• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.06.2024 01:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ВНИМАВАЙТЕ КЪДЕ СИ ПЪЛНИТЕ БУТИЛКИТЕ С СО2

Започната от abaro, 30.11.2010 00:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Отварям тази тема с цел да ви предупредя, че ДОРИ и да сте МНОГО ВНИМАТЕЛНИ, когато попаднете на полупразен идиот на пълначната станция за СО2, може да имате сериозни проблеми. А каква остава ако ПРОСТО се доверявате на разни доморасли, безотговорни специалисти по форумите.
Обяснявам хронологично разигралата се драма с елементи на трагедия:
Ползвам бутилка за СО2 за 300л аквариум в дневната от няколко години. За тези които не ме познават ще поясня, че това е един от седемте (7) аквариума в къщи, а бутилки с СО2 пипам от 1987-ма година, когато бях ІІІ курс студент по "Заваряване" в МЕИ. На практика знам правилата за работа с газове под налягане още от 1984-та година, когато съм работил с резак на строителен обект.
Бутилката ми е 2л, от пожарогасител и беше чисто нова като я взех. Вентила (крана) с предпазния клапан също баха съвсем нови от Камартон. Пояснявам - тази фирма продава само сравнително качествени неща. Доскоро съм я пълнил само в Кооппром (пояснение за бургазлии) и то на място където сигурно пълнят по 100 големи бутилки седмично. Хората там знаеха че трябва да и сложат 1,4 кг СО2 и така ми стигаше за около 45 дни при денонощно подаване. Обаче кризата ги удари (като всички нас, разбира се) и назначиха някакъв умник, който 2 пъти ми пълни бутилката наполовина, защото започна да я пълни "на око". Съответно, след няма и месец свършваше. Това обаче ми създаде големи проблеми, защото докато се усетя че бутилката е свършила, аквариума се напълва с водорасли и освен ядовете с вкарването му в ритъм, ми се налагаше да изрязвам и изхвърлям по 1-2 кг листна маса.
Та, решавам аз да сменя доставчика и по информация на един колега от форума (който в случая няма никаква вина) отивам в Комлука, до автомивка "Фреш" (пак пояснение за бургазлии). Там съответния "специалист" я слага на един кантар за диви прасета и уж я напълва с 1,5 кг. Аз съответно като я нося в къщи и пускам малко "кръв" профилактично,  монтирам редуцирвентила и отварям крана. Тук е момента да поясня, че на въпросния "специалист" му обясних колко трябва да я напълни, щото той прочете на нея 2,0 и реши че това трябва да е съдържанието в кг, после мери тарата и събира 6,1 + 1,5 = 7,6 и уж така настрои кантара.
Това става по обяд. Днес за лош късмет дъщеря ми е болна и жена ми остана в къщи с нея. Пускам аз СО2-то, настройвам игления вентил и тръгвам. След 15 минути, като се намирам на 10км от Бургас телефона звъни и жена ми ми съобщава - "Бутилката гръмна". Съответно на заден план дъщеря ми плаче. По стечение на обстоятелствата а и вследствие на цялото ни обществено-икономическо развитие, от доста години съм принуден да се сблъсквам ежедневно с хора, които изобщо не знаят какво точно работят и какво се изисква от тях като работници. Свикнал съм да ме изненадват почти денонощно със всякакви безумни резултати от чалгаджгийското мислене (и съществуване) на хора, които работят за мен или имат отношение към моята работа. Та, в създалата се ситуация реагирах (учудващо и за мен) сравнително спокойно (сякаш съм го очаквал) и веднага дадох инструкция на жена ми да отвори врати и прозорци и да се изнесат от стаята за половин час. Също така я помолих да провери 1-2 неща около останалата техника под аквариума и дори не се върнах обратно - 2кг СО2 под налягане изтичат през отвор 3мм за по-малко от 30-40 секунди и след това не можеш нищо да промениш. Очевидно "супер пълнача" на СО2 сбърка нещо - дали не настрои правилно кантара или самия кантар е толкова точен - божа работа. Факт е, че бутилката е била препълнена и като се постопли малко в стаята, предпазния клапан изби. За информация - предпазния клапан е фабрично настроен на 190 бара, а нормалното налягане в бутилката с СО2 е 70-80. Добре че винаги съм предвиждал възможни фалове и самия предпазен клапан съм го насочил към гърба на шкафа, където има отвор към стената зад аквариума. В противен случай или щеше да повреди канистъра, който е до бутилката или (не дай си боже) да избие към стаята и евентуално да нарани някого.
Така, при мен се разминаха сравнително леко нещата, но пиша всичко това, за да имате винаги едно наум кой точно ви пълни бутилките. С това не искам да ви плаша и да ви отказвам от използването на СО2 - просто бъдете много внимателни. Спазвайте всички правила за работа с бутилки под налягане - ако не сте информирани, съберете ДОСТОВЕРНА информация и я прочетете и запомнете. Никога не подценявайте риска от инциденти и се постарайте да ги предвидите и да намалите последиците. Никога не използвайте НЕПОДХОДЯЩИ за СО2 бутилки - стари, ръждясали, бутилки от прахови пожарогасители или такива за кислород. Последиците от гръмнала бутилка са несъизмеримо по-големи от последиците от избил предпазен клапан.
Може да звучи смешно за някого, но преди по цеховете имаше навсякъде табели "Секунда невнимание - цял живот страдание" и повярвайте ми, има много истина в това.http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

kapacitet


kamos

Някаква касова бележка дадоха ли ти при пълненето?
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

JayCutler

Случката е потресаваща.Много много неприятно приживяване.
В този случей вече важното е че няма пострадали.
Колега чисто сърдечно те съветвам да им разкажеш играта на тея нещасници.Аман от малоумници...

