• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Даъте съв

Започната от harry, 25.05.2004 15:49

« назад - напред »

0 Потребители и 8 Гости преглежда(т) тази тема.

harry

Моля някой да ме просвети като ми обясни някои правила за снимане на аквариум с фотоапарат. Пробвах преди време с един цифров, но снимките, които направих със и без светкавица не се получиха :?

ПП: Благодаря предварително!!

Boby_

Преди време превеждах една статия за другия форум. Сега нямам време за коментари, но ето текста, утре ще говорим за хитринките.  :lol:


Как се снимат рибки

От Марк Елисон

За мен снимането на моите цихлиди е точно толкова забавно, колкото това да ги гледам. Нека започна тази статия с това – аз не съм експерт. По времето, когато пиша това, използвам най-обикновена цифрова камера – Kodak DC280 ZOOM. Преди време мои приятели ме помолиха за съвет как да направят качествени снимки на рибите си. Повтарям съвета, който им дадох тук, за да могат и други да го прочетат.
Основните проблеми, с които се сблъскват хората, които се опитват да снимат рибите си, са два:
- да не успеят да направят достатъчно чиста снимка поради слаба светлина;
- светкавицата да се отрази в стъклото на аквариума и да провали снимката (сн. 1).


Двата най-лесни начина да избегнем отблясъка на светкавица са да снимаме под ъгъл, така че светлината от светкавицата да не се връща директно към фотоапарата и ... изобщо да не използваме светкавица. Ако решите да снимате без светкавица, ще Ви е нужна достатъчно светлина, в противен случай снимката Ви ще се получи твърде тъмна. Един от начините за това е
1) включете осветлението на аквариума си и
2) добавете допълнителна светлина, като поставите още лампи върху или над аквариума.
Много е важно тези лампи да светят директно в аквариума и никъде другаде. На долната снимка се вижда добре какво се случва, ако това условие не е изпълнено. Първите няколко пъти, когато направите това, рибките Ви най-вероятно ще се стреснат и ще правят странни неща - ще си променят цвета, ще се скрият или ще струпат заедно. Но много скоро ще свикнат.

Ако имате възможност, използвайте луминесцентни лампи със спектър, който е максимално близък до слънчевата светлина – точно при тази светлина рибите ще се покажат в истинските си цветове. Обикновените луминесцентни лампи излъчват бяла светлина, а тези, които са предназначени специално за аквариум – лилава. Сами разбирате, че ако използвате само тези два вида, ще загубите много от цветния спектър. Луминесцентните лампи, наподобяващи дневна светлина, ще Ви позволят да видите истинските цветове на рибите си. Ако Вашият фотоапарат има настройка за типа светлина (наричана още баланс на бялото), можете да изпробвате различни варианти, като най-удачна е тази за флуоресцентна светлина. Забележете, че ако използвате светкавица, това не е нужно.
Друг проблем, с който хората често се сблъскват, е това, че освен светкавицата, понякога върху стъклото се появяват отражения и на други обекти, както на снимката на Aulonocara stuartgranti и Pseudotropheus elongatus по-долу.

Обикновено това може да се предотврати, като се изключат всички светлини в помещението и като се затворят всичко прозорци и спуснат завеси/щори, така че да не прониква никаква светлина отвън. Отраженията са сериозен проблем. Затова най-добрите си снимки съм правил през нощта в тъмна стая, в която свети единствено лампата на аквариума.
Ако разполагате с триножник, добра идея е да го използват. За по-големи снимки използвам такъв, но мисля, че е прекалено трудноподвижен за снимане на отделни риби. Триножниците са много полезни, защото Ви позволяват да елиминирате нежеланото размазване, предизвикано от неволно раздвижване на фотоапарата, който държите в ръка.

