• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 05:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

скаридки "ред кристал"

Започната от tishomura, 11.04.2010 12:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tishomura

Много благодаря за отзивите и съболезнованията на всички,за сега още не сме открили тялото на бременната женска,въпреки,че усърдно я търсихме.Не смея да разбутвам подредбата ,само поопресних водата,с надеждата яйцата да се появят....до седмица,АКО въобще е оцеляло нещо.  *dontknow*
АЗ ква я мислех...Тя ква стана!!! :)   Напорист Фото Ентусиаст.

Деян

Хубаво е да я намерите и да извадите яйцата, защото така не достига достатъчно кислород до тях. Докато е жива майката постоянни ги движи за да циркулира водата.

tishomura

Тялото на майката е открито,успяхме да намерим 3 яйчица.не се знае дали са живи.Сега са закачени  по мъха на течението от канистърчето.
          Дали има шанс да са все още живи,при положение че не са проветряни 24 часа.Яйцата са бистри(разпознават се очи и бяло телце),а не помътнели-запъртък.
АЗ ква я мислех...Тя ква стана!!! :)   Напорист Фото Ентусиаст.

Predator

Дали ще оцелеят яйцата или не само времето ще покаже - по-подробно за процедурата по изкуствено излюпване на яйца от вече умрели скариди можеш да прочетеш тук -> http://www.planetinverts.com/Artifically%20Hatching%20Eggs.html.

По важния въпрос е защо изобщо са ти умрели скаридите? И ако не си отговориш на този въпрос същата съдба ще сполети и новоизлюпените скариди и то доста скоро - новородените са обикновено с пъти по-чувствителни към параметрите в аквариума.

Едва ли някой може да ти даде точен отговор на горния въпрос, но ето някои от моите наблюдения при отглеждането на скариди подобни на твоите (всъщност оригиналните "пчелички", от чиято червена мутация всъщност произлизат CRS):

- от това, което съм прочел за тези скариди става ясно, че живеят в средно и бързотечащи малки реки и поточета в южен Китай. Това означава първо, че скаридите искат доста високи нива на кислород във водата и второ, че параметрите на тази вода си имат съответните особености - нулеви стойности на амоний и нитрити и почти нулеви стойности на нитрати, както и много ниска твърдост. Т.е. рН 6,2-6,8 (леко кисела вода), кН 1-2 и gH 4-6 (доста мека вода).

- от собствения си опит мога вече да потвърдя, че скаридите не обичат никакви резки смени на параметрите (пр. големи смени на вода, повишаване на рН и т.н.) и никакво наличие на гниене или органика във водата. С пъти са по чувствителни от "черешките" примерно към всякакви подобни колебания. В моя аквариум докато всичко си растеше нормално, нямах никакви проблеми с тези скариди. След като обаче преди около месец подрязах всички растения до дъно и количеството на "боклуците" в аквариума рязко се повиши, скаридите започнаха да не се чувстват добре и да се крият. В момента вече не виждам и последните две и най-вероятно всички са заминали към един по-добър свят  *NO*

- скаридите от този тип, които се продават в момента (с тази красива и плътна окраска) са продукт на множество близкородствени кръстосвания и съответно имунитета им по принцип е много нисък. Следователно дори и много ниски нива на стрес могат до доведат до отравяния или болести и да ги убият. Освен това растат доста бавно.

Извода (поне за мен) е, че тези скариди трябва да се гледат при малко по-специфични условия във видов или друг подобен скаридарник. Най-добре е да се използва специален субстрат, който буферира рН на водата до ~6,5 и поглъща амония, много добра филтрация и бавнорастящи растения, които не изискват често подрязване или презасаждане. Аквариума трябва да се поддържа перфектно чист, водата да се сменява редовно (по малко!) и параметрите да не се променят никога с много от текущите.

Надявам се да съм бил полезен. Успех!

Desmoria

Линка беше изключително полезен за мен. Дори не знаех, че такива процедури могат да се предприемат.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Деян

Може, може... налагало ми се е два пъти. В един буркан 0.8 литра става идеално.

Similar topics (5)

10219

Започната от _777_


Публикации: 15
Прегледи: 8023

31726

Публикации: 0
Прегледи: 2309

8534

Публикации: 10
Прегледи: 8589

19378

Публикации: 42
Прегледи: 25115

58658

Публикации: 0
Прегледи: 3431