възможно ли е от там да са дошли тези охлюви? И зле ли е това за езерото (ще изпасат ли лилиите). Евентуално някакъв начин за борба с тях?

Охлювите може да дойдат по много начини - с "крака" (ако наблизо има водоем) с яйца ( напр. пренесени от птици и други животни ), дори нарочно (напр. малки деца да пренесат охлюви от близък водоем), но според мен са дошли с лилиите от Баумакс и то най- вероятно с яйца на охлюви залепени по растенията.

Механичната борба с тях е трудна и най- често невъзможна. Успешно може да се пребориш с тях с препарати съдържащи мед, но дозировката и продължителността на третиране е от жизнено знаение за рибките и растенията в езерото (спазвай указанията на етикета). Предполагам с биологична борба също може, но не се сещам за риба или друго животно, което се храни с охлюви.

Аз бих ги оставил, ако не пречат разбира се.


ЦитатДруг въпрос за водни лилии. Купих си 2 малки розовки от Баумакс. Избрах тези с най много и здрави листенца. Едната има седем, а другата осем листа (по 2-3 отворени, а другите са още навити). седят в езерото повече от месец и не са мръднали със сантиметър дори. Имам 2 бели лилии, с които ме снабди izida. Скъсаха се да сменят листа. на два-3 дни излиза поне 1 ново. Обаче някои излизат целите на дупки. Дали е от охлювите?

Твърде възможно е лилиите от Баумакс да са от Холандия. Те са отглеждат в оранжерии ( при компютърно регулирани - влажност температура, дори профилактична борба с неприятели и растеж). Засяването им езерце на открито е голям шок за тях. Ако грудките са силни би трябвало да се приспособят и започнат да се развиват.

Зависи от вида. Повечето охлюви са всеядни и ще ядът листата само в краен случай.

Успех с езерцето.

Поздрави
Сера

evgeni enduro

Цитат на: facy - 14.09.2010 12:54
От няколко дни забелязвам че в езерото са се навъдили охлюви. Нямам идея от къде са дошли. Не съм взимал растения от водоеми. И зле ли е това за езерото (ще изпасат ли лилиите). Евентуално някакъв начин за борба с тях?

Остави ги в езерото и не им се притиснявай. Не могат да навредят кой знае колко! Съмнява ме да опасат лилиите. При мен имаше проблем с листните въшки по лилиите и повреждаха листата, но беше само за един период от време Аз в моето имам купища охлюви, бръмбари по-големи от малките рибки и не им се вторачвам. Само жабите са опасни за личинките-хапват си с охота!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

Bundy

Аз мисля че КОЙте няма да оставят нещо което се яде непокътнато.

kinvaras

Като поотрастнат малко рибките сами ще се справят с  тях , голям деликатес е за по големите Кой , аз даже годя по реките да им събирам охлюви.
Успех с езерцето.

izida

Привет!
За лилиите от Баумакс е както казва Сера. Същото е и с китайските рози - хибриди от Холандия. Ако окрякат зимата - ще ги бъде. Все пак не са създадени за нашия климат. Затова в България се срещат само бели, като твоите и моите.
За охлювите - ние ги чистихме ръчно, но нашто езерце е с размерите на локва  :-) Иначе и нашите лилии страдаха от тях.
А жабите - на бутчета! Особено след като хванахме една със златна рибка в устата!  *MODERATOR*

facy

Здравейте. Нов проблем се появи. Задържа се една пяна на повърхността на водата, която идва от водата която пада в езерцето (от филтъра). Интересното е, че прилича на обикновени балончета, които е нормално да се появяват когато пада вода от високо, но се натрупват. Като спра помпата след 4-5 часа изчезват. Опитвам се с ръка да разбълбукам силно водата, но така не се получава пяна. А самата пяна ако я разбъркам с ръка изчезва. Направи ми впечатление, че се появи след първият дъжд онзи ден това нещо. Дали е от това, ако е киселинен или незнам. Премерих рН то - 8,4 е.

В държанието на рибките май няма много промяна. Само Коите са малко по спокойни. Не плуват много много а "лежат" на дъното на пясъка. Колкото до златните рибки, май не ги притеснява, понеже те си имат една игра - отиват там където водата пада от високо и прави мехурчета (които сега остават като пяна) и там се засилват от дъното, през мехурчетата и скачат нагоре по струята. Сега пак го прявят.

Друго което ми прави впечатление, е че стените са се покрили с това зеленото водорасло "брада", а и по камъните има.

Някой да има предположения?
: 29.09.2010г 10:10ч
Ето как изглежда.:



NO CARRIER

Високото пеха може би говори за високо съдържание на амоняк. Да вземеш да пробваш да смениш малко вода ли, какво ли...  *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

koyota

Много е високо PH-то пробваи да го смъкнеш с смяна на част от водата 5 пъти на по два дена по 1-3 или по малко , и при мен се получава така с пяната но със смяната на водата се оправя. А брадата си я има във всяко едно езеро (или поне аз така съм виждал)

izida

Цитат на: koyota - 29.09.2010 23:37
А брадата си я има във всяко едно езеро (или поне аз така съм виждал)
За брадата и при нас е така. Пуснахме препарат против алги, а то стана още по-зле. Мине не мине и чистим на ръка камъните

facy

Мен брадата не ме притеснява (поне на този етап). То така е по-естествено. Въпроса е ПХто. Но аз мога само хлорирана вода да слагам. Нямам друга. Или да пълня кофи 2-3  и да чакам по 1 ден да се махне хлора и тогава да я сипвам, но така с кофите ще ми трябват 2 месеца да я сменя:)

Ant0n86

А защо не пробваш с кондициониращи препарати, които премахват хлора за минути? Не са особено скъпи...

evgeni enduro

Цитат на: facy - 30.09.2010 09:44
Мен брадата не ме притеснява (поне на този етап). То така е по-естествено.
За тази година да, защото вече застудя. Но с твойта дълбочина на езерото догодина няма да виждаш нищо заради брадата. Има и моменти, в които тоя треволяк гние и тогава измира всичко живо вътре. На мен ми се случва 2 поредни години. Единият ден водата е чиста, рибките са добре, а на следващия или по-следващия водата е оцветена и мирише ужасно. Ако има останали живи рибки, агонизират на повърхността.
С моят опит докато разбера причината ми измряха десетки риби. Освен с препарати, не виждам как ще пребориш този проблем!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

facy

Аз незнам дали е точно брада. Може да е някво водорасло. Ако го махам с ръка? Може ли от него водата да се влошава и да се пени. А някой може ли да ми каже в какви граници е нормалното ПХ за градинско езеро за да са добре КОИте.

Благодаря на всички за отговорите.

Similar topics (5)

57895

Публикации: 10
Прегледи: 3533

18485

Публикации: 40
Прегледи: 30757

18891

Започната от mi6ka


Публикации: 19
Прегледи: 14770

33851

Публикации: 11
Прегледи: 14615

57731

Публикации: 8
Прегледи: 4132