• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

езерото на Philander

Започната от philander, 10.07.2011 18:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni enduro

Цитат на: philander - 03.01.2012 18:06
привет
мерил съм температурата на водата при "-6 градуса  на въздуха , след това и при по топли дни. тези дни нямам възможност да я измеря , но съм сигурен че ще бъде не повече от " 2 градуса"



Сутринта правих измервания на температурата и параметрите на водата, че нещо взеха да ми измират риби. Нощес е било някъде -6;-7 градуса, водата в 11.00 часа, измерена на 10 см. дълбочина беше 4.5 градуса. При завито езерце и никакви работещи циркулационни помпи. На дъното не съм я мерил, но със сигурност ще е поне с половин, един градус по-висока.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

lsimeonov

Добри температурир, Евгени, аз при мен при температури нощем и то вече почти цял месец между -6 до -12 и дневни около 3-5, водата на 60см ми е 3,2 до 3,6 зависи от дните. Моето също е покрито цялото и общо взето това са му постоянните температури. Така е замръзнало отвън, че немога да вдигна найлона да видя мърда ли нещо след новогодишната заря и многото бомби.

П.С. Евгени, стискам палци да овладееш положението, дано да нямаш повече загуби!

philander

привет на всички
кажете какъв термометър да си взема за езерото, за да мога да отчитам температурата до десети от градуса.

lsimeonov

Моя термометър е купуван от магазин Конрат в София за 15лв. показва две температури вътрешна и външна, като запомня максимални и минимални стойности, самия термометър е със сонда, кабела и е 2 метра, абе най- обикновен със сонда ще ти свърши работа. Има само една особеност, трябва да си вземеш и един термо шлаух, който нанизваш на сондата и на част от кабела, примерно 20-30 см, нагряваш със запалка и вече е и водоустойчив, моя кара така вече 6 месеца и не е мръднал.

philander

10.02.2012 17:06 #49 Last Edit: 10.02.2012 21:15 by philander
привет
всичко е замръзнало. толкова лед . май се задава ледена епоха  :-D
но рибите все още ме обичат и си излизат из под леда *YAHOO*
трябва да пробвам и на моето езеро  дали ще кълват

NO CARRIER

Щракни с левия бутон върху полето, после с десния и COPY. След това тук - PASTE.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

philander


multisam

то това като гледам е от селския микроязовир

philander

привет на всички
хайде да идва тази пролет че ми омразна от тези студове , а и езерото да се раздвижи малко
температурата на водата се покачваи вече е 4 градуса ,но все още е рано за хранене на рибите според мен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2v029ah.jpg&hash=78f55b89fc5d486d8bbd1bedd0331a451e431f7d
вече започвя да ме тресе като се сетя как да го чистя това което е останало от водорасли и други изгнили неща из езерото
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F2d9o2rp.jpg&hash=029d9b58aa606f9fbe99dca8b5fe6c90564e78a4
мога да си представите какво има по дъното на езерото. как ще го изчиствам незная. единия вариант е да го източа до дъно.но тогава има вероятност да  разместя полиетилена и  при пълненето да го скъсам след това.дгуг вариант е чрез помпа , но  дали ще се получи незная
дайте съвети , но изпробвани практично
ако дъното и стените на езерото бяха "твърди" т.е. от бетон  например нямаше да се чудя как да извърша процедурата , но сега.........

Slaff

Аз лично смятам, че ако в езерото имаш около 100 рибета, всичко това което е по камъните ще бъде изядено, а изпражденията им ще отидат в най-дълбоката част от водоема. От там с една помпа от тези да мръсна вода, поливаш зарзавата. При условие, че си с полиетилен не можеж да си позволиш тотално изпразване и почистване, наистина ще се разместят камъните. А пък недай си боже да го презавиеш - пъзела ти е от 1 000 000 части - лоша работа.
Затова експериментирай! нищо не губиш.
Ако те е страх за лятото да не си издушат, мисля че няма такава опасност, имаш дълбочина /презимуват/, водопад,а и най-важното перфектна големина на "водното огледало" - площ контактуваща с атмосферата.

philander

привет
тази седмица правих дезинфекция с гасена вар
водата е доста зелена засега . надявам се да се избистри след време
сега имам проблем с голямо присъствие на жаби. настаняват се в големи количества и издават доста шум..незная дали има начини за предотвратяване на такова нашествие.
ако някой има идеи да пише
: 15.04.2012г 23:11ч

: 15.04.2012г 23:11ч
привет
единствено за което си мисля сега за ограничаване количеството на жабите е пускане на видове риби , които ги ограничават -като европейски или канален сом. но тук идва и другият проблем - тези сомчета ще тормозят другите риби. така че това май отпада засега.
надали тези  , които имате по големи езера  в двора нямат и те повече жаби отколкото им се иска.

ico

С какви жаби имаш проблем - водни или крастави? Ако са крастави, то след размножаването ще се разкарат и няма да ти пречат. Ако са водни от къде идват, наблизо има ли река, канал или гьол?
Броя може да го ограничиш, като си направиш един кеп с дълга дръжка (някоя евтина телескопична пръчка за риболов) и после вечер със силен прожектор да ги изловиш... Сигурно още първия път ще събереш всички жаби.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

philander

жабите са водни .
понякога баща ми отстрелва по някоя , но след това идват и други  и ако ги оставиш така  може и цялото езеро да напълнят.
наблизо няма голяма река , даже и малка няма.  няма големи напоителни канали и други водоеми поне в радиус от километър.
това с прожектора ще взема да го пробвам , само да си намеря подходящ. предполагам че светлината трябва да е доста силна

ico

Странна работа толкова водни жаби без водоем наблизо... Светлината трябва да е добре насочена, за да заслепява  без да осветява цялото езеро. Кепа под водата и отдолу загребваш шашната жаба.  Може и да се стрелят пак така заслепени, но не знам дали оловото от потъналите сачми няма да се отрази негативно на рибите, пък и самите трупове на жабите ще скапват излишно водата. Ако имаш по-едри риби, може и да се радват на прясната мръвка.  *CRAZY*
В Метро имаше едни жълто-черни прожектори с акумулаторна батерия за по 10-12 лв. и за тия пари са повече от идеални - насочват добре светлината, силни са и уж за влагоустойчиви.
Ето едно клипче, как ги ловят. Не е с кепче, но в такива дреки там няма и как да се ползва такова.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

philander

привет
благодаря за отговора
ще пробвам с прожектор  през нощта. надявам се да успея да уловя повечето .
няма да мога да ги спра да идват , но поне ще им намалям броя от време на време
ако оставя всичко така , сигурно ще ми напълнят цялото езеро и ще се превърне в жабарник

Similar topics (5)

54842

Публикации: 5
Прегледи: 2935

12488

Започната от IvanBinev


Публикации: 16
Прегледи: 37455

51447

Публикации: 1
Прегледи: 2945

46583

Публикации: 11
Прегледи: 8564