• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

ВНИМАВАЙТЕ КЪДЕ СИ ПЪЛНИТЕ БУТИЛКИТЕ С СО2

Започната от abaro, 30.11.2010 00:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Отварям тази тема с цел да ви предупредя, че ДОРИ и да сте МНОГО ВНИМАТЕЛНИ, когато попаднете на полупразен идиот на пълначната станция за СО2, може да имате сериозни проблеми. А каква остава ако ПРОСТО се доверявате на разни доморасли, безотговорни специалисти по форумите.
Обяснявам хронологично разигралата се драма с елементи на трагедия:
Ползвам бутилка за СО2 за 300л аквариум в дневната от няколко години. За тези които не ме познават ще поясня, че това е един от седемте (7) аквариума в къщи, а бутилки с СО2 пипам от 1987-ма година, когато бях ІІІ курс студент по "Заваряване" в МЕИ. На практика знам правилата за работа с газове под налягане още от 1984-та година, когато съм работил с резак на строителен обект.
Бутилката ми е 2л, от пожарогасител и беше чисто нова като я взех. Вентила (крана) с предпазния клапан също баха съвсем нови от Камартон. Пояснявам - тази фирма продава само сравнително качествени неща. Доскоро съм я пълнил само в Кооппром (пояснение за бургазлии) и то на място където сигурно пълнят по 100 големи бутилки седмично. Хората там знаеха че трябва да и сложат 1,4 кг СО2 и така ми стигаше за около 45 дни при денонощно подаване. Обаче кризата ги удари (като всички нас, разбира се) и назначиха някакъв умник, който 2 пъти ми пълни бутилката наполовина, защото започна да я пълни "на око". Съответно, след няма и месец свършваше. Това обаче ми създаде големи проблеми, защото докато се усетя че бутилката е свършила, аквариума се напълва с водорасли и освен ядовете с вкарването му в ритъм, ми се налагаше да изрязвам и изхвърлям по 1-2 кг листна маса.
Та, решавам аз да сменя доставчика и по информация на един колега от форума (който в случая няма никаква вина) отивам в Комлука, до автомивка "Фреш" (пак пояснение за бургазлии). Там съответния "специалист" я слага на един кантар за диви прасета и уж я напълва с 1,5 кг. Аз съответно като я нося в къщи и пускам малко "кръв" профилактично,  монтирам редуцирвентила и отварям крана. Тук е момента да поясня, че на въпросния "специалист" му обясних колко трябва да я напълни, щото той прочете на нея 2,0 и реши че това трябва да е съдържанието в кг, после мери тарата и събира 6,1 + 1,5 = 7,6 и уж така настрои кантара.
Това става по обяд. Днес за лош късмет дъщеря ми е болна и жена ми остана в къщи с нея. Пускам аз СО2-то, настройвам игления вентил и тръгвам. След 15 минути, като се намирам на 10км от Бургас телефона звъни и жена ми ми съобщава - "Бутилката гръмна". Съответно на заден план дъщеря ми плаче. По стечение на обстоятелствата а и вследствие на цялото ни обществено-икономическо развитие, от доста години съм принуден да се сблъсквам ежедневно с хора, които изобщо не знаят какво точно работят и какво се изисква от тях като работници. Свикнал съм да ме изненадват почти денонощно със всякакви безумни резултати от чалгаджгийското мислене (и съществуване) на хора, които работят за мен или имат отношение към моята работа. Та, в създалата се ситуация реагирах (учудващо и за мен) сравнително спокойно (сякаш съм го очаквал) и веднага дадох инструкция на жена ми да отвори врати и прозорци и да се изнесат от стаята за половин час. Също така я помолих да провери 1-2 неща около останалата техника под аквариума и дори не се върнах обратно - 2кг СО2 под налягане изтичат през отвор 3мм за по-малко от 30-40 секунди и след това не можеш нищо да промениш. Очевидно "супер пълнача" на СО2 сбърка нещо - дали не настрои правилно кантара или самия кантар е толкова точен - божа работа. Факт е, че бутилката е била препълнена и като се постопли малко в стаята, предпазния клапан изби. За информация - предпазния клапан е фабрично настроен на 190 бара, а нормалното налягане в бутилката с СО2 е 70-80. Добре че винаги съм предвиждал възможни фалове и самия предпазен клапан съм го насочил към гърба на шкафа, където има отвор към стената зад аквариума. В противен случай или щеше да повреди канистъра, който е до бутилката или (не дай си боже) да избие към стаята и евентуално да нарани някого.
Така, при мен се разминаха сравнително леко нещата, но пиша всичко това, за да имате винаги едно наум кой точно ви пълни бутилките. С това не искам да ви плаша и да ви отказвам от използването на СО2 - просто бъдете много внимателни. Спазвайте всички правила за работа с бутилки под налягане - ако не сте информирани, съберете ДОСТОВЕРНА информация и я прочетете и запомнете. Никога не подценявайте риска от инциденти и се постарайте да ги предвидите и да намалите последиците. Никога не използвайте НЕПОДХОДЯЩИ за СО2 бутилки - стари, ръждясали, бутилки от прахови пожарогасители или такива за кислород. Последиците от гръмнала бутилка са несъизмеримо по-големи от последиците от избил предпазен клапан.
Може да звучи смешно за някого, но преди по цеховете имаше навсякъде табели "Секунда невнимание - цял живот страдание" и повярвайте ми, има много истина в това.