Последният съвет, който ще ви дам, е да снимате много, много пози, за да излезе поне една добра снимка. Фотографите на Нейшънъл Джиографик снимат стотици пози, надявайки се само на една хубава снимка. Това е нужно поради много причини. Най-важната е непредвидимостта на движенията на рибките, които могат да размажат снимката, ако не ги очаквате. Ако използвате фотоапарат с обикновен 35 мм филм, може да се получи така, че да имате едва 2 или 3 добри снимки за една цяла лента. Според мен това излиза доста скъпо. Поради това ако смятате да правите много снимки и искате сред тях да има повече от 1-2 хубави, най-добрият вариант е цифров фотоапарат.
Като използвате такъв, можете да направите стотици снимки и да редактирате най-добрите от тях, така, както Ви харесва. За последните две съм направил над 8000 снимки с моя Kodak. Поне една трета от тях изтривах почти моментално. Още една трета си отидоха, след като ги преглеждах на компютъра. От оставащата 1/3 само половината са като за пред хората. Като си направите тази сметка, може би ще започнете да разбирате как цифровият фотоапарат може да ви спести пари.

Longanlon

пусни я в книги и документи де
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

harry

ооо мерси много!!! Сега нямам време, но по-късно ще я изчета с голямо внимание :)

artmika

Цитат на: "harry"ооо мерси много!!! Сега нямам време, но по-късно ще я изчета с голямо внимание :)

ми като не си я прочел, за какво благодариш ?!?  :lol:  :lol:

harry

Цитат на: "artmika"
Цитат на: "harry"ооо мерси много!!! Сега нямам време, но по-късно ще я изчета с голямо внимание :)

ми като не си я прочел, за какво благодариш ?!?  :lol:  :lol:
....

artmika

шегувам се де  :)

harry


miTko

Ако нямаш ръчен фокус е трудно, защото водата има друг коефициент на пречупване, но с повече опити и търпение стават и макро снимки.А на цифровия това му е хубаво че щракаш и триеш докато се получи!Аз от 20-тина добих 3-4 добри снимки от близо...
Разни мои АКВАРИУМИ 

BLKNight

Пичове!
Господа и дами.
Аквариумния живот се снима лесно. Тъничкия проблем е, че човек трябва да може да снима. Сиреч - да има идея от основните понятия в фотографията, и опит в прилагането им. Особено важи за адаша, дето разправя за ръчния фокус и различния коефициент на пречупване. Разгледайте руските сайтчета, на почти всяко има идеи как с снима, и то често с 20-годишни лентови апарати. Болшинството съвети са aplicable и за новите Ви цифраци.
Четете, снимайте и повтаряйте снимките!!
Успех!

Boby_

Цитат на: "BLKNight"Пичове!
Господа и дами.
Аквариумния живот се снима лесно. Тъничкия проблем е, че човек трябва да може да снима. Сиреч - да има идея от основните понятия в фотографията, и опит в прилагането им. Особено важи за адаша, дето разправя за ръчния фокус и различния коефициент на пречупване. Разгледайте руските сайтчета, на почти всяко има идеи как с снима, и то често с 20-годишни лентови апарати. Болшинството съвети са aplicable и за новите Ви цифраци.
Четете, снимайте и повтаряйте снимките!!
Успех!

Има и доста разлики в сравнение с конвенционалната фотография. Най-съществената е, че трябва огромно търпение и доста голям брой изхабени пози, независимо дали се снима с цифров или с аналогов фотоапарат. Рибките в общия случай не обичат да позират и някои от тях се плашат от светкавицата, крият се и не могат толкова лесно да бъдат уловени в кадър. Има решения и за това - специални аквариуми за заснемане, в които рибките, които ще се снимат, да се отделят. Но при това стресът за тях е доста голям. Това е лошо както за самите рибки, така и за кандидат-фотографа - в крайна сметка свити плавници и бледи цветове не са това, което искаме да видим на снимките си. Затова според мен най-приемливото решение е търпението.
Друг проблем е отражението на светкавицата в стъклото. Той е доста по-лесен за решаване - трябва да се контролира ъгъла на отражение.
Ъгълът на пречупване наистина няма почти никакво практическо отражение върху снимките на аквариумни рибки, освен ако някой не е решил да снима през водната повърхност, а не през стъклото.  :D

Хайде успех и от мен!  :D

artmika

що бе Боби?
Човека наистина е прав - фотографията си е фотография, където и да я прилагаш!
А че се иска търпение, не важи само за снимането на рибките...

