• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 06:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Определяне на количеството СО2

Започната от bengan, 21.05.2007 20:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bengan

  Намерих този калкулатор за определяне съдържанието на СО2 във водата.http://vitawater.ru/aqua/hydro/zsph.html  Според него при РН 7  и КН 12 (при мен определени със тестове на сера) има 38  млгр./лит. СО2. От извесно време не пускам СО2 защото бутилката ми е дадена за зареждане и ми се вижда че е доста (от този форум зная че 15-20 млгр/л е достатъчна концентрация) Та въпросът ми е може ли да се вярва на този калкулатор или трябва да предприемам мерки за намаляне на СО2

theater

Тези калкулатори са верни при ниско ниво на kH. При kH 12 според мен е доста трудно да определиш концентрацията на ЦО2.
140л - харацини
http://starividri.org

MeTogu

И аз искам да разбера дали има ефект от моето ЦО2 (ръчно направено),щото аз не виждам голям ефект!Уж пише достатъчно за 200 л около 3 седмици!Искам растенията да са добре.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

theater

Зависи от реактора. Ако ползваш Цо2 от мая със захар, и нямаш добър реактор все пак разтварянето е доста малко, защото количеството отделен газ не е голямо.
Съдя по моя аквариум. Пускам в момента през камъче, защото преди няколко месеца разкарах вътрешния филтър, с който разтварях ЦО2-то. Доста по-бавно растат растенията, но пък тръгнаха да цъфтят, което май означава, че им е добре.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

MeTogu

Ами аз честно да си кажа даже не съм си мерил Ph и kH и няма как да го сметна!Но пише че е достатъчно.Трябва ли да си купя тестери за да съм сигурен колко е?Все пак развъждам риби а не растения но искам и на тях да им е добре!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Predator

Аз лично използвам за тест за СО2, растението Микрозорум (Тайландска папрат)  ;-)!

Когато целите му листа се покрият с мехурчета кислород, това значи че количеството на СО2 е добро и фотосинтезата е оптимална, НО при твоята твърдост не съм сигурен, че този метод ще е много приложим.

А иначе си има и тестове, които мерят директно СО2, но са доста скъпи, така че гледай разтежа на растенията, по тях също се познава дали концентрацията на СО2 е добра!

Similar topics (1)

47536

Публикации: 8
Прегледи: 5272