• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 03:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за RAW формат

Започната от stranen, 28.01.2008 12:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BLKnight

А аз не знам за чии чеп се снима в RAW като не се знае какво да го правиш после RAW-a... Освен че със 10 минути кликане на компютъра се спестява две секунди за настройка на апарата....

glorious

ами снимаш в роу, и после /ако разбираш какво джиткаш/ резултата, който се получава е много по-добър.после запазваш в джейпег, което не е задължително, може да го запазиш и в тиф, но можеш да си промениш dpi, да интерполираш снимката, но най-много се използва за настройка на цветовете - т.н "баланс на бялото" . само ако знаеш колко често апарата греши..при любителите това няма и кой знае какво значение, за това и внедряване на роу формат в такъв тип фотоапарат си е изхвърляне, колкото да има една функция повече.

Deep

Снимането в RAW има смисъл само ако ще има и последваща обработка, иначе си е чиста загуба на време , а ина пространство върху картата. RAW-а на практика е изображението директно от матрицата на апарата без никакво процесване ето защо той предполага обработка с някакъв продукт в последствие. Ако при един JPG файл софтуера на камерата го е процеснал като е шарпил , сатурирал и компресирал за да се получи някакъв що годе добър за масовият потребител краен продукт, то при RAW това трябва да го направим ние. Основното преимущество на RAW файловете е че не си зависим от баланса на бялот, както и много по-добрият динамичен диапазон и плавни преходи. Но трябва да знаеш как да го процеснеш иначе си снимай в JPG  и остави това на камерата  :-)

Similar topics (5)

3741

Публикации: 0
Прегледи: 2495

4485

Публикации: 14
Прегледи: 5572

7288

Публикации: 4
Прегледи: 2228

1634

Публикации: 4
Прегледи: 4123

4624

Публикации: 8
Прегледи: 4259