http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kapacitet


kamos

Някаква касова бележка дадоха ли ти при пълненето?
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

JayCutler

Случката е потресаваща.Много много неприятно приживяване.
В този случей вече важното е че няма пострадали.
Колега чисто сърдечно те съветвам да им разкажеш играта на тея нещасници.Аман от малоумници...

Асен Евгениев

Трябва да се насочат съответните институции към този цех. Сега при тази мания за затягане
на дисциплината може и да има ефект.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

abaro

Не сте разбрали съвсем добре, с каква цел пуснах темата. Нямам никакво намерение да чупя ръцете на някого или да се занимавам с фирмата дето го е назначила. Това което ще направя е да си нося с мен електронното кантарче и да тегля бутилката още преди да я сложа в багажника. И да намеря зарядна станция на която да имам доверие, дори и това да ми оскъпява зареждането. Всички други опити да наливам мозък на някой чобанин са напълно безсмислени. Както е казал народа - "Да е х**, да му го набиеш, ама акъл не можеш"
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Marrin

Здравей Абаро,
Радвай се, че си минал с по-лекият вариант от възможните за щети.
В Бургас съм обиколил всички известни на мен СО2 зарядни станции
и последно пробвах Вистамар.По-скъпо е, но съм много доволен.
Хората проверяват всеки път крана и бутилката, преди да я напълнят.
Ако искаш ще ти дам телефона. Не съм ходил в Мesser само, ама доколкото
чух те пълнят само големи бутилки или работят на обмен.
Иначе единият от КООП-а замалко се размина с шамарите,
а ако знаеш колко хора пълнят там, направо не е за вярване,
а онези до Фреша са Уникални малоумници. Не ги препоръчвам на никой.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi631.photobucket.com%2Falbums%2Fuu40%2FMarrinn%2FNew%2520Aquarium%2FDSC00098-1.jpg%3Ft%3D1252314601&hash=f55d4067128157863ab9b00779cba17ca0807c94240 лтр;EHEIM PRO3 2180;Phillips Aquarelle 39WT5-2 бр;Sylvania Grolux 39WT5-1бр;СО2-Ferplast;UV-Tet

Асен Евгениев

На мен редовно ми препълваха една туристическа бутилка на газстанцията. Сега като я занеса
подавам само пет лева и никога не ми я препълват. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

abaro

Благодаря ти Марине, аз вече говорих с един познат от Вистамар. Доколкото разбрах самото пълнене и те го правят в една зарядна станция, която се намира в складова база Корал. Това е зад Шкода, по пътя към Бургаскомерс. Работели с електронен кантар и в четвъртък като ми пристигне предпазната клапа, смятам да ги проверя.
Ама пак ще си нося електронното кантарче с мен  :-( За всеки случай.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

Понеже и аз съм минал през това, нека онагледя със снимки. :-D



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2Fdyb2og.jpg&hash=12b52881be4159a41f01da0510e0eb0dec9590fc

П мое настояване човекът в пункта ми я напълни с 2 кг. СО2, когато гръмна клапана беше в легена на 50 см. от краката ми.
Усещането е неповторимо  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

Докладвам какви са резултатите засега:
Смених предпазната мембрана. Струваше 2лв. Смяната става много лесно - развива се с ключ 16 тапата, която се намира зад изхода на бутилковия вентил и на нея се монтира новата мембрана.
Зарядната станция в Складова база Корал ми хареса и я препоръчвам. Цената за зареждане е като на другите места, но всичко там е чисто, подредено и си личи че се спазват някакви правила. Имат електронна везна на която се задава какво количество трябва да се напълни и при достигането му автоматично се изключва. Аз въпреки всичко си направих проверка с електронното кантарче и си пуснах 100гр. Засега 2 дена всичко е наред.
Дай боже да няма повече подобни инциденти, че дъщеря ми и жена ми се изплашиха доста.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

bengan

 Тази тема наистина е много важна но забелязах, че не се засегна и друг много важен фактор при зареждането на бутилките - температурата.
Претеглянето на бутилките преди и след зареждането е много важно но количеството на зареждание газ се определя не само от големината на бутилката но и от температурата при която ще се използво тя. Няма да се впускам в подробности а направо ви давам първоизточника, ще се учудите колко важна е температурата.
   http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=76681