Асен Евгениев

Трябва да се насочат съответните институции към този цех. Сега при тази мания за затягане
на дисциплината може и да има ефект.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

abaro

Не сте разбрали съвсем добре, с каква цел пуснах темата. Нямам никакво намерение да чупя ръцете на някого или да се занимавам с фирмата дето го е назначила. Това което ще направя е да си нося с мен електронното кантарче и да тегля бутилката още преди да я сложа в багажника. И да намеря зарядна станция на която да имам доверие, дори и това да ми оскъпява зареждането. Всички други опити да наливам мозък на някой чобанин са напълно безсмислени. Както е казал народа - "Да е х**, да му го набиеш, ама акъл не можеш"
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Marrin

Здравей Абаро,
Радвай се, че си минал с по-лекият вариант от възможните за щети.
В Бургас съм обиколил всички известни на мен СО2 зарядни станции
и последно пробвах Вистамар.По-скъпо е, но съм много доволен.
Хората проверяват всеки път крана и бутилката, преди да я напълнят.
Ако искаш ще ти дам телефона. Не съм ходил в Мesser само, ама доколкото
чух те пълнят само големи бутилки или работят на обмен.
Иначе единият от КООП-а замалко се размина с шамарите,
а ако знаеш колко хора пълнят там, направо не е за вярване,
а онези до Фреша са Уникални малоумници. Не ги препоръчвам на никой.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi631.photobucket.com%2Falbums%2Fuu40%2FMarrinn%2FNew%2520Aquarium%2FDSC00098-1.jpg%3Ft%3D1252314601&hash=f55d4067128157863ab9b00779cba17ca0807c94240 лтр;EHEIM PRO3 2180;Phillips Aquarelle 39WT5-2 бр;Sylvania Grolux 39WT5-1бр;СО2-Ferplast;UV-Tet

Асен Евгениев

На мен редовно ми препълваха една туристическа бутилка на газстанцията. Сега като я занеса
подавам само пет лева и никога не ми я препълват. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

abaro

Благодаря ти Марине, аз вече говорих с един познат от Вистамар. Доколкото разбрах самото пълнене и те го правят в една зарядна станция, която се намира в складова база Корал. Това е зад Шкода, по пътя към Бургаскомерс. Работели с електронен кантар и в четвъртък като ми пристигне предпазната клапа, смятам да ги проверя.
Ама пак ще си нося електронното кантарче с мен  :-( За всеки случай.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

Понеже и аз съм минал през това, нека онагледя със снимки. :-Dhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2Fdyb2og.jpg&hash=12b52881be4159a41f01da0510e0eb0dec9590fc

П мое настояване човекът в пункта ми я напълни с 2 кг. СО2, когато гръмна клапана беше в легена на 50 см. от краката ми.
Усещането е неповторимо  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

Докладвам какви са резултатите засега:
Смених предпазната мембрана. Струваше 2лв. Смяната става много лесно - развива се с ключ 16 тапата, която се намира зад изхода на бутилковия вентил и на нея се монтира новата мембрана.
Зарядната станция в Складова база Корал ми хареса и я препоръчвам. Цената за зареждане е като на другите места, но всичко там е чисто, подредено и си личи че се спазват някакви правила. Имат електронна везна на която се задава какво количество трябва да се напълни и при достигането му автоматично се изключва. Аз въпреки всичко си направих проверка с електронното кантарче и си пуснах 100гр. Засега 2 дена всичко е наред.
Дай боже да няма повече подобни инциденти, че дъщеря ми и жена ми се изплашиха доста.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

bengan

 Тази тема наистина е много важна но забелязах, че не се засегна и друг много важен фактор при зареждането на бутилките - температурата.
Претеглянето на бутилките преди и след зареждането е много важно но количеството на зареждание газ се определя не само от големината на бутилката но и от температурата при която ще се използво тя. Няма да се впускам в подробности а направо ви давам първоизточника, ще се учудите колко важна е температурата.
   http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=76681

miTko

Наборе, хубаво че пусна тази тема , защото доста хора се рнаха да правят самоделки и забравят колко опасна може да бъде тази работа, ако не се внимава.
Разни мои АКВАРИУМИ 

abaro

# Bengan
Температурата влияе на налягането в бутилката. Затова СО2, като втечняем газ, се пълни по тегло. Прочетох темата от украинския форум и там точно това е извода - ако се пълни по сметката 1л > 0,7кг, до температури от порядъка на 35 градуса не могат да се вдигнат опасни налягания. Всъщност и над тази температура има запас, защото в бутилката има газова фаза (украинеца я е кръстил "газова възглавница"), която позволява на течната фаза да се разширява при повишаване на температурата. Опасно е когато се препълни съда и в него има само течна фаза - тогава всяко повишаване на температурата, води до прогресивно повишение на налягането.
Иначе, накрая на темата един умник се хвали че всичките му бутилки в къщи са за кислород. Още едно потвърждение на тезата че на жена и на Интернет трябва да се вярва най-много на 20%  :-D
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

hyp

Цитат на: abaro - 08.12.2010 20:07
Иначе, накрая на темата един умник се хвали че всичките му бутилки в къщи са за кислород. Още едно потвърждение на тезата че на жена и на Интернет трябва да се вярва най-много на 20%  :-D

Този с кислородната бутилка е изрод. Това показва, че във вените на всички руснаци и украинци има повече алкохол от кръв :)

Бтв какви тарифи плащате вие за пълнене - последния път за 2 кг ми взеха 21-22 лв...?

Similar topics (3)

48647

Публикации: 0
Прегледи: 2213

58451

Публикации: 2
Прегледи: 2942

58172

Публикации: 8
Прегледи: 4711