• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СО2 пускане на за първи път

Започната от martin4o, 28.01.2016 16:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

martin4o

Здравейте зарибени,
и аз така да се каже минах на уж по-високо ниво и искам да пусна най-накрая бутилка с СО2.
Имам подарък употребявана бутилка 2 или 3 л. с редуцир винтил никога не съм я ползвал до сега. Нека някой да обобщи и напише и закачи темата отгоре, ако може със снимки основното оборудване и прилагане.
А аз имам следните въпроси и се надявам вие да ми отговорите.
Колко балончета са необходими на литър вода !?
Необходимо ли спирането на подаването вечер? И ако да, ел магнитен клапан ли е решението?
Малко се притеснявам да внасям бутилки в дома си а жена ми ще подскочи! Едвам скоро склони да си вземем по-голям аквариум. Та сина ми постоянно бара по-шкафове и чекмеджета и се притеснявам докато ме няма да не барне нещо и да стане изтичане на диоксида. Каква опасност има от отравяне с такава система и възможно ли е въобще. *HELP*
5 литрова колба със златна рибка :)

asito

Ей тука чети http://aquariumbg.com/forum/co2/
Ако ти е твърда водата може да не спираш, ако е мека, вечер спирай или пускай аератор, ако не спираш. С ел. магнитен е решението. Сложи заключващи устройства на шкафовете. Имам една принцеса дето мноо пипа и така съм решил проблема. Ако изпусне газа, проветряш и готово. Използва се за гасене на пожар, тъй че не е опасен ако се проветри. Иначе може задушаване,но зависи от размера на помещението и колко газ е изпуснат.

Публикациите са слети: 28.01.2016 18:40

Да добавя, че според мен не е препоръчително да има такива бутилки в стая в която се спи. Щото ако е малка, а голяма бутилка изпусне, може да стане кофти.
И друго-компромиси с бутилките шега не бива. Стари, от пожарогасители, ръждясали, минали срока за тест не бих ползвал.Най-добре нова, специална за цо2,сертифицирана.3л бутилка струва 65лв във Варна-не е много мисля. Жената се дърпаше и тя, ама като и показах кетапа и миряса.
Щом имаш бутилка, занеси я да я тестват, издадат съответния документ и си готов за жената :)

Caxapa

Колегата Аспарух е прав но може и компромисен вариант да заключваш шкафа под аквариума където са техниките. Има такива заключващи устройства против сръчни дечурлига.

a__andreew

Здравейте колеги, количеството в бутилката не е голямо и дори да има теч то той отива ниско долу на пода. Според мен риск от задушаване дори да се спи на пода няма освен ако са няколко бутилки и то промишлени, което не вярвам да ползвате в апартамент. За спиране на Цо2 може да се ползва магнит винтил свързан на таймера на осветлението. Другия вариант е всеки ден ръчно да си го пускате всеки ден ако сте вкъщи при пуснато осветление , но според мен си е хамалогия голяма така. Моля ако моите сметки са грешни да ме поправите относно изтичането на цо2, но за 1.5 литра изпуснат на пода на стаята се получава много малко количество.

Caxapa

Цитат на: a__andreew - 28.01.2016 22:01
Здравейте колеги, количеството в бутилката не е голямо и дори да има теч то той о за 1.5 литра изпуснат на пода на стаята се получава много малко количество.
+1

asito

В стая 3х2м,3л са си количество. Не знам каква става концентрацията, но по мое мнение си е опасно. И 3л е втечнен газ, в газообразно състояние е доста. Не съм специалист обаче.

martin4o

От Варна съм и твърдостта на водата доколкото знам е твърда ( Варна:GH 12, KH ~8, pH 7.5 (данни: patter), GH-9; KH-6; PH-7.6 (централна част, данни: malomir)).
И пак не разбрах колко трябва да пускам, балончета в час на ден !? Сега да спирам или не вечер ?!
Страха ми се поражда от това че имах роднини, които починаха от натравяне такъв газ. (Не от бутилка а от газов котел)
Само да ви разкажа преди 10тина години си правих реактор с мая. Сутринта се събуждам, а завивката ми беше мокра, първата ми мисъл беше че съм отървал простата :) Ама не като стъпах на земята оййй мале локва, тогава живях с родителите ми и майка ми полудя чудоо. Системата някък беше засмукала вода. 

айде със здраве
5 литрова колба със златна рибка :)

Amev

Щом ти е твърда водата може и деноношно да подаваш , само през тъмната част може да пускаш аератор с едно камъче и да го спираш 2-3 часа преди да светне. За балончетата в секунда зависи какъв реактор ще сложиш и колко ще разтваряш , за тази цел си взимаш един дроп чекер (тест за со2) и следиш по него, ако трябва увеличаваш , ако трябва намаляш. Слагаш си възвратни клапани и няма да имаш проблем със засмукването на водата. Аз имам преди брояча , след брояча и на аератора ! Данните в интернет за твърдоста може да са остарели , или чакай някой колега от варна да каже колко е или взимаш едни тестове и ще знаеш колко е.

Относно бутилката , аз в апартамента съм с 3,6 литрова само с кранове (голям и фин) , в гаража имам 200 литрова (за заварячен апарат/резак) и не се притеснявам ;)
А съм виждал как 200 литрова "излита" и пробива железобетонна стена на завод 2 метра широка и я намерихме на 50 метра в нивата ...

martin4o

Във ВМЗ Сопот всичко може да стане :) ако тове се случило там.

благодаря поздрави.
5 литрова колба със златна рибка :)

Amev

Хахахаха , режеха едни цех , квото има вътре за скраб , и един от село Баня режеше близо до бутилката , при положение че маркучите бяха по 10 метра, защото се режеше и на високо, и на всичкото отгоре не си беше изправил бутилката и 5 пъти му се каза да го направи , като мина през маркучите с резака и бутилката литна , поне всичко мина без жертви , друг е въпроса ,че после имаше 2 месеца охрана на дупката в стената , че братята роми тичаха с  кой кво докопа ... Я струг , я бормашини , я винкели ...

VDO

Скрап се реже с кислород,там е опасно ако се омасли крана на бутилката,реакцията е точно както я описваш,при въглерода в дом.условия ако се прек,ъсне маркучлето най много да изтече газта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

martin4o

С питане до Истанбул се стигало ама тука май само дървени философи в кръга на шегата. Но аз пак не разбрах колко СО2 е необходимо на литър вода/растение и т.н. Нужно ли е да го спирам и пускането на аертор вреди ли? Съжалявам инженер съм и обичам нещата с цифри не с относителни понятия малко/много леко/тежко и т.н. :)
Като допълнение за темата днес обиколих всички фирма във Варна за заваръчна техника, за пълнене на бутилки и изпитания. Няма място на което да ти свършат работа  и да ти обяснят. Следователно само различни мнения и препоръки цени и кви ли не други глупости ми наговориха. Въобще зле като цяло.
Мога само да препоръчам Цикония, тъй като при тях тествана бутилка пълна с нов кран ще ми излезе колко да тествам зареждам старата. Редуцир естествено нямаха от най-малките, но ще ми внесат. И така от готов комплект отидох на закупуване на нов поне жената да е мирна.
И така за 2л или по-голяма бутилка дори да се изпусне цялото количество в затворено жилищно помещения пак няма опасност от натравяне.
А на въпроса имате ли ел. магнитен вентил: *dontknow* това беше отговора на всички.
Като си взема бутилката ще изчета малко повече литература за дозиране и ще сложа една тема та да не се лутат като мене колегите.

поздрави :duvar:
5 литрова колба със златна рибка :)

VDO

По нагоре беше споменато дропчекер,според него си напасваш колко балона да ти пуска,щото броя им не е толкова важен,колкото самото разтваряне на газта. Отсега ти казвам,че най ефективно се разтваря с външен реактор.  При мен е твърда водата и ЦО е пуснато денонощно без доп.аератор. Ел.магнитен клапан е хубаво да има,даже и ако не спираш газта през ноща,но може и без него,ако искаш да минеш по тънко и си решил да пускаш 24/7.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Amev

Щом обичаш цифри , оптималното со2 във водата е 20-30 мг/л , при над 50 мг/л е опасно , ти ако искаш подавай и 100000 балона в минута , като нищо не разтваряш ще си бягат във въздуха. Со2 е по летлив газ от О2 и с пускането на аератор ще изкарваш со2 от водата , аератора се ползва през ноща ако не спираш со2 за да не си отровиш рибите , защото без светлина няма фотосинтеза и со2 не се усвоята.
Дроп чекера е едно стъкалце пълно с течност (реагент) и според промяната на цвета се определя разтворения со2 във водата. Сега по ясно ли е ? Балончетата са за теб да броиш и да регулираш спрямо разтварянето ... Та няма рецепта за 100 литра пускай 60 балона в минута или 300 в минута. Всичко зависи от реактора който ще ползваш или дифузер или квото искаш и колко той ще разтваря.

asito

Като искаш точни цифри и големи капацитети да ти отговарят, пиши във форума на БАН.
Акваристиката не е точна наука. Колко мехурчета ще подаваш, зависи от растенията ти, осветлението, обема на аквариума,торене.
Почни с 1м/с и виж как ще е.

saxon

ето  таблички