miTko

Наборе, хубаво че пусна тази тема , защото доста хора се рнаха да правят самоделки и забравят колко опасна може да бъде тази работа, ако не се внимава.
Разни мои АКВАРИУМИ 

abaro

# Bengan
Температурата влияе на налягането в бутилката. Затова СО2, като втечняем газ, се пълни по тегло. Прочетох темата от украинския форум и там точно това е извода - ако се пълни по сметката 1л > 0,7кг, до температури от порядъка на 35 градуса не могат да се вдигнат опасни налягания. Всъщност и над тази температура има запас, защото в бутилката има газова фаза (украинеца я е кръстил "газова възглавница"), която позволява на течната фаза да се разширява при повишаване на температурата. Опасно е когато се препълни съда и в него има само течна фаза - тогава всяко повишаване на температурата, води до прогресивно повишение на налягането.
Иначе, накрая на темата един умник се хвали че всичките му бутилки в къщи са за кислород. Още едно потвърждение на тезата че на жена и на Интернет трябва да се вярва най-много на 20%  :-D
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

hyp

Цитат на: abaro - 08.12.2010 20:07
Иначе, накрая на темата един умник се хвали че всичките му бутилки в къщи са за кислород. Още едно потвърждение на тезата че на жена и на Интернет трябва да се вярва най-много на 20%  :-D

Този с кислородната бутилка е изрод. Това показва, че във вените на всички руснаци и украинци има повече алкохол от кръв :)

Бтв какви тарифи плащате вие за пълнене - последния път за 2 кг ми взеха 21-22 лв...?

jojo

В Пазарджик- 5 кг- 12 лв, вече. Беше 10 лв.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

abaro

Стига бе! Винаги за 1,4кг са ми взимали по 1,20-1,40лв. Всъщност оня, заради когото ми гръмна клапана не помня колко взе, но така или иначе това място е отписано доживот.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

bengan

Цитат на: hyp - 09.12.2010 21:13
Този с кислородната бутилка е изрод. Това показва, че във вените на всички руснаци и украинци има повече алкохол от кръв :)

Бтв какви тарифи плащате вие за пълнене - последния път за 2 кг ми взеха 21-22 лв...?
Всъщност кислородните бутилки са по здрави от тизи за СО-2. Да си припомним че кислорода се пълни до 150 атм. в бутилките, пък и те се изпитват на много по голямо налягане.
Наи важно в сучея е да използваме бутилка която е минала изпитание това ни гарантира ( или поне така ще си мислим) че няма да имаме проблеми.
Трябва да призная че и аз съм от тези със самоделките но смятам че ако добре познаваш нещата всъщност риск няма.
За тарифите при мен е на броика, няма значение каква е бутилката ( имам 2л.кислородна  5л.и 7л.от пожарогасител ) винаги ми вземат по 15 лв. на броика.

petarik

За съжаление, преди два дена и аз минах през този проблем. Искам само да добавя няколко факта:
1. Не мога да кажа дали бутилката е била препълнена;
2. Температурата навън беше -12 градуса по С;
3. Темперетурата в джипа беше +28 градуса по С; Клапанът гръмна след около час и половина, откакто взех бутилката от станцията;
4. Не знам точно колко време е изминало от пълненето на бутилката до получаването й от мен, съответно до бомбажа.
Всеки сам да си прави изводите.
Аз се разминах с малко изгаряне, докато махна бутилката от колата.

abaro

Лошо!
Мисля че не може да има друга причина освен препълване. И защото е имало голяма разлика в температурите на мястото където е пълнена и тази в колата, се повишава много налягането. Ако е напълнена по правилото - 1литър обем на бутилката > 0,7кг СО2, в съда остава газова възглавница и тя "поема" разширението, вследствие на повишената температура.

Аз както писах по-горе, вече нямам пълна вяра на хората и кантарите, затова ще си нося с мен това - http://cgi.ebay.co.uk/Digital-Hanging-Luggage-Fishing-Weight-Scale-20g-40Kg-/220544694917?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item33597cfa85   Меря преди пълненето и проверявам веднага след него.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

JEM

Здравейте колеги.В този ред на мисили някой би ли ми казал къде във Варна ще ми заредят коректно бутилката с СО2.Моля за адрес и някакъв ориентир.Бутилката е от пожарогасител. *thanks
: 27.12.2010г 21:09ч
*dontknow*
: 27.12.2010г 23:11ч
Никой ли не иска да помогне :buff:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

JEM

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

xoxi

Ако ти се ходи до добрич едното място е до металекса в индустриалната зона , а другото се намира  на бул 3 ти март не знам номера като тръгнеш да излизаш от града по сока кобъклъка
има един прелез ваднага след него има фирма за производство на кебапчете а до нея зареждат пожарогасители това е мястото  ;-)

JEM

Благодаря колега *thanksДобрич също стово,дори ми е по близо *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

dalgia

Здравеите колеги намислил да си правя самоделна СО2 система със бутилка от руски пожарогасител.Та въпросът ми е трябва ли да мине бутилката някакъв преглед за годност и къде да я занеса да я заредят.В Силистра има кислородна станция ,но маи не пълнят там само ги заменят.Поздрави :-(

borislav

Щом е от руски пожарогасител (може би е "Сделан в СССР" дори) за твоя сигурност и за сигурността на твоето семейство задължително  тествай бутилката.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

dalgia

Пожарогасителет е пълен в момента .Имам чувството че бутилката е отливка толкова тежи.бил е зареден последно 2006 година оттогава има стикер.Трябва да го изпразня и да отвия крана за да го погледна отвътре дали има ръжда .На външен вид изглежда добре ,даже и боята не е обелена.

senzar

Здравейте! И аз да се "похваля" - бутилката ми гръмна  :ranting:. Аналогичен случай, като на колегата abaro. Бутилката е JBL 2 л. Напълних я за пореден път в "СОЛ България" ЕАД, намиращ се в складова база  "Корал", кв.Победа, гр.Бургас, но този път пълнача беше друг. Жената и децата бяха в шок, а мен ме нямаше. По чудо се размина без тежък инциден, защото бутилката изхвърчала. На път съм да се откажа от растителния ми аквариум. С фирмата ще имаме сериозен разговор за компетентността на нейните служители.Ето пораженията:

https://s21.postimg.cc/wslj3cw9f/20161106_095430.jpg

https://s21.postimg.cc/448l04u37/20161106_095438.jpg

https://s21.postimg.cc/pf654ec7n/20161106_095453.jpg

https://s21.postimg.cc/70vm0ezwz/20161106_095508.jpg

evgeni200

Ужас !!!!!! Мойта 10 кг не си го представям!

T_D_T

Спокойно, няма място за драми......
освен един гърмеж ,кълбо дим и да стане за яке в стаята или колата.
Ако не искате това да ви се слу4и-теглете си бутилките празни и пълни.
Бутилките за аквариумите са малки,обхвата на кантарите не винаги ги хваща и ви ги пълнят..... на око ;-)

senzar

Цитат на: evgeni200 - 07.11.2016 16:48
Ужас !!!!!! Мойта 10 кг не си го представям!
Като совалката "Columbia".

evgeni200

Аз винаги зареждам килограм по-малко, но знае ли човек.

pro_filer

Моята е 5. Слага ми 5.5кг... До сега не е имало проблем,  но при мен работи постоянно...

senzar

Цитат на: pro_filer - 07.11.2016 21:58
Моята е 5. Слага ми 5.5кг... До сега не е имало проблем,  но при мен работи постоянно...
Казвай каква марка е! Макар, че си мисля че ти слагат 4 пък таксуват за 5,5. [emoji2]

asito

Не зависи от марка, а колко е пълна, температурата на въздуха и колко е стар винтила и бутилката. Има си периодични тестове. И както колегата тдт е писал, няма голяма драма. Уплахата е голяма при такова събитие, но общо взето само това е.

senzar

Цитат на: asito - 07.11.2016 23:01
Не зависи от марка, а колко е пълна, температурата на въздуха и колко е стар винтила и бутилката. Има си периодични тестове. И както колегата тдт е писал, няма голяма драма. Уплахата е голяма при такова събитие, но общо взето само това е.
Бутилката е минала всички тестове и е годна за употреба. Това , че някой пишман пълнач я е напълнил а и аз не съм осъществил контрол е друга работа! Обица на ухото. Не питай старило, питай патило.

pro_filer

Lindе е марката... Другия път ще замеря колко ще я напълнят.

senzar

Цитат на: pro_filer - 07.11.2016 23:14
Lindе е марката... Другия път ще замеря колко ще я напълнят.
ОК!

JEM

Цитат на: senzar - 06.11.2016 10:32
Здравейте! И аз да се "похваля" - бутилката ми гръмна  :ranting:.
Между това да гръмне бутилка и това да и изпусне предпазния клапан/вентил/ има огромна разлика,не плашете хората.Бутилка не гърми как да е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

senzar

Да така е, но гърмът който се чу и вида на летяща бутилка бяха достатъчно стряскащи. 😊

Similar topics (3)

48647

Публикации: 0
Прегледи: 2155

58451

Публикации: 2
Прегледи: 2787

58172

Публикации: 8
Прегледи: 4492