Boby_

Цитат на: "artmika"що бе Боби?
Човека наистина е прав - фотографията си е фотография, където и да я прилагаш!
А че се иска търпение, не важи само за снимането на рибките...

Разбира се, че фотографията си е фотография - опитът в тази област е задължителен за постигането на добри резултати в аквариумната фотография. И все пак си има специфика, която не може да бъде пренебрегвана. Дори професионален фотограф едва ли ще постигне перфектни резултати при първите си опити.  :lol: И всъщност точно това се опитваме да обсъдим тук - как да стане така, че да не се налага безкрайно учене по метода на пробите и грешките, а да помогнем малко този процес да се съкрати.

artmika

е, аз предполагам, че човека ще се учи с цифрово фото, което е много благосклонно и предразполага към учене по метода "щрак-грешка-пак щрак"
няма разход за консумативи, освен, че често ще си зарежда батериите... :lol:

Boby_

Цитат на: "artmika"е, аз предполагам, че човека ще се учи с цифрово фото, което е много благосклонно и предразполага към учене по метода "щрак-грешка-пак щрак"
няма разход за консумативи, освен, че често ще си зарежда батериите... :lol:

Хубаво, ама по метода "щрак-грешка" едва ли някой може да се научи що е то оптично поле примерно и какво отношение има то към правенето на добра снимка.  :wink:

niky

Абе не плаши човека. Взимаш цифровия апарат и сам ще видиш как е.
Пък после ще обсъдим снимките, които са се получили.
Аз, въпреки беглите си познания по фотография, имам няколко добри снимки. Около 1% :lol:  :lol:

Boby_

Цитат на: "Niky"Взимаш цифровия апарат и сам ще видиш как е.
Това всъщност е един доста добър съвет.  :lol:

artmika

не ти е лош процента, Ники  :wink:

miTko

BLKNight, понеже виждам, че си отворен като куфар на митница, държа да  ти съобщя, че макар да не съм професионалист снимам активно от 22  години, когато може би още не си бил роден!
Успех и ще се видим в друг един форум, може би... :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

BLKnight

Митак, тогава съм бил роден.
Е, вярно, не съм снимал :) Къф е проблема?

Виж ся... начина е: четеш, снимаш и правиш процент готини снимки. (може да четеш и по-нагоре, внимателно) В един от последните броеве на Нейшънъл Джиографик имаше снимка на някакъв южноамерикански гризач. Фотографа пишеше, че за една снимка (публикувана) е използвал 30+ ленти. Много години стаж/опит, много хилядарки гущери за техника.... смятай процента.
Кво се впрягаш?
Другите форуми... Мирси. Нещо съм ги занемарил напоследък.

miTko

Цитат на: "BLKnight"Митак, тогава съм бил роден.
Е, вярно, не съм снимал :) Къф е проблема?

Виж ся... начина е: четеш, снимаш и правиш процент готини снимки. (може да четеш и по-нагоре, внимателно) В един от последните броеве на Нейшънъл Джиографик имаше снимка на някакъв южноамерикански гризач. Фотографа пишеше, че за една снимка (публикувана) е използвал 30+ ленти. Много години стаж/опит, много хилядарки гущери за техника.... смятай процента.
Кво се впрягаш?
Другите форуми... Мирси. Нещо съм ги занемарил напоследък.

 Ами то всички правим така! :)  Иначе се впрягам, само когато сам не си харесам снимките...
       :) "Къф е проблема?" :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

mladHipar

Има и понятие композиция на снимката  :lol:

sho

ми не съм компетентен ама аз имам една 2Мпикселова въшка:) но досега свестна снимка на аквариум не съм успял да направя